A nők és a pénzügyek

2008.10.03. | Ötvenentúl.hu
Forrás: Pénzügyek rovat az Ötvenentúl.hu portálról

Közhelynek számít, hogy a nők szegényebbek, kiszolgáltatottabbak, mint a férfiak. Ezt a tényt nem szabad elfogadnod, változtass rajta!

„A nők teszik ki a világ népességének felét, ők dolgozzák le az összmunkaidő közel kétharmadát, de a világ bevételének alig egytizedéből részesülnek, és a világ javainak csak kevesebb mint egy százada felett rendelkeznek” – olvasható egy 1980-as ENSZ-jelentésben.

A világon, még a leggazdagabb országokban is – az átlagokat figyelembe véve – a nők mindenütt szegényebbek. Az USA-ban a házasságok fele válással végződik, és ettől kezdve a nő felelős anyagilag önmagáért, a gyermekeiért. A válást követő első évben az amerikai asszonyok életszínvonala átlagosan 73 százalékkal zuhan. Köztudott, hogy Magyarországon is magas a válási arány: 2005-ben a megkötött házasságok 43 százaléka végződött válással. Nálunk is többnyire a nőknél maradnak a gyerekek, így tehát itthon is jelentősen visszaesik a nők és – tegyük hozzá – csonka családjuk életszínvonala.

Közismert tény, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak. 2005-ben a férfiak átlagos életkora 67, a nőké 75 év volt. Ezekről az élettől kapott extra évekről azonban a nőknek egyedül, kevesebb nyugdíjból kell gondoskodniuk.

Kevesebb bér, alacsonyabb nyugdíj

A nők nyugdíja Amerikában körülbelül negyedét teszi ki a férfiakénak, hiszen átlagosan 14,7 éven keresztül kiesnek a munkából. Jóllehet a nők szerepe az elmúlt 100-150 évben megváltozott, tradicionálisan még mindig ők az otthonok rendben tartói, a gyerekek nevelői, az idősek gondozói.

Ugyanakkor azért is kevesebb a nők nyugdíja, mert a munkabérük, még az Amerikai Egyesült Államokban is, többnyire alacsonyabb, mint a férfiaké. Magyarországon a KSH adatai szerint a nők bruttó keresete a férfiak keresetének százalékában a következő:
•    1998-ban fizikai munkában körülbelül 73 százaléka, szellemi munkában 63 százaléka;
•    2004-ben fizikai munkában mintegy 77 százaléka, szellemi munkában 86 százaléka.

Csak a segédápolók, beteghordók, műtőssegédek és dajkák munkakörében nincs kereseti előnyük a férfiaknak. Egyébként ezek a területek a legalacsonyabban fizetett (női) munkák közé tartoznak.

Hogy a nők időskorukra szegényebbek, mint a férfiak, azon is múlik, hogy inkább ők vállalnak részmunkaidős állásokat, és kevesebb jövedelmük törvényszerűen kevesebb nyugdíjjal jár. Amerikában időskorában négyből három nő él szegénységben, miközben 80 százalékuk nem volt szegény, amikor a férje élt.

A konyhapénz beosztásán túl

A nőknek azért is nehéz a helyzetük, mert elégtelenek a pénzügyi megtakarításaik. Ezen a téren jelentősebbek a hiányosságaik, mint a férfiaknak, idehaza még inkább, mint az USA-ban. Hogy az időskori szegénységet elkerüljék, jó előre gondoskodniuk kellene magukról. Csakhogy a többségük gyakran nem hajlandó komolyabban foglalkozni a pénzzel. És ezúttal nem konyhapénz beosztásának tudományáról van szó, amely többnyire tradicionálisan női feladat – ettől azonban még nem lesz tele a pénztárcájuk, és egyáltalán nem lesz biztosított az anyagi függetlenségük öregkorukra sem.

Légy őszinte magadhoz!

Elizabeth Cady Stanton, a nők jogaiért küzdő aktivista több mint 100 évvel ezelőtt a következőkre hívta fel a figyelmet: „Egy nő mindaddig függő helyzetben lesz, amíg nincs saját pénztárcája.”

A nőknek fel kell azonban tenniük maguknak a kérdést: valóban gondoskodnak-e róluk? Ha ma is a hagyományos függelmeket választod, az egyet jelenthet a teljes női kiszolgáltatottsággal.

„Fiatalon nagyon boldogok voltunk. Azután pedig elváltunk. Elhagyott egy fiatalabb nőért. Életemben először vagyok kénytelen a saját lábamon megállni.”

Hány nőnek lehet ismerős ez a panasz? Legalább saját magadnak valld be, hogy kitől, mitől függ az anyagi helyzeted!

Legyen választásod

Talán sok nő számára riasztó, hogy még befektetéssel, pénzügyekkel is foglalkozzon. Pedig a sodródásnak ára van, mert egyszer csak azon veszed észre magad, hogy nincs meg a kellő önállóságod, az igazi anyagi függetlenséged.
Kérdezd meg magadtól, mit akarsz kezdeni valójában az életeddel? Ez tudatosságot és tervezést igényel, amelyre a nőket nem készítették fel.

A nők jó befektetők

Amikor pénzről van szó, a két nem történelmi, pszichológiai, mentális és érzelmi vonatkozásban egyaránt különbözik egymástól. Mégis: a nőknek meg kell tanulniuk anyagi védettségük kialakítását.

Több tanulmány, kutatás, statisztika szerint azok a nők, akik rászánják magukat a befektetésre, jól szerepelnek: előnyükre válik, hogy kevésbé hajlamosak a kockáztatásra. És az is hasznos, hogy kérdeznek, amikor nem tudnak valamit, hiszen ilyenkor nem szenved csorbát a hiúságuk. A nők azért is jobb befektetők, mert nincs meg bennük az ésszerűtlen macsóvirtus, a pénz világában komoly veszélyt jelentő irracionális versenyszellem. Ráadásul hajlandóbbak tanulni, fejlődni is.

Akik át tudják lépni saját árnyékukat, neveltetésük béklyóját, azok képesek pénzügyi intelligenciájukat magasra fejleszteni, és anyagi függetlenségüket, önállóságukat megalapozni.

Csapó Ida női önismereti tréner, nő- és pénzspecialista írását itt olvashatod el teljes egészében.

Nők és pénz önismereti tréningek

A Csapó Ida által vezetett női önismereti tréningeken megtudhatod, hogy te hogyan viszonyulsz a pénzhez. Ezeken a foglalkozásokon nem pénzügyi, befektetési vagy hiteltanácsadás zajlik, hanem képet alkothatsz az adósságkezelés, illetve a pénzgazdálkodás, a befektetések, az anyagi függetlenség elérésének, a passzív jövedelemszerzésnek a módjairól. Az általános, minden nőt érintő témákon túl a speciális helyzetben lévő nőknek – például kismamáknak, idős nőknek, esküvő előtt állóknak – speciálisan, rájuk szabott személyiségfejlesztő csoportokat lehet szervezni.

További információt találsz például a pénzügyi önismeretről itt: klikkelj ide a PénzTükörért! –>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

0 Responses to “A nők és a pénzügyek”


Jelenleg nem tudsz hozzászólni.