“… a nőknek fel kell nőniük, az anyagi függetlenségükben is – eszméletlenül szükségük van rá” – Hárs Vera mint résztvevő nyilatkozta

– Eszméletlenül feltöltődtem, nagyon-nagyon élveztem – kezdte Hárs Vera, aki az egyike azoknak, aki mindkét, eddigi teljesen különböző témájú női pénzügyi önismereti alkalomra eljött. A korábbi alkalmak után a fiatalabb generáció tagjait szólaltattam meg, hogy hogyan értékelik, amit kaptak – most az idősebb nőket faggattam.

Hárs Vera régóta foglalkozik nőügyekkel, civil szervezeti aktivistaként, közéleti szereplőként, illetve köztisztviselőként is. Szívügyei közé tartoztak az EU-s Humánerőforrás Operatív Programok (HEFOP) női pályázati kiírásai, projektjei. A 2008. november 8-i, szombati rendezvény egyik szünetében váltottunk vele pár szót.

Vera úgy érezte, hogy rengeteg előremutatást adott, sokat segített számára ez a női körben zajló szombati együttlétünk. Vannak kétségei is, de mindenképpen lökést kapott a továbblépéshez. Ez azért is fontos számára, mert váltás előtt áll. A témák közül különösen a cash flow volt fontos számára, és nagyon izgatja az általunk bemutatott ún. női bőség csoport, ami nem más mint egy olyan önsegítő kör, amelynek tagjai a saját pénzügyi intelligenciájuk és bőség tudatuk fejlesztése mellett köteleződnek el.  Vera úgy látja – jómagam is :-) -, hogy a nőknek nagyon nagy szüksége van arra, hogy a pénzügyi önismerettel foglalkozzanak. Számára ijesztő, hogy a fiatalabb nők mennyire nem foglalkoznak ezzel a témával, noha tévedés azt hinni, hogy nyugdíjas állásuk van.

Muszáj, kell, kötelező, eszméletlenül szükség van rá, hogy a nők foglalkozzanak az anyagi függetlenségükkel – hangsúlyozta Vera, és hozzá tette: A nőknek fel kell nőniük…

Maximálisan egyet értek Verával abban, hogy a nőknek teljesen fel kell nőniük a saját anyagi függetlenségük biztosításában.  A november 8-i találkozónkon újfent több tragikus, elmondott (és tudjuk, jó néhány elhallgatott) kiszolgáltatott helyzetben lévő nőtörténettel találkozhattunk. Szerencsére közben arra is láttunk nagyon jó példákat, hogy hogyan lehet a legnehezebb helyzetekből is talpra állni, felállni. (Ebben a témában hamarosan lesz egy meglepetés számotokra – sajátos oktatási formára készülünk! ;-) Figyeljetek, mert aki résen lesz az előnyhöz jut!)

Ezért is aratott nagy sikert Kéner Eszter előadása, aki saját talpra állása történetét is megosztotta velünk – erről, és az anyagi védettség kialakításáról lesz még szó itt a blogban is. Ezúttal Eszter másképp van/volt jelen. A fentiekben látható felvétel ugyanis a saját Nokia mobiltelefonommal készült, és aki kézben tartotta nem más volt, mint Eszter. És neki köszönhető, hogy ebben a formában felkerült a netre Hárs Verával a beszélgetés. Köszönet érte, Eszter! :-)).

A másik megszólaló nő szintén az idősebb női korosztályt képviseli – nemsokára jön ő is, figyeljétek a blogbejegyzéseket. Érdekes lesz hallani, hogy ő is váltás előtt áll (már csak ilyenek lennének az idősebb nők? ;-))

Addig  is kommentáljátok a fentieket, azaz ti hogy látjátok az elhangzott, itt leírt felvetéseket?

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

12 Responses to ““… a nőknek fel kell nőniük, az anyagi függetlenségükben is – eszméletlenül szükségük van rá” – Hárs Vera mint résztvevő nyilatkozta”


 • Kedves Ida!

