Neked mi a legnehezebb a pénzzel kapcsolatban és/vagy az anyagi függetlenséged megteremtésénél nőként? Segítenék – segíts!

Szeretnél választ kapni nőként olyan pénzzel kapcsolatos kérdésekre, anyagi kihívásokra, amelyek már akár évek, hónapok óta nem hagynak nyugodni?
Szeretnéd tudni, hogyan indulj el azon az úton, hogy nőként önismerettel megalapozd anyagi függetlenségedet? Itt a ragyogó alkalom!

Tedd fel a kérdéseidet, és minél jobban kérdezel, minél pontosabban jelzed a kihívásaidat, amire választ szeretnél, annál nagyobb az esély rá, hogy használható tippeket kapsz.

Egy ingyenesen letölthető e-könyvet szeretnék készíteni, de olyan kérdésekre akarok válaszolni, amelyek azokat a nőket foglalkoztatják leginkább, akik hajlandóak női pénzügyi önismeretüket bővíteni. (Ne feledd, nem pénzügyi, befektetési, adó- stb. tanácsadó, hanem női önismereti tréner vagyok!)

Örömmel veszem, ha alább a hozzászólásokban válaszolsz ezekre a kérdésekre – lehet mindre, de közülük bármelyikre is:

•    Mi aggaszt nőként leginkább az anyagiak terén?
•    Mi az a kihívás, ami miatt már akár hosszabb ideje is képtelen vagy továbblépni pénzügyeid sikeres menedzselésénél?
•    Mi az a kulcsfontosságú információ az anyagiak terén, a pénzzel kapcsolatban, ami segítene neked tovább lépni, de most úgy érzed, hogy hiányzik?
•    Mi az a 3 legfontosabb kérdés, ami a nők anyagi függetlensége terén leginkább foglalkoztat, és amelyekben válaszokat keresel? (Ha csak egy kérdést tudsz leírni, vagy kettőt, azt is tedd meg – köszönöm.)

A legjobb/legizgalmasabb kérdésekre igyekszem minél előbb választ adni abban a hamarosan megjelenő e-könyvben, amit bárki letölthet majd ingyen a blogom honlapjáról.

A kérdéseidet tedd fel tehát itt alább hozzászólásként.

Ha úgy érzed, túl kényes a téma, akkor nem fontos beírnod a hozzászóláshoz a rendes nevedet vagy az általad az interneten használt, mások által ismert becenevedet. Írd a névhez azt, hogy “ismeretlen” (mert hogy nevet megadni mindenképp szükséges az automatikus program szerint, így áthidalhatod a kérdést).

Várom hozzászólásodat – segíts a válaszaiddal, hogy segíthessek én is neked! :-)

Utóirat:
Ingyenes internetes hírlevelem a nők és pénz témáját járja körbe, de az önismeret, a női lelki gazdagság témakörét is érinteni fogjuk. A hírlevélre itt tudsz feliratkozni.
Ha érdekel, ne habozz jelentkezni!

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

29 Responses to “Neked mi a legnehezebb a pénzzel kapcsolatban és/vagy az anyagi függetlenséged megteremtésénél nőként? Segítenék – segíts!”


 • Hogyan válhat egy nő anyagilag függetlenné, ha a férjének nem tetszik amivel foglalkozik?
  Válasszon a férj meg a hivatás között?

 • Nem tudok lépésttartani a megnövekedett kiadásaimmal, amilyen nagyságrendben nőnek a kiadásaim, majdnem olyan nagyságrendben szűkülnek a lehetőségeim. Korábban nem volt ekkora eltérés. Jellemzően magamban keresem a hibát, a vágyaimnak megfelelően kezelem a problémákat, nem a valós lehetőségeimnek megfelelően. Nem tudom elfogadni sem az öregedést, sem a teljesítmény és a lendület hanyatlását. Sokszor érzem azt, hogy kullogok az életeseményeim után. Görcsösen ragaszkodom a saját megoldásokhoz, nem hiszem el, hogy ennél többet érdemlek és meg is tudom teremteni, úgy mint régen.

 • Azt gondolom (minél) több lábon kell állni.
  Ha közalkalamazott vagy, ha vállalkozásod van, akkor is mellette célszerünek tartom:
  – életbiztosítást kötni,nyugdíjas korodra gondolva;
  – betegpénztárba belépni,
  – egy olyan multi-level marketing üzlethez csatlakozni,minél előbb, lehetőleg egy Internetes áruház-lánchoz, amelynek nagy az árúválsztéka, megbízhatónak tűnik és “lefelé” építi a csapatot. Nem maradsz így elszigetlve, tehát tényleg csapatot épatesz. Kitartóan benn kell maradnod, mert így idővel garantáltan lesz egy többlet jövedelmed – elképzelhető, egy pár éven belül egészen tetemes. Nagy előnye, hogy nincs semmi kockázata, és számtalan előnye van. Az Internetes áruházban megvásárolhatod mindazt, ami a háztartásodban szükséges (takarítószerek, mosószerek, kozmetikumok, fehérneműk,stb…);és ha erre igényed van, vagy szükségesnek tartod, még vitaminkészítményeket, étrendkiegészítőket is vásárolhatsz. Mindezeket házhosz szállítják, időd, energiád szabadul fel, amit másra fordíthatsz. Egy ilyen üzlethez való csatlakozás nem azt jelenti – minden ellenkező híresztelés ellenére – hogy házalni kell a termékekkel. Ezt is lehet természsetesen, de szerintem nem nagyon éri meg. Ami viszont kell, hogy olyan üzlettársakat keress a saját üzletedbe – akit a vállalkozásodban is alkalmaznál, tehát képes arra, hogy ő is építse az üzletet.
  – Értékpapírokat, részvényeket is vásárolhatsz, de ez kockázatos lehet.

