Titok, ami mindenképp kell a gazdagsághoz (anyagilag, lelkileg ;-)) – az online kurzus további fontos pillére

Elárulok számodra egy titkot, ami – szerintem – mindenképpen kell az anyagi gazdagsághoz, de valószínűleg a lelkihez is… Ez nem más, mint hogy kézben tudd tartani a saját sorsodat, azon belül is például kontrollálni tudd a pénzügyeidet. Ehhez alapvető eszköz a tervezés, ami pedig nem létezik anélkül, hogy a kiadásaidat és a bevételeidet vezesd. Egyébként ennek segítségével tudod kialakítani az anyagi védettségedet, azaz azt, hogy (vész)tartalékaid legyenek. Ugye mondanom sem kell, hogy ez most mennyire fontos, a jelenlegi globális pénzügyi helyzetben, de úgy általában is – igaz? Khm… ráadásul az “rossz hírem”, hogy a készpénzáramlás rendszeres követése nélkül senki nem lett még gazdag, illetve nem tudta meg tartani anyagi javait, ha félvállról vette a bevétel-kiadások kontrollálását.

Kéner Eszter a 2. női pénzügyi önismereti konferencia egyik vendégelőadója volt.  Igazán őszinte, mély pillanatai  voltak ennek a rendezvénynek azok, amikor az egyik résztvevői hozzászólás nyomán Eszter elmondta, miként élte meg, hogyan oldotta meg azt a nehéz élethelyzetét, amikor 5 hónapos kisfiával ketten maradtak. Az élő, igaz történetekkel, a valós “esettanulmányokkal” sokat segíthetünk egymásnak is – ötleteket, tippeket kaphatunk a másiktól, és erőt is meríthetünk az egyes példákból. Nyugodtan gondolhatjuk, gondoljuk is azt: ha másnak sikerült, akkor nekünk is menni fog.

Tíz perces a videófelvétel, amit itt alább láthatsz. Azt is illusztrálja, hogy a tervezett online kurzuson az egyik legfontosabb további pillér a gyakorlatiasság lesz, azaz igyekszünk a gyakorlatban is jól alkalmazható jó megoldásokkal szolgálni a résztvevőket. Például az ún. dinamikus cash flow vezetésével.

A hozzászólásokban várjuk Eszterrel együtt a véleményeteket, a reakcióitokat! Köszönjük előre is! ;-)

Ha neked az a jobb, úgy egyszerűbb, akkor a beszélgetés szöveges (pdf formátumú) verziójához ide kattints! Nyugodtan le is mentheted magadnak.

Utóirat: az online kurzusról itt találsz információkat – ha még nem olvastad volna:

http://www.gazdagnok.hu/2008/12/04/hogyan-legyen-tele-sajat-noi-penztarcad-hamarosan-online-kurzus/

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

37 Responses to “Titok, ami mindenképp kell a gazdagsághoz (anyagilag, lelkileg ;-)) – az online kurzus további fontos pillére”


 • Nos, Eszter, le a kalappal a következetességedért!

  Számomra pl. az a legnehezebb, hogy egy megkezdett okosságot, huzamosan végezzek. Legyen ez a bevétel-kiadás vezetése, az energiafogyasztás rendszeres ellenőrzése, vagy akár csak a napi reggeli vagy esti meditáció.

  Ellenben jó vagyok spórolásban, félretevésben, mivel én meg ezt tanultam meg a szüleimtől. Minden hónapban ami megmaradt az előző havi fizetésükből, azt anyukám félretette egy külön “bugyellárisba”. Aztán, ha a félretett összeg annyira felhalmozódott, elballagott vele a bankba, és lekötötte 3 hónapra, 1 évre. Általában nem túl hosszú időkre. (Én ennek a hozzáállásának köszönhettem, hogy 17 évesen saját lakásom lett.)

  Ha adhatok ez ügyben egy tanácsot: az én számlám K&H-nál van, és ugyanitt egy úgynevezett “megtakarítási számlát” is nyitottam. Tudom, ez itt nem a reklám helye, azért mondom a bankok nevét, mert tudom, hogy az OTP-nél is van hasonló lehetőség, viszont még az ügyintézők sem ajánlják, olyan rosszak a kondíciói. Az én számlám nagyon egyszerűen működik: havonta 2x költség nélkül lehet egyikről a másikra átvezetni összeget, és nem mehet 50e alá (ha jól emlékszem). Havonta van kamatjóváírás, tehát következő hónapban már annyival több fog tovább kamatozni. És a kamata is egészen jó (évi 4-7%, mikor mennyi).
  Nem kell lekötni, de mégis, ez az én kis “külön bugyellárisom”. Hónap végén egy “söprő átutalással” át lehet küldeni a maradékot, és ha szükség van pénzre, nem a providentet kell hívni 240%-os kamatért.

