Mennyi pénzed marad a következő hónapra, vagy egyszerűen eladósodsz? Czap Ági kérdezi Csapó Idát

Miért annyira fontos a bevételek és kiadások vezetése, mint rendszeres szokás kialakítása? És vajon miért választunk éppen ellentétes pénzügyi típust, és mit tanulhatunk belőle?

Ezekről a kérdésekről ezúttal szövegesen: írásban, no és hangban is!

Éva lányai – ez a címe annak a műsornak, amelyet Czap Ágnes vezet a Civil Rádióban. A nők és pénz téma kapcsán 2008 januárjában Ági vendége lehettem az egy órás műsorában mint szakértő. Válaszd ki magadnak, hogy inkább olvasol, vagy meghallgatod a beszélgetés hangfelvételét.

A hangfelvételből csak azt a részt idézem, ami a 2008. szeptember 8-i, hétfői 1. női pénzügyi önismereti mini konferencián, a KincsTár1 online kurzuson is téma volt, de a GazdagNők.hu 2009. július 8-án újra indítandó KincsTár2 elnevezésű, a női pénzügyi önismeretet és pénzügyi intelligenciát fejlesztő online kurzuson is alaposan körbejárjuk.
Itt tudod meghallgatni (klikkelj a kis nyílra), a szöveges változatot pedig a következő oldalon, illetve alább találod.

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

A KincsTár2, női pénzügyi önismeretet és pénzügyi intelligenciát fejlesztő online kurzusról itt van bővebb információ –>>>

2009. június 18-ig tusz rá jelentkezni!

Czapp Áginak így kezdtem az élő rádió adásban a kérdésére a választ:

– A pénzzel kapcsolatos mítoszokat vesszük végig… Például, hogy egyenlő-e a pénz a boldogsággal, a szeretettel, a hatalommal stb. Továbbá egy teszt segítségével megállapítjuk a pénzügyi típusunkat. Nagyon érdekes, hogy általában a kapcsolatok az ún. polarizációs minták mentén alakulnak ki, tehát egy költekező szinte biztos, hogy egy spórolóssal jön össze. Ez hihetetlen vitákat okozhat.

– Már mint szándékosan választják így egymást, vagy véletlenül?

– Nem szándékosan. Általában tudat alatt a hiányra választunk, ez ösztönösen működik. Ez nem baj egyébként. Ha például te költekező vagy, akkor nem baj, ha egy spórolós visszafog. Csakhogy ha ezt nem tudjátok tolerálni, akkor ez az eltérés olyan vitákat generál, hogy csak na! Ilyenkor lehet az a feladat, hogy tanuld meg az övéből mi a jó. Tehát ne csak azt lásd, hogy mi a rossz a másikéból. Például az, hogy engem mint költekezőt egy spórolós akadályoz. Ezzel szemben meg kell tanulnunk egymáséból megérteni azt, ami fontos visszajelzés lehet. Ha például nem tudok gazdálkodni a pénzzel, mert elszórom, akkor rá kell jönnöm, hogy szükségem van egy spórolósra, az ő szempontjaira. De egy spórolósnak meg a költekező önfeledtségére lenne szüksége.

– Át tud az ember az egyik típusból kerülni egy másikba az élete során?

– Igen, ez lehetséges. Nemrégen én is újra kitöltöttem a tesztet, mert ez így hiteles, hogy én is tisztában legyek magammal újra meg újra, illetve kíváncsi is voltam magamra. És látom, hogy változtam. Egyszerűen az anyagi helyzetem miatt is változtam, ugyanakkor el kellett gondolkodnom azon, nehogy már a másik, a túlsó végletbe essek. Szóval nagyon hasznos újra kitölteni egy ilyen pénzügyi önismereti tesztet.

– További témák?

– Azzal is foglalkozunk, hogy a nők és a férfiak miért állnak különböző módon a pénzhez, mire figyeljünk ebben az esetben. Megnézzük azt is, hogy milyen hangok kísérnek bennünket a múltból, milyen előítéleteink vannak. Például a családban, az iskolában mire tanítottak bennünket. Vagy a fogyasztói társadalom mit sugall nekünk. Egyébként legalább két-három napos folytatása lehetséges egy ilyen napnak – például kimondottan gyakorlati napon, pontosabban át tudjuk gondolni, hogy az anyagi védettségünket hogyan tudjuk kialakítani. Mire figyeljünk… Hogy hogyan lehet takarékoskodni, tartalékolni. Muszáj lenne vezetnie mindenkinek a saját cash flow-ját. Nekem több nagyon fontos felismerésem volt, amikor a lányommal, aki akkor még otthon lakott, éveken keresztül vezettük a bevétel-kiadásainkat. Mert hogy mindig az volt a kérdés, hogy hova fogyott el a pénz??? Hova?

– Igen, hova? Ismerős kérdés…

– Mindenkinek kiindulásképpen azt tudom tanácsolni, hogy az utolsó darab blokkig, nyugtáig, vezesse és csoportosítsa a pénzügyeit, és akkor ez visszajelzés lesz: szembesül vele, hogy mire fogyott el a pénz. És amikor valami miatt meg kell szorítania, vagy végig kell gondolnia, hogy valamire fontos lenne tartalékolnia, akkor látja, hogyan tudja megoldani. Grafikonokat szoktunk csinálni… Hihetetlenül érdekes látni, hogy mire fogy el a pénz, mire költöd el. Amikor gyakorlati folytatása lesz a tréningnek, akkor különböző eszközöket, módszereket fogunk használni. Az e-NIVÓ, az együttműködő NőI Vállalkozók budapesti klubjában az egyik vállalkozó nőtársunk hozott egy dinamikus cash flow-t, ami én például mikrohitelnél töltöttem ki életemben először. Ezt ugyanúgy meg lehet otthonra csinálni. Tehát egy jól beképletezett táblázatban lehet látni, hogy mennyi pénzed marad a következő hónapra, vagy hogy fogsz egyszerűen eladósodni, hogy ha nem figyelsz eléggé oda. De ehhez muszáj azt a szokást felvenni, hogy az utolsó darab blokkig vezesd a pénzügyeidet. Ezt éveken keresztül csináltam, de egy ideje nem, és azt gondolom, hogy nem lennék hiteles tréner, ha nem élnék én is ezzel az eszközzel. Néhány hónappal ezelőtt újra elkezdtem, hogy pontosabban lássam az anyagi helyzetem… Mert például, ha tartalékolni akarok, vagy meg akarom tanulni a befektetések különböző típusait, akkor kell, hogy legyen erre valahonnan pénzem. De ez már egy újabb nagy, önálló témakör.

A KincsTár2, női pénzügyi önismeretet és pénzügyi intelligenciát fejlesztő online kurzusról itt van bővebb információ –>>>

2009. június 18-ig tusz rá jelentkezni!

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

6 Responses to “Mennyi pénzed marad a következő hónapra, vagy egyszerűen eladósodsz? Czap Ági kérdezi Csapó Idát”


Jelenleg nem tudsz hozzászólni.