Buksz vagy nem? Tényleg veszik a pénzed?

A történet klasszikus. Tájékozatlan ügyfél – jómagam, több mint két évvel ezelőtt -, és egy tán hason korú banki ügyintéző. Némi megtakarított pénzemet gondoltam volna félretenni… és beszélgetés közben, hogy mi is lenne jó, egyszer csak azt mondta az ügyintéző nő:

– Miért nem próbálja ki EZT?

És itt megnevezett egy olyan befektetési formát, amiről elmagyarázta, hogy ezt csak hosszú távon érdemes használni, a kockázatosabbak közé tartozik, de a megtakarított pénzemből igazán kipróbálnám. Egy kisebb összeggel legalább – ajánlotta.  Némi hezitálás után ráálltam, de tettem ezt némi szorongással. Hogy miért?

Mert valójában fogalmam sem volt, hogy mi történt, de főleg mi történik MAJD?

Bevitt-e ez a banki ügyintézőnő az erdőbe, és rajta veszek? Pozitív dolgok nem igazán jutottak eszembe… Jellemző, nem?

Azóta tudom, hogy ez az eset teljesen tipikus.

Tájékozatlanként valóban csak aggódni, félni fogsz – bármiről is legyen szó.

De én közben elkezdtem tanulni, és utána járni a dolgoknak. Kinyomtattam a netről a hosszú paksamétát az én kockázatos, de hosszú távon valószínűleg mégis csak sokat érő befektetésemről – például. Ha-ha, ugyebár… hogy ezt utólag teszem. De hát jobb későn, mint soha. Tán a felét, ha értettem a szövegnek.

Rengeteg könyvet megvettem és olvastam el aztán. Sok ingyenes előadásra elmentem, és megrendeltem számtalan ingyenes internetes hírlevelet pénzügyek témájában. És egy befektetésekkel kapcsolatos pénzes infoterméket is (ami végül is egy könyv lett, ugyanis ezt kaptam meg postán),

és…. khm, szóval

beiratkoztam egy tőzsde iskolába is. Ezt egy darabig titkoltam az ismeretségi, baráti körömben, csak a lányomnak árultam el, hova járok szombat délutánonként… aztán ahogy telt-múlt az idő már néhány barátnőmnek is elárultam. Kicsit murisnak éreztem, hogy egyszerre járok író iskolába meg tőzsde iskolába. :-) De mindkettőnek meg volt a maga haszna. (Menet közben derült ki, az író iskolában bennünket tanító írónő férje tőzsdézésből él – minő egybeesések, nemdebár? :-))

Nos, amikor egyszer időközben bementem a bankba, kiderült – ezt árulta el egy fiatalabb banki ügyintézőnő

-, hogy az én befektetésem milyen jól áll(t).

Az arányokat érzékeltetendő mondjuk azt, hogy betettem 350 ezer forintot, és ez a “jól állás” akkor 420 ezer forintot ért nekem, tehát a nyereség 70 ezer forint volt – ingyen. Pontosabban azért, hogy ott tartottam a pénzem, és tőzsdéztek vele.

Soha ennyi utána  nem lett, folyamatosan esett némi ugra-bugrálással az értéke. És mit nem mondjak,

sejtitek ugye, hogy most hol tart?

Nem ér 300 ezer forintot sem a jó két évvel ezelőtti pénzem. Buktam vagy 50 ezer forintot? Mert ennyi a mínuszom.

Nem hinném. És jelenleg teljesen nyugodt vagyok.

Erre két okom van.

1. Mindig kicsiben kezdd! Ezt menet közben, a pénzügyi ismereteim és pénzügyi intelligenciám fejlesztése közben jól megtanultam. És azt is, hogy akkora összeggel kell kezdeni, ami valójában nem veszélyezteti az egzisztenciádat. Nálam a fenti összegre állnak ezek a megállapítások, tehát semmi okom az idegeskedésre.

