Nők, pénz – szokások

Pénz terén is igaz, hogy a szokásoknak hatalma van. Méghozzá nagy hatalma van, nagyon nagy hatalma.

A rossz szokások tönkretehetnek bennünket, az anyagi helyzetünket alááshatják, a szokásaink pedig olyan észrevétlenül belesimulnak a mindennapjainkba, hogy észre sem vesszük őket.

Nők és pénz témában igencsak megfogadnivaló, ha a pénzkezelés terén – ami alapfok a pénzgazdálkodáshoz -, jó szokásokat alakítunk ki.

Ugyanakkor fura jószágok ezek a szokások – van, ami gyorsan megy, van, ami meg nagyon nehezen. Nálam legalább is.

Olvastam egy könyvben, hogy alakítsuk ki azt a pénz szokásunkat, hogy minden visszajáró pénzből a fém és a papír pénzeket is félretesszük azonnal, és összegyűjtjük szépen őket. Nekem ez a szokáskialakítás simán ment, és gyorsan: máról holnapra teljesen magától értetődő lett.

Most már megvan hozzá a magam rendszere, rítusa. Például az is hozzátartozik, hogy nem számolgatom folyton görcsösen a kuncogó krajcárokat :-), hanem csak időnként, amikor eszembe jut, hogy most már meg kéne.

Volt, amikor meglepődtem milyen sok összejött már, aztán amikor saccolni próbáltam a korábbi alapján, kiderült, nem jól becsültem: kevesebb lett… De egy tény: hízik szépen. Volt-e célom? Nem igazán. Mert fontosabb volt a szokás kialakítás maga. Tehát EZ volt a cél.

Aztán, ahogy gyűlni kezdett a pénz, lett persze célom is hozzá. Gondoltam jó lesz repülőjegyre egyik utamhoz… S ha ügyesen sáfárkodom ezzel a szokásommal akkor – ahogy elnézem – több repülőjegyre való is összejön belőle. :-)

Neked milyen pénzzel kapcsolatos jó szokásod van, kedves nőtársam?

Írd le a hozzászólásban – örömmel veszem :-)

Ingyenes internetes hírlevelem a nők és pénz témáját járja körbe, de az önismeret, a női lelki gazdagság témakörét is érinteni fogjuk. A hírlevélre itt tudsz feliratkozni.
Ha érdekel, ne habozz jelentkezni!

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

12 Responses to “Nők, pénz – szokások”


 • Nálam folyószámlán van a pénz – mivel mindennap kapom az egyenleget mobilra, behatárolom, hogy hó végén mennyinek kell maradnia félretevés céljából (tartalékot is rátervezve előre nem látott esetekre). Mindennap látom, hogy áll a dolog. Ja és sosem tartok magamnál sok készpénzt, mert annak előbb mindig előbb a nyakára hágok, mint ha előkotrom a kártyát, és azzal fizetek. És: akármennyit csábogatnak, nincs hitelkártyám. Hónap végén aztán átrakom a befektetésekhez a megmaradt pénzt.
  Nálam a készpénz mindig elolvad(na), jobban tudom kezelni, ha számlán van a dolog.

 • Kyosaki valamelyik könyvében, talán a cash flow négyszögben olvastam róla, hogy ha a kiadás rovatunk épp túlterhelt:)), mindig magunknak fizessünk először, és csak utána másoknak. Ez azt jelenti, hogy először mindig a jövőbe mutató kifizetnivalóinkat teljesítsük (pl. a befektetésekre szánt összegeket, vagy egy vállalkozásnál ilyen a marketingktsg.), mert ezek termelnek aztán pénzt arra, hogy kifizessük a többit. A többit úgyis mindig lehet húzni-halasztani (egy pontig legalábbis). Pár hónapja vezettük ezt be a vállalkozásunkban, és már most látható, hogy működik a dolog: mire jönnek a számlák, valahogy mindig összejön a pénz is a korábbi befektetésekből.

