Milyen a jóléti tudatosságod (teszt), azaz a tervezett online kurzus mindent átható szemlélete: az önismeret

Önismeret, személyiségfejlesztés nélkül soha senki nem lesz sikeres.  Évek, mit évek?, évtizedek óta figyelem az embereket, beleértve saját magamat is, és mára mélységes meggyőződésemmé vált ez az előző mondatban közölt :-) állítás(om).

Az önismeretet segíthetik a tesztek, ezek nagy népszerűségnek örvendenek – úgy vettem észre, hogy különösen a nők körében. Az önismeretben az első lépcsőfokot jelentik, rögtön át is adok egyet – mégpedig azzal, hogy a tervezett online kurzus EGÉSZÉT áthatja majd az önismeret, a személyiség fejlesztése, de önálló, további pillérként is foglalkozunk vele a már említett szemléletformáláson, ismeret- és tudásátadáson kívül. (Ha nagyon türelmetlen vagy, és egyből az önismereti tesztet akarod, akkor ugord át a következő 4 bekezdést, és egyből a tesztnél leszel – de javaslom, azért utólag ezt a 4 átugrott bekezdést is olvasd el. Hasznos lehet számodra azért ;-)).

Azt is látom, hogy az emberek többsége hajlamos(abb) inkább szakmai tudást szerezni, azt bővíteni, és kevésbé figyel a személyisége fejlesztésére. Noha, ha személyiségét nem fejleszti, nem csodálkozhat, hogy a szakterületén, a munkájában, de még a magánéletében sem fog tovább fejlődni! Ha például egy könyvelő évente elmegy a szakmai képzésekre, de esetleg változatlanul kísérik kommunikációs problémák – a munkájában és a magánéletében is akár -, egy ponton túl az üzlete sem fog fejlődni. Vagy ha alkalmazott, előbb-utóbb a helyére lépnek mások. Mert nem tud jól figyelni az ügyfeleire, a munkatársaira, a főnökére, jól bánni velük a szavak kimondott vagy írott világában. És a magánéleti kommunikációs problémái is becsengnek például minden más tevékenységébe. Mert a rossz stressz alattomosan szétszivároghat az életünk minden területére, ha nem vagyunk eléggé résen, azaz nem vagyunk elég tudatosok, mondhatnám önreflexívek :-).

Mert az önismerethez – szerintem – elsősorban egy önreflexiós, azaz önmegfigyelési hajlam kell. Tehát észrevenni, tudatosan figyelni, mi is történik nemcsak velünk, hanem főleg bennünk. Tudatosítani mindezt, és képesnek lenni szinte kívülállóként, megfigyelőként elemezni és megérteni a történteket – ott belül, bennünk. Aztán az élményt, a hatásokat integrálni, beépíteni a személyiségünkbe, és a tapasztalataink alapján elindítani valójában a saját változásunkat.

Nos, vannak társadalmak, kultúrák, például India, amelyek önreflektívebbek, azaz jobban figyelnek az ott élő emberek a belső történésekre. Vannak emberek a mi kultúránkban is – valószínűleg az intorvertáltabbak -, akik jobban rendelkeznek ilyen önreflexív késztetésekkel. De meggyőződésem, hogy az önmegfigyelés alakítható, tanulható is, tehát bárki elkezdheti, ha kisebb volt rá korábban a hajlama, vagy a késztetése. Sokat segíthetnek ebben a folyamatban a tesztek, ahogy már említettem.

Újra ismétlem, hogy a tervezett, hamarosan elindítandó online kurzus további fő pillére, de tán pontosabb, ha azt írom, mindent átható szemlélete, hozzáállása az önismeret fejlesztése.