 • Sziasztok!

  Kedves Ida! A gondolat remek!

  Nekem pl. az okozott gondot egészen a közelmúltig, hogy nem tanítottak meg szüleim a pénz kezelésére. Konkrétan gimi negyedikben ua. 200Ft egy hétre, mint elsőben. Ebből hogy tanulsz meg félretenni?
  Mindenesetre mi már másképp csináljuk a gyerekeinkkel.

  Tavaly aug-ban, amikor gyedről gyesessé váltam, nagyon zavaró volt a kis pénz. Kerestem a megoldást, nyitottabb lettem. (én is voltam, vagyok mlm-es, de vannak korlátaim, amik miatt nem úgy ment, ahogy mehetne)Viszont megcsapott az online világ szele:)

  Most ebben gondolkodom, főleg hogy a partnerprogram révén elsők között kerültem be a Milliomos Születik villába, ahol már 3 hetet eltöltöttem, mert nem szavaztak ki. A jövő hetet még szeretném ott tölteni:)

  Mi változott az elmúlt évben?
  Pénzügyi intelligenciám jelentősen nőtt. Mivel tudtam, mire kell pénz(weboldalak, oktatóanyagok), sokkal jobban be tudtam osztani.
  Helyet csináltam a pénznek: vettem két új, szép pénztárcát. Egy mindennapost meg egy nagyobb, extrábbat, ami várja a nagy bevételeket.
  De a legeslegfontosabb: meg kell tanulni a pénz nélkül is boldognak lenni! Higgyétek el, tudom, miről beszélek.

  Ida! Remélem, tudnak segíteni gondolataim.

  Nem tudom, írtál-e már e-bookot.

  Talán másoknak is segít: open office letöltés, ingyenes. Writerben megírod, szerkeszted, dekorálod- a word alternatívája, szóval könnyen megtanulható.
  Ennek a fejlécében van egy pdf ikon. Ha erre katt, automatice pdf-ben ment.

  Javasolt Ariel, Verdana, Tahoma, 16-os, másfeles sorral.

  PDF -ben ha hibát találsz, dobd ki, writerben javíts és ments újra.

  Jó munkát, ha bármiben tudok segíteni, írj, kérlek!

  Szép nyarat
  Anikó

 • Kedves Ida!

  szerintem ezeket a kérdéseket nem biztos, hogy mindenki meg tudja egyből válaszolni… gyakran az okok megbújnak a sorok között, mert az embernek nincs mindig rálátása Önnön hibáira, korlátaira.

  Ha azt kérezed, mi okoz gondot, itt vannak a válaszok:
  – pénzbeosztás
  – bizalom önmagamban és a jövőben
  – gazdagságtudat
  – mások pénzügyi hozzáállásának megismerése

  Nagyon szívesen vennék olyan példákat, amik inspirálnak: pl.
  – a (pénzügyileg is) sikeres emberek hogy gondolkodnak?
  – milyen trükkjeik vannak? milyen apró praktikákat leshetek tőlük el?
  – melyeket lehet egyáltalán megosztani?

  Legfőbb kérdés talán az, hogy hogyan lehetne a saját beállítódásomat megváltoztatnom, mert mint sejtem, ez egy folyamat, nem egyik napról a másikra megy, s jópár készség elsajátítására van szükség. (ráadásul ez esetenként más és más, mert mindenkinek más problémái/korlátai/céljai vannak) Szóval a hangsúly a “hogyan”-on van, nem a “mi”-n.

  Sok sikert a tréninggel!!!

  Karola

 • Szia Ida!

  Érdekes gondolat, hogy kifejezetten a nők pénzkezeléséről jelentetsz meg könyvet és jó!
  Van egy könyv, amit egyéni tanácsadásban a gyakorlatai miatt jól tudtam használni: Olivia Mellan Barátságban a pénzzel. Ebből lehet, hogy érdemes gyakorlatokat mazsoláznod.
  Kifejezetten a Karola bejegyzéséről Suze Orman mindenféle eszköze, könyv, kártya, stb. jutottak eszembe, mint értékes infó forrás.

  A kérésem, kérdésem:
  Tanácsadási és önismeretis tréning helyzetben többször is előjön, hogy nőként sok a bátor vállalkozó. Hozzám elsősorban az életpálya váltó segítő foglalkozásuak, természetgyógyászok, coachok (jelöltek) jutnak el, akiknek alapdilemmája, hogy a céges biztos jövedelmi környezetből az álmaik megvalósítására most kiszállnak privátba, de mennyit merjenek elkérni a munkájukért? Lehet, hogy az önértékeléshez kapcsolódóan tudsz róla írni, de lehet, hogy megérdemel egy külön fejezetet az árképzés, árszabás, ha mi vagyunk az árucikk!