  Persze nagyon fontos ehhez az is, hogy hatszor meg kell gondolni, hogy az az adott kiadás tényleg jövőbe mutató-e, szükség van-e rá itt és most, mikorra térül meg, és nem lehet-e másképp/kevesebb ráfordítással megoldani. Különben esztelen költekezéssé is fajulhat a dolog.:)

 • Kevés kp-t használok én is, szinte mindig kártyával fizetek, (a Plusban a leggyorsabb a leolvasó:), a számlákat online fizetem, csak a napi apró van kp-ben. De mivel sokfelé kell osztanom- kamaszoknak utazás, belépők, kajapénz, kisebbeknek napi örömök:) – folyik is ki rendesen a kalapból. Limitálom a napi költést, figyelek tudatosan a szintekre, ha egyik nap túllövüm, a másik nap meg kell spórolni, vagy extra bevételt kell hozni (keresni kp-t valahogyan,vannak trükkjeim:)
  Én nem tudok befektetni pénzben, de ha élményeket, tudást adok pl. a gyerekeknek, vagy pihenést az apának, ugyanezeket magamnak, akkor azzal a jövőbeli értékeinket gyarapitom: képességek, tudás, pihenés, családi együttlét örömének biztonsága, stb.
  VAgyis legalábbis bizom ebben.

 • Én is bankszámlákon tartom a pénzt, külön, amiből automatikusan a rezsi megy, külön, amiből költök hóközben, és külön, ami tartalék, de hozzáférhető, ha nagyobb kiadás jön. Hacsak lehet, kártyával fizetek és minél kevesebb készpénzt tartok magamnál. Akkor veszek ki, ha elfogyóban van, átgondolva, hogy kb. mennyi lesz szükséges a következő napokban – és hacsak tudom, az ingyenes automatából! Sokszor fordul elő, hogy azért nem veszek meg valami – valószínűleg felesleges – apróságot, mert nincs nálam készpénz… :)
  A velem együtt élő fiam állandóan szanaszét hagyja a fémpénzeket, ezeket összegyűjtöm egy dobozban, és amikor elmegyek hazulról, mindig magamhoz veszek valamennyit, és igyekszem azokat költeni. Piacon nagyon jól működik, meg, ha parkolni kell!

 • Nálam is inkább az először magamnak elv vált be. Amikor megkapjuk a fizetést, rögtön lekötöm a bankszámlán egy részét előre meghatározott “kupacokba”: van lekötés a kocsira, bútorra, egyéb célokra. Ide általában egy fix, általunk meghatározott összeget utalok. Le van kötve, így nem nyúlunk hozzá. (Nem is a hatalmas kamat miatt, hanem mert ebbe a pénzbe pl. kártyával nem lehet véletlenül sem “beleszaladni”). Ezen kívül vannak a befektetéssel kombinált biztosításaink, ezeket automatikusan vonják le a számlánkról. A jutalmakat pedig igyekszem teljes egészében lekötni, de ez nem mindig sikerül. Az ezen felül maradt összeggel gazdálkodunk a hónap folyamán, veszek ki készpénzt is, de nem sokat, csak amennyi a gyerekeknek az iskolába, oviba szükséges.

  A számlákat internetbankon keresztül fizetem. Az utóbbi időben azt vettem észre magamon, hogy nagyon frusztrált, hogy a fizetési határidő közeledtével utalgatnom kellett, mert sok szolgáltatónál hóvége felé kell fizetni, és akkorra nem mindig úgy maradt pénzünk. Ezért azt találtam ki, hogy ahogy megjön a számla, rögtön elutalom. Vagy ha még fizetés előtt jön meg, akkor pedig berögzítem a fizetés utáni napokra. Rájöttem, hogy a látra szóló kamat arra a néhány napra (akár hétre is) szinte nulla, és nem veszítek rajta semmit, hogy hamarabb utalok. Így nagyon gyorsan túlesek azokon a dolgokon, amelyeken azelőtt hetekig rágódtam és azt vettem észre, hogy sokkal lazábban viszonyulok a pénzügyekhez (ez nem azt jelenti, hogy két kézzel szórom, hanem inkább azt, hogy nem görcsölök, és nem rossz érzés van bennem, amikor utalok).

