A szépség (és rettegés) kultusza: költs nő, hogy minél szebb légy – és még jobban félj!

Te tudod, hogy mi az, amitől a nők többsége retteg?

Az InfoRádiónál egy jó hónappal ezelőtti írásra bukkantam ezzel a hangzatos címmel: Amitől a nők többsége retteg.

Egy brit felmérést idéznek, és e szerint minden 6. nő már 20 éves korában aggódni kezd abbéli félelmében, hogy fiatalságát vesztve megjelenése is egyre pocsékabb lesz.
A precíz felmérés azt is kimutatta amúgy, hogy a nők – pontosabban a brit nők – átlagosan 28 éves korukban kezdenek el aggódni a külsejük miatt.

2008. szeptember 19-én és 20-án (péntek-szombaton) Szegeden, BTK Konferenciaterem (Egyetem u. 2.) ad helyet annak a programnak, amelynek ez a címe: A nő és a test/iség.

Jómagam szeptember 20-án szombaton 10.30-tól tartok előadást az “A” szekcióban Nők és pénz… és a női test címmel.

Mi aggasztja a brit nőket?

 • őszülés
 • hajhullás,
 • szarkalábak.

Állítólag 4000 ezer nőt kérdeztek meg, és minden korosztály képviseltette magát. Csupán 20%-uk nem aggódott megjelenése miatt, s vélte úgy, hogy ráér erre majd 40-es évek tájékán, s minden tizedik megkérdezett vélte úgy, hogy a probléma csak nagyjából 50 éves korától fogja aggodalommal eltölteni.

Ha neked zsong már a fejed ezektől a számoktól, teljesen megértelek – mert az enyém már igen.

Viszont eztán jön a lényeg – idézem: Sokan szinte semmi pénzt sem sajnálnak a megszépülésükre…”

2008. szeptember 19-én és 20-án (péntek-szombaton) Szegeden, BTK Konferenciaterem (Egyetem u. 2.) ad helyet annak a programnak, amelynek ez a címe: A nő és a test/iség.

Jómagam szeptember 20-án szombaton 10.30-tól tartok előadást az “A” szekcióban Nők és pénz… és a női test címmel.

Az átlagosan brit nő heti 40 fontot (12 ezer forint) költ a külsejükre, a 28 évesek viszont ennél jóval többet: havonta csaknem 64 ezer forintot.

És itt újra sorjáznak a számok. Éves szinten átlagosan a brit nők:

 • 65 ezer forintnak megfelelő összeget költenek ránctalanító krémekre és kozmetikai kezelésekre,
 • 34 ezer forintnyi összeget fitneszedzésekre és kondibérletekre,
 • 33 ezer forintnyi összeg ásványvízre és vitaminkészítményekre,
 • 13 ezer forintnyi pedig hajfestésre.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a nők különösen akkor kezdenek odafigyelni a külsejükre,
amikor férjhez mennek és gyermeket vállalnak. Mondjuk ehhez nem nagyon kellett volna komoly kutatást csinálni – ezt tapasztalatból is lehet tudni.

Mindenesetre Naomi Wolf, a gyönyörű nem véletlenül írta meg könyvét a szépség kultuszáról. Hiszen mintha minden arról szólna: költs nő, hogy minél szebb légy!

És ha bedőlsz ennek nőtársam, akkor nem csak pénztárcád lesz lényegesen szegényebb, de borítékolom, hogy az önbizalmad, a nőiséged is könnyen megtépázódhat.

Sejted, hogy miért?

Örömmel venném, mi több: igazán kíváncsi vagyok a véleményedre.

Utóirat: hogy egy magyar nőnek milyen kiadásai lehetnek, azaz mennyiből nő a nő (sicc!), arról az NLC szépüljünk rovata számolt be, de azon sem lepődünk meg – ugye? -, hogy a holland lányok másra költenek, mint a holland fiúk.

2008. szeptember 19-én és 20-án (péntek-szombaton) Szegeden, BTK Konferenciaterem (Egyetem u. 2.) ad helyet annak a programnak, amelynek ez a címe: A nő és a test/iség.

Jómagam szeptember 20-án szombaton 10.30-tól tartok előadást az “A” szekcióban Nők és pénz… és a női test címmel.