  Úgy szoktam mondani, hogy “ide dugom magam elől a pénzt”. Ugyan most kicsit megcsapoltam, hogy az új munkámmal el tudjak indulni, és még az is lehet, hogy elbuktam ezt a pénzt, de egészen biztos, hogy ha a szekrényben tartanám, már rég elfogyott volna a kis megtakarításom.

  A másik dolog, ami szintén ide kívánkozik, és ami a párom folyószámlája kapcsán került most elő, hogy pl. az OTP-nél (hogy ne mindig csak szidjam őket) többféle folyószámla csomagra van szükség. Így állítottuk most át az ő számláját egy úgynevezett NET csomagra. Mivel ő gyakran dolgozik külföldön vagy vidéken, és olyankor interneten utalgat albérletre, számlákra pénzt, ez sokkal kedvezőbb számára. A régi számlája egy pénznyelő volt. Most majd kíváncsi leszek.

  Nézem a tv.-ben a “tönkrementem” és hasonló műsorokat, és nagy igazság, hogy rengeteg pénz tud elfolyni a folyószámlák rossz kezelésével, drága pénzlevétekkel és átutalásokkal.

  Jó gazdálkodást mindenkinek!

 • Eszternek gratulálok a következetes és előrelátó pénzügyi tervezéshez. Nálunk a családban nem sok figyelmet szenteltek a tudatos pénzügyi tervezésnek, úgyhogy ezt én most tanulom… Az Eszter által említett exceles módszer nagyon jónak tűnik!

 • Minden elismerésem és tisztelem a Tietek! Nagyon nehéz nyilvánosság előtt ennyire őszintén beszélni :) Tetszik Eszter, hogy tudod, mi a tanulási folyamatod pénzügyek (és gondolom más) területen.
  Én akkor kezdtem cash flowt csinálni, amikor 5 éve összeköltöztem a mostani férjemmel és elkezdtünk együtt élni. Két fizetésből. Az enyém mindig elfogyott hó végére (sőt, 3 hét alatt), neki mindig volt tartalékja, nem is kevés. Először azt hittem, hogy bezzeg én többet adok a családi költségvetésbe, persze nem így volt. Most már 5 évre visszamenőleg meg van, hogy mire költünk, mire gyűjtünk. Sőt, ragaszkodtam ahhoz is, hogy minden felesben menjen, így a hóvégén a “tartozásomat” mindig átutaltam neki. 7 hónapja, amióta itthon vagyok lányunkkal kicsit más a felállás, de még mindig meg van, hogy mennyivel “tartozom” neki, nézzük azt, hogy hónapról hónapra sikerül lefaragni a kiadásainkból, hiteleinkből. Ő a spórolós, én meg két kézzel szórtam a pénzt. Ma már néha fordított a helyzet, vagyis inkább közösen megbeszéljük, hogy mire mennyit.
  A megtakarítás része engem is érdekel, hogyan/ milyen alapelvek mentén kell gondolkodni, ha a gyermekem jövőjét meg szeretném alapozni. Jó lesz ez az online tanfolyam, érzem :)
  Kata

 • Szia Ida és Eszter :)

  Nagyon tetszett a riport, számomra tanulságos volt. Az Eszter által készített excel táblázat hozzáférhetősége nagyon érdekelne. Nekünk – egyenlrő – nincsenek “nagy” anyagi gondjaink, mégis úgy érzem követnem kellene Esztert és vezetni a pénzügyi kiadásokat. Biztosan átgondoltabban vásárolnék én is. Előre köszi, ha elkülditek nekem a mintát. A hírlevelek is érdekelnek, bár én valószínüleg kissé késve olvasom, de hasznosítani minden időben lehet.

  A munkátokhoz nagyon sok sikert kívánok – ha Ti sikeresek vagytok ill. lesztek, abból mi is tudunk profitálni :)

  puszi: Kata

 • Miközben halgattam ezt a felvételt, arra gondoltam, hogy bárcsak minden kis faluban élő édesanya hallgatná ez. Nagyon sokat jelentene ha hallanák, hogy más is volt nehéz helyzetben és milyen jól tudta kezelni ezt. Ráadásul azt is látnák, hogy csak egy kis odafigyelés és máris előtűnik a kiút.

  Köszönöm!