  Köszönöm Nektek!
  Hálás vagyok a november 8.-ai konferenciáért Neked, és a többi előadónak úgyszintén.
  Fantasztikus volt az a sebesség, ahogy haladtunk, és mennyi mindent sikerült belesűríteni abba az egy napba.
  Először meglepett, majd különösen örültem a három fiatal hölgynek, Kéner Eszternek, Starz Emesének és Pozsgai Nikolettának, mert számomra Ők igazolták, hogy azért vannak a fiatal nők körében is, akik ébredeznek, sőt elindultak és haladnak azon az úton, amin érdemes követni a példájukat, akárhonnan is merítettek eddigi életük során.
  Ahogy korosodom, egyre inkább szívesen veszem, és tetszik, hogy tanulhatok a nálam akár jóval fiatalabbaktól is.
  Komolyan mondom, felnézek rájuk!

  Az is örömmel töltött el, hogy megismerhettem és hallgathattam Sallay Katalint, a Kiyosaki könyvek fordítóját, lektorát.

  Szépen ülepedtek szombat óta a dolgok, és összességében igazán talán most tudom megfogalmazni magamban, hogy azon kívül amit ott elmondtam a végén, mit adott nekem a konferencia.

  Örültem a Cashflow táblának is, mert én 1981-től vezettem A4-s füzetekben már az első házasságom első napjától kezdve a kiadásokat és bevételeket, amire naponta este szenteltem időt.
  Bizony, igen hasznos volt, és én is mindenkinek csak javasolni tudom, hogy szokjon rá!
  Ezt persze azért tudtam megtenni, mert én kezeltem szinte egyedül a családi kasszát. Gondolom, akiknél nem így van, nehezebb ilyenbe belefogni, főleg ahol egy “kemény férj irányítja” a család életét.
  Persze ha jól, és tudatosan csinálja, talán nincs is rá szükség, hogy a feleség beleavatkozzon. Bár, és ne fessük az ördögöt a falra, ha egyedül marad esetleg, akkor kerül nehéz helyzetbe. Tehát érdemes mégis csak odafigyelni, ha lehet.
  Mindenesetre újra elkezdtem én is vezetni a pénzáramlásunkat.

  Nagyon tetszett a Bőség csoport téma is, és ezek után beterveztem, hogy magam is részt veszek ilyenben.
  Az is tetszett, hogy néhány résztvevő már bizonyos női önfejlesztő csoportokban részt vesz, illetve maga indított ilyet a saját környezetében.

  Most úgy gondolom, érzem, a legközelebbi konferencián is szeretnék ott lenni, és megtapasztalni magamon és társaimon a változásokat. Természetesen tanulni is szeretnék ismét, mert mindig van mit.
  Jó volt benneteket megismerni, akik ott voltatok.
  Továbbra is az a véleményem, hogy nagyon sok múlik rajtunk!

  Mindent bele Kedves Nő Társaim!

  Szép estét kívánok!

  Marcsi

 • Ida drága :) (érdekes, a drága jelző nálad csakis pozitív lehet :DD)

  Szeretnélek meghívni a MÉM-be, aminek a mostani témája: 7 titok.
  Részletek itt : http://www.viruskommando.hu/blog/?p=245

  Jó titkolózást és gratulálok a sikerhez!

 • Kedves Ida,
  még csak néhány hete olvasom az oldaladat, de nagyon jónak és hasznosnak tartom.
  Egy problémám azonban van miközben olvasom a különböző hozzászólásokat. Mi van azokkal a nőkkel, anyákkal, akik 2-3 gyermek nevelése mellett dolgoznak (ki tudja meddig) és a férjük feje felett ott lebeg Damoklész kardja, hogy vajon meddig lesz munkája, bezárják-e a gyárat vagy sem, ahol dolgoznak. Közben a fizetésük nagy része a különböző hitelek törlesztésére megy el meg persze a gyerekek ellátására (mert az a tapasztalatom,hogy magukra nem igazán költenek a szülők, mert nincs miből).

  Tényleg nagyon jó dolog látni, hogy mennyi megoldás lenne, ismétlem lenne arra, hogy felnőjünk a pénz kezelése című feladathoz. De ha nincs miből, akkor mi a helyzet?

  Én például éjszakai vasalást szoktam vállalni, hogy valamennyi pluszpénzhez jussunk, de mostanában már ez sem megy. Egy kisvárosban teljesen más a helyzet, mint Budapesten.
  Mind a tanulás, mind pedig a munkahelyválaszték szempontjából.

  A szombati napnak a gazdasági válságról szóló részét esetleg tudnád kivonatolni? Szerintem nagy segítség lenne. ha tisztábban láthatnánk, mert a különböző médiákból csak a rémisztgetések folynak.

