Nők és a pénz – Tina, 2008. március

A Tina Magazin 2008. márciusi számában a fő téma a nők és a pénz volt. Vályi-Nagy Erika újságíró az interneten talált rám, riportjának eredeti kéziratát  teszem közzé az alábbiakban :-)

Legyen tele a pénztárca

Különös viszony van a nő és a pénz között. Kevesen merik bevallani, ha „túl jóban vannak”, de az sem számít érdemnek, ha valaki képtelen eligazodni a számok világában. Csapó Ida női önismereti tréner, nők és pénz specialista „Hogyan legyen tele a női pénztárca?” címmel, a nők és a pénz témában indított és tart személyiségfejlesztő kurzusokat nőknek.

Azt tapasztaltam – mondja Csapó Ida, – hogy a nők többsége, legyen vállalkozónő, felelős beosztásban lévő, gyakran viszolyog a pénztől. „Utálom!” – közölik. A női önismereti tréningen a miértekre kerestük közösen a választ.

Jó volna először is tisztázni, hogy miért utáljuk a pénzt? Mert nincs? Mert nem tudunk bánni vele? Mert a tudat alatt túlságosan is szeretjük? Akkor leszünk képesek jól kezelni az anyagi dolgainkat, ha először is rendezzünk a viszonyunkat a pénzzel. Kialakítani egy érzelemmentes kapcsolatot, leküzdeni a félelmünket a számoktól, aztán a nagy összegű pénzektől, és az ezzel járó felelősségtől.

„Nők teszik ki a világ népességnek felét, ők dolgozzák le az összmunkaidő közel kétharmadát, de a világ bevételének alig egytizedéből részesülnek, és a világ javainak csak kevesebb, mint egyszázada felett rendelkeznek” – olvasható egy 1980-as ENSZ-jelentésből.

A helyzet mostanra sem változott olyan sokat. Ma is tény, hogy a nők szegényebbek, mint a férfiak. Kevesebbet keresnek, a gyes miatt évekre kiesnek a munkából, amit aztán nehéz pótolni. A válás mindkét nemnek erős érvágás, de a gyerekével egyedül maradó anya különösen nehéz helyzetbe kerül anyagilag. És akkor itt vannak a nyugdíjkorhatár felé közeledők, akik még abban is bizonytalanok, hogy mennyi pénzre is lesznek jogosultak.

A különböző élethelyzetekben egy dolog tisztán látszik: ma már nem engedheti meg egy nő magának, hogy ne értsen a pénzügyekhez. Nem lehet azzal takarózni, hogy kislánykorunktól kezdve szinte eltiltottak a pénztől és nem neveltek anyagi önállóságra.

– A nők szívesen tanulnak – folytatja Csapó Ida. – Mernek kérdezni, képesek szembenézni a hibáikkal, tudnak változni. A tréningre bárki jelentkezhet, aki szeretné végre rendbe tenni anyagi viszonyait, átlátni költségeit, bevételeit, és számos segítséget kap, hogy miként szerezhet több pénzt. A nők, ha már rászánják magukat, igenis jól értenek a pénzhez. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a nők gyakran jobb befektetők, mint a férfiak, mert nem kockáztatnak feleslegesen, jól forgatják a meglévő tőkéjüket. De ehhez kell némi pénzügyi alapismeret, pénzügyi intelligencia, tág látókör. Sokan azt sem tudják, hogy kik azok, akik a környezetükben támogatnák a befektetési törekvéseiket, és kik gátolnák. Pedig ez is nagyon fontos, mert egy új terepen bármelyik nő könnyen elbizonytalanodhat.

Csiszér Éva is elvégezte a tanfolyamot, és állítja, hogy négy napos tréning alatt számos olyan téma feljött, ami segítette, hogy aztán a saját lábára álljon.

– Egyik legnagyobb problémám volt, hogy tartottam a pénztől. Nehezen kértem meg a munkám értékének megfelelő összeget,  amelyre gyakorlati tanácsokat is kaptam, és sok ötlet hangzott el a tréningen arról, miként tudnék több pénzt tenni a pénztárcámba. És rájöttem: nem kell ehhez feltétlenül minimum egy millió készpénz. A képzés megerősített abban a hitemben, hogy mennyire fontos az anyagi függetlenség, és így  magabiztosabbá váltam az üzleti életben.

Ingyenes internetes hírlevelem a nők és pénz témáját járja körbe, de az önismeret, a női lelki gazdagság témakörét is érinteni fogjuk. A hírlevélre itt tudsz feliratkozni.
Ha érdekel, ne habozz jelentkezni!

