8 utazási tipp – utazz pénzügyileg kreatívan!

Ilyen borongós, egyre téliesebb napokon kinek ne esne jól felidézni a napsütéses utazási élményeket, netán új utakat, újabb utazásokat tervezni?

Lynnette Khalfani-Cox-tól tán még a nyáron olvastam egy-két érdekes utazási tippet. Mint pénzügyi tanácsadó, coach azzal az érdekes ötlettel állt elő takarékos utazási ötletei között, hogy ha nincs elég pénzed akkor például alkalmazd ezt (1):  vacation helyett staycation, azaz  maradj otthon, de alakítsd át a saját lakásodat,  a házadat az adott ország stílusára, mint ahova vágysz.

Én máris elképzeltem, milyen lenne a görögös stílus, vagy akár egy mexikói stílusú szoba. :-) No, meg az adott ország illata, fűszerei, ételei! Szerintem ez remek, kreatív ötlet, csak azt kell kibírni, ha otthon maradsz, akkor tényleg kibírd, hogy nem folytatod a megszokott dolgaidat.

Egy időben hangoztattam, de be is tartottam, hogy nemcsak külföldre kéne járni, hanem saját (kis)hazánkat is megismerni – így évente egyszer volt egy-egy belföldi kiruccanásom/kiruccanásunk is. Hollókő decemberben, Berkenye tán februárban, Orfű januárban – hogy csak néhányat említsek. Szóval (2) maradj közel az otthonodhoz – végül is ki mondta, hogy messze kell menned ahhoz, hogy kikapcsolodj?

Jó megoldás lehet (3) az ún. otthoncsere: ajánld fel a saját lakásodat  másoknak, és cserébe te is mehetsz hozzájuk. Így megtakarítható a szállás költség. Persze fontos, hogy bízzatok egymásban. Ismerősök, barátok között ez könnyebb megoldás, de léteznek ilyen mozgalmak, hálózatok is – a neten rájuk bukkanhatsz.

Érdemes (4) online rendelned, így gyakran olcsóbb lehetőségeket találhatsz. Érdemes figyelned (5) az elő- és utószezoni akciókat – már nemcsak last minute utak léteznek, hanem first minute utak (pl. Görögországba).

Azt bizonyára tudod, hogy (6) a repülőjegyek olcsóbbak bizonyos időszakokban a héten, és ezek is olcsóbbak neten rendelve. Ha rugalmas tudsz a repülős indulásnál lenni, akkor rájöhetsz arra, hogy szerdán a repülőjegy olcsóbb általában. Ha nagyon extra útra vágysz, akkor például (7) egy tengerjáró hajónál jó tudatosítanod, hogy minden benne van az árban, így relatíve olcsóbb.

Sokszor kiderül az is, hogy (8) inkább érdemes csak az alapszolgáltatást igénybe venni, és majd a helyszínen kérni a speciális ajánlatokat speciális szolgáltatásokra – előfordul, hogy így kevesebbe kerül az utazás, a belföldi vagy külföldi kikapcsolódás. Illetve összefoghatsz majd a helyszínen az útitársaiddal, akikkel összebarátkozol, szimpatikusak vagytok egymásnak, és például közösen béreltek autót.

És ráadásként még egy tipp: érdemes ismerőseidet, barátaidat is kifaggatni, hol és milyen lehetőségekkel találkoztak, illetve hasznos lehet az interneten található utazási fórumokat is átböngészni, ilyen jellegű levelező listás közösségek tagjának lenni.

Utóirat: a tervezett online oktatáson személyes pénzügyeidhez kötődő tippeket is kaphatsz – de te is adhatsz másoknak is. Ugyanis a képzés során közösséget is szeretnénk építeni, ahol a közösségünk tagjainak tudására és tapasztalataira is remek lehet majd adott esetben támaszkodni! Igaz? :-)

Írd le erről (is) a véleményed! De akár olcsó vagy kedvezményes utazási tippeket te magad is nyugodtan adhatsz – kösz előre is. :-)

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

7 Responses to “8 utazási tipp – utazz pénzügyileg kreatívan!”


 • Sziasztok!
  2007-ben Kínában jártam hátizsákosként, 2008-ban Szíriában. Az utakat, az utitársakat interneten kerestem és találtam. Olcsó szálláson un. hostels-ben aludtunk, az utcán ettünk vagyis amit a helyiek. Az ára szinte egyharmada ill. fele volt amit egy utazási irodában fizettünk volna érte. A célunk az volt, ne kivülről szemléljük az adott országot (vagyis amit megmutatnak neked), hanem merüljünk bele az adott kulturába, utazzunk együtt velük, együnk együtt velük.
  Életre szóló élmény volt, hogy minden lehetőség és képesség ott van bennünk, ami az életünk “éléséhez-csinálásához” szükséges. Az ember nagyon kreatívan és rugalmasan tud létezni egy adott helyzetben. Hinni és akarni kell. Ráadásul mindkét csapat hatvan körüli, sőt Szíriában egy 70 éves utitársunk is volt.
  Hajrá!
  Üdvözlettel,
  Kaminszki Ildi

 • Sziasztok!