  Sok sikert!

  Edit

 • Szia Ida!

  Pénz + önismeret terén bennem a következő kérdések merültek/merülnek fel:

  – először is kellett egy szemléletváltás, hogy a pénzt ill. a pénzügyeket általam irányíthatónak éljem meg – amikor kiderült, hogy csak meg kell tanulni hozzá ezt meg azt, hogy a folyamatokat irányítani tudjam, hirtelen sokkal könnyebb lett minden, új dolgokat megtanulni biztosan tudok.:) – ehhez a szemléletváltáshoz sokat adott a te tréninged is.

  – aztán érdekelne még, hogy egy költekező típus:), aki tipikusan hitelt hitelre halmoz, hogyan tud kiszállni ebből, milyen módszerek vannak erre – 1-2 tanáccsal már találkoztam, de nem hiszem, hogy van bennem megfelelő önfegyelem hozzájuk – ha lenne, nyilván nem költekező típus lennék.:)

  – aztán az is foglalkoztat, hogy a többféle lehetőség közül, amivel elérhető az anyagi függetlenség, mi az, ami igazán nekem való, ill. hogy ezt hogyan tudhatom meg, találhatom ki. Kicsit ehhez is kapcsolódik, hogy hol/hogy kezdjek bele pl. a befektetésekről tanulni.

 • • Mi aggaszt nőként leginkább az anyagiak terén?

  Távolabbi ismerőseim szerint furcsa a pénzhez való hozzáállásom. Talán azért, mert soha nem voltam nyomorgóan szegény, de soha nem voltam még módos sem. Úgy vagyok a pénzzel: jó, ha van, de nem fáj, ha nincs. Ha KELL (pl. annak idején egyedül neveltem fel a két gyerekemet, tehát KELLett venni cipőt, könyvet, kenyeret…), akkor találok munkát (az előbb említett időszakban az egyetemi okítói állásom mellett, láthatós hétvégéken szállodában takarítottam, hajnalban újságot hordtam ki, éjjel szociológusoknak kódoltam). Kicsit aggaszt, hogy ha túl sokáig élnék az után, hogy munkát tudok vállalni, ezt miből tenném, hiszen az okítói fizetésem is kevés volt és az 1990 óta létező kényszervállalkozói létem is csak nagyon minimális nyugdíjra jogosít.

  • Mi az a kihívás, ami miatt már akár hosszabb ideje is képtelen vagy továbblépni pénzügyeid sikeres menedzselésénél?

  A leglényegesebb: kevéssé tudom eladni magam (és bármit). Nem vagyok jó értékesítő, marketinges, sem kreatív, helyette a szervezés, a logisztika, az empátia az erősségeim. Túl fontosak az elveim: bármit nem vállalok el.

  • Mi az a kulcsfontosságú információ az anyagiak terén, a pénzzel kapcsolatban, ami segítene neked tovább lépni, de most úgy érzed, hogy hiányzik?

  Nem tudom, ez valami olyan, amit egyáltalán nem ismerek, tehát a hiányát sem tudom megfogalmazni.

  • Mi az a 3 legfontosabb kérdés, ami a nők anyagi függetlensége terén leginkább foglalkoztat, és amelyekben válaszokat keresel?

  Ha nem önmagamra vonatkoztatva válaszolok (világéletemben független voltam, ez a kérdés egyáltalán nem foglalkoztat, 13 éves korom óta dolgozom), akkor ezeket gondolom:

  1. Miért nem hiszik el a nők, hogy megáll(ná)nak a saját lábukon? (Nagyon sok nőt ismerek, akik vergődnek egy rossz házasságban, rossz szeretői kapcsolatban, de anyagi okokból nem mernek ebből a hálóból kilépni.) Tehát hogyan lehetne sokkal több önbizalmat adni a nőknek?
  2. Hogyan lehet úgy megtanítani a nőknek ezt az önbizalmat, hogy közben ne veszítsék el nőiességüket, hogy ne váljanak (a szó eredeti értelmében) amazonokká, keményekké, hogy továbbra is fontos legyen a társ, a társsal való kölcsönös kompromisszumokat ne kényszerként, hanem pozitívumokként tudják megélni?
  3. Az apró „trükkök”, amelyekkel harmonikus derűvel lehet összeegyeztetni a munkát, a gyerekeket, a családot.

 • Nem írom le, mert csuti hozzászólását egy az egyben idemásolhatnám a saját nevem alatt:)

  Úgyhogy az Ő válaszait vedd légyszives duplán, Ida:)

  Azt még hozzátenném, hogy nekem például mindig az szab gátat, hogy egyszerűen nem AKAROK sok pénzt. Vagyis akarok, de nem fogalmazom meg magamnak, hogy hogyan!

  Tehát nincs stratégiám olykor, vagy elfelejtem.
  Nem tűzöm ki célul, sem eszközül a pénzt, mindig valami más motivál jobban. Persze azokhoz is pénz kell, de ezáltal éppen csak ANNYI lesz.

  Szóval nagyon agyban kell eldönteni a dolgot.