  Ja, és még egy szokás: amikor fizetek és adom át a pénzt, vagy utalok, mindig a következő agykontrollos mondatot mondom magamban: “Minden kiadott forintom a világot gazdagítja és megsokszorozódva érkezik vissza hozzám!” ;-)

 • Miután Ida cikkét elolvastam az Elixírben, felmentem a honlapra és az utolsó betűig mindent elolvastam. Megtetszett a maradék pénz eltevése, azóta én egy kicsit módosítva úgy alkalmazom, hogy napi 200 Ft-ot félre teszek egy külön dobozba és ha olyan kedvem van többet, de kevesebbet soha.
  A válásom után, egy csomó hitellel én is megpróbálom fenntartani magam a felszínen, de most már gondolatilag ott tartok, ha van egy álmom és az erős, akkor az eszköz is meg fog jelenni hozzá. Régebben mindent én akartam kontrollálni, most már pár dolgot rábízok a tudatalattimra.

  Izgatottan várom a pénteki tréninget!

 • Én egy kicsit ilyen itt a piros, hol a pirost játszom. A pénzem nagy része bankszámlákon van, de mivel sokféle jövedelem megy még több felé. Végszükségre akad néhány százezer forint hitelkártyákon, amik húztak már ki bajból.
  Ha nagyon hajtok valamit arra megtalálom a forrást, mégha nehezebben is. Ha csak arra várnék, hogy lesz e rá pénz, és majd akkor lépek, sosem lenne…

  Az aprógyűjtés nálam is működik. Külön gyűjtöm a százasokat, azok jól jönnek ünnepek előtt, amikor kiderül, hogy több tízezer forint van a kis dobozkában. A huszas, ötvenes a parkoló, buszjegy, apróvseprő dolgokra van. A tizes és az ötös a kölyköké. Ha megtelik a doboz, lehet rolnizni, és aztán elverni valamire, amire jól esik.

 • Sajnos, én teljesen elfolytam pénzügyileg. Most szándékozom visszavenni a kontrollt, és a pénzügyi önállóságom. Házasságban élek, de egyre inkább úgy látom, hogy anyagilag önállóvá kell válnom.
  A pénzgyűjtést még ma elkezdem!

 • A lényeg a TARTALÉKOLÁS SZOKÁSÁNAK kialakításán van. El kell kezdeni valahogy, és aztán ezt majd lehet tágítani, tudatosítani.

  Mint annyi mindenben, itt is, a JÓ SZOKÁSOK elengedhetetlenek!

  Hajrá mindenkinek – neked is, Viola :-)

  Ida ***

 • Én a kályhától kezdem. Találva egy nagyszerű programot, kezdem átlátni a kiadásainkat, és így fény derült, hova is megy az a sok pénz? Ékes példa arra, hogy nem elég nagyjából képben lenni, mire is költünk.Itt egy kis átcsoportosítás, ott meg kurtítás a tervezett kiadásokból, s máris több marad hó végére. Szeretném, ha hamarosan annyi megtakarításom lenne, amit betudnék fektetni, elindulva azon rögös úton, melynek végén egy ugrással kint leszek a mókuskerékből:-)

 • Igen, nagyon-nagyon fontos a bevételek és kiadások vezetése. Ez az egyik legfontosabb szokás kialakítása – köszi, Gizus :-)

  ida ***

 • Ma ott tartunk hogy az a család akinek nincs pénzügyi,birtok vagy tárgyi tartaléka,megtakarítása csak fizetésre,kölcsönök,hitelre rendezkedik be nagyon nehéz dolga van és lesz.Ismerek nem egy családot aki pl hagyta elveszni a gyerekeit,a feleségét a férfi az öregek de ők akkor se adják el,ki az új autót,házat egyik meghalt,intézet .A többi éhezett földönfutó lett 2 bűn kezeibe került miattuk mert ennyi áldozatot nem tettek meg egymásért jobban szorította a férj,anyja a szülők,társak,testvér a rokonság a munkáltató magához a pénzét,vagyonát a birtokot a tárgyakat a végére még egymást is meglopták,átverték,megsiratták és megkárosították.