  Szép napot

  Edit

 • Játékba hívtak engem, hát játékba hívlak téged is :)
  7 titkot kell elárulnod magadról az oldaladon, aztán továbbgurítani a labdát 5 embernek. Részletek a blogomban: http://www.gazdagmami.hu/gazdagmami-tanfolyam/7-titok-rolam

 • Egyéni, családi v. vállalkozáshoz kötődő kasszát, azaz a pénzügyek áramlását vezetni KÖTELEZŐ! Lányok, értsétek meg, hogy muszáj – tegyétek… Térjetek vissza hozzá, vagy kezdjétek el, de minél előbb. Ez ad világos képet az anyagi helyzetünkről – egyetlen egy gazdag ember, milliomos sem nélkülözi ezt a szokást.

  Nem túl sokan tették fel a kezüket szombaton, hogy rendszeresen csinálják az anyagiak számbavételét – pedig az anyagi védettség kialakításához ez elengedhetetlen. Azaz ahhoz, hogy nehezebb helyzetekben ne legyünk kiszolgáltatottak, legyen tartalékunk.
  Amikor a blogban írok az anyagi függetlenségről, akkor konkrétan a nők anyagi önálló helyzetének megteremtéséről beszélek. És ennek az alapja, az első lépcsőfoka az előbb említett anyagi védettség kialakítása.

  Mostanában több helyen idézik, hogy régen a megtermett vetőmagból eltettek egy részt, magyarul TARTALÉKOLTAK, és nem élték fel az összeset! Miből gondoljuk, hogy a pénz esetében ezt másképp kéne tenni? Még ilyen kifejezés is létezik, hogy pénzMAG. NO, ez is csak akkor fog szaporodni, fialni, ha eltesszük egy részét – és ezt még akkor is meg lehet, meg kell tenni, ha adósságunk van! Különben állandóan ugyanoda jutunk vissza.

  Szombaton olyan élő példa hangzott el, hogy 20 évesen valaki 5 hónapos gyerekkel hogyan állt talpra, mert még ennivalóra is alig jutott, nemhogy bármi másra.
  Ha vezeted a költéseidet pontosan, akkor tudod, hogy mikor mit tudsz tenni – ha meg kell szorítani, akkor tudod, hogy hol teheted ezt meg. DE mindezt azért teszed, ez lebegjen a szemed előtt, hogy megtanuld elkerülni a tartalékos szokásának kialakításával is azokat a helyzeteket, amikor egyszerűen nincs mire alapoznod-

  A képzéseken, a további újabb szolgáltatások során ezekről is lesz mélyebben szó – figyeljétek a lehetőségeket, csak ezt tudom újra és újra mondani. És tájékozódjatok, foglalkozzatok minél mélyebben azzal a témával, ami fontos nektek – sok ingyenes lehetőség is van, és bizony itt sincs másképp, itt is áldozni kell időnként pénzt, hogy képzettebbek legyünk. Még a pénzügyi intelligenciánk fejlesztésénél is. :-)

  Ja, és pénzt teremteni nem csak pénzkeresettel lehet, tudjátok, ugye? hm?