  Én kiszámoltam magamnak, hogy hány forintba kerül egy órám.
  Vagyis minden egyes órám, ami utána nem a céljaim megvalósításával telik, az annyit vesz ki a zsebemből.

  Durva szám jött ki, még óvatos meghatározással is.

  Viszont ez nagyon szárnyakat adott, mert a szemem előtt lebeg egy kézzel fogható összeg, amit vagy meg tudok keresni, vagy el tudok “veszíteni”, függően attól, hogy éppen mivel foglalkozom…

  Tehát ez nem kérdés, hanem válasz a “Mi az a kulcsfontosságú információ az anyagiak terén, a pénzzel kapcsolatban, ami segítene neked tovább lépni, de most úgy érzed, hogy hiányzik?” kérdésedre.

  Mert így pontosan tudom, mennyit érek forintban/óra:)
  Ha ez nincs tisztázva, akkor csak vakrepülés van.

 • Az én anyagiakkal kapcsolatos problémáimban a fentiek egy része ötvöződik. Egyrészről, hogy akármennyit keressen is az ember lánya, a kiadások valahogy követik. Talán azért, mert mikor kevesebb jövedelem van, az igényeket is a minimumra szorítom, így mikor kicsit több van, bizony előre el kell dugni egy részét, nehogy elszaladjon a ló.
  A másik, és ez a legnyomasztóbb számomra, az 1-3 éven belül tervezett (egy időponton túl nem halogatható) gyermekvállalás. Megvan hozzá a pasi (elvileg), a feltételül szabott nagyobb lakás is megvalósulni látszik (a maga megnövekvő költségeivel), de egy gyerekről gondoskodni komoly pénzbe kerül, már (és főleg) a kezdettől. Na már most – részletekel nem vagyok tisztában – a GYED és/vagy GYED mértéke a korábbi fizetés mértékétől függ. Azért nem mindegy, hogy mennyiből kell kisakkozni a pelenka meg a minőségi élelmiszer árát, nem szólva a jövedelemkiesésről.
  Ezekhez a gondokhoz nagyban hozzájárul az a tendencia (amiről már korábban sápítoztam), hogy ugyebár ebben a fene jó gazdasági helyzetben a dolgozót fölveszik valamivel több bruttóval, mint a minimálbér, aztán kap hozzá, amennyit kap (ha kap). De táppénzt, ellátást nem a “zsebpénz” után fog kapni!!!

  Röviden összefoglalva a litániát:
  Hogyan merjek gyereket vállalni, ha nincs meg hozzá az anyagi hátterem?!

 • Ugyanitt fölvetnék még egy problémát, ami az előzőnek egy másik oldala.

  Egy barátnőm példáját szeretném leírni, ebből minden kiderül:

  Adott egy fiatal nő, aki a főiskolán kötelező gyakorlatot egy igen jólmenő cégnél volt szerencsés eltölteni, majd fölajánlották neki, hogy maradjon is ott. Az átlaghoz képest kiemelkedő fizetést (nettó 110e körül), majd kb. 2 év múlva teherbe esett, és elment szülni. A sors úgy hozta, hogy 4 év alatt 3 gyereket sikerült összehozniuk a férjével, így most 5 év után barátnőm tervezi, hogy visszamenjen dolgozni, mivel – hiába a jó jövedelem – egyre kevésbé jönnek ki a pénzből (növekvő gyermekek és növekvő energiaárak).

  Ámde!

  Egy anomália folytán először az 5 év alatt összegyűlt szabadságot kell kifizetnie a cégnek (már ettől morcosak), ezután pedig foglalkoztatni egy háromgyerekes anyukát. Ugyebár egyértelmű, hogy 3 gyerek sok elfoglaltsággal, betegséggel, oviba, bölcsibe való rohanással jár, holott a cégek (francia tulajdonú vállalatok kiváltképp) azt szeretik, ha a dolgozó minimum fél órát legalább hetente 3-4x ráhúz a napi munkaidőre, és akkor még rendesek.

  Szóval még előtte áll barátnőm, hogy egyáltalán visszaveszik-e, pontosabban, nem bocsájtják-e el azonmód, ahogy beszoktatta a két kisebbet az oviba, bölcsibe, és visszamegy dolgozni, és nem kell-e 5 év kihagyás után, 3 gyerekkel a munkaerőpiacon megjelennie.

  Vajon ezek után mennyi fizetést fog kapni, ha netán újra kimegy a munkaerőpiacra.
  Vagy csináljon önálló vállalkozást? Hiszen tudjuk, hogy a vállalkozó saját maga munkaadója, és a munkaidő fogalma azonnal meg is szűnik számára.

 • Mi aggaszt nőként leginkább az anyagiak terén?
  • Mi az a kihívás, ami miatt már akár hosszabb ideje is képtelen vagy továbblépni pénzügyeid sikeres menedzselésénél?

  Egy közmondás: addig takarózz, amíg a takaród ér.
  Bár előfordul, hogy kilóg nemcsak a lábam, de még a térdem is, ezt csak azóta engedem meg magamnak, mióta senki iránt (gyerek, szülő) nem vagyok felelős.