  Tipikus magyarság ugye.A családnak volt 4 birtoka,kertészete,albérlete mit kiadhat ,kp otthon és a bankban és a fiúknak,férj ,apa volt háza,motor,tárgya kapcsolatai,két kezi munka de ő melósnak,lopni fát vágni nem megy el csak irodai,kényelmes öltönyös munka ,havi 80-150 ezerért alul osztályozva,öregen papírok,gyakorlat nélkül elbízta magát,válogatott .Na ennyit a családi összetartásról a szeretetről.
  Eközben a nagymami,a férj és rajta a pénzt bankszámlára magának,hitel és gyüjtögette a pénzt,tárgyakat,kapcsolatok egyéb tevékenységi kör szóba jöhetett volna de ő ezt meg azt nem vállalta be nem csinálja mert annyi elv,fal volt benne hogy inkább éhezett,könyörgött kölcsönkért hagyta veszni magát a házát a tárgyaikat a nőt,családot.
  Zala,Vas,Pest,Győr s Körmenden ez dívik.
  Akkor hol itt a szeretet az egység ha ennyire dívik a hazugság az önzés a lakosság utcában,párok,családok,iskolák,munkahelyeken kérem ?
  Az a vicces apukának volt állása munkabére,hitele tárgyai,terménye,haverjai,rokonok azoknak tartalékai tárgyi,ingatlan és a bankban pénz,számlán,ékszer de apuka,anyuka se nyúlt rá inkább mentek ríni,sírni segély,önkormi rokonság a gyerekeiktől,munkáért szaladgálni meg ott volt a segély,nyugdíj pénz és a gyereküktől vették el a kis munkabérét,tárgyait,ruha segélyét,eladták,meglopták,megették mindenét aztán mikor az se volt ,kiszívták a család,barátok,munkatárs a gyerekekre várt az utca,lopni,bűn,betörni ,betegség,pokol,halál,költözés.