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

14 Responses to “A szépség (és rettegés) kultusza: költs nő, hogy minél szebb légy – és még jobban félj!”


 • Hát igen, lehet itt sommásan ítéleteket mondani, de tudjuk, hogy mióta a világ világ, a nőknek fontos volt, hogy hogy néznek ki, hogy tessenek a férfiaknak és a “konkurenciának”, nőtársaiknak. A modern világunkban, a fiatal kinézet és a jó megjelenés már majd nemhogy felvételi követelmény, ha munkahelyet keresel. Tudom, hogy mit beszélek, mert nap mint nap találkozom ezekkel a véleményekkel, mivel egészséges életmód és szépségtanácsadással foglalkozom. A nők, a pénztárcájuk méretének megfelelően, rendszeresen költenek Magyarországon is a megjelenésükre, fittségükre, fiatalságuk karbantartására. Én nem ítélem el egyáltalán, hiszen mindenki saját maga dönti el, hogy mennyit ér a külseje.
  Szép napot az olvasóknak, Judit

 • Semmi gond, ha költenek a nők, azaz költünk mi, nők magunkra, Judit…
  Én is költök, nyilván…
  Csak nagyon nem mindegy, hogy milyen okból, és hogy valóban a pénztárcánknak megfelelően. Ahogy te is utaltál az utóbbira…

  Ha a külvilágnak akarunk megfelelni a saját belső egyensúlyunk, igazi lelki békén megkeresése/megtalálása helyett, az szerintem, szinte egyenlő a saját boldogtalanságunk borítékolásával. Nem egy jó életcél :-(
  Mindig hajlunk arra, amerről a külvilági szél fúj, ahelyett hogy belső stabil pontot találnánk – magunkban, mélyen belül. Onnan nézve aztán eléggé mindegy, hogy kint mi is zajlik. :-D

  Ida ***

  Utóirat: egyébként meg az igazi gond = kihívás :-) ott kezdődik, hogy kozmetikumra, de bármi másra is előbb költünk, költenek a nők, mint az anyagi függetlenségük megalapozására. Hát igen, ez időnként nagyon komoly lélektani és spirituális kihívás is... de mi nem az, amit érdemes jól csinálni, ami jó fejlődési és változási lehetőségeket hordoz magában? ;-)

 • Szerintem egy nőnek azért is nehéz az anyagi függetlenség megalapozása, mert valóban ott van a kísértés angyala, hogy megvegyük-e a 20.000 Ft-os arckrémet ,meg kellene egy parfüm is ,mert mégiscsak jól akarjuk érezni magunkat vagy inkább tegyük félre ezt az összeget. Mindenképpen komoly fejtörést okoz, és nekem az a tapasztalatom barátnőim körében, hogy bizony inkább költünk “magunkra” mint félretennénk azt a pénzt. Hiszen elvárás , hogy egy munkahelyen ápoltan jelenjünk meg, és ehhez hozzátartozik az arcbőrünk és az illatunk is. És legtöbb esetben a párunkat nem érdekli, hogyan gazdálkodjuk ki a “jó megjelenést ” , csak azt látja hogy hamar elfogy a fizetésünk. És a megtakarításról még szó sem esett.

 • Csak az a kérdés, hogy a 20 ezer forintos arckrémben A Márkát vesszük-e meg, és a fogyasztói társadalom, meg a szépség kultusza nyomásának dőlünk be, vagy elővesszük a józan eszünket… és esetleg rájövünk, hogy ugyanolyan hatásos megoldások is létezhetnek, amik természetesebbek is akár, az árukról nem is beszélve…

  Szóval tényleg nem könnyű kérdés ez – szembe menni a köznyomással, de a közgondolkodást is mindig az egyes egyének tudják megváltoztatni.

  Meg ez az egész arról is szól mennyire vagyunk öntudatosak, önálló véleménnyel bíró lények, nemde? És nem agyon-vissza manipulálhatóak…

  Ezzel együtt láttam magas tűsarkakat Naomi Wolfon is, de gyanítom nem a köznyomás miatt vette fel :-)

  ida ***

 • Ezek szerint ezért nem értem én a dilemmát, mert 2.000 Ft-os arckrémet használok, az meg simán belefér a mindennapi költségvetésbe.:))

  Még az merült fel bennem, hogy testmozgásra költeni, ásványvízre meg vitaminra nem kellene, hogy luxusnak számítson, mert mindegyiknek alapvetően egészségmegőrző funkciója van – persze túlzások nélkül – és az egészségembe való befektetés is hosszú távú befektetés. Sőt, az elmúlt két év tapasztalata alapján azt mondom, hogy ha az egészségemre vagy az anyagi függetlenségemre való költés között kell választani, én az előbit választom.

 • Hát, én akkor nem tartozom a többségbe. Ezektől a dolgoktól nem rettegek. Egyébként tudod, hogy lehet olyan kérdést feltenni, hogy azt a válszt kapd, amit te szeretnél?
  Ha felsorolok neked 2 dolgot, amiből választhatsz.
  extrém példa:
  – fiatalságod és szépséged elvesztése
  – hasraesel az utcán.