Most pedig nézzük azt a tesztet, amit a női bőség csoportunk egyik alkalmára hozott Starcz Emese természetgyógyász (köszi, Emese! :-)). Forrás Dr. Joe Vitale: Vonzásfaktor című könyve 73. oldal (Édesvíz Kiadó, Budapest – 2008.)
A teszt segítségével jóléti tudatosságodat tudod felderíteni, illetve azt, hogy mennyire a hiányra, az akadályokra vagy beprogramozva (khm… saját magad által). Az egyes kérdésekre igent, vagy nemet kell válaszolnod.

 • 1.    Nem fél-e titokban attól, hogy amennyiben meggazdagszik, családja és barátai eltávolodnak Öntől?
  2.    Nem hallott-e olyan kitételeket gyermekkorában, hogy: „Lehet, hogy, hogy nem vagyunk gazdagok, de legalább tisztességesen nősz fel.”
  3.    Nem arra tanítja-e vallásos neveltetése, hogy nemes cselekedet feláldozni jelenünket a túlvilági üdvösségért?
  4.    Nem érezte-e (vagy érzi) bűnösnek magát, hogy többet keres a szüleinél?
  5.    Nem úgy nevelték-e, hogy elvegyüljön a sokaságban, és ne merjen kitűnni semmivel?
  6.    Olyan sorozatokon nőtt-e fel, mint a Dallas, a Dinasztia, a Gilligan szigete, a MASH, vagy a Beverly Hills, amelyekben a gazdagok mindig gátlástalan gazemberek vagy elbizakodott életidegen hájfejek?
  7.    Van-e olyan krónikus betegsége, amelyet az orvosok sehogyan sem tudnak meggyógyítani?
  8.    Volt-e valaha is féltékeny a drága ruhákat, kocsikat és a házakat felvonultató gazdagokra, ami oda vezetett, hogy tudat alatt gyűlöli őket?
  9.    Nem hiszi-e bizonyos mértékig, hogy a szegénység nemes, romantikus és emelkedett dolog?
  10.    Megesett-e már Önnel, hogy lezárt egy rossz kapcsolatot, majd nyomban egy ugyanolyan lépett a helyére?
  11.    Használ-e néha olyan megvető kifejezéseket, mint a „mocskos gazdagok”, „piszkosul gazdag”, „szegény, mint a templom egere”?
  12.    Keresett-e mentséget valaha is olyan kifogásokkal, mint a „pénzcsináláshoz pénz kell”, „ehhez bennfentesnek kell lenni”, „ehhez fel kellene jutni a csúcsra”?
  13.    Élvezi-e a kiszolgáltatott áldozat szerepét, aki folyvást szembehelyezkedik az egész világgal?
  14.    Nem lehetséges-e, hogy azért betegeskedik, azért vannak pénzügyi gondjai vagy üzleti kudarcai, hogy ezzel kivívja az Önhöz közel állók együttérzését, és felhívja magára a figyelmet?
  15.    Tartós a párkapcsolata, elég a pénze, és alapjában véve egészséges, mégis úgy érzi, hogy elmegy Ön mellett az élet?

Adjuk össze az igeneket és a nemeket.

Ha 13-15 kérdésre nemmel felelt, Önnek erős a jólét tudata, és nyugodtan átadhatja másnak ezt a tesztet.

Amennyiben háromnál több kérdésre felelt igennel, tudat alatt minden bizonnyal érzi önmaga értékét. A baj az, hogy belekapaszkodik abba, amije van, s fél elhagyni a komfortzónáját. Valószínűleg nem feneketlenül boldogtalan, a szenvedély és az izgalom azonban hiányzik az életéből. Tudja, hogy hibádzik valami, csak azt nem tudja, mi az.

Ha öt vagy ennél több kérdésre felet igennel, túlontúl is megállapodott az életben. Kis előrelépéseket ugyan kiharcol, ezeket azonban visszaesések tarkítják, ezért igazi, nagy áttörést nem tapasztal meg a siker és a boldogság felé, amelyre pedig vágyik, és amelyet megérdemel.

