“Nincs az a pénz, amiért kihagytam volna!” Utazás helyett tanulás – nyilatkozik a női pénzügyi önismeretet és intelligenciát fejlesztő online kurzus egyik résztvevője

Klimáné Ildikó kiscsoportos tanácsadás közben: vállalkozás indításról beszél

Téli napforduló van: megyünk a sötétből a fénybe – érthetjük mindezt jelképesen is, igaz? :-) Sorra érkeznek a jelentkezések a női pénzügyi önismeretet és pénzügyi intelligenciát fejlesztő online kurzusra, ami nagy öröm.

Az első jelentkezők egyike Klimáné Kerekes lldikó, aki Fejér megyében egy Jenő nevű községben él, Székesfehérvártól nem messze. Ildikóval stílszerűen e-mailben váltottunk szót, s csak néhány témát említenék e-beszélgetésünkből:

 • „A cipésznek is lyukas a cipője”,
 • – közös kassza, külön kassza,
 • – női kiszolgáltatottság elkerülése,
 • – három gyerekkel váratlanul özvegyen maradni,
 • – gyerek tanítása pénzügyekre stb.

Engem legelőször természetesen az érdekelt, hogy Ildikó miért jelentkezett, és mit vár az online kurzustól.

Klimáné Ildikó: Ahhoz, hogy Budapestre felmenjek egy-egy alkalomra, az nekem oda-vissza összesen 7 órás utazást jelent, amit a munka miatt nem minden alkalommal tudok megtenni. Hogy mit várok? Könyvelőként, közgazdászként sokszor érzem úgy, hogy mindent tudok a pénzügyekről, aztán persze kiderül, hogy ez mégsem így van.
A vállalkozásunk jelenleg egy nagyobb növekedési szinten van, így számomra még fontosabb, hogy a pénzügyeket tisztábban lássam. Mert hát ahogy a mondás is mondja: „A cipésznek is lyukas a cipője”. Így nekem mint közgazdásznak, könyvelőnek is van  még mit tanulnom! :-)

Chi*** Csapó Ida:  Mire van leginkább szükséged, miben tud segíteni neked leginkább a női pénzügyi önismeretet és pénzügyi intelligenciát fejlesztő online kurzus?

Klimáné Ildikó:: Lelki gazdagságot szeretnék, jelenleg úgy érzem nem tudom még teljesen, hogy ez mit is jelent, de vágyom rá. A napi hajtás során úgy érzem, hogy erre van most a legnagyobb szükségem.

Közkívánatra pótjelentkezés indult december 28-ától a női pénzügyi önismeretet és pénzügyi intelligenciát fejlesztős online kurzusra.

Használd ki a lehetőséget, amíg még van egyáltalán hely – mélyedj el az alapos tájékoztatóban, kérdezz a hozzászólásokban, és jelentkezz, most, de legkésőbb december 31-én reggel 8 óráig!

Bővebb info itt: http://www.gazdagnok.hu/2008/12/18/gazdag-nok-kincstara-indulo-online-kurzus/


Chi*** Csapó Ida: Melyik témák érdekelnek leginkább a meghirdetettek közül, illetve lenne-e még más témára is ötleted, ami számodra fontos volna?

Klimáné Ildikó: Mivel kicsinyke kis faluban élek, ezért a közösségépítés számomra fontos, itthon dolgozom (távmunkában is), jó érezni, ha az ember mégis tartozik egy közösséghez. Új embereket szeretnék megismerni, barátokat szerezni. Nagy érdekel a spirituális megközelítés is, ezt nagyon várom.

Chi*** Csapó Ida:  Mennyire tartod fontos egy nő anyagi függetlenségét, azaz legyen saját és lehetőleg teli pénztárcája? :-) És te magad – bár házasságban élsz – mennyire  törekszel erre, és mennyire vagy anyagilag független, azaz rendelkezel saját döntéssel a saját pénzedet illetően?

Klimáné Ildikó:Többször is elolvastam ezt a kérdést, először megütötte a szememet, hogy saját döntés, saját pénz. Arra gondoltam, mégis miről beszélünk? Milyen saját pénz? Nálunk nincsen külön pénztárca, közös kassza van itthon, nincsenek olyan dolgok amiket ne vehetnék meg, ha úgy gondolom, hogy szükségem/ünk van rá. Aztán rájöttem, hogy nem mindenki van olyan helyzetben, hogy rendelkezik saját keresettel és annak a beosztása során saját döntésekkel is.
Fontos, hogy minden nő érezze, hogy ő is hozhat döntéseket, amelyeket a családja elfogad.
10 évig gyesen voltam és mellette mindig is dolgoztam, ezért pontosan tudom, hogy mennyire fontos, hogy független legyen egy nő. Valamennyire kiszolgáltatott helyzetben van az a nő, aki otthon van például gyesen. Ezt a fajta kiszolgáltatottságot én nem akartam érezni és ezért hajlandó voltam tenni. Mert azért tenni kell és nem is keveset!
A bátyám egyik napról a másikra balesetben meghalt, pontosan tudom, hogy sosem lehet anyagi biztonságban egy nő, ha nem tud megállni a saját lábán. Láttam, hogy a sógornőmnek milyen nehéz volt, mikor magára maradt 3 kisgyerekkel egyedül, önhibáján kívül.

Közkívánatra pótjelentkezés indult december 28-ától a női pénzügyi önismeretet és pénzügyi intelligenciát fejlesztős online kurzusra.

Használd ki a lehetőséget, amíg még van egyáltalán hely – mélyedj el az alapos tájékoztatóban, kérdezz a hozzászólásokban, és jelentkezz, most, de legkésőbb december 31-én reggel 8 óráig!

