Mi az igazi hatalom? A pénz felett, a mások, netán az önmagunk felett gyakorolt hatalom?

Pénz = hatalom. Ez az egyik mítosz a pénzzel kapcsolatban. A nőknek erről a kérdésről azért is érdemes beszélni, erről gondolkodni róla, és figyelni a saját érzéseinket, mert simán csak a hatalom maga is nagyon gyakran riasztja a nőket. Azért, mert a hatalmat sok nő szinte kizárólag a rossz hatalommal azonosítja, és a személyesen átélt negatív élményeire emlékszik főleg.

Már az  1. női pénzügyi önismereti mini konferencián téma volt, és a 2010. január 29-i, péntek esti 3. budapesti GazdagNők Bőség Kör alkalmával is téma lesz a pénz mítoszok között a pénz és a hatalom kérdése is. Az 1. női pénzügyi önismereti mini konferencián szóba került az is, hogy igenis, létezik jó hatalom: lehet a hatalommal pozitív módon is élni. Számba vettük a hatalom hat fajtáját is (A sikeres nő nem férfi c. könyv alapján), mégpedig ezeket:

1. A jutalmazó hatalom az, amikor valakit elismersz, pozíciódnál fogva előnyben tudsz részesíteni – úgymond “helyzetbe hozol”.

2. A kényszerítő hatalom az előzőnek mintegy az ellentéte – ilyenkor voltaképpen büntetsz: megvonsz valakitől olyasmit, ami neki kellemetlen érzést okoz, vagy nem engeded hozzájutni valami számára vágyott dologhoz (ami szintén kellemetlenül érinti őt).

3. A referens hatalom esetén mércének tekintenek téged, mintegy példaképként jelensz meg, követni akarnak, illetve ezt sokan meg is teszik. Vagy együtt akarnak veled dolgozni, szeretnének a vonzáskörödbe bekerülni.

4. A szakértői hatalom esetében olyan szaktudással rendelkezel, ami másoknak hiányzik, ezért rád vannak utalva. Ilyen például a könyvelők, a jogászok tevékenysége.

5. A legitim hatalom esetében egyszerűen a pozíciódnál fogva el tudod végeztetni az adott munkákat: kiosztod azokat, ellenőrzöd a végrehajtásukat.

6. Az információs hatalom különösen a mai korban rendkívül nagy kincs, bár régóta nagyon jól ismerjük és tudjuk is mindnyájan – ugye? :_) “az információ hatalom” igazságát. Ilyenkor valami olyasmit tudsz, amit mások nem, illetve képes vagy egy csomó információt összegyűjteni, és jól integrálva tálalni, közre adni. Ilyenkor a szakterületeden többet tudsz, mint mások, naprakész vagy az adott területből, annak eredményeinek ismeretéből, és így olyan emberekkel kerülhetsz kapcsolatba – akár üzletileg, számodra pénzt hozóan is -, akiknek szükségük van ezekre az információkra.

Érdemes végig gondolnod saját női önismereted, netán önbizalmad miatt is, hogy te milyen hatalomfajtákkal rendelkezel. Javaslom, hogy foglalkozzál ezzel egy kicsit legalább…

De vajon mi az igazi, a valódi személyes hatalom?

Hát nem a mások feletti hatalom. A pár-, a munka-, de még a szülő-gyerek kapcsolatokban is célszerű, ha felismerjük a hatalmi játszmá(in)kat, amik a pénzen kívül még sok más téma körül is foroghatnak.

Mary Wollstonecraft az 1700-as években élt, 1759 és 1797 között nőjogi aktivistának mondanánk manapság. Nagyon egyetértek vele abban, amit a hatalommal kapcsolatban mondott:

“Nem kívánom, hogy a nőknek hatalmuk legyen a férfiak felett – azt kívánom, hogy hatalmuk legyen önmaguk felett.”

A legnagyobb hatalom a saját magunk feletti hatalom. Az amikor az önismereti – és tegyük hozzá: spirituális – utunkon, elkezdjük felismerni a saját mélyről jövő késztetéseinket, igazi szükségleteinket és igényeinket, és ennek talaján megtaláljuk életcélunkat, küldetésünket. És el is kezdjük megvalósítani azt.

S közben tudatosítjuk azt is, hogy még a pénz felett is lehet hatalmunk. Legalább is abban dönthetünk, hogyan viszonyulunk hozzá, mennyire vagyunk hajlandóak feldolgozni pénzügyi előéletünket, átdolgozni a családból, rokonságból, a társadalomból – a médiából, az oktatásból – vagy a vallás világából hozzánk eljutó nézeteket.

Az  1. női pénzügyi önismereti mini konferencia fotóit készítette a Google-Angyal: Kéner Eszter.