  • Mi az a kulcsfontosságú információ az anyagiak terén, a pénzzel kapcsolatban, ami segítene neked tovább lépni, de most úgy érzed, hogy hiányzik?

  Egy felelősségteli, tapasztalt konzultáns, aki azt mondja: ez jó gondolat, érdemes vele foglalkozni- ez veszélyes, csak akkor csináld, ha nem bánod a nagy veszteséget- ezt hagyd a fenébe, ha csak a hasadat sütteted a napon is jobban jársz, mintha ezzel foglalkozol- tessék itt van tízmillió, nem baj, ha csak 10 év mulva kezded törleszteni, de ha nem adod vissza, az sem baj, kisérletezgess csak!
  • Mi az a 3 legfontosabb kérdés, ami a nők anyagi függetlensége terén leginkább foglalkoztat, és amelyekben válaszokat keresel? (Ha csak egy kérdést tudsz leírni, vagy kettőt, azt is tedd meg – köszönöm.)

  Hogy hozható egy kalap alá a biztonság és a jó kereset?
  Hogy érhető el max 8 órás munkával egy jó középosztályi életvitelhez szükséges jövedelem?
  Hogy érhető el, hogy a partnerkapcsolatban ne legyen egy hangsúlyos tétel ki viszi haza a pénzt, és mennyit?

  —————-
  Igazából egy kissé eróltetnem kellett ezeket a kérdéseket, mert ősidők óta magam keresem és magam költöm a pénzt.
  Egyetértek azzal a nőtársammal is, aki azt mondta, hogy pénz nélkül is tudni kell élni.

 • Örülök, hogy itt lehetek. Időnként eltűnök, aztán előkerülök.

  Ez egy nagyon fontos téma Ida, amit körül akarsz járni.
  Már lassan egy éve próbálkozom az MLM- el (Amway), meg most újabban a Wellstarral; idő, illetve a csatlakozott üzlettársak számának a függvénye, hogy mennyire lehetünk eredményesek ebben a műfajban. És hát meg is kell tanulni ezt a szakmát. Nagyon nagy irodalma van! És jól kell(ene) alkalmazni az eMarketing szabályait (is). Most ezt tanulom.

  Z. Klári

 • Amit én nagy problémának látok az a vásárolgatás jelensége. A pénznek persze mindig van helye, de van aki szeret is csinálni neki :) Sok ismerősöm agya rááll arra, hogy bizonyos dolgokat be kell szerezni, meg kell venni, pedig annyira nem szükségesek. Táska, cipő, kozmetikumok, gyerekeknek játék, ruha, lakberendezés – rengeteg pénzt el lehet ilyesmire feleslegesen verni, és sokan meg is teszik, miközben panaszkodnak, hogy nincs pénz, sok a hitel stb.
  Azt látom, hogy ha egy családban nincs pénz, amikor végre beesik egy nagyobb összeg egyszerűen felélik, kiélvezik, hogy most mindenfélét meg lehet venni. Persze hogy ne tennék, amikor manapság minden arra ösztönöz, hogy “Fogyassz, fogyassz…”
  Itt valóban az a megoldás -amit már többen is említettetek-, hogy meg kell tanulni pénz nélkül is élni, utána már másként bánik az ember a pénzzel.

  Ami még hiányzik szerintem az a befektetői szemléletmód. Sok családnak megalapozná az anyagi biztonságát, a jövőjét, ha amikor némi ajándék pénz beesik az ajtón, akkor befektetenék (és itt most nem csak a pénzügyi befektetésre gondolok), hanem pl. ingatlanba, telekbe, vagyoni értékű jogokba stb. és aztán annak a hasznából majd futja később valami nagyobb dologra a családnak. Az emberek többsége csak a havi bevételekben gondolkodik, a karácsonyra kapott ajándékpénzeknek rövid időn belül helye lesz, szintúgy a lakáshitelek utáni adójóváírásoknak, miközben ezek pont azok a talált pénzek, amiket összegyűjtögetve már valami komolyabb dologba be lehetne fekteteni. Nem gondolnak rá, nem is tudják, hogy van ilyen.

  Anyósom nagy mestere a pénzügyeknek, éppen azért, mert neki sose volt elég. Így most a kicsiből tesz félre sokat, rokkantnyugdíjból. És hogyan? Semmi mást nem csinál, mint hogy megírja otthon a kis listáját és semmi mást nem vesz a boltban, csak ami rajta van. Amit lehet megtermel maguknak, csak annyit vesz meg, amennyi szükséges, tényleg elfogy.

 • Olvasva a többiek hozzászólásait még egy dolog jutott eszembe: igazából nem az a lényeg, hogy keressük meg a pénzt és mennyit, hanem hogy mennyit tudunk megtartani belőle – ha évi 10 millió folyik el, azzal ugyanott vagyunk 10 év múlva, mintha havi 3 folyna el. (Ez egyébként nem a saját magvas gondolatom:)), valahol olvastam.

  Érdekes lenne az is, hogy milyen alapon válasszon valaki pénzügyi tanácsadót – azt is valahol olvastam, hogy akinek nem fizetek a tanácsaiért valójában nem érekelt abban, hogy tényleg a nekem legjobb megoldást keresse meg.