  Aztán közzéteszem az eredményt. Sajnos, önmagában ezek a számok semmit nem jelentenek. Csak akkor jelentenének bármit, ha felsorolnák az alternatívákat. Akkor sem sokat, mert a kérdésfeltevés eleve irányított, egy felsorolásból választhatsz. És lehet, hogy a felsoroltak közül tényleg,… de van egy csomó más, amitől jobban, csak nem lehet megjelölni.
  Az ilyen úgymond kutatási adatok is csak reklámcélokat szolgálnak.

 • Hát persze, mert alapvetően először egészségesnek kell lenned, lennünk ahhoz, hogy egyáltalán az anyagi függetlenségünkkel is tudjunk foglalkozni – ha már muszáj sorrendiséget állítani :-)

  ida **

 • Úgy látszik én sem tartozom az átlaghoz, hisz soha nem költöttem vagyonokat arra, hogy jobban nézzek ki. :-)
  Igaz, most 45 évesen találkoztam egy arcfiatalító szérummal (természetes anyagokból készül!) és anyagilag sem megterhelő, úgyhogy kipróbálom :-) Talán én a 40 fölött kezdek el aggódni, kategóriába tartozom! :-) Az arcom szépül, fiatalodik, mostmár csak a testsúlyommal kellene valamit csinálnom! :-)

 • Biztosan én is furcsa vagyok, de ezek a dolgok nem tudnak akkora rettegésre bírni, hogy 1, borítsam a fontosabb dolgokat érintő költségvetést 2, azt higgyem, attól leszek nő(bb), hogy a külsőmet polírozom. Azonkívül: én nem akarok fiatalabb lenni, mint amilyen vagyok. Lehet, hogy idővel ez változni fog, de én úgy érzem, a korral nem kevesebb leszek, hanem több. Amúgy pedig egyáltalán nem érezném babérnak, hogy negyvenévesen huszonötnek nézzenek. Ez számomra azt jelentené, hogy vagy éretlen, komolyan nem vehető “csajszi” vagyok, ami negyvenévesen finoman szólva nem szerencsés, vagy genetikailag ilyen alkat, ami pedig nem érdem. Ja, szép meg sosem voltam, tehát a szépségem elvesztésétől alapból nem félek :)))))))

 • Én egy nagyon szerencsés alkat vagyok, úgy alakra mint arcra, persze ez nagyban a génjeim is hozták magukkal.
  Most 55 éves vagyok és nem érzem magam annyinak.
  Igaz a pénz jelen vagy nem lététől nem félek,viszont amikor lehet keveset költök magamra, ha nem engedhetem meg akkor belenyugszom és nem nézgelődök olyan dolgok után, amit szivesen meg vennék.
  Most volt egy osztálytalálkozónk 40 éve nem látott társakkal is találkoztam, es mindenki el volt ájulva, hogy hogyan csinálom ezt, amilyen vagyok.Szeretek szépen öltözni, sok ruhát meg is csinálok magamnak és igy tudok rajta spórolni.Kevés sminket naponta használok, a koromnak megfelelően, ez mindjárt dob a külsőn.
  Attól, hogy milyen leszek idősebb koromban, soha nem féltem, nem is foglalkoztam vele.Viszont ha jönnek még hosszabb évek, és öregszem, attól sem félek, mert a korral jár, természetesen a körülményekhez képest vigyázzunk magunkra.A jó egészség, anyagi és lelki egyensúly a legfontosabb akkor az ember jól érzi magát sok pénz nélkül is.

 • A felmérések szerint nem is a férfiaknak, hanem a többi nő bosszantására szépítgetjük magunkat; ez már maga a dili…
  Bár az igaz, hogy a drága dolgot azért veszik meg, mert “annak az utálatos Mancikának már van, csak nem vagyok kevesebb nála?”
  Mindenkinek úgysem tudok megfelelni – legalább én legyek elégedett magammal: ha belső béke van, a szépség kisugárzik!
  A szarkalábak/ráncok témájában: ez még mindig kisebb probléma, mint ha a “csajszisan öltözök, fiatal nem vagyok, de ha beledöglök is úgy akarok kinézni” anyukával a saját lánya szégyell utcára menni!
  Testi adottságainkkal meg kell békülnünk, hiszen ki szeressen minket, ha mi magunk sem? Ez leírva kissé bornírtan hangzik, de igaz.
  Így én a 144 kilómmal minden reggel tükörbe nézve örömmel látom, hogy egy ráncom sincs :-) /Persze, mert a pofim hájas, de erre reggel azért sem gondolok/
  Egy valami zavar csak az éveim múlásával: a tapasztalatok miatt egyre okosabb leszek …