Tájékozódj! Ingyenes internetes hírlevelem a nők és pénz + spiritualitás témáját járja körbe, a lelki és anyagi gazdagság témakörét érinti. A hírlevélre itt tudsz feliratkozni.
Ne habozz jelentkezni ha a GazdagNők.hu friss blog bejegyzéseiről, az aktualitásokról is gyorsan akarsz értesülni.

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

3 Responses to “Mi az igazi hatalom? A pénz felett, a mások, netán az önmagunk felett gyakorolt hatalom?”


 • Őszinté szólva én nagyon nem támogatom azt, hogy ennyire erősen elhatárolják bármiben is magukat a nők a férfiaktól. Ezzel csak azt éehet eléri, hogy az egyébként is férfiak által uralt üzleti szférában mégjobban elkülönül a ői társadalom. Én inkább azon vagyok, hogy eltüntessem, elmossam ezeket a határokat nő és férfi között, nem pedig azon, hogy kiemeljem és még dicsőítsem is a különbségeket.Szerintem egy nőnek, ahhoz sikeres legyen, inkább asszimilálódia kell az üzleti életben, nem pedig azt hagoztati, hogy ő NŐ és akkor is boldogul. Ettől csak gyengébbnek tűnünk a férfiak szemében, em egyenrangú parterek.
  A cikk tartalmával azonba egyetértek annyiban, hogy önmaguk felett hatalmat gyakorolni a legnehezebb, de ez em ői kiváltság, ezzel a férfiak is ugyanúgy küzdenek.

 • A nőknek a saját köreikben kell először megerősödniük, úgy vélem, kedves Lívia…
  Legalább is egy részüknek biztosan…

  Sok évvel ezelőtt egy női rendezvényen egy cégvezető nő, aki egyébként rendszeresen (!) részt vett női témájú és/vagy nőknek szóló rendezvényeken, azt mondta, hogy gondolkodott rajta, hogy mi értelme van annak, hogy “a nők itt puffognak magukban”.Ez a kifejezés, hogy puffognak magukban, ez nagyon megmaradt bennem.

  Akkor a hozzászólásomban elmondtam, hogy én viszont annak örülnék, ha a nők országszerte “puff-klubokat” alakítanának (akár ücsöröghetnének is jó kis puffokon :-)), mert hogy fontosnak tartom, hogy a gyakran önbizalomhiányos, a szerepeikben túlterhelt nők maguk között tudnának megbeszélni, kibeszélni nagyon sok mindent. Átadnának egymásnak tapasztalatokat, megoldásokra ötleteket, akár sikeres életstratégiákat is, és jó értelmű női öntudattal felvértezve, önbizalommal tudnának aztán újra megjelenni a “vegyes világban”. Ugyanilyen fontosnak tartom, ha ugyanezt a férfiak is megtennék – vannak férfi körök is, de sokkal kevesebb, mint női önszerveződés. Pedig önismeretre, lelki és spirituális fejlődésre mindkét nemnek nagyon nagy szüksége van/lehet.

  SOHA egyetlen egy rendezvényemen, előadásomban, tréningemben nem hangzik el férfiellenes megjegyzés, sőt… Ha ilyen résztvevőtől jönne, én igyekszem ennek élét tompítani, mert előfordulhat, hogy valaki érzelmileg, lelkileg mélyen érintett, és negatív következtetésekre jut – ehhez mindenkinek joga van, és arra is, hogy ezt aztán később alakítsa, a saját ütemének megfelelően változtasson rajta, ahogy halad a saját (női) önismereti és spirituális útján, emberi fejlődésében.

  És azt is le kell írnom, hogy az általad felvetettek 1-1 résztvevőtől rendszeresen megjelennek – nem probléma.

  Az istennő archetípusunk valószínűleg más, és ezért is más aspektusból látjuk kicsit (vagy nagyon) bizonyos dolgokban a világot.

  Szerintem nem kell elmosni a határokat, de a különbségeket sem kell élezni – utóbbira nem is törekedtünk, nem törekszünk.
  Számomra az tény, hogy egy patriarchális társadalmi rendszerben élünk, aminek sztereotipikus elvárásai nemcsak sok nő számára nem felelnek meg, de sok férfi számára sem.

  Köszönöm a hozzászólásodat, és a záró gondolatodat is.

  Ezen a honlapon, a blog bejegyzésben azért van nőkről, és egyes témák aspektusainak női oldaláról hangsúlyozottan szó, mert ez egy női honlap, és a nők öntudatosodását, harmóniáját igyekszik segíteni racionális és spirituális síkon is. Nem véletlenül ez a szlogenje:

  “Gazdag nők – lelkiekben anyagiakban.”

  Ida ***

 • Erről nekem az jut eszembe, amit egyszer a férjemnek mondtam egy hosszabb beszélgetés után, amikor nem értette, hogy miért rágódom egy adott dolgon olyan hosszasan: hogy remek férj, de pocsék barátnő.:)))

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.