 • Ja, és pár alapfogalmat is jó lenne tisztázni kellene az e-bookban, pl. hogy hogy számolod, hogy mennyi a vagyonod (mennyi ideig tudnál megélni holnaptól munka nélkül), stb. – de ezeket sztem te jobban tudod.:)

 • Mi aggaszt legjobban az anyagiak terén?

  A kiadások csak nönek, a fizetett bér pedig marad évek óta egy szinten. Egye jobban távolodnak egymástól a becsületes munka által megszerzett anyagiak és a lehetöségek. Szinte az alapszükségletek megteremtése is gondot okoz. A végletekig kiasználják a munkáltatók a kiszolgáltatott munkavállalót.
  Arról meg még említést nem is tettem, hogy szerencsés ember az aki egyátalán munkát kap a lakóhelyén. Ha a gondolat megis születik, hogy hogyan tovább (azaz régiót kellene váltani), ahhoz meg az anyagi forrás (tartalék) nincs meg. Egyre jobban szükül a kör.
  Igaz a mondás!- Pénzt csak pénzböl lehet csinálni!
  A hátrányos megkülönböztetés is nagy nyomot hagy a nökben, önbizalomvesztéshez vezet. (Kisgyermekes anyuka hátrányai munkakezdéskor, vagy váltáskor. A nöi munka soha nem úgy elismert, mint akár a férfi társainké.)

  Mi az a kulcsfontosságú információ ami segítene?

  Talán egy szakember véleménye szükséges lenne. Adott végzettéggel, hol, milyen munkaeröpiacot pályázhatnék meg nagy eséllyel? A hosszútávú berendezkedéshez milyen lehetöségeket tudok birtokba venni?
  Mi az a végzettség ami a jövöben keresett lehet, vagy lesz?
  Gyermekeinknek milyen útravalót tudunk adni pályaválasztás terén, ha mi magunk se boldogulunk?

  Mi az a 3 kérdés ami a nök anyagi függetlensége terén leginkább foglalkoztat?

  Mi készteti a nöt egy párkapcsolatban az anyagi függetlenségre?
  Hol az a határ a nö anyagi fügetlenségében ami nem sérti a párkapcsolatát?
  Az anyagi függetlenséghez kapcsolódik a szabadság fogalma is?

 • Én a pénz kezelésének “művészetét” szeretném megtanulni – úgymond tudatos befektetővé válni, ez van előttem, amit nem halogathatok tovább.

 • Nagyon jó ötletnek tartom, hogy kifejezetten nők számára készül ez az információs oldal, hiszen a nők másként gondolkodnak a pénzről is, mint a férfiak.
  Számomra az lenne a legfontosabb, hogy megtanuljam, hogy bár alkalmazott vagyok, azért az a munka, idő, amit mások vállalkozásába fektetek mennyit is érhet valójában, és annak ellenére, hogy nőként 10-15%-al kevesebb bért kapok, mint egy férfi, kérjem el azt, ami jár nekem. De mi az, ami jár nekem? És hogyan érhetem el, hogy meg is kapjam?
  Egyébként év eleje óta vezetek egy kis füzetet, amibe beleírom a bevételem és a kiadásaimat, de rájöttem, hogy igazán nincs olyan tétel, ahol nagyon tudnék spórolni, mert a szolgáltatók a mi hozzájárulásunk nélkül emelik az áraikat, és a nadrágszíj egyre szorul. De természetesen gondolkozzunk pozitívan, hiszen örülni kell annak, hogy egészségesek vagyunk, tudunk és akarunk dolgozni, előrehaladni, és észre kell vennünk minden lehetőséget, amit az élet sokszor aranytálcán kínál nekünk!
  Sok sikert az e-könyvhöz, biztos nagyon tanulságos lesz!

 • “Hogyan válhat egy nő anyagilag függetlenné, ha a férjének nem tetszik amivel foglalkozik? Válasszon a férj meg a hivatás között?”

  “Mi készteti a nöt egy párkapcsolatban az anyagi függetlenségre?”

  Öszintén szólva meglepödtem ezeken a bejegyzéseken… Ezért megfordítanám a kérdéseket: hogy lehet az (2008-ban!) hogy a férj akadályt gördít a feleség szakmai döntései, boldogulása elé? S mi készteti a nöt egy párkapcsolatban az anyagi függöségre?

  Szerintem, ha csak ez a két kérdéskör merülne ‘csak’ fel – már megérné írni, beszélni a nö és a pénz mai viszonyáról.

  Vagyis: úgy látom, nagyon fontos és érdemes lenne a magyar nöket az anyagi függetlenség igényére ösztönözni, s elérésének módszereire megtanítani.

  A gazdasági önállóság, függetlenség… visz a jobb önbecsülés, önérvényesítés és önállóság – s nem utolsó sorban az egyenjogúság felé.

  Hajrá!

