Vagyonjogi szerződés házasság előtt, de akár házasság alatt is köthető

Meglepően sokakat – nyilván nem véletlenül – érdekel a blog olvasói, a honlap látogatói közül a női magán vagyon. Így tudatosan választottuk ezt a kérdéskört egyik előadás témájának az 1. női pénzügyi önismereti mini konferenciára 2008. szeptember 8-ára.

A téma előadója dr. Váradi Lilla ügyvéd lesz. Vele készült az alábbi mini e-mail interjú.Dr. Váradi Lilla egy korábbi előadása tartása közben

– Mi a véleményed a nők anyagi függetlenségéről? Fontosnak tartod-e, hogy a nők anyagilag is önállóak legyenek a párkapcsolatban, a családban is?

– Véleményem szerint az anyagi függetlenség kérdése akkor jöhet szóba, ha valaki nem egyedül él. Kapcsolatban is mindenki maga döntse el, hogy független szeretne-e lenni és ha igen, mennyire. Ehhez azonban ismerni kell a feltételeket és lehetőségeket. Vannak olyan helyzetek, amikor még fontosabb lehet a jogi szabályozás ismerete ahhoz, hogy megalapozott döntést hozhassunk. Ezeket az előadásomban részletesebben kifejtem majd.

–  Mi a tapasztalatod, mennyire rendelkeznek a nők idehaza saját magánvagyonnal, azaz olyan javakkal, amikről csak ők dönthetnek?

–  Bevallom, erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Én magam nem nagyon találkoztam ilyennel, de ebből nem vonnék le következtetéseket.

– Mikortól létezik a magyar jogban a házassági vagyonjogi szerződés, és mi ennek a lényege röviden?

– 1987. július 1-től hatályos az a szabályozás, ami lehetővé teszi, hogy a felek a házasságkötés előtt, vagy az alatt  is – ezt fontosnak tartom kihangsúlyozni –  vagyonjogi szerződést kössenek. A törvény alapján közös tulajdon lesz minden, amit a felek a házasság ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek. A vagyonjogi szerződésnek pedig az a lényege, hogy abban a felek a törvénytől eltérően rendezhetik a vagyoni viszonyaikat.

Tehát kinek-kinek, így ma már a nőnek is biztosított jogilag, hogy lehet saját anyagi függetlenségét is jelentő magán vagyona.

Hogy legyen is, az jelentős részben a nőkön múlik – akarjuk-e, kiállunk-e érte, vagy természetesen magától értetődő két egyenrangú fél, egy férfi és egy nő párkapcsolatában.

A további részleteket, és hogy a fentiek mennyire vonatkoznak az élettársi kapcsolatokra az 1. női pénzügyi önismereti mini konferencián hallhatjátok!

Jelentkezési lehetőség női magán vagyon kérdéskörével is foglalkozó 1. női pénzügyi önismereti mini konferenciára, illetve további információk itt – klikkelj ide!

A jelentkezési lehetőséget tekintettel az ünnepekre, a nyári végi szabadságolási lázra :-), meghosszabbítottuk! Már csak 30 27 21 18 12 9 hely van – az egyik a tiéd lehet, ha jelentkezel legkésőbb augusztus 31-e, vasárnap éjfélig!!!

IDŐKÖZBEN SIKERESEN LEZÁRTUK A JELENTKEZÉSEKET! :-)

Ingyenes internetes hírlevelem a nők és pénz témáját járja körbe, de az önismeret, a női lelki gazdagság témakörét is érinteni fogjuk. Klikkelj ide, ha érdekel – ne habozz jelentkezni!

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

0 Responses to “Vagyonjogi szerződés házasság előtt, de akár házasság alatt is köthető”


Jelenleg nem tudsz hozzászólni.