Amennyiben hét vagy ennél több kérdésre felelt igennel, komoly lecsúszást tapasztal – vagy efelé tart – érzelmileg, egészségét és az anyagiakat tekintve. Ez az az „áldozatkör”, amelyet Rsndy Gage is átélt, amikor harmincévesen mindenét elveszítette. Azután azonban talpra állt, és mostanra multimilliomos. Elkerülhetetlen, hogy sürgősen kitörjön a kudarcra ítéltetett ördögi körből. Ehhez fel kell tárnia a tudata mélyén lappangó korlátozó hiedelmeket, s újakkal helyettesítve ezeket, radikálisan át kell programoznia gondolkodását.

***

Anélkül, hogy titkokat árulnál el, tán érdekes lenne mégis megírni a tapasztalataidat, mit sikerült ezen írás, illetve a teszt segítségével tanulnod – itt és most :-).

Pénzügyi önismeretről pedig bővebben itt! –>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

15 Responses to “Milyen a jóléti tudatosságod (teszt), azaz a tervezett online kurzus mindent átható szemlélete: az önismeret”


 • Kedves Ida!

  Nagyon tetszik a lapod és az on-line kurzus ötlete… legalább én is belekukkantahtok ebbe az egyre életbevágóbb témába! Az önismereti tesztem olyan gyatrán sikerült, hogy csoda még életben vagyok- de ez biztos a túlélési ösztönömnek köszönhető:)(na meg a humornak!) Kérdésem mi a teendő ha gyakoratilag a nő – én- tartja el a családot, ha nem is folyamatosan de ez probléma a mi házasságunkban. Illetve mikor vegyünk fe hitelt- ez a két SOS kérdésem.

  Üdv:

  Lola

 • Kedves Ida!

  Én 12 nem választ adtam a kérdéseidre-gondolom erre azt mondanád, hogy nem rossz egyensúly. Én is így érzem! Megyek előre és még nem érzem a gazdasági válságot szerencsére. Nem foglalkozok a problémákkal csak addig, hogy miként oldjam meg. Van munkám, online dolgozom és tudatosan építgetem magam. Már évek óta független nő vagyok olyan szempontból, hogy van párkapcsolatom a válásom óta de mégis anyagilag független maradtam. Keservesen indultam neki két gyerekkel a válás után, de mind a kettő már egyetemen és főiskolán tanul. Nem gond, hogy holnap hogyan vesszük meg a hűtőbe valót és miből fizetjük ki a rezsit, sőt a vállalkozásomat is fokozatosan fejlesztem. Azt hiszem ez már valahogy az általad kérdezett jóléti tudatosság eredménye.

 • Kedves Ida!

  Én 7 igen választ adtam. Elolvastam az értékelést és az ott leírtakat teljes mértékben tapasztalom a mindennapi életben. Eddig azok táborát erősítettem, akik csak a rossz dolgokat figyelik. Pár napja azonban, úgy döntöttem, hogy változtatok ezen. Már jönnek az apró pozítiv visszajelzések a környezetemből, úgyhogy kitartok.
  Ez a teszt sem véletlenül érkezett most.

  Köszönöm

 • Ajjaj… mindössze három igen, azok, amik a hozott örökségre vonatkoznak – akkor miért tartok mégis ott, ahol tartok?… Azt hiszem, ez a múltkori “Mit csináljon a nő, ha nem támogatják”-történethez kapcsolódik, és ahhoz, hogy sokszor drasztikus lépést kellene tennünk, és azt azért mégsem vállaljuk. (Legalábbis én.) De biztató, hogy legalább a saját döntéseim nemek. Előbb-utóbb összejön a bátorság is, gondolom. Ezt kívánom mindenkinek!

  Köszönöm, Ida, megint jó cikket írtál ;-)

 • Kedves Ida!