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

4 Responses to “Nők és a pénz – Tina, 2008. március”


 • “Kialakítani egy érzelemmentes kapcsolatot” a pénzzel – ez ma nekem szinte revelációszerű volt, olyan szépen és tömören fogalmazta meg azt, ami tegnap délután óta motoszkál a fejemben.:) Azt hiszem, nálunk ez a legnagyobb akadály a pénz kezelésével kapcsolatban, hogy mind a ketten a férjemmel nagyon “érzelmesen” viszonyulunk hozzá, részben a múlt tapasztalatai, részben a családból hozott/örökölt “alapelvek” miatt.:)

 • Tudnál mondani pár érzelmet ebből a viszonyulásból?
  Szívesen váltanék erről pár szót így online, és hátha másokat is érdekel :-)

  Előre is köszönöm.

  Ida ***

  ps.: és persze szívesen végig gondolom én is a saját érzelmeimet, és majd, ha többen mondanak vleményt, elmondom én is – nem akarok senkit megelőzni… jobb nagy fülekkel hallgatnom másokat, hogy lássam, mik lehetnek az igények, a felvetődő kihívások :-)

 • Persze, próbálok. Először is ott vannak az otthonról hozott dolgok. Például nagyon nehezen tudom tágítani azokat az anyagi határokat, amiket “megengedtek” nekem a szüleim – itt nem arra gondolok, hogy mennyi zsebpénzt adtak, hanem, hogy amikor elképzeltem, hogy lesz egy úszómedencés házam, akkor mindig rámlegyintettek, hogy úgyse. Emiatt pl. sokszor elkap a kishitűség, hogy ugyan már, hogy sikerülhetne pont nekem…És persze ilyenkor előjönnek azok a régi beidegződések is, amik arról szólnak, hogy a pénzügyekhez meg úgysem értek (jobb azokat az apámra hagyni.:)) Hogy micsoda megkönnyebbülés lenne egyszer s mindenkorra megszabadulni tőlük.

  Aztán a másik a számlák befizetése – itt pl. nehéz volt elszakadni attól, hoyg amint megkapom, rohanjak vele a postára befizetni, akor is, ha még egy hónap van a határidőig. Na pláne, hogy sakkozzak vele, és pl. egy hetet csússzak, ha éppen másra kell a pénz – hát ez a szörnyűségek netovábbja otthonról nézve. Így aztán rém rosszul érzem magam az ilyesmitől (ergo, folyton ezzel a helyzettel szembesülök.:)) Vagy pl. tavaly komolyabb tartozásunk volt, na azt pl. meg sem mertem mondani a zsüleimnek. (Amúgy jelzem itt, hogy nem 16 éves vagyok, hanem 34:)).

  Szóval ez nem jó, hogy az önértékelésemet így befolyásolja a pénz, elvben azt mondanám, hogy ha tartozom valakinek, vagy nem tudok megvenni most rögtön valamit, ami kellene, attól nem leszek rosszabb ember.

  Aztán azért is nehéz érzelemmentesen viszonyulni hozzá, mert félek is, vagy féltem is szembenézni azzal, hogy milyen az anyagi helyzetünk. Váratlan kiadásokra nincs pillanatnyilag tartalékunk, ezért ha valami beüt, mindig bepánikolok, és akkor nem tudom objektíven megtervezni, hogy hogyan csoportosítsam át a dolgokat.

  Főleg ezért tartanám fontosnak az érzelemmentességet, mert sztem akkor objektívebben ÉS hatékonyabban tudnám kontrollálni, vagy reagálni a váratlan helyzetekre. Gondolok itt olyasmire, hogy ha pl. főzés közben kiderül, hogy nincs meg egy hozzávaló, akkor nem pánikba esek, hanem kitalálom a megoldást:)) – na ezt kellene a pénzügyekkel is.:)

  Az az érdekes, hogy arra már rájöttem, hogy ezek bennem lévő dolgok, nem oldaná meg, ha holnaptól hirtelen özönleni kezdene a pénz, vsz. újratermelnám a problémákat, csak magasabb szinten.

  Hát ez egy kicsit zavaros lett, de talán érthető.:)

 • Abszolút érthető :-)
  És köszönöm, hogy megosztottad velem – velünk – a szorongásaidat/félelmeidet, érzelmeidet a pénz kapcsán.

  És leginkább annak örülök, hogy a lényeget magad írtad le – idézlek:
  “Az az érdekes, hogy arra már rájöttem, hogy ezek bennem lévő dolgok, nem oldaná meg, ha holnaptól hirtelen özönleni kezdene a pénz, vsz. újratermelnám a problémákat, csak magasabb szinten.”

  No, ezért van szükség ÖNISMERETI tréningekre a nők és pénz témában!
  Hiába tanulunk meg ugyanis – szerintem – egy csomó dolgot, szedünk fel rengeteg infot, ha személyiségünk, a hozott mintáink, a bevett szokásaink stb. gátolnak bennünket. És ezeket ráismerések/felismerésekkel, ráébredésekkel/felébredésekkel :-), azaz önismerettel, önfejlesztéssel el lehet kezdeni orvosolni…
  Igyekszem a magam részéről ehhez asszisztálni :-)

  Ida ***

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.