  Ajánlani fogom minden ismerősömnek ezt az oldalt :-)

  Ildikó

 • Egy időben én is vezettem egy füzetben a kiadásokat, de mindig elborzadtam az eredményektől :( Komolyan!
  Így inkább felhagytam vele, holott attól nem jött rendbe semmi.
  Akkoriban én is egyedül voltam a gyerekkel, és akárhogy számoltam, mindig az a másik kereset hiányzott…
  Aztán a férjem felbukkanásával – második/utolsó férjem :) – minden helyrebillent, illetve elkezdtem visszafizetgetni a tartozásaimat.
  Mikor azok is helyreálltak, akkor fogtunk a vállalkozósdiba, és minden fölösleges fillért ebbe toltunk bele.

  Ez megint egy nehéz időszak volt, mert tudod, hogy miket vehetnél meg, de nem veszed meg, mert szórólapra meg nyomdára költöd, hogy épüljön a céged.
  Elárulom, ez egy két éves folyamat lassan már, és most kezdünk megint visszabillenni a normál helyzetbe, illetve már látom – mert megtanultam közben tervezni -, hogy mikorra leszünk növekedésképesek, milyen erőforrásokra van szükség, mikor veszünk ki sok-sok pénzt, satöbbi :)

  Szerintem kellett nekem az a 4 év nagyon rossz pénzügyi helyzet, hogy tudjam, olyan helyzetbe soha többé nem hozhatom magamat, mint akkor. Illetve tudom azt, hogy hogyan lehet megelőzni bajokat, és hogyan lehet lemondani az egónk hülyébbik feléről :D

 • Köszönjük az ajánlást, és a véleményedet, Ildikó!
  Meg mindenkinek az eddigi hozzászólásokat – nagyon jól esik, mert én azt érzem, hogy érdemes mutatni a példákat, kellenek ezek nagyon (én úgy érzem).

  Ida***

 • Ida, az miért van, hogy én itt állandóan kiöntöm a szívemet, meg elárulom a titkaimat? :)))))

 • Rita, tán van ennek a virtuális helynek, ennek női társaságnak – khm… tán közösségnek – valami varázsa? ;-)

  Ida***

 • Gondolatébresztő beszélgetés! Köszönöm!

  Amikor kezdő háziasszony voltam, úgy gazdálkodtam, hogy a havi fix kiadásokat rögtön félretettem, amikor megkaptuk a pénzt, és a többit elosztottam a napok számával, úgy vásároltam, hogy naponta ne költsek többet. Csak “otthonról” ettünk – főztem, uzsonnát készítettem.
  Akkor még én sem tettem félre…

  Azt gondolom, hogy a megtakarítás elkezdése is egy “kvantumugrás”.
  Minden ilyen ugrás ott kezdődik, hogy rájövök, hogy azon a másik lépcsőn jó lesz nekem.
  Ezuttal: jobb lesz nekem a tartalék, mintha most elköltöm.

  Az inflációs időkben az elértéktelenedő megtakarítás a takarékoskodókat “élhetelen” “vesztes” “fukar” “örömtelen”
  “becsapott” érzéssel töltötte el, és a pénzt gyűjtögetőkre mások szemében is ilyen tulajdonságokat ragasztottak.
  Ezektől a tudat alatt ható érzésektől nagyon nehéz függetlenedni.

  Én nagyon jó kezdetnek tartom a lakáscélú megtakarításokat.
  Évi 72 000 forintot dobsz ki az ablakon, ha nem teszel félre havonta 20 000-t. ;-)
  és ez csak az állami támogatás, még a kamat is hozzájön!
  négy évre is köthető,
  nyolc év után bármire felhasználható,
  minden évben kezdhetsz egyet egy-egy családtagod nevére…)

  Én az Ella bankot (amit most már AXA-nak hívnak) találom pillanatnyilag a legjobbnak – igaz itt nincs külön “bugyelláris” – megtakarítási alszámla -, viszont
  8-11 % kamatot fizet minden hó végén, lekötetlenül,
  magánszemélynek nincs havidíj és ingyenesek az átutalások,
  (a készpénzfelvét díja 189-360 ft alkalmanként,
  elég macerás használni a netes felületét,
  majd egy hónapig tartott a nyitás, mire minden jelszót és egyebet regisztráltunk és kialakítottunk).