  Nagyon jó kis teszt volt. Csak 4 igen válaszom volt, ami számomra nagyon jónak számít, és az értékelést is reálisnak találtam magamra nézve.
  Várom az online kurusodat! Egyetértek veled az önismeretfejlesztés fontosságát illetően. Szerencsés helyzetben vagyok, mert munkám révén nemcsak segíthetek másoknak önmaguk megismerésében, hanem minden egyes embertől tanulhatok valamit, ezáltal én is tovább fejlődöm. :-))
  Üdözlettel:

  Szilvia

 • Kedves Ida!
  Nagyon várom már az online kurzust, mivel személyesen nem tudtam részt venni az előadáson. 12 nem választ adtam a kérdéseidre.
  Van munkám, a gyerekeim felnőttek, megvagyunk.
  Szeretnék valami újat.

 • Kedves Ida!

  Öt igen válaszom volt a teszten. Az értékelés, mintha rólam szólna. Kis előrelépések, utána torpanás. Nagyon várom a kurzust, mert sokszor a megtorpanásaim a magam számára is érhetetlenek. Én már nyugdíjas vagyok, szakmai sikereim nem igazán lesznek a jövőben. Nagyon szeretetteljes családi körben élek. Amikor “magam alá kerülök”, nem hagynak magamra, hanem mindenki azon van, hogy kisegítsen a gödörből.Ha újból “feléledek” (az ő segítségükkel), hegyeket tudnék elhordani. Boldog vagyok, ha azt látom, hogy örülnek a nagyi meglepetéseinek, a finom süteményeknek, a házi befőtteknek, lekvároknak, a megvarrt kis ruháknak, stb. Azt szeretném itt megtanulni, hogy mindíg tudjak a családomnak örömet szerezni, hogy amikor hazajönnek a munkából, iskolából, itthon csak nyugalom, jókedv, béke várja őket. Nagyon fontos a család, mert ha egy gyermek otthon nyugalmat, békét, szeretetet talál, ebben nő fel, ezt viszi tovább az életben. Ezért szeretném, ha meg tudnám tanulni, hogy iktassam ki az életemből a megtorpanásokat. Az én sikerem ez lenne.

  Rozimama

 • Kedves Ida!
  Az elso kerdes volt a legnehezebb szamomra – mert ha nem is en, de a Parom es a hozzam kozelallok sokkal jobban felnek attol, hogy en meggazdagszom es akkor meg is valtozom. Szamomra az segitett sokat, hogy ahonnan elindultam, mennyit ertem el es meg csak az elejen vagyok. Nagyon sok erot adott nekem ez a teszt, mivel megmutatta, hol es mekkora sikereket ertem el. Koszonom Susana

 • Köszönöm, hogy megosztottátok velünk az eredményeiteket, az élményeiteket, amit a teszt kitöltése “okozott” :-).

  Lolának: a tréningeken, konferenciákon, de az online kurzuson is téma lesz a nők és férfiak másképp viszonyulása a pénzhez, az ún. gender (=társdalmi nemi) szempontok. A kérdésed nem könnyű, és azért is jó közösségben tanulni, mert egymásnak is át tudjuk adni a tapasztalatokat. Hm… lehet, hogy írok majd erről egy bejegyzést, és meglátjuk, hogy kinek van ilyen kihívása nőként, és mit kezd vele? Jó 5-letet adtál, köszi :-)

  HITEL! Erről van egy ingyenes e-könyvem (nemrégen készült), és valamilyen formában majd nektek is közzéteszem. Szándékozom írni a Karácsony előtti hitelfelvételi “őrületről” – ajándékra TILOS felvenni!!! Régen ilyen lehetőség nem volt, mégis voltak szép karácsonyaink – akár kevés pénzből is. De ez szerintem még ingyen is megoldható. Lakásra többnyire hitelt veszünk fel, s mivel élni, lakni valahol kell, szerintem ez a leginkább elfogadható hitel. De például áruhitelt sem szabad felvenni, EZ a legdrágább hitel a magas kamatok miatt – sokkal célszerűbb (volna) előre spórolni a vágyott termékekre. DE: szerintem azt is meg kell nézni VALÓBAN szükség van rá, és tényleg csak a megvásárlása az egyetlen megoldás egy szaküzletben pl.
  Létezik jó hitel = jó adósság is, ami valójában pénzt csinál (neked). Erről is fogunk az online kurzuson is “beszélni”.