  Addíg mig van volt kimerték az állami pénzt,a szülők nagyszülőit,segélyt,munkáltatói támogatások,oktatási pénz,családi pótlék,adóvisszatérítés a gyerekekre kapott ruha,pénz élelem eltűnt felették,hitel,lakáshoz,tanulmányokhoz,autó,hitelhez jutás.
  Volt 5 irányból pénzük,tartalék tárgyban,ékszer hitel és bankszámlán,dugva itt-ott.
  Ha nem látom és tudom róluk,nem dühítene.
  az ilyen minek vállal családot,nőt és gyereket ha bajban a saját irhája,élete ennivalója,pénz munka és tárgyai fontosabbak a másikánál .Az a poén hogy új ház,autóval bíró ,birtokos jó anyagi-családi hátterű ,teli tárgyakkal,lekötött bankszámla,ékszer láttam elmenni turkálni,vasazni,kölcsönkérni,betörni és úgy hogy eközben aki adhatott volna nekik ételt,munkát mert látszat a más a valóság a szülők,barátok,Áfsz munkáltató,alapítványok,családvédelem,Önkormi helyi emberek,környezetük meg se mozdult értük.
  miért pont értük ?
  azért mert olyan emberekről van,volt szó akik mindem pénzük,tárgyuk,élelmük feláldozták barátaik,embertársaik,munkatársaikért a családért mikor volt kevés vagy sose loptak,öltek csaltak,hazudtak kevés munkabérük,hitelből éltek és mikor ők jöttek volna az a száz,ezer főböl egy megmozduljon tegyen értük táplálék,pénz munkaügyben akkor mindenki hallgatott és megfagyott ,fel se vette a telefont,elköltözött ajtót sem nyitott nem volt otthon és summantott,hallgatott .
  Ne haragudjatok de nemrég kapcsoltuk be a lányommal a Tv-ét ahol természeti csapás volt Kínában ahol mindenki futott segíteni a másiknak a bajban és nem nézte szegény,gazdag ,más vallású,bőrszínű van,volt-e a romok közt miféle kinek segítsen elébb.
  Ugyanígy Szept 11,ha Scunami és tornádó van,még az Amerikaiak is együttérzőbb normális lények.ma ha valaki kér,könyörög összeesik az utcán akkor mindenki lenézi,leköpi megszólja inkább elkölti a Boltba termékre,magára szolgéltatásra a házába a családjába .
  Afrikai példa,bennszülött törzsek.
  Nem tudom, ha én a férjemmel így járnánk minden forrás megszűnne,senki se adna ,segítene, nem nyitna ki egy ajtó sem évekig, se pénz,szülő,munka hitel,tárgyak,birtok,folyószámla,segély ennivaló ,és már kértünk,is pályáztunk,mindent eladtunk megpróbáltunk,hírdettünk ,akkor eladnám inkább a házam,autóm a motorom a tárgyakat,vissza hitelt hagynék mindent de a család a gyerek elébb van nem az a megoldás kilököm az utcára ,éhezzen meglopom,megverem és kényszerpályára taszítom nyomorultat tehetetlen akik olyan felkészületlenek itt,se eszközük pénz,birtokuk segítségük a mai világban én az erősebb hogy ő oldja meg nekünk ,még ő adjon segítsen nekünk,vagy ő rá terhelem.Nálunk is volt ilyen időszak de a Mérnök férjem és fiam inkább elment fát lopni,festeni,lapátolni fusi munka,karosszériás munka feketén ,és anyukám mellékállásban trágyát lapátolt,ganajozott egy Istállóban hogy enni tudjunk,hitelt fizetni és magunk fenntartani mert senki se oldotta volna meg nekünk kellett a létfentartást.
  Azóta bármelyik sepregetőt,útépítőt munkást többre tartom,aki próbálkozik,szerel vállalkozik még azt is aki elmegy fát lopni,fusi munka,feketézik de megoldja kibírja mintsem verje a gyerekét,asszonyát terhelje le vele,őket fenyegesse tőlük követeljen anyagiak erőben teli férfiemberek,öregek családok akinek van tartaléka de könnyebb kölcsönkérni,a gyors könnyű út,ki jósol,ki barátnőkkel fekszik össze férfi zugba,ki kisírja önkormitól,ki a volt aktuális szeretők,hitelezőihez fordúl ,ki bolházik,piacozik ,állatokat tart,kertel a túlélés az eshetőség miatt .
  Sajnos vannak férfiak,szülők,nők és gyerekek, akik volt vállalkozók voltak,kevés osztállyal irodai ülő munkához szoktak magas béren akinek nem derogál az ásó,kapa a festés ,kérni a segély,büszkék inkább megoldják nyereménnyel,kártya fogadás,betörés,lopás csalás,zálogház,Báv,lefeküdni valakivel apák-fiaik,kölcsönkérni,mindent eladni és felélni mintsem a fizikai munka ,a fekete de fix pénz.