  Az OTP-nél is van még “elektronikus számlám”, megtakarítási és Webkártyához tartozó alszámlákkal, 1290 ft a havidíja, mert ragaszkodtam a postázott havi számlakivonathoz…
  ingyen :
  havi akárhány megtakarítási számlára utalás,
  kettő alkalommal a visszautalás,
  minden forint átutalás,
  négy kp felvét OTP automatából, vásárlás,
  szuperkönnyen használható a webes felület
  – sajnos túl hamar ledob, s akkor újra be kell lépni;
  ha nem használok sms-es megerősítést, csak napi 50 ezer forintig utalhatok, -viszont egy telefonnal 3 perc alatt kérhetek sms szolgáltatást és le is mondhatom utána, amint nem kell-,
  a webkártyára nem lehet pénzt fogadni)

  Nagyon jó lenne elsőkézből értesülni egymástól, hogy melyik számla mit tud, mi a jó és a rossz oldala!

  És különféle háztartási könyveket is szivesen látnék…

  Gratulálok!
  Zsuzsi

 • Én érzek valamit, az tény :) Van itt valami.. De rád bízom, hogy megfogalmazd :))

 • Sziasztok!
  Valamikor ifju házasként a fizetésünket szétboritékoltam: kaja, csekkek, bérletek, mozi-szinház, megtakarítás. Senki nem tanított rá, egyszerűen abból adódott, hogy gyermekkoromban nagyon szegényen éltünk, megszoktam azt a szintet. Amikor férjhezmentem a két kereset több pénz volt, gondoltam akkor, mint amit fel kéne élni.
  Sajnos én most nem vezetem a kiadásaim rendszeresen. Negyedévente-félévente készítek egy aktuális “pénztükröt” egy hónapról. Azt felhasználva tervezek kiadásokat, megtakarításokat. Tulajdonképpen az időgazdálkodásban tanult “munkatükör” analógiája az én pénzügyi gazdálkodásomnak. (Bármikor időt szeretnék fordítani valami új dologra, felirogatom napközben mivel töltöm az időmet és mennyi ideig tart. Hihetetlenül segít, hogy ne folyjon el az időm.)
  Üdv.
  Kaminszki Ildi

 • Tudok csatlakozni a témához: mióta (pár hónap) írom, mikor, mennyit tankolok, az előre eltervezetthez képest max. 10%-kal szoktak elszállni a benzinköltségeim, így már kézben tudom tartani.
  Azzal viszont vitatkoznék, hogy ezt nehéz dolog lehetett elmondani, hiszen semmi személyes nem volt benne, “csupán” egy jó módszer – de ha már itt tartok, eszembe jutott, hogy feltehettetek volna egy minta Excel file-t.
  Ami viszont szerintem kiegészítésre szorulna: maga a videó. Biztosan nemcsak nekem van lassú gépem, amelyen kényelmetlen, lassú és unalmas videót nézni. Illetve értelme sincs sok, mert a képi anyag nem tartalmzott semmilyen információt. Ha mp3-ban itt lenne a hang (és jobb minőségben), akkor sokkal használhatóbb lenne a tartalom.

 • Imre, nem azt nehéz elmondani, hogy mi volt anno, meg hogy csinálja az ember a dolgait, hogyan szervez, oszt és szoroz, hanem az a nehéz, hogy kiállsz – kiülsz – napi 150 egyedi látogató elé, és elmeséled életed egyis sötét részét.
  De ezzel nem érdemes vitatkozni, mert ezt vagy érzed, vagy nem érzed.

  Én a videókat is hallgatni szoktam jórészt, és inkább rápillantok egyszer-kétszer, de jó látni a gesztusokat a mozdulatokat, a mosolyt, ettől emberibb. Várd meg, míg egyszer végigmegy a videó, aztán a cache-ből gyorsabban betölt. (néha sajnos ehhez kell folyamodni, de én arra tippelek, hogy a neted volt épp lassú)

 • A napi egyedi látogató ennél valamivel ;-) több, néha nem is kevéssel, de nagyon köszi, Rita a véleményedet = a reagálást Imrének.

  Kata írta, hogy “Nagyon nehéz nyilvánosság előtt ennyire őszintén beszélni”. Ez az ő női tapasztalata, és több nőé is – örülnék, ha ez a női tapasztalat nem kérdőjeleződne meg egy női honlapon, női blogban (1 férfi által).
  Amikor leültünk Eszterrel beszélgetni, akkor nem módszerben gondolkodtunk, hanem – bocs – adtuk magunkat. Olyanok voltunk, mint a valóságos életben. És úgy döntöttünk, hogy semmilyen szinten nem vágjuk meg a beszélgetésünket.

  Nekem felhasználóként sokat jelent, ha másokat látok egy-egy videón, és ahogy Rita írta, eldönthetem, hogy végig nézek valakit, vagy hallgatom. És gondolom, hogy a GazdagNők.hu – illetve remélem – látogatói szintén így vannak vele (igaz?).