  Ida ***

 • Szia! Én 11nem választ adtam. Folyamatosan, kb.10éve fejlesztem a gondolkodásmódomat, a hozzáállásomat a “jó” oldal felé. De a mindennapokban még nem tudtam ezt a hozzáállást kamatosztatni. Remélem meg fogom tudni tanulni, és praktizálni is fogom tudni.Úgy érzem, nem tudtam idáig megvalósitani önmagamat, és erre vágyok a legjobban.Emőke

 • Szia Kedves!

  Kissé meglepett a teszt eredménye.8 igenem volt.Azt hiszem a családból is elég sok hozott anyaggal dolgozik az ember.
  Én is két fiam egyedül nevelem,szó szerint önerőből.A fiaim idén érettségiznek és szeretnének tovább tanulni.Úgy érzem fordulóponthoz érkezett életem,s életünk.Olyan érzésem van,mintha a fiaim szavak nélkül is hibáztatnának azért az állapotért,amiben vagyunk.
  8 éve történt egy nagy váltás az életembe.Természetgyógyászati Akadémiára mentem,s utána a sorsom saját kezembe akartam venni.Mint Alternatív Mozgás és Masszázs Terapeuta.A szüleim soha nem voltak vállalkozó tipusok.Azt hittem a türelmemmel,a kitartásommal előbb utóbb minden hejére kerül.
  Elvégeztem az agykontrollt.Pránananadizom évekóta és úgy érzem a spiritualitás útját járom.Jógázom 10 éves koromtól és a tibeti buddhizmus útját járom 3 éve,intenzíven.Végre érzelmeimben,s lelkemben béke van,de az anyagi oldalamat is szeretném rendbe tenni.Ezért örülök az online kurzusnak is.Szeretném a családi karma álltal is kapott szegénység tudatot elengedni,letenni.Arra vágyok a legjobban,hogy anyagilag független lehessen életem,s ezzel a példával a Fiaimnak is egy lehetőséget tudjak adni.Lisa:)

 • Kedves Ida!

  Csak ma olvastam el az üzeneteimet, de megcsináltam a tasztet, mert jó eszköz arra, hogy szemebenézek saját véleményemmel, azzal, hogy van-e egyáltalán, és ha van mi a véleményem. A kitöltés után kérdéseket tettem fel önmagamnak:
  – maga mindíg csak nemet mond, nemet mond? – ez volt az első.
  A válasz az volt rá : kétszer azért igent mondok:
  – 12. a pénz pénzt fial.. szól a közmondás vagy mégsem?
  – 15. elmegy az élet mellettem.. már elment? Köszi Budai Vali

 • Kedves Ida!
  Jó, hogy elküldted ezt a bejegyzést, a múltkor valóban elkerülte a figyelmemet.
  4 igen válaszom volt és az értékelés valóban rám vall. Nehéznek tűnik kibillenni eről a pontról, de megcsinálom, mert megérdemlem és képes vagyok rá!

 • Kedves Ida! A teszt az szerintem nagyon pontatlanul fogalmaz és a múltról érdeklődik, de aki 8 éve teljesen megváltozott az hogy válaszolhatna másképp a múltjáról, mint lesújtóan.A múltra vonatkozó kérdésekre adott igaz válaszaim miatt teljesen torz képet mutat az a sok igen válasz. ha jelen időben lenne megfogalmazva akkor lenne 13-15 nem válaszom :) na ennyit az általános tesztekről!!!:):):)

 • Kedves Bodis Zsuzsa!

  Előbb olvastam el a hozzá stólásod és teljessen igazat adok Neked.Köszönöm,hogy szavakba öntötted a bennem is motoszkáló gondolatokat.

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.