 • Bírom ezeket a brit felméréseket:)
  Pár évvel ezelőtt valaki kérdezte, hogy mennyit költök arra, hogy így nézzek ki (nem így, hanem ÚGY, akkoriban:D), és nekifogtam fejben számolni…
  És kijött egy olyan szám, amire nem számítottam, mert szinte alig költök szépségcuccokra. Viszont akkor és ott, beleszámoltam a mosóport, öblítőt, tusfürdőt, fogkrémet is:)
  Már eleve a minimumra sok pénzt el lehet “herdálni”, viszont a luxus kategórián meg rengeteget lehet spórolni.
  Szerencsés vagyok, mert olyan frizurát hordok, amit nem kell havonta vágatni (egyébként ha fodrászhoz megyek 10 évente egyszer, akkor horror összegeket kérnek el, számla nélkül…), magam festem, bodorítom, stb.
  Sminkcuccom nagyon sok van, abból 4et használok folyamatosan, tehát a többi 48 az pénzkidobás volt, mentségemre legyen mondva, évek alatt gyűjtögetem össze ezeket.

  Most voltam egy nagyobb ruhavásárlási beruházáson – üzleti vendégségbe megyek, és nem volt egy rongyom sem! – és fele annyiból megúsztam, mint amire lélekben felkészítettem magam. (Pedig tetőtől talpig felöltöztem.)
  Nem vásárolok kínaiban, de nem érdekelnek a márkák sem.
  Valaki említette a parfümöt: életem legjobb, hozzám legjobban passzoló, igazán vidiritás parfümjét KAPTAM, ráadásul egy MÁSOLAT volt, és azóta sem találok olyat sehol… (nem lehet tudni, minek volt a másolata:D, életem egyik nagy rejtélye marad)

  Én nagyon hiú vagyok. Nekem annyiszor mondták, hogy nagyon szép vagyok, hogy én belülről tényleg szépnek látom magam (az ordító hibáimmal együtt:)).

  Nem a szépség elvesztésétől vagy átalakulásától félek, hanem attól, hogy ezt a sajátképemet veszítem el majd… Ez ellen nap mint nap teszek: nyilvánvalóan szeretem magam, és apró trükköket vetek be: hajmosás, smink, testápolás, egészséges kaja, stb., ami a napi komfortérzethez kell.

  Mikor még nem itthon dolgoztam, hanem munkába jártam, minden itthonról elindulás előtt feldíszítettem magamat. Kívül is, belül is:) Itthon magamnak, Marcinak, nem fektetek ebbe nagy erőfeszítést annyira, de nem hagytam el teljesen ezt a rituálét:)

 • Csatlakoznék Riellához, mivel bennem is kb. 40 éves korom körül tudatosodott, hogy fontosabb az, hogy saját magammal meg legyek elégedve, az kevésbé érdekel, hogy mások mit gondolnak rólam. Ha én jól érzem magam a bőrömben, az úgyis kisugárzik! De ugyanezt vallom pl. az étkezés terén is: hogyha valami jólesik, akkor szívesen megeszem, bármennyire is ellenzik azt mások, azt pedig nem értem, hogy miért kellene olyan ételeket ennem, amiknek már a látványától is a hideg borsódzik a hátamon.
  És, itt kapcsolódnék a feltett kérdéshez, ugyanis ha kimondottan mások miatt foglalkozunk magunkkal, akkor vajon mennyire érezhetjük magunkat jól a bőrünkben?
  Én mindig is a természetesség híve voltam, minimális sminket használok. Az biztos, hogy egy kenceficéért nem adnék ki több tízezer forintot.
  Úgy gondolom, hogy azért nem olyan egyértelmű, hogy az egészség vagy az anyagi függetlenség a fontosabb, hiszen hogyha anyagilag független vagy, akkor sokkal könnyebb egészségesnek lenned/maradnod! A megoldás, hogy igyekezz egészséges maradni és teremtsd is meg az anyagi függetlenségedet…

 • Kedves Piros,
  úgy értettem, hogy az egészségem rovására nem gyűjtök az anyagi függetlenségre.:)) Mivel hiába biztosítom magamnak az anyagilag független nyugdíjas éveket, ha közben a hajtás miatt nem érem meg őket.:) De a lényeg csak annyi, hogy nem azokon a dolgokon sprólok, amik ahhoz szükségesek, hogy egészségesek és kipihentek legyünk. Így eszembe nem jut, hogy nyaralás helyett bankbetétre költsem a pénzt, de az igen, hogy az egzotikus tengerpart helyett pl. a Balatonra menjek nyaralni.:)

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.