  Lesz majd hanganyag, lesz majd írott szöveg is – tisztában vagyok vele, hogy az emberek másképp “tanulnak”, különbözőképpen érzékeljük a világot írott szöveg, hang és kép tekintetében (ezt tanulásmódszertani instruktorként is világosan tudom :-))

  A táblázatról pedig még szó lesz itt a honlapon, a blogban.

  Ida***

 • Eszter ha megvan a biztonsági tartalékod, bátran vágj bele egy hosszútávú pénzügyi starégiába, mert hidd el az évek száma legalább annyit jelentenek, mint a megtakarított összeg. A bankba csak a biztonsági tartalékot és a rövid távú célok tartalékát szabad tartani, mert ott egyszerűen nem tudsz elérni, infláció feletti hozamot. Amiből a gyermeked taníttatását, életkezdését szeretnéd megalapozni vagy legyen egy nyugdíjcél, annak máshol a helye. Mindig az időtávnak megfelelő pénzügyi eszközt kell választani.

 • Egyetértek Kingával, a hosszútávú befektetés stratégia szükséges. Minél később kezded el, annál nagyobb összegre lesz szükséged ahhoz, hogy ugyanazt azt eredményt el tudd érni.
  Dr.Tóth András írt már erről az egyik hírlevelében számokkal alátámasztva.

  Ha valaki nem akar excellel vacakolni, akkor van egyszerűbb számítógépes megoldás is.
  Pénz, költség, vagyon és befektetés követésre nagyon jó az Acemoney program. Az ingyenes verziója csak négy számlát tud kezelni ha jól emlékszem, de a fizetős sem drága, és csak egyszer kell megvenni. A frissítések már ingyenesek.

  Cseki

 • Eszter is kipróbált több ingyenes programot, kedves Cseki, ezt mondja is a beszélgetésünkben… Én is próbálkoztam többel, de egyiket sem lehetett annyira személyre szabni, ahogy mi szerettük volna – és ezért készült el ez az ún. dinamikus cash flow excel táblázatban.

  Ezt is majd csak egyszer kell megvenni – szólok, ha indítjuk a vele kapcsolatos akciónkat!
  Annyit előre elárulok, nemcsak egy táblázat lesz benne, hanem sokkal több: (remélhetőleg) hasznos tartalom a pénzkezelés hatékony elindításához, ill. egy (szerintem/szerintünk) helyes szemlélet az anyagi védettség kialakításához.

  Ida ***

 • Kedves Imre!
  Egy gondolattal reagálnék arra, amit írtál. “Azzal viszont vitatkoznék, hogy ezt nehéz dolog lehetett elmondani, hiszen semmi személyes nem volt benne.” 5 hónapos csecsemővel egyedül maradni és talpra állni és ezt utána mint tapasztalatot elmondani- ezt én mélyen személyes példának érzem és összeszorul a szívem, amikor más édesanyák gondjairól olvasok és büszke vagyok rájuk, amikor megoldják! Kívánom Neked és minden olvasónak, hogy soha ne kerüljön ilyen helyzetbe.
  Hanem meséljen inkább a saját tapasztalatairól, mások abból tanulnak tőle :-)

  Ida, Rita csatlakozom hozzátok, ennek a blognak tényleg van egy különleges szellemisége :-)

  Kata

 • Köszönjük, köszönöm, Kata, az elismerést :-)

  Ida***

 • Biztos vagyok benne, hogy nem egyszerű elmondani a saját problémáját senkinek. Az ilyen gondokról általában csak a legkedvesebb ismerősének beszél az ember. Viszont ez az oldal éppen azért jött létre, hogy segítsen mindazoknak akik itt próbálnak “segítséget” keresni. Ezért arra kérek mindenkit, hogy ne bántsák egymást. Se Imrét, se Idát. Imre csak aláakarta támasztani az itt elhangzottakat. Talán a kritikája is építő jellegű.
  Magához a témához.
  Az már eleve jó, hogy ha valaki leírja, hogy mikor mennyi a bevétele-kiadása. Ehez nem kell egyetemi végzettség. Az is mindegy, hogy excel, papír, vagy boríték formában csinálja. Kinek-kinek saját ízlése, (tudása), szerint. A lényeg az, hogy figyelje a pénze mozgásait. (a szó elrepül, az írás megmarad). Soha ne lépje túl a kiadás, a bevételt. Ha valaki nem tudja megoldani, keressen valakit aki segít neki. (ez az oldal segít).

  üdv. Joli

 • Kedves Ida és Mindenki!