2. A tőzsde iskolán az első alkalom a tőzsdepszichológiáról szólt, de nekem akkor már megvolt Helmut Hortstein témába vágó könyve (mindig érdekelt minden téma lélektani vetülete, abszolút egyértelmű volt, hogy a tőzsdézésnél is így lesz – nem véletlenül szereztem hát be már korábban a Z-Press Kiadó kötetét). Ez a könyv is pontosan leírja, hogy mi történik lélektanilag, és valójában mi történik, ha valaki, pontosabban jó sokan, szinte egymást hergelve  a tájékozatlanságában,  és az érzelmeit, de főleg a félelmeit szabadon engedve bepánikol, és például elad. Akkor, amikor pont nem kéne. Akkor amikor az igazi befektetők például vásárolnak. Mert alacsony áron tudnak venni, és ezen aztán később jó nagy hasznuk lesz. Ezt amúgy a Cash Flow 101 játék játszása közben is megtanultam, a tőzsde iskolára már ezen  tudás birtokában mentem.

Tehát eszembe sincs kivenni = visszavásárolni a pénzem mínusz 50 ezer forinttal kevesebbért.

Már csak kíváncsiságból is megnézem, hogy mi történik, mennyire igaz, amit a nagykönyvekben leírnak, amit a nagyokosok mondanak. Nevezetesen hogy az ingadozás, az időnkénti nagy lezuhanások és nagy felugrások ellenére a tendencia mindig felfelé menő történelmi távlatokban.

Egyébként még a banki tisztviselő nő is megmondta már akkor, hogy ez egy kockázatosabb befektetés, és hosszú távon kell gondolkodni – tehát őt sem okolhatom. Két év pedig nem távlat ebben az idő zsínórmértékben. Tehát most azt gondolom,

nézzük meg két év múlva veletek újra itt, mennyit fog érni ez a pénz.

Őszintén kíváncsi vagyok rá. Ti is?

Írjátok le a véleményeteket itt alább a hozzászólásokban. Köszönöm előre is! :-)

Utóirat: ne feledjétek, hogy 2008. november 8-án 2. női pénzügyi önismereti konferencia, ahol a mostani pénzügyi válsággal önismereti oldalról is fogunk foglalkozni. Mert a szakmai ismeretek begyűjtésén túl az előzőekben leírtakhoz az árfolyamesések, a mélypont környékének az érzelemmentes szemléléséhez azért önismeret is kell.  A pánik lélektanának ismeretével együtt.

Tehát gyertek, találkozzunk november 8-án, szombaton a 2. női pénzügyi konferencián – itt van bővebb info, klikkelj!

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

14 Responses to “Buksz vagy nem? Tényleg veszik a pénzed?”


 • A tőzsde hosszútávon mindig nagyobb hozamokat hoz, mint bármilyen “biztonságos” befektetés. Én is olvastam a Tőzsdepszichológia c. könyvet, de ennél sokkal többet tanultam egy 3 napos tanfolyamon az egészről. Novemberben pedig megyek egy másik tanfolyamra, ami kifejezetten a devizatőzsdéről szól.

  Megfogadom Kiyosaki tanácsát: vásárolj akkor, amikor mindenki pánikol és jajveszékel, és fillérekért megkapsz egy sokkal értékesebb részvényt :)

 • Tegnap este láttam (fél szemmel, amennyire a gyerek hagyta) valamelyik tévéműsorban egy összefoglalót válság-befektetés témakörben. Sajnos ebben megint nem hangzott el, hogy léteznek hosszútávú befektetések is, amiket nem érdemes válság idején ész nélkül eladni, mert a hozamuk, alakulásuk csak hosszabb távon értékelhető. Megint csak azt boncolgatták, hogy érdemes-e ilyenkor tőzsdézni, amikor napról-napra változnak az árfolyamok, pedig egy átlag/kezdő befektetőnek ez nagyon nem az útja.

  Tapasztalatlan ügyfelekhez még: nekünk nemrég járt le lakáskasszás megtakarításunk, amibe úgy vágtunk bele, hogy jó lesz az majd valamire biztosan majd 4 év múlva, de nem volt konkrét célunk és elgondolásunk vele. A végeredmény: egy pici megtakarítás, amiből pl. lakáshitel előtörlesztésre gondolni sem lehet. Ráadásul nem rágtuk át rendesen az ÁSZF-et, így a párom lakáskasszájánál elbutuk az állami támogatást is, vagyis az ő pénzét egy nagyon rosszul kamatozó formában tartottuk 4 évig. A tanulság nekem ebből az, hogy nem szabad úgy nekikezdeni egy befektetésnek, hogy van x pénzem, megnézem már hova tudom betenni, hanem pont fordítva. Végig kell gondolni, hogy mikorra kellenek nagyobb összegek pl., mit akarok elérni az x összeg befektetésével, és utána megkeresni a célnak megfelelő formát. És lehetőleg legyenek ezek a saját céljaink, ne a pénzügyi tanácsadó vagy a banki ügynitéző céljai.:))))