  Ida ***

 • Igen, pénzt teremteni nem csak pénzkeresettel lehet! Ez így igaz.
  Ennek több módja is van, és számos lehetőséggel lehet találkozni.
  Éppen egy ilyen “dologba” fogtam jó magam is pár hete.
  Azért ez is jár némi munkával, főleg az elején, és rizikóval is, de azt mondom, hogy a hit, és kitartás nagyon sokat számít.
  Ha hite nincs valakinek, ott alapvető probléma van. Az emberekbe, nőkbe beivódott minták, a félelem, mind mind meggátolja Őket, hogy kikerüljenek abból, amiben vannak, és “gazdag nők” legyenek.
  Ezért nem is könnyű az én dolgom sem, mert igyekszem átadni a környezetemnek azt, amit én már megtanultam, megtapasztaltam, ami a kezemben van, hogy másoknak is jó legyen végre!
  Többségében mit kapok?
  Persze Neked könnyű…, nem hiszek én abban, meg már semmiben sem – és ennek válfajai…,nem engedhetem meg magamnak – mint Robert Kiyosaki szegény papája…, nekem nincs ilyesmire időm…, fontosabb a biztos aprópénzt fizető munkám, mint az ilyen bizonytalan dolgok…, ma már mindenki csak csal, lop, hazudik…, el vagyok kötelezve másnak – (amibe éppen belepusztul már szegény), én már annyi mindent megéltem…, én szegénynek születtem, szegényen is fogok meghalni, és sorolhatnám. Közben panaszáradatok sora hagyja el a szájakat, és mintha jól esne sokaknak szenvedni, meg sajnálni magukat. Meg sem hallják, mit mondanak Nekik!
  Aztán a másik változat, amikor szóban gyönyörűen el tudják mondani, hogy kell csinálni, és Ők nem azt csinálják, vagy éppen az ellenkezőjét teszik, vagy semmit nem cselekszenek, miközben nem értik, miért nem működik Nekik jól az életük.
  Sokszor elkeseredem, mert már nekem fáj. Igaz, már csak átmenetileg szoktam ebben az állapotba kerülni, mert meg kell tanulnom az elfogadást, ha nem tudok mit kezdeni ezzel a dologgal. Persze ez nem jelenti azt, hogy beletörődnék!
  A másik, ha engem ezek a dolgok lehúznak, én sem tudok úgy működni, ahogy szeretnék. Ettől függetlenül szeretem Őket, de elszánt vagyok, a hitem töretlen, és teszem a dolgomat tovább.
  Szoktam segíteni mindenkinek, meg “adakozni” is, még akkor is, ha éppen nem engedhetném meg magamnak, és ilyenkor amikor mondják, hogy ne halat adj az éhezőnek, előveszem a hálót, és azt nyújtom – no az már mégsem tetszik annyira a “delikvenseknek”.
  Nagyon fel kéne ébredni már, és tenni amit kell, nem csak sorolni, hogy miért nem megy, mi volt, mi van, mi az a fal, amit le kéne rombolni.
  Változni, változtatni kell? Hát ha ez az ára a fejlődésnek, akkor meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy végre működjön normálisan az életünk!
  Ha egyre többen tudunk előállni a “jó” példával, lesznek követőink, és szaporodunk a bőségben, jólétben….lévők.
  Ezért csodálatos amit Ida, és társai elkezdtek, és néhányan rajtuk kívül is.
  Eredmény viszont csak azoknál lesz tapasztalható, akik cselekedni is képesek! Rosszul fogalmaztam, mert mindenki képes rá! Tehát akkor: akik cselekszenek is!
  Bocsánat, ha kicsit elragadtattam magam, de ki kellett írnom magamból…
  Csodás Ébredést Mindenkinek!

  Marcsi

 • Nagyon egyetértek Marcsival.
  Szerintem is nagyon fontos a cselekvés.
  De az első: a FELISMERÉS, a figyelem!
  Felismerni, hogy mi van. És hogy mi lehetne.
  A második: a DÖNTÉS!
  El kell dönteni, mit akar az ember.
  Mert anélkül nincs elindulás.
  Ha a szenvedő emberek nem akarnak kikerülni a gödörből, akkor nem fognak a kivezető út keresésére koncentrálni, hanem a kínlódásra és az apróságokra figyelnek, továbbra is a szőrszálhasogató értékrend alapján élnek. És mi aztán ugrálhatunk, hogy segítsünk rajtuk, kb. mint halottnak a csók.
  És harmadsorban, kell a KITARTÁS. Kitartóan kell keresni azt a módszert, ami kivisz a zsákutcából. Itt lehet hogy párszor melléfogunk, az teljesen természetes, már csak a fejünkben levő minták miatt is.
  De idővel ezek is finomodni fognak.

 • Elsősorban Editnek, de mindenki másnak is!

  Nézz körül, vannak olyan lehetőségek, amelyeket család mellett, otthonról is tudsz csinálni! Te használod az internetet, hiszen itt találkoztunk. Eddig csak Te fizettél érte, hogy használhasd, igaz? Miért nem kezded el dolgoztatni az internetet, hogy ezentúl ő fizessen Neked? Ez nem butaság, számtalan nő van itt velünk is, akiknek már sikerült, GYES/GYED mellett is. Nekem például négy gyerekem van, három kisiskolás, egy épp csak egy éves. Eszem ágában sincs mellőlük “állás” keresni, inkább munkát kerestem.

