Hogyan lesz tele a női pénztárca? – vállalkozónők és a pénz

„Utálom!” – jelentette ki a leendő vállalkozónő. A kijelentés a pénzre vonatkozott. A döbbenet bennem szorította a levegőt.

Aztán folyamatosan érzékeltem más vállalkozónőknél, vagy olyanoknál, akiket a vállalkozás indításának gondolata foglalkoztatta, hogy mennyire ambivalens – ellentétes, kétértelmű – a viszonyuk a pénzhez. Ahogy visszaforgattam az időkerekét, saját előítéleteim, kétségeim jelentős részét láthattam viszont.

Felnőtt vagy egyáltalán?

Máig emlékszem arra pillanatra, amikor közöltem magammal: „Felnőtt vagy te egyáltalán? Ha még mindig elfogadod szüleidtől a kölcsön pénzt? Lehet, hogy ők jót akarnak, de így soha sem tanulsz meg a pénzzel gazdálkodni!” Talán, ha ezt más mondja ilyen szigorúan, zokon veszem, magammal azonban már keményen kellett bánnom: nagyon is elérkezett a szembesülés, és a változtatás ideje.

Valójában akkor tanultam meg a pénzzel felelősségteljesen bánni, amikor már nem csak a sajátomért feleltem. És ez kihatott a saját pénzügyeimre is. Arra is emlékszem, amikor egyik Szilveszterkor kihúztam a „Bőség” angyalát a következő évre. Akkor már nagyon rám fért, hogy anyagilag helyre jöjjek – nem is árultam el senkinek, mit húztam. Dédelgettem magamban a bőség vágyát, csendben egész évben – akkor már tudtam, hogy titkos vágyainkat csak azoknak szabad egyáltalán elmondani, akik mellszélességgel és minden körülmények között támogatnak bennünket.

A nők másképp viszonyulnak a pénzhez

Változásom során rájöttem, önálló téma a nők és a pénz. Hogy miért? Egész egyszerűen azért, mert a nők érzelmileg, mentálisan, lelkileg másképp viszonyulnak a pénzhez. Teszik ezt azért, mert más a nők és a férfiak története, történelme. Kicsi korunktól másképp szocializálnak bennünket, mi több: már magzati korunkban másképp viszonyulnak hozzánk – még ma is! – attól függően, hogy fiút vagy lányt várnak a szüleink.

A történelmi idők folyamán rólunk, nőkről először az apánk, aztán a férjünk gondoskodott – s ma is vannak nők, akiket eltartanak. Veszélyes állapot, mert a teljes kiszolgáltatottság melegágyát hordozza magában. Ahogy az is, ha azt várjuk, hogy a munkahelyünk, az állam gondoskodjon rólunk. Vállalkozónők valószínűleg azért leszünk, mert az alkalmazotti lét nem felel meg nekünk, tehát mindenképp meg kell tanulnunk a pénzzel jó viszonyban lenni.

Pénzügyi előítéletek

Érdemes végig gondolni, hogy milyen előítéleteket cipelünk magunkkal a múltból: a családi környezetünkből, az oktatási rendszerből, a médiából… Azt a nőt, aki jól ért az üzlethez, jó ha nem férfiasnak tartják, és még ma is gyakran különlegességként emlegetik. Dr. Hardy Ilona nevét úgy jegyeztük meg mi magunk is, hogy „a nő, aki elindította a magyar tőzsdét”.

Sok családban a nő kezeli a kasszát, ez azonban nem azonos a pénzgazdálkodással. Főleg, ha nem tudja, mennyit keres a férje, netán mire fordítja a plusz jövedelemét.

Miért szegényebbek a nők?

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a nők szegényebbek. Gondoljuk csak végig az okokat!

 1. A nők ugyanazért a munkáért kevesebb bért kapnak még mindig szerte a világon, aminek semmilyen logikus alapja nincs.
 2. A nők azok, akik hosszabb időre esnek ki a munkából, amikor gyereket szülnek és több-kevesebb ideig otthon maradnak.
 3. A nők azok, akik idős szülőket gondoznak…
 4. A nők azok, akik hosszabb ideig élnek, mint a férfiak.

S mindezek következtében a nők azok, akiknek rendkívül alacsony nyugdíjjal kell beérniük.

Így már nem lehet kérdés, hogy egy vállalkozónőnek jó viszonyban kell lennie a pénzzel, meg kell tanulnia bánni vele, tartalékolni, üzleti tervet írni, befektetni, passzív jövedelmet szerezni. Magyarul: anyagilag függetlennek lenni.

Mindezt a célt szolgálja a „Női pénztárca” program, amely a nők és pénz témát járja körbe sokoldalúan, hogy a nők a rájuk leselkedő csapdákat elkerüljék – személyiségük fejlődjön, változzon. Saját jól felfogott érdekünkben meg kell tanulnunk anyagilag önállónak lenni, s ez korántsem férfiellenes, mi több növelni fogja az önbizalmunkat, a magunkba vetett hitünket is.

A „Női pénztárca” programról érdeklődni itt lehet: nokespenz_kikelet21@notars.hu

Csapó Ida

Megjelent a “Vállalkozó női praktikák és fortélyok- elmélet és gyakorlat a mindennapokból – (Jászfényszaru 2008) c. kiadványban (32-33. oldal).

Kiadó: Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság a Vállalkozónők a Vidékért (VNV) program keretében.

Ingyenes internetes hírlevelem a nők és pénz témáját járja körbe, de az önismeret, a női lelki gazdagság témakörét is érinteni fogjuk. A hírlevélre itt tudsz feliratkozni klikkelj!
Ha érdekel, ne habozz jelentkezni!

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

1 Response to “Hogyan lesz tele a női pénztárca? – vállalkozónők és a pénz”


 • kaloné kaló annamáriakl

  Szia Ida
  Nagyon tetszett az interiu és sok igazság van abban amit mondasz
  köszönöm neked!
  Annamari Mezőkövesd

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.