 • Kedves Sikeresmama,
  a tőzsdeiskolában én is többet tanultam annál, mint ami a Tőzsdepszichológia című könyvben le van írva :-), és igen, lehet szakosodni bizonyos tőzsdékre. Ezek is ismertetésre kerültek alap szinten amúgy, és a különböző technikai elemzési lehetőségek is.

  kph,
  maximálisan egyetértek veled azzal, hogy a célnak megfelelő formákat kell kiválasztani a befektetéseknél. Persze ehhez ismerni kell a formákat, a befektetési lehetőségeket is. Ez is megtanulható – az alapokat ezért is próbáltam elmondani az 1. női pénzügyi önismereti konferencián.

  Köszi a hozzászólásaitokat – igazán gyorsak voltatok! :-)
  Többiek? :-)

  ida ***

 • Én minden fajta befektetésnél jobb megoldást találtam. Áprilisban “kockára tettem” 30000 Ft-ot, és azóta kerestem vele több mint 3 milliót. Persze kell hozzá némi munka is, de a pénz abszolút legális és adóköteles (25%).
  Azóta megváltozott a véleményem a befektetésekről.

 • És elárulod nekünk, hogy ez milyen típusú befektetés, tahitidream?

  Kíváncsian várom: Ida ***

  ps:. és gondolom, a többiek is :-)

 • Sziasztok!

  Mielőtt elkezdeném: természetesen nem akarok senkit “beszervezni” sehová, ezért nem is írom ki, én hol dolgozom. Az alábbiak az én általános véleményem a kérdésről.

  Háromféle módon lehet pénzt keresni: 1. dolgozom a pénzért (hagyományos munka – mindenki tudja, mennyit lehet vele keresni), 2. a pénzem dolgozik nekem (ehhez persze már kell, hogy legyen egy kevés – lásd befektetések és tőzsdézés), 3. mások dolgoznak nekem (vállalkozás alkalmazottakkal). A lényeg, hogy ha én már nem tudok többet dolgozni (pláne kisgyerekes anyaként), akkor meg kell többszöröznöm magamat, az időmet, az energiámat. Hogyan? Vagy alkalmazottakkal, vagy egy mlm-rendszerben. (A 30.000 Ft ismerősen hangzik – ismerek egy olyan céget, ahol ennyi a kezdeti befektetés. Tényleg jó fajta munka.)

  Csak hát annyi az ellenérzés az mlm-mel szemben, köszönhetően a kilencvenes évek “nyomulós ügynökei”-nek, akiknek gőzük sem volt róla, hogy mit csinálnak, és alaposan lejáratták ezt a vállalkozási formát. Pedig a tisztességes, modern módszerekkel végzett, internetes mlm-üzlet megbízható cég és értékes termékek esetén eredményes, hasznos, sikert és elismerést hozó tevékenység lehet. És nem véletlen, hogy az ebben dolgozók 83 %-a nő – nekünk a család, a férj, a gyerekek mellett egy reális alternatíva lehet.

  Ne utasítsátok el ezt a lehetőséget sem, ha esetleg valahol szembejön veletek. De nézzétek meg alaposan a feltételeket és a céget, és óvatosan döntsetek. Sajnos mint minden más területen, itt is sok az átverés. De ha például a Közvetlen Értékesítők Szövetségének 12 tagja közül az egyiket választjátok, akkor az biztosan nem lesz rossz döntés.

  Szerintem :-)

  (Én ugyan nem kerestem még vele 3 millió forintot, de biztosan van, akinek sikerül, csak talán nem négy gyerek mellett. Vagy csak ügyesebb, mint én :-)

  A világ második leggazdagabb emberét egyszer egy amerikai talk showban a műsorvezető megkérdezte: „Hogyha most minden vagyonát elvesztené, mihez kezdene?” Donald Trump erre azt válaszolta: „Keresnék magamnak egy Network Marketing tevékenységet és kezdenék mindent elölről, az alapoktól.” A közönség kifütyülte. Erre Donald Trump feléjük fordult, és azt mondta: „Látják, pontosan ezért vagyok én idefent, maguk meg ott lent!”