  Úgy látom, a legtöbben hasonló cipőben járunk.
  Anno friss házasként nekem is volt „háztartási könyvem”, amiben szorgalmasan vezettem a bevételeket és kiadásokat. Az idő múlásával aztán ez abbamaradt. Valószínűleg nem jól csináltam valamit, mert nem segített a megtakarításban, csak tényszerű-számszerű adatrögzítés volt. Most így utólag visszaolvasva pedig jó kis nosztalgia. :o)
  Sajnos háztartási könyv nélkül is tudom, mire megy el a legtöbb pénz, mi az ami felesleges kiadás.
  Vannak dolgok, amiket egyszerűen meg kell venni, mert nem lehet nélkülük élni. És az sem biztos, hogyha a rosszabb minőségű árut veszem, akkor az megtakarítás, mert vagy 2x annyi kell belőle, mint a drágább, de kiadósabb fajtából, vagy kiütést, allergiát okoz, stb.
  És – valljuk be – vannak dolgok, amikről hiába tudom, hogy pazarlás, de néha megkívánom és megveszem. Esetemben pl ilyen a csoki. :o(((
  Nagyon sivár lenne az élet, ha néha nem csábulhatnánk el. ;P
  Nekem is van vésztartalékom, havonta rendszeresen teszek félre kisebb összegeket (én is magam elől), és milyen jól jön, amikor megszorulok. Sajnos túl sokat nem tudok spórolni, lévén közalkalmazott, és nem a legjobban fizetett területről.
  Tervezni csak az állandó kiadásaimat tudom: közüzemi számlák, a gyerekem egyetemi költségei, kajapénz.

  Sajnos a ma délutáni online beszélgetésen nem tudok részt venni, mert dolgozom. Épp ezért szívesen olvasnék róla egy kivonatot, összefoglalót, vagy nézném meg utólag a honlapon, ha van rá lehetőség .

 • Most találtam rá erre az oldalra. Nagy szükségem lenne ezekre a tanácsokra, de mi a garancia arra, hogy kapok is valamit a pénzemért? Ne haragudj meg, de nagyon sok az “átverés” a mai világban.

 • Az egészséges kételkedés abszolút jogos, btrudy… Viszont pontosan kéne tudni, hogy milyen tanácsokra gondolsz? Ugyanis tanácsokat, tudást itt a blogban is kaphatsz, de ami még inkább fontos, SZEMLÉLETET is. Természetesen többet kaphatsz a fizetős online kurzuson, ami mindjárt indul, 2009. január 8-án, csütörtökön, de létezik egyéni tanácsadás is.
  A jobb oldali sávban a honlapon egyébként fotóval ott vannak azoknak a nőknek a nyilatkozatai, akik már részt vettek tréningen, konferencián, azonban én sem felelek meg mindenkinek – fontos tudni, hogy ez egy kölcsönös kapcsolat.

  A 2 ünnep között az egyik női “ügyfelemmel” most volt egy egyéni tanácsadás személyes pénzügyek menedzselésére, nevezhetjük pénz coachingnak is. Ez már a sokadik alkalom volt, és elhangzott, hogy enélkül az egyéni tanácsadás nélkül még mindig ugyanott topogna – több millió forintos adósságok rendezéséről van szó ebben az esetben. És én is érzékeltem/érzékelem, hogy milyen sokat fejlődött, változott, és ez nekem is nagy öröm.

  Mindezt azért írom, mert mindkét fél kell a változáshoz, a haladáshoz. Te is, ill. én is, amikor például én megyek el képzésekre, tréningekre, vagy veszek részt VIP online fórumokban havi díjat fizetve.

  Én nem ígérek sem neked, sem másnak gyors gazdagodást – ott joggal lehet érezni az átverést. A pénzügyi önismeretet megszerezni, a pénzügyi intelligenciát fejleszteni egy folyamat, ami hosszan tart, viszont el nem kezdeni a mai pénzügyi világhelyzetben önmagunk ellen való vétek. Ez mélységes meggyőződésem.

  Ida***

 • Köszönöm a válaszodat. Éppen ez a többmilliós adósság nyomja az én vállamat is, amiből jelenleg nem látok kiutat. Sajnos nagyon későn, meglett fejjel jöttem rá, hogy nem tanították meg annak idején otthon, hogyan is kell bánni a pénzzel, főleg, ha kevés van belőle.

 • Ebben a témában = adósságkezelés vannak könyvek, a neten is találsz információt, btrudy… tájékozódj, és ne add fel! Ki lehet jönni, ki kell jönni az adósságokból – persze tudom, hogy ez nem könnyű és gyakran fájdalmas is.

