Egy nő mindaddig szegény lesz, amíg nincs saját pénztárcája

A nemek esélyegyenlőségi gondjairól tartottak fórumot Egerben somogyi szakemberek részvételével.

Csapó Ida önismereti tréner előadásában arra igyekezett rámutatni, hogy az évszázados sztereotípiáknak a nők a mai napig áldozatai: a gyengébbik nem egy életen át számít mások gondoskodására. Előbb az apjáéra, majd a férjére, a családjáéra, a cégére, az államéra, ezért nem véletlen, hogy a szegénység mindig is nőarcú – írja a sonline.hu.

Mint ahogy az sem, hogy négy asszonyból három szegénnyé válik a férj halála után. Holott a nők ma vállalkoznak, pályázatokat írnak, sőt a változó nyugdíjrendszer is abba az irányba hat, hogy az aktív évek elmúltával az előre megalapozott öngondoskodás dönti majd el az asszonyok életszínvonalát. Mindennek ellenére csak nagyon kevesek veszik kezükbe saját anyagi biztonságuk megteremtését.

Megdöbbentőek a hazai statisztikák is. Amíg 1960-ban a házasságok 18, addig 2005-ben már a 43 százaléka végződött válással. Szakítás után pedig a nők anyagi viszonyai jelentősen romlanak. Ez nemcsak a házastárs jövedelmének kiesésével magyarázható, hanem azzal is, hogy a női munkát ma még mindig rosszabbul fizetik, mint a férfiakét. Egy fizikai munkát végző hölgy 77 százalékkal, míg egy szellemi dolgozó 86 százalékkal kap kevesebbet, mint a férfitársa.

Csapó Ida emlékeztetett Elisabeth Cady Stanton jó százéves megállapítására, miszerint egy nő mindaddig szegény lesz, amíg nincs saját pénztárcája. A gyengébbik nem folyamatosan számít mások gondoskodására, miközben illúziókban ringatja magát: az apa és a házastárs rendszerint hamarabb távozik, az állam – főként a jövőben – nem vállal garanciát a biztonságos idős évekért.

A megkérdezett magyar nők kétharmada akkor is állást vállalna, ha ezt az anyagi helyzete nem tenné szükségessé – mondta. Ellenben nem napi nyolc, csupán hat vagy négy órát dolgozna. Mindez összefügg azzal is, hogy a nők a háztartásban hetente 27, míg a férfiak csak 11 órát töltenek. Döbbenetes, de az asszonyok 61 százaléka úgy gondolta, ez így igazságos.

A hölgyek kényszerű munkába állásával és az otthon rájuk háruló terhekkel is magyarázható, hogy a rendszerváltozás óta rohamosan emelkedik a pszichés betegségekkel küzdő asszonyok száma. Minél magasabb az iskolai végzettség, annál inkább nyílik az olló a vágyott és a valóban felnevelt gyermekek száma között is.

Forrás: STOP/Sonline.hu

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

1 Response to “Egy nő mindaddig szegény lesz, amíg nincs saját pénztárcája”


  • Kedves Ida szívből örülök hogy megismertelek..Igaz egyenlőre csak interneten ez nem véletlen.Fantasztikus jó dolgokat tudunk tanulni

    tőled köszönöm Neked.Magam is újságíró tanár és kánon jogász vagyok.,Több tanfolyamot elvégeztem. Jelenleg interjú kötetet írok Életutak címmel.Megtiszteltetésnek venném,ha szerepelné benne.Ha látsz erre esélyt hívjál fel:06702661118. Köszönöm további szép napot kívánok : Mgr Kardos Mária

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.