  Láss, ne csak nézz! – ahogy egy kedves mentorom szokta mondani. Hajrá! Aki itt van Ida honlapján, az már nincs rossz helyen, és talán csak egy kis lökés kell még, hogy elinduljon az anyagi függetlenség útján!

  Gyerünk, csajok, mutassuk meg a pasiknak! ;-)

  Szeretettel
  OkosKismama
  azaz Moni

 • Én végig szoktam olvasni a blogokat,,mindenki dicséri Idát és a vele beszélgető partnereket./ én azut bnem is vonom kétségbe, hogy sokan tanulnak tőle//
  Én 55 éve vagyok, minden időben vállalkozó voltam, mindent megragadtam azért, hogy több pénzünk legyen.
  Egy nagyon jó példa a /miértekre/15 éve kezdtünk egy olyan vállalkozást, ami Budapesttől Balassagyarmatig nem volt egy sem, csak mi.Ez az én indítványomra indult el, mi akkor a 90-es évek elején, annyi pénzünk volt, hogy este alig tudtuk megszámolni, hiszen akkor még több is volt a kis címletű pénz.Óriási napi forgalmakat bonyolítottunk, 2 eladóval, + mi ketten.Hétvégén bevontuk a két felnőtt fiunkat is, mert nem voltunk elegen.
  Közben telt az idő, mint minden másban ebben is mertek nyitni az emberek, így kialakult hogy ugyan ezen vonalon, 10-15 hasonló üzlet nyílt.Ekkor megkezdődött a mi visszafejlődésünk is.Hiába hoztunk be mi először külföldi árút, hiába csináltuk mi az első vásárokat művelődési házakba, mostanra annyi minden elszaporodott és annyi multi kínálja az árúját, lényesen olcsóbban, hogy ezek után már nem lehet labdába rúgni.
  Most tartunk ott, hogy elfogyott az ötlet!!Van ugyan még némi dolog a tarsolyban, de ahhoz vagy mérhetetlen pénz kell, vagy valami más, mert a semmiből nem lesz semmi.
  Egyenlőre még tényleg nem tudjuk hogyan tovább, már lassan feléljük a tartalékokat is és nem vagyunk fiatalok, hogy minden rizikóval merjünk pénzt keresni.
  Kíváncsi vagyok, hogy más ezt hogy csinálná, merne e újba kezdeni, vagy külföldi partnert keresni.
  Ebben várok tanácsot, ki mit csinálna ilyen helyzetben!!
  és végszóra én mindig elolvasom az Ida és mások tanácsait, de eddig még semmi okosat nem olvastam ki, vagy nem jó helyen keresgélek?? Lehet hogy a sorok között vannak elrejtve a jó gondolatok.
  Mi már csak ketten vagyunk a férjemmel a háztartásunkba, és én most hogy,milyen módszerrel mutassam meg, hogy nő létemre előbbre tudok jutni másoknál.!
  Nyugodalmas jó éjszakát kívánok mindenkinek és okos válaszokat várok, amit esetleg használni is tudok.
  keressétek a vaterán /süncike/ felhasználót és a teszveszen /irenke1/-est.Ezzel lehet, előbbre jutnék, ha beszállna néhány jó vásárló és hozna magával legalább egyet.
  Köszönöm a figyelmet.Irénke
  Irénke

 • Szeretnék regisztrálni a női bőség csapatba mi a feltétele . ?

 • A női bőség csoport önszerveződő csoport, kedves Andrea… Erre nem lehet regisztrálni, mert másképp működik. Igyekszem majd a holnapi online élő adás :) alkalmával akkor erről is beszélni. Írtam már korábban erről – itt található:
  http://www.gazdagnok.hu/2008/10/19/mi-az-a-noi-boseg-csoport-tanulni-jo-egymastol/

  És akkor megkérdezem majd a tagokat tényleg, hogy mit is jelentett nekik – ill. ezt már megbeszéltük egymással, és elmondtuk a 2. női pénzügyi önismereti konferencián is, de akkor majd írásba is öntjük. Legalább is remélem :)

  Ida***

 • Kedves Zsuzsi,
  nem tűnt el a kommented – ott van, ahova épp a te kérésedre feltette Eszter újra a videót.
  http://www.gazdagnok.hu/2008/12/07/titok-ami-mindenkepp-kell-a-gazdagsaghoz-anyagilag-lelkileg/

  Szeretettel: Ida ***

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.