  Senki se tudja és tanulja meg hogy készülj fel rá bírd ki élj,egyél fizess és éld túl,mindenkinek rossz és nehéz ,és akik pénz,birtok,munka tartalékok teljében vannak azok se gondolnak rá mi van ha az áru,ingatlan eladása 8 hó,addíg se pénz se munka azt megenni nem lehet a pénz le van kötve a Bankba és semmit nem tud eladni a munkáját nem fizetik ki se tisztán se feketén akkor hogyan tovább,pedig ere is fel kell készülni .
  Szerintem ez a Társadalom,hatóságok,munkáltatók,tanárok,orvosok felelőssége a szülők,öregeké nem a gyermekeké,fiatal nők,lányok,gyermeké aki eszköz pénz nélkül van ide küldetve és ami neki jár elnyelik az iskolák,Orvosok,munkáltatók,a mentorok,Áfsz a szülők,testvér élettárs,család ,akivel él,aki kap utánnuk,és nem tudnak semmire se jutni tartalékot képezni egyedül megállni új házban,albérletben ,munka és Vállalkozásban.
  Mi lesz vígy a gyerekekkel,a kamaszokkal a lányok,fiatalemberekkel akiknek családosnak,férj,anyukámnak kéne lenni önálló élet nem így kizsákmányolják,eszközként használják őket és függnek.
  Őket ez nagyon rosszul érinti a társadalomnak kell,kéne őket segíteni,támogatni és előrehelyezni a valóban,igazolhatóan rászurulókat akiknek se tárgya,pénze birtoka,ruhája,munkája ,családtag aki segíti,se nyugdíj,ékszerek,mit eladni se segély,hitel és kölcsön ,titkolt bankszámla,állatfarm és kert stb.
  Azóta a gyerekeink rettentően félnek remegnek nem is mernek kimenni érzik a bajt a veszélyt a Boltokban az utcában az iskola a családokban mert látja más családjába ott a baj,vitáznak .verekednek nincs mit enni,nem vásárolnak és bántják a nőket a gyerekeket ők sérülnek,nyomorogják ki kerülnek utcára ,esnek ki az iskolapadból és bünöződnek el,és ha a lánygyerek,asszony nem lop,feketézik velük ad a kaszába mehet,kidobják bántják.Marják egymást.
  58 éves vagyok ,Marika itt a környező faluban és mi úgy oldottuk meg hogy a 2 földet eladtuk mert csak állt,a lakást is ami a férjemé volt mert kiadni már mem tudtuk,és letettünk az új házunkról,új autó és a gépeinkről,mi hitelből volt most jár le.
  A hasonló esetek ébresztetek rá most kell tartalékolni kimerni a pénzt,nem szabad megvárni a végét mert a tárgyakat,pénzt és birtokot nem lehet megenni,és ezekre a valós,látott helyzetekre számolni kell,felkészülni mint eshetőség tudjam van talonba megoldás hogy megoldjam.
  Amit eladtunk,olcsóbban de így is van pénz ha mozdulni,menni,enni és fizetni kell ,vettünk egy olcsóbb kis rönkházat és egy lakóbuszt elé az eshetőségre.Van kút,patak,van állatok,hús ,kert mindíg itthon,fa és energia.a megmaradt pénzt befektettük de úgy bármikor elérhessük egy részét ki tudjuk szedni,a mamáék ide költ9ztek csinálják a kertet az állatokat ,fűszert,lekvárt,,a házat 2 félre osztottuk 2 ajtaja bejárata van ,és két terasza mi egymástól háttal áll .
  a megmaradt pénzből a gyerekeket bepénzeltük egy Ausztriai vezető állásba a lányt Svájcba ,Irodába,ügyfélszolgálatos, a képzettsége adott volt,gyakorlati időt is vettünk nekik most kint élnek és dolgoznak majd 1 éve abból tudnak félretenni és tartalékolni,és ha menni kell ezt bármikor el tudjuk adni,kiadni vagy ott a lakóbusz oda megyünk ahova akarunk nem vagyunk helyez kötve ide kötve és nem kell ara váni kivegyük a pénzt,lejárjon a hitel el tudjuk-e adni a házat,autót a tárgyakat,kiadni a lakást,a földeket.
  Végre a gyerekek nem futnak potya köröket ,lehet fél-fél millió elment a gyerekek bepénzelésére de legalább élnek,dolgoznak és nem munkanélküliek,tengődnek,vegetálnak és futják a potya köröket itt csak gyár,pénztáros munka jutott nekik 4 órában fillérekért,ami elég idegölő,kimerítő semmire se elég nekik.Az új házba annyit küzdöttünk és a férjem mondta azt na azért hogy fizessük nem fogunk lopni,ölni kiabálni,berekedni és veszekedni és azzal jött haza eladta az autót,meghírdette a házat ,eladunk mindent vár egy új élet.Először azt mondtuk nem,utáltuk,és másodállásra hajtottunk mind de rájöttünk nem hogy másodállást,főállást se lehet találni és ezt is 2 év volt mire vevője lett ,olcsóbban kellett eladni de szabadulnunk kellett,vagy baj ér.jól döntöttünk.