  Aki olyan pörgősen él, mint mi, annak tényleg nagy szüksége van az utazásra. Én is azt csinálom, amit Ida. Koromnál fogva többször igénylem a pihenést :) Ezért legalább negyedévente elmegyünk egy wellnes hétvégére a párommal. Ezt elég olcsón meg lehet oldani a http://www.plus.hu weblapon az utazások c. linknél lehet válogatni a félpanziós megoldásoknál. Minden évben felváltva döntjük el, hova utazunk külföldre, ha megtehetjük. Január végén lefoglaljuk kedvenc utazási irodánknál és az indulás előtt egy hónappal kifizetjük a maradék összeget. Így jártuk be Svájcot, Ausztriát, Olaszország északi részét, Erdélyt az elmúlt években. A 2009. évre Albániát céloztuk meg 4 napos macedon-tengerparti pihenéssel, valamint elmegyünk Szovátára egy hétre szintén fürödni, pihenni. Amilyen színvonalon nyújtják ezt nekünk , nagyon megéri az árát. Általában félpanziós utak, nem kell a fél hűtőt a hátunkon cipelni. Amiért én szeretek velük menni, az sajnos azért a munkámhoz is kapcsolódik. Olyan szálláshelyeken lakunk, ahol wifi van a szobákban és el tudom olvasni az e-mailjeimet. Tudom, most sokan felhördültök, hogy nem vagyok normális, mi a fenének dolgozok, ha elmegyek pihenni. Az e-mail megnézése inkább egyfajta nyugalmat és biztonságot ad számomra, mert nem akkor zúdul a nyakamba, amikor hazamegyek, egyszerre. Inkább amire tudok, napi rendszerességgel fél óra alatt megválaszolok, illetve a “táncrendbe” be tudom illeszteni az elvégzésének az idejét.
  Nagyon megszervezem az életem, az idő fontos tényező nálam, tehát a kikapcsolódás megmarad mellette. A honlapomat is a tavalyi erdélyi úton fogalmaztam meg egy mini laptopon a buszon az ölemben-az eredmény nem lett rossz. Pihent állapotban többet tud az ember lánya… :)
  Üdvözlettel: Era

 • Nekem is szívügyem, hogy havonta ellátogassunk a családommal egy magyarországi mesés helyre. Van egy hírlevelem is, ahol kisgyerekes családoknak ajánlunk minden héten 30 lehetőséget, ahol remek gyerekprogramok várják a szülőket és az eleven gyerekeket egyaránt.
  Az a vicc benne, hogy egy csomó család azért nem megy el kirándulni, meg gyerekprogramra, mert az drága, közben pedig van rengeteg ingyenes és olcsó lehetőség is.

 • Mi például vízitúrákat szervezünk már vagy 15 éve, még az egyetemista társainknak kezdtük, de most már mi is, ők is gyerekekkel megyünk. Sokan azt hiszik, hogy a vízitúra nagyon fárasztó, folyton csak evezés, és jó kondi kell hozzá, meg csak fiataloknak való meg hasonlók. Pedig ez az egyik legszórakoztatóbb, legpihentetőbb és legolcsóbb nyaralási forma, ami csak létezik Magyarországon, és bárki részt vehet rajta, aki szereti a vizet.

  Most már kifejezetten kisgyerekes családoknak szervezünk vízitúrákat, ahol egy vagy legfeljebb két különböző szálláshelyen vagyunk egész héten, tehát nem kell minden nap sátrat bontani és állítani, a napi távok rövidek, és van egy csomó jó szórakozási lehetőség kisgyerekeknek. Idén például a Felső-Tiszán voltunk, 14 felnőtt és 15 gyerek (4 és 12 év között). Jövőre már nem is hirdetünk meg másoknak túrát, ráállunk a kisgyerekes családokra (amúgy is csak hármat-négyet csinálunk már csak egy nyáron, inkább hobby ez már, mint vállalkozás).

  A jövő évi programok még nincsenek fent a honlapunkon, de azért megnézhetitek, ha valakit érdekelnek a “normál”, “felnőtt” vízitúrák: http://www.vizibolha.hu – és majd szólok, ha kész leszek a jövő évi tervekkel (már ha érdekel Titeket ez a fajta olcsó, de kellemes nyaralás).

  Azt szeretem benne a legjobban, hogy amikor a vizen vagyunk, olyan békés, nyugodt a világ: a vízről nem látszanak a falvak, csak a víz, a halak, a napsütés, a homok, de tudjuk, hogy biztonságban vagyunk, hiszen a civilizáció nincs messzebb két kilométernél… Este meg a tábortűz mellett sütjük a kolbászt, a nagyobb gyerekek szaladgálnak a fák között, a kicsik már bóbiskolnak el az ölünkben, nézzük a szikrákat meg a hulló csillagokat, halkan énekeljük a kedvenc népdalainkat… Jajjj, de várom már a nyarat!

 • Sziasztok !Én Angliába szeretnék utazni, december végén, január elején , mert a lányom ott él, és kisbabát vár. Tudtok-e valamilyen olcsó utazási lehetőséget, ötletetek van -e?
  Egyébként én a Balaton mellett élek,és a városunknak vannak szerte euróüpában testvérvárosai, tehát az a dolog, amiről írtatok , nálunk jól működik, mert mink is meghívjuk a testvérvárosainkban élő tagokat, és ők szintén visszahívnak minket vendégségbe.
  Köszönöm, ha tudtok segíteni.
  Áldott, boldog karácsonyt kívánok mindenkinek.

 • Vannak olyan portálok, amelyek a hazai kikapcsolódási lehetőségekre hívják fel a nők figyelmét!

  Kriszta

 • Eszembe jutott egy kreatív utazási ötlet, amivel sok embernek segíthetnénk. Többen is áldozatul estek a különböző klubhotelek erőszakos értékesítőinek, és felelőtlenül megvettek heteket itt az emberek csereüdülésként. Ök szívesen átengedik ezeket az üdülési heteket, tapasztalatom szerint, jutányos áron. Így ők is jól járnak, mert nem veszik el a hetük, és nem feleslegesen fizetik a fenntartási költséget, meg mi is, mert olcsóbban szállhatunk meg. Érdemes az ismerősöket megkérdezni, van-e valakinek ilyen átadó joga.

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.