  Köszönöm, hogy “meghallgattatok”.

  Moni

  U.i. Ida, ha Neked tetszettek az ötleteim az internetes vállalkozásokról, amiket Te is olvastál, ajánlhatnád a többieknek, hogy olvassák el ők is. Ingyenes. És nincs bennük semmi “mlm-es nyomulás” :-)

 • Sziasztok!
  Azt valahogy elfelejtik tanítani a tőzsdeiskolákban hogyan teszik tönkre az államokat a tőzsdecápák (Brazilia) – és azt is hogy ami most van – az főleg a tőzsdének köszönhető, amiről minden valamire való közgazdász tudja hogy árt és felesleges. Sőt már az szerveződik mit lehet tenni, hogy végre ne legyen. :-))))))
  Az árutőzsde az más tészta.
  Szóval – ha szeretnétek egy biztosabb világot hagyni a gyermekeitekre, akkor ne a tőzsdézésben gondolkozzatok.
  :-))))
  Persze ha hiányzik egy újabb gazdasági világválság – akkor rajta!!!
  Most lehet nyerészkedni!!!!
  Nil
  UI.: HA lenne 16 ezer forintom tanfolyamra, akkor nem lenne szükségem tanfolyamra :-))))
  Nil

 • Nil,
  engem érdekelne, hogy milyen alternatívá(k)ra gondolsz, amikor azt írod, hogy NE legyen tőzsde.
  Meg úgy mindenféle alternatíva, mert én is azt gondolom, sok minden nincs rendjén úgy, ahogy jelenleg van.

  Ida ***

 • Moni honlapját nyugodtan nézzétek meg, és iratkozzatok fel az ingyenes hírlevelére, ha bővíteni akarjátok a tudásotokat
  Dönteni meg úgyis mindenkinek a saját felelőssége.

  Köszi, Moni, a hozzászólásodat. :-)

  Ida ***

 • Köszi, és szívesen! :-)

  Szerintem egyébként nem kell semmit – így a tőzsdét sem – az alapvető rossznak kikiáltani. Mint minden emberi találmányt, ezt is lehet jóra és rosszra használni. A késsel vághatsz kenyeret és ölhetsz embert, ugye. Satöbbi.

  Az emberi eszközök értékét nem az eszköz adja meg, hanem az ember, aki használja.

 • Nil: hogy egy általam nagyra becsült gondolkodót idézzek: aki nem akarja megfizetni a tudás árát, az nem számol a tudatlanság árával…

  (Na ki mondta ezt? A megfejtők között ingyenes levélsorozatot sorsolunk ki :-)))

  De természetesen mindenki maga dönti el, mire költi a pénzét. Nálam van egy “tudás-pénzalap”, amit minden hónapban a magam fejlesztésére fordítok.

 • Hm, én mindig szívesen költök olyan tanfolyamra, tanácsadásra, coachingra stb., ami töbszörösen visszahozza az árát. Az is egy befektetés, ha magamba fektetek be, és az egyik legjobb, mert amit megtanulok, azt nem viszi el egy gazdasági válság sem.:)

 • Igen, én is azt gondolom a tudatlanságnak van a legnagyobb ára – emlékezetem szerint erről is írtam az ingyenes e-könyvemben. Moni kérdésére nem szeretnék én válaszolni, mert van rá tippem, de meghagyom nektek, többieknek :-)

  Én tréningekre, sokféle tanulási lehetőségre soha nem sajnáltam a pénzt (rengeteget költöttem már nem rövid :-) életem során), ill. erre előteremtettem, ha arról volt szó. Nekem nagy öröm tanulni, igaz: tanítani is :-)

  Ida ***

 • Szerintem a tőzsde egy pszichológiai játék, olyan mint egy nyerőgép. Tudni kell, abbahagyni. És én találtam egy olyan szakértő gárdát, aki egy ilyen piaci helyzetben is profitot tud termelni nekem, és az ügyfeleinek.

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.