  Drukkolok neked!

  Ida***

 • Drága Ida!
  Egy olyan fiatalhölgy barátságát élvezem, aki anno, még Zalaegerszegen, az én szülővárosomban tanítottál a női dolgokra.
  Fiatal ,28 éves létére, nagyon bölcs,igaz asztrológiát tanult.
  Azt kérdezném, hogy miért nem vállalsz vidéken is tréningeket,ugyan is Pest messze van, sokba kerül, és körülményes az utazgatás.Nagyobb városokban is lenne érdeklődés bizonyára, és jobban tudnátok segíteni, no és több nőnek!!!! Judit

 • Judit, úgy is mint közös szülővárosim (én is zalaegerszegi vagyok ugyanis – 11 éve élek és lakom Bp-en), nem teljesen értem a kérdésedet.

  Direkt indítottam/indítottunk egy online kurzust, ami bárkinek bárhonnan elérhető. 100 fölötti volt a jelentkezői létszám – így azt gondolom, hogy ezzel több nőnek tudunk segíteni, mint alkalmasint max. 20 fős tréningeken. De én soha nem zárkóztam el előle, ha bárki összehoz egy megfelelő csoportlétszámot, hogy vidékre utazzak… ezt már itt ezen a honlapon is felajánlottam, nem is egyszer. Zalaegerszegiként én pontosan tudom, mit jelent az utazás, de azt is meg kell, hogy mondjam, engem nem akadályozott – évtizedeken át jártam Zalából Bp-re például tanulni (elsőkként az Egészségforrás Alapítványhoz transzperszonális pszichológiáju tréningekre Beata Bishophoz), és soha nem éltem meg úgy, hogy milyen hátrányos helyzetű vagyok. Nekem fontos volt a tanulnivaló, és tudtam, hogy azzal kell főznöm, ami van – ill. ha úgy akarom, változtathatok rajta.

  Az online kurzuson, ami 2009. január 8-án elindult, és jövő vasárnap ér a fél idejéhez az egész országból tanulnak nők, volt hallgató Szlovákiából, Zalaegerszegről is… van hallgató Új-Zélandról és Angliából is. És megkeressük annak a lehetőségét is, hogy rögzítésre kerüljenek anyagok például konferencián, amit meg lehet vásárolni aztán, és bármikor elő lehet venni, hozzákötődően lehet konzultálni online, de lesznek majd webináriumok is. Ezek segítségével nagyon sok embert – a mi esetünkben nőt – lehet elérni.
  És nagyon nem szeretném, ha most az jönne elő, hogy nem elég személyes ez, mármint ezek a verziók, mert ez nem igaz. 1997 óta internetezem, és rengeteg élményem van arról, hogy a virtuális világban hogyan lehet személyességet kialakítani. És persze ki lehet egészíteni élő találkozóval – az online kurzus = KincsTár résztvevőinek is volt már ilyen.

  Hm… most jutott eszembe, hogy majd meg fogjuk szólaltatni őket, ill. alkalmasint leírják itt a véleményüket (remélem) a női pénzügyi önismeretet és pénzügyi intelligenciát fejlesztő online kurzusról, a KincsTárról.

  Nem tudom, ki lehet a fiatal nőtársunk Zalaegerszegen, de örülök, hogy nagyon bölcs fiatal létre – legyenek mind többen ilyen nők :-)

  Ida ***

 • Eszter okos dolgokat mondott!

  Sajnos, végig azon morfondíroztam, ilyen hatalmas listával, mint az ide feliratkozó nőké, hogy lehettek olyan fukarok, hogy csak 3 nyertest sorsoltok ki? Mikor még pénzbe sem kerül, ha nem tévedek…

  Aztán: itt volt ez a koncert-lehetőség is: olyan jó lett volna látni, hogy kik jutottak el innen, és milyen élményekkel lettek gazdagabbak.

  Kicsit nagyvonalúbb lennél, Ida, ha nem minden 100.feliratkozó kaphatna ajándékot, hanem, pl. minden 25. :-)

  Én dafke nem töltök ki semmilyen kérdőívet, az ajánlott Excel-táblázaot meg olyan értelmesen elmagyarázta Eszter, hogy bárki meg tudja csinálni.