 • Amik nekem eszembe jutottak:
  – Van-e összefüggés az idővel és a pénzzel való bánásmód között? Számomra mintha lenne…
  – Házasságban hogyan válhat egy nő anyagilag függetlenné? (Kell-e?) Hol vannak a határok az enyém, tiéd, miénk között? (Ha vannak?)
  – A házassági szerződés, közös vagyon, külön vagyon, hogy van ez? Ha elválnánk, mi marad nekem? Hogyan gyarapíthatnám a saját vagyonom?
  – Nálunk csak közös kassza van, jó ez így? Másoknak mi vált be?
  – Mi van, ha a nő keres többet a családban, de felélik?
  – Ha saját vállalkozást szeretnék akkor családi (társas) vagy egyéni vállalkozás lenne jobb?
  – Hogyan osszuk be a pénzt? A szükséges kiadásokon túli összeget hogyan lehetne okosan beosztani, befektetni?
  – Mennyi a szükséges kiadás, és hol kezdődik a pazarlás, a feleslegesen “gerjesztett” fogyasztás?
  – Miért kíséri a költekezést lelkiismeret-furdalás?
  – Mennyi hitel vállalható?

 • Szia Ida!

  Örülök az ötletednek, és várom a megvalósulást.
  Sokszor tapasztaltam életemben, hogy mennyire rosszban vagyok igazából a pénzzel (ami főleg a családfelállítások hatására már sokat javult). Nehéz elfogadnom, elkérnem az árát annak amit csinálok, sőt nem csak elkérnem, egyáltalán meghatároznom. Wiesner Edit korábbi ötlete az árképzésről mint külön is kiemelendő területről, engem is igazán érdekelne.
  Megtapasztaltam már jó néhányszor a gondolatok, a várakozások teremtő erejét és kihatását az éltembe áramló pénzre és lehetőségekre. Ez a téma kiemelten érdekel, mióta vállalkozásra adtam a fejem. Szívesen venném erről a te gondolataidat, ötleteidet is. Főleg az érdekelne, hogyan egyeztethető össze a “bőség-gondolkodás” és az ésszerű, takarékosan kialakított költségvetés.
  Szintén fontosnak tartom a passzív jövedelmek kérdését és lehetőségeit a nők életében (egyetértek a korábbi hálózatokról szóló hozzászólásban Zalatnai Klárival), ez mindenképpen foglalkoztat.
  Továbbá érdekel a párkapcsolaton belüli anyagi függés-függetlenség kérdése. Mennyire kell, szabad, lehet megőrizni a párkapcsolatban az anyagi-vagyoni függetlenséget.

 • A pénzzel való bánásmóddal kapcsolatban most fedeztem fel egy műsort a ZoneKlubon, ahol nagy adóssággal rendelkező embereknek mutatják meg szakemberek a kiutat. A többség vásárlási mániás, de vannak olyanok is, akik egész egyszerűen csak hagyják kifolyni a pénzt a kezük közül és még csak nem is ismerik fel, hogy hol rontják el.

 • Van egy nagyon alapveto kerdes, amit az emberek (es nem csak a nok) nagy resze feltehetne maganak (azert mondom, hogy nagy resze, mert ugye van a statisztikai gorbe ket szele, azaz van olyan keves fizetes, amibol biztos nem lehet megelni, es van olyan osszeg, ahol ez talan mar nem is problema). Szoval: valoban azt akarom megvenni, ami igazan szukseges???? Szuksegem van a 86. polora/fehernemure/illatszerre, gyereknek a ketszazadik jatekra stb stb? Szuksegem van autora, mikozben eletem nagy reszet Bp belvarosaban toltom (pedig van autom es havi sok penzt rendesen fel is emeszt)? Mindekepp muszaj eggyel nagyobb lakasba koltoznom es eggyel nagyobb autot vennem ha osszekoltozom valakivel, gyereket szulok stb stb? Szoval azt hiszem erdemes kritikusan hozzaallni ahhoz a kephez, amit a tarsadalom szamonker rajtunk (reklam meg egyeb szubliminaris elvaras kepeben), es legyunk batrak a sajat igenyeinket felmerni es kielegiteni, ne pedig azt, amivel masoknak akarunk megfelelni (ettol nem kell rosszul oltozkodni, elhanyagoltnak lenni, es valami alsagos visszafogottsagban elni, sot, ha tudatosan vasarolsz – pl. sok olcso polo helyett ketto jo minosegut, rossz minosegu etelek helyett kevesebb jobbat – valoszinuleg meg ebbol is jol jossz ki).

  Masreszt pedig legyunk tudatosak, es sporoljunk meg minden honapban X osszeget a jovore (akar biztositas, akar lakaskassza, akar akarmi formajaban, de legyen rendszeres). A sok kicsi sokra megy elve ugye ismeros…

  A lenyeg, hogy tudatosan csinaljuk a “penzkerdest” is, mert ha hagyjuk a dolgokat – es a penzt – kifolyni a kezunkbol, akkor teljesen mindegy, mennyit keresunk, sosem leszunk elegedettek….

 • A legjobbkor vetetted fel a témát!
  Nekem most kell váltanom és több fontos döntést meghoznom.
  Negyvenen túli vagyok – jelenleg van munkahelyem és párkapcsolatban élek, a gyerekeink 20 körüliek.
  Sok lemondással,”ködösítéssel”, problémák szőnyeg alá söprésével sikerült egy kis vagyont összehozni, de megromlottak emberi kapcsolataink a családban. Mit tehetek? Engedjek szabadon mindenkit, támogatva életkezdésüket anyagilag is – és maradjak tartalék nélkül egyedül? Ezt senki nem várhatja el tőlem! Vagy mégis?