  Ma a hegyekben lakunk,szép zöld minden forrás van itt ,sok mindent előállít a mami és barátnője,az is itt él,vállalták így élelemre nem oka küldtünk és azóta minimálizáltuk a költségeket ,lemondtuk,nincs hitel,áram,villany ,víz és fűtés,telefon,autó és benzin költség ami a gyomrunk elől vette el a pénzt,életet ,se csatornadíj se szennyvíz,se szemét díj.Nem kell 5 millióért új bútor,se kp,se áruhitelből hogy az éhségtől ezek miatt egymást öljük,ne tudjunk sehova se menni és 15 évig semmire se magunkra költeni,rámenjen a család,házasság a gyerekek a harmónia,mert ebbe a kis házba pár régi ,is elég fillérekért vettük 500 ezerből berendeztük és így is megvagyunk de nem nyomorgunk sokat utazunk,nevetünk,főzünk,vagyunk együtt kirándulunk a kötelező itthoni munka,feladatok után és családi vállalkozásban adjuk el az élelmiszert,kézműves termékeinket,kint a gyerekek segítenek, ez is beindúlt ,és egyéb tevékenységeket vettünk fel,nettóbol élünk .Offshore.A többi kamatozik,és teli van a kertünk és végre nem aggódunk a gáz,víz a fűtés számlákért ,ha megszorulnánk.
  A fiam télen,őszre a hegyekben dolgozik egy szállóban programokat szervez,vezeti az ügymenetet,Recepciós ,olykor síoktató,túrákat szervez ,mikor a Cége 2-3 hóra nélkülözi de kap fizut és plussz bevétele is adatik.Aktívan tölti ki.A talpraesettséget nem lehet csak úgy tanúlni,sem örökölni,nem hírdettek munkát kitalálta mit szeretne hol és megkereste őket,tálalta.Ingyen dolgozott 1 hetet,mikor látták hasznos,ő kell oda visz nő a forgalom és a bevétel alkalmazásba vették.A gyerekek mindíg küldenek haza pénzt,ajándékot ,segítenek ,befizetnek minket közös családi kirándulásra és ma is áldom hogy megléptük és a férjem észjárását hogy aznap állt elő,bár akkor nagyon megharcoltunk vele,utáltuk de utólag kiderült jó volt.Ő valakitől látta az ötletet,jó moddellt működik mondta és hit benne mi meg követtük.ma se bánom mikor a rokonok mondják hogy nem tudnak fizetni,már a munkabérükből kijönni ,a számlák miatt,élelmiszer szolgéltatások áremelése miatt már a 4 kiegészítő tevékenység pénze se elég,a hitel lejárta még 20 év,ez egy ördögi kör,sajnálom.Nekik kell megoldást találni,sajnos nem tudunk segíteni,kölcsönadni minden héten,hónapban mert akkor megszokják és várat rájuk a megoldás lehúznak minket,eladósodunk.
  Mondtam én nem kell új ház,új autó,áruhitel,új bútor baj lesz az új házban körülményeik,családi életük még rosszabbodik ,ne fokozzák további hitelből ha a munkabérük marad nem nő,és a többlettforrásból bejövő pénzt elviszi a gyerek,iskola,hitel a számlák,a ház magukra élni,utazni,enni ,szórakozás,ápoltságra,ölözködni nem marad.Az ember mérje fel a helyzetét munkahelyét,munkabér a saját képességet,erejét és úgy vállaljon be menjen előre.Mindenképp erősködnek az kell meg akarják tartani így azóta lopnak,csalnak de a többlet pénz se rájuk magukra megy hanem a számlák,házra energia,élelem kiugró magas ára.500 ft Ketchup,kolbász és 460 ft az órabérük.A gyerekek skoléját már fizetni se tudják,nem hogy ruhára,szórakozás,kirándulás.Mindenki maga dönt tud csak segíteni,magán bár nem értem ha 1,2 főn múlik a döntés,az egyik családtag,felnőtt minek nyomoríja meg a vele élő aszny,gyermekeket is családtagokat a ragaszkodása,birtpokszpmja miatt,köti magát mint ebet a karóhoz.El kell adni,elhagyni a dolgokat a ragaszkodást a tárgyakat mert a család az élet a fontosabb,nem a tárgyak,mert azóta több idő ,pénz telik a külsőpnk,egásuségünkre,utazások,kirándulások,örömökre költeni mos élünk,szabadítottuk fel,meg magunkat hölgyeim.Ezért s ere kaptuk az életet az úton minden ,társat,pénzt,munkát s eszközt,barátokat és igenis egyikünk élete helyes vagy helytelen döntése kihat a másik életére mert a sorsok,életszál vagy karma össze vannak kötve ,fedik egymást.Kihat mindenre egyik döntése,egy tett,egy szó,egy hír,valaki döntése minden jó vagy rossz irányba.
  ‘ ember,egy férfi,család,munkáltató pokollá teheti a dolgozók,a vele élők,lakók életét és sorát is a sírig,ő alakítja ki szerencsétlenségüket,tragédiáikat.
  nem akartuk elengedni a gyereket messzebbre így nem i adtunk neki pénzt,kocsit eszközt nem segítettük hogy máshol találjon munkát,barátokat akár külföldre.Nem volt 3 évig fix,,állandó munkájuk és úgy látszódott 30-40 éves korukra munkanélküliek lesznek nekünk kell őket is eltartani vagy kitalálnak itt a semmiből,egyedül valamit elvártuk tegyenek,oldják meg és sok volt a vita,bántottuk őket,kiabáltunk nyomuk és leterheltük idegileg mikor nem volt igazunk.El kelett volna engedni,átsegíteni egy másik életre,platformra pénz,eszköz munka és tudással,segítséggel a biztos,újba másik város,kinti munka.Belátom.lecke volt,megtanúltuk.
  N.Marika Vas.

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.