  Bocs…egyébként nagyon jó az oldal, és az üzletemnek le is küldöm írásos változatát e riportnak, vannak vagy 700-an, hadd jöjjenek ide…

 • Erzsi,
  pénzbe kerül, nem ingyenes, ami sorsolva lesz…
  A Bella-Soma koncertre kiket sorsoltunk ki, azt közzétettük – remélem, hogy megírják majd az élményeiket, akik végül eljutottak. Erre kérhetjük őket legfeljebb, Erzsi kedves…
  Hetente küldök könyveket a hírlevélre feliratkozóknak – ha akarnám sem tudnám vállalni a 25. feliratkozónként ezt (tehát egyelőre marad a 100. feliratkozóként küldés).

  Úgy érzem, hogy elég maximalisták az igényeid felém, felénk :-)
  Ezzel együtt is köszönöm a listádra való továbbítást.

  Ida ***

 • Igen a pénzügyi intelligenciám sajnos még mindig
  valahol nagyon lent van nekem is.A bevételekhez szabott
  nagyon szorosra huzott “nadrágszíj” beosztás nagyon
  nehezemre esik.Mindig valamivel többet költök a bevételemnél és
  így majdnem mindig minuszban vagyok.
  Ezen rossz tulajdonságom kell kinőni,pedig már
  nem vagyok egy “mai” gyerek és rengeteget olvastam
  ezen témában is.
  Ezért nagyon figyelmesen olvasom az okos tanácsokat
  remélem vami csak ragad rám.

 • Klára,
  valószínűleg költekező a pénzügyi személyiség típusod. Nézd meg, hogy mi okoz számodra örömet, mert lehet, hogy a vásárlásnál ez jön elő: örömet okozni (végre) magadnak valamivel… Ha tudod, hogy mi más okoz számodra örömöt, ingyen :-), akkor ezzel kéne kicserélned. Szép fokozatosan és egyre inkább. Így új-régi örömeid lennének, és pénzmagod is maradna – hm?

  Szeretettel: Ida ***

 • Kedves Ida,

  tegnap azt hittem “kimoderáltad” nem túl kedves hozzászólásomat:-)
  Mondjuk, talán ki is lehetett volna.Az okát azonban csak most írom meg:

  Teszteltem! Hogy mennyire bírod a kritikát :-DDDDD
  Bearanyoztad a mai reggelemet!Szuper csaj vagy!

  Nem baj, ha azt a címet adtam a PDF-nek: nem_boszorkanysag ?
  Leküldtem, remélem, segítünk, és jönnek is!

  Ötös! Puszi!

  Erzsi

 • Kedves Ida!

  Még valami: azt hittem, az ajándék- könyvek e-bookok…

  De hogy az én pénzügyi kötéltánc-bemutatóim alapjáról is szóljak:
  67 000 rokkant nyugdíjam mellé 80 000 a jelzáloghitelem :-DDD

  Hogy csinálom? Használom az agykontrollt, és ahogy tanultam: áramoltatom a pénzt: ki…be…

  A fiam házasságon kívül született, akkoriban mindenki rémisztgetett:
  “hogy fogod felnevelni”? Nem ijesztettek meg. De meg ne kérdezzétek, mi miből, hogyan …most elő éves egyetemista, és nem ijedtem meg soha a kihívásoktól. Nem panaszkodó, problémamegoldó alkat vagyok.
  Hopp! itt egy probléma? Nagyszerű! Oldjuk meg!

  Szép napot mindenkinek!

 • Erzsi,
  nem vagyok folyamatosan gép mellett. És amikor először ír valaki, az valóban moderálásra vár. Amint elolvastam, válaszoltam rá… és mint tapasztalod az újabb hozzászólásaid moderálás nélkül meg is jelentek azonnal.

  Nagyon-nagyon ritkán törlök, v. nem engedek ki hozzászólásokat. Ezek között olyan is akad, amit inkább e-mailben egyeztetek, mert inkább odavaló.

  Köszönöm Eszter nevében is a segítségedet:
  Ida ***

 • Kedves Ida!

  Szeretném megtudni, elérhetővé lehet-e tenni újra a bejegyzéshez tartozó videót? Korábban sokszor megnéztem, nagyon inspiráló volt és most az életem úgy alakul, hogy megint szükségem lenne erre az inspirációra. Csodálom, hogy nem kommentelték sokan ezt a videót, engem nagyon megragadott. Tetszett Eszter hozzáállása, precizitása ( ha jól emlékszem, a paprika-fogyasztás is listára került) lelkesítő volt számomra :)
  Szép napot,

  Zsuzsi

 • Kedves Ida!
  Úgy látszik eltűnt a kommentem:( Azt szerettem volna megtudni, hogy fel tudnád-e tenni újra ezt a videót Kéner Eszterrel, mert nagyon inspiráló! Korábban többször megnéztem, de egy ideje nem működik…

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.