 • Kedves Ismeretlen (no és mások is)!

  Köszönöm amit felvetettél, mert ez a téma most engem is foglalkoztat.
  Lassan rájöttem életemben a kevesebb a több. Nem az kell, hogy sok legyen, hanem az hogy jó legyen illetve pont olyan amilyenre szükségem van. Nemrég léptem be egy hálózatba és állítom át háztartásomat az ő termékeikre. Igazából most jöttem rá, hogy az idők folyamán mennyi fölösleges dolgot vásároltam meg, amit nem is használtam el és most kidobom őket mert már lejárt a szavatosságuk. Mostantól biztosan tudatosan fogok eljárni abban mi is kerül be a lakásom ajtaján.
  Lakás…most állok költözés előtt. Beszélgettem erről egy meglehetősen jómódú vállalkozó ismerősömmel, hogy nekem most nem egy még a mostaninál is nagyobb házra van szükségem, hanem egy kisebbre amit igazán úgy tudok használni, ahogy szeretnék (és ami csak az enyém, nem kell rajta egy bankkal osztoznom). Kapásból őrültnek titulált, mert nem állok be a társadalmilag elvár “szerzési sorba”.
  Vajon melyikünk lát helyesebben?
  Aki egyre inkább tisztában van a valódi igényeivel vagy aki még-még-még szerezni akar? Hol van az egészséges egyensúly?

 • Először is nagyon köszönöm mindenkinek a sok-sok hozzászólást – igazán hálás vagyok érte tényleg mindenkinek, mert rendkívül sok fontos felvetés, gondolat és ötlet született.

  Margónak erre az utolsó felvetésére:
  szerintem soha ne állj be a tömeg-sorba, csak mert ezt teszik mások. Ez az ego szintje. Ez a még szerezni, még többet birtokolni – akár az eladósodás, a hitelek árán is. Minek?

  Nekem döbbenetes élményem volt, amikor két kifelé minden szempontból ragyogóan kinéző, jól álló nőről kiderült számomra, hogy adósság adósság hátán, pénzkezelési nehézségek, folyamatos anyagi küszködés van a háttérben. Inkább stabil lábakon álló kisebb, mint kacsalábon forgó kártyavár.

  A mai fogyasztói társadalom nyomásának ellenállni, EZ fontos feladatunk lehet az anyagi és lelki gazdagság terén is.

  Ma én élvezem a napot, befelé fordulva, ezidáig netmentesen töltöttem – egy sajátos nyaralási feelinget szeretnék itthon is előidézni, megtartani. Hát ez a nap valami ilyesmi… és amikor reggel még az álom és ébrenlét határán, de már a lakásban mászkálva ez-az átfutott az agyamon, beszivárgott a lelkembe, az un. “előrehozott nyugdíj”-ra gondoltam. Ennek a lényeg az, hogy az élet nem egy robot, állandó mókuskerék, és nyugdijas korodra már nem tudod élvezni, mert
  1. megszoktál egy stresszes v. bármilyen szempontból nem ideális életstílust, amiből nehéz kimászni (szokásaink rabszolgasága, hát ez is nagy leckénk!),
  2. lehet, hogy az egészségedet is tönkretetted sikeresen fizikailag, lelkileg.

  Élj úgy, mintha előrehoznád a nyugdijas éveidet – amire vágysz, azt MOST teremtesd meg, most idézd elő. És lehet, hogy ehhez pont az kell, hogy a SAJÁT igényeid szerint úgy és ott és ahol jónak tartod, úgy élj.

  A belső hangodra hallgass, Margó – senki és semmi másra!
  :-)

  Ida ***

 • Sziasztok!

  Ida utsó bejegyzése nagyon fontos. Előrehozott nyugdíj. Én is olvastam a könyvet:)

  Hogyan, miként kereshetnek a nők pénzt? Van, aki munkába jár, alkalmazott vagy szakmunkás, manager és egyéb. Ledolgozott x óra, túlóra és fizetés.

  Mások már vállalkoznak, több-kevesebb sikerrel, ismerjük a mókuskereket és az alkalmazottakkal együttjáró kötöttséget.

  Megint mások kínlódnak a gyed, gyes alatt és nem tudják, hogyan tovább.

  Egyik első blogomban téma volt a nők értéke, pénzesítve is: http://www.gyesmellekes.blog.hu

  Talán ott is akad a témához hasznos gondolat.

 • Szerintem, aki 3 nagyon alapvető dolgot betart, nagyon sokat segít az anyagi helyzetén. Szerintem nekünk nőknek elsődlegesen fontos anyagiakban is a biztonság.
  A három alapelv: legyen biztonsági tartalékod (összege kb. 3X a havi fix kiadásaidnak, vállalkozók esetében 6x)
  mindent biztosíts értéken (vagyon, élet)
  bevételeid 10 %-át különítsd el hosszú távú céljaidra (gyerek, nyugdíj, lakás, utazás …)
  Ezt a blog bejegyzést pedig nem olyan rég írtam:
  http://penzugyiorangyal.blog.hu/2008/07/19/eperke_es_a_penz_1

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.