Bővebb info itt: http://www.gazdagnok.hu/2008/12/18/gazdag-nok-kincstara-indulo-online-kurzus/

Chi*** Csapó Ida: A pénzügyeket mennyire tudjátok otthon megbeszélni, egyeztetni a pároddal, a fiaddal?

Klimáné Ildikó: A napi kiadásokat, amelyek a háztartáshoz szükségesek nem beszéljük meg, én vásárolok be nap mint nap. A nagyobb kiadásokat természetesen mindig egyeztetjük egymással, ezzel nem volt még gondunk. Én a pénz terén talán könnyelmű vagyok a férjemmel szemben. Ő sokkal spórolósabb fajta.
Minden vásárlásomat felírom, a kapott blokkokat elteszem, így bármikor vissza tudom nézni, mikor mit vásároltam. Ezt eddig csak egy cetlire szoktam felírni, és ezen a szokásomon szeretnék most változtatni. Bár én átlátom ezt is, de most már ezt sokkal tudatosabban szeretném csinálni. Az utóbbi néhány évben egy kicsit lazítottam eme szokásomon, és nem minden hónapban készítettem el az összesítést, így bár tudom, hogy mikor mit vásároltam és mennyiért, de havi záró összesítést nem végeztem el mostanában. Amit jónéhányszor meg is bántam már.

Chi*** Csapó Ida: Úgy tudom, hogy a fiad dolgozik neked. :-) Szóval hogyan tanítod a fiadat a pénz értékére, megbecsülésére?

Klimáné Ildikó: A fiamat direkt olyan iskolába járatom, ahol gazdasági ismereteket tanultak. A lehetőségeihez mérten besegít, amiért kap tőlünk „fizetést”. Ha fax jön és ahhoz ő adja a faxhangot, akkor azért kap fizetést, ha szalagos számológéppel összeadja nekem a munkámhoz szükséges nyugtákat, akkor azt is díjazzuk. A pénz értékét úgy érzem még mindig nem tudja rendesen, de hát melyik 11 éves van tisztában ezzel. :-) Van saját bankszámlája, amihez van bankkártyája is, ezt fontosnak tartom, hogy tudja, hogy van neki ilyen. Természetesen használni még nem használja, de hát eljön annak is az ideje.

Klimáné Ildikó nagyon örül az online oktatási formának. Pontosan azért – mint mondja, azaz írta :-) -, mert így a saját tempójában, az ő időbeosztása szerint tanulhat, és nem fecsérel el időt az utazásra. Mint gyakorlott távmunkás, pontosan tudja, hogy ez milyen sokat jelent, s így az időt, amit az utazásra kellett volna fordítania, azt inkább tanulással tudja tölteni.

Közkívánatra pótjelentkezés indult december 28-ától a női pénzügyi önismeretet és pénzügyi intelligenciát fejlesztős online kurzusra.

Használd ki a lehetőséget, amíg még van egyáltalán hely – mélyedj el az alapos tájékoztatóban, kérdezz a hozzászólásokban, és jelentkezz, most, de legkésőbb december 31-én reggel 8 óráig!

Bővebb info itt: http://www.gazdagnok.hu/2008/12/18/gazdag-nok-kincstara-indulo-online-kurzus/

Chi*** Csapó Ida: Miért a 16 ezer forintos Prémium Bőség Tára távtanulási lehetőséget választottad?
Klimáné Ildikó: Azért választottam ezt az oktatási csomagot, mert nem akartam kimaradni semmiből. Azt gondolom, hogy ha hetente eljárnék egy tanfolyamra, akkor az utazási költségeim is kitennék ezt a 8 ezer forintos különbséget, így pedig itthonról ugyanannyi elköltött forintért sokkal többet fogok kapni. Azt gondolom, hogy ha már valamire jelentkezem, akkor azt használjam ki teljesen.

Chi*** Csapó Ida: Veled régóta ismerjük egymást, hiszen civil szervezeti munkában, pályázati projektekben 2005 óta többször ügyködtünk együtt. Viszont még soha nem vettél részt egyetlen tréningemen sem.
Klimáné Ildikó: Azt gondolom, hogy a jelentkezésem talán még téged is meglepetésként ért, hiszen tényleg nem vettem részt a kurzusokon, de ez koránt sem jelenti azt, hogy nem érdeklődnék a téma iránt. Eddig csendes figyelő voltam. Mindig elolvastam minden blogbejegyzést és irigykedtem azokra, akiknek az ideje megengedte a személyes részvételt a kurzusaidon. Az elmúlt néhány évben iszonyatosan sokat tanultam tőled (bár lehet ezt nem mondtam még), azt gondolom, hogy most célirányosan ezalatt a 4 hónap alatt még egyszer annyit fogok tőled/tőletek kapni. Egészen egyszerűen azért jelentkeztem, mert tényleg nem akartam kimaradni a kezdő csapatból. Igazából magamat idézhetném, ugyanis amikor volt a 2. női távmunka konferencia, akkor kitöltöttem egy kérdőívet és oda azt írtam: “Újra rájöttem, hogy a nők együtt bármire képesek”. Ennek most pedig én is részese lehetek. Nincs az az összeg amiért ezt én kihagytam volna!
“A sikeres ember nem attól lesz sikeres, ha sok pénzzel rendelkezik, hanem attól, ha eldönti hogy az akar lenni!” Ezt most hallottam a tv-ben egy milliárdostól – ne kérdezzétek, hogy kitől, mert nem tudom. De azt gondolom, hogy találó. :-)) Nos, én is eldöntöttem, hogy ha egyszer lehetőségem lesz rá, akkor részt veszek majd a kurzusodon, aminek a legnagyobb visszatartó ereje eddig az időhiány volt. Most már ez az akadály is elhárult. Már nagyon várom a kezdést :-)
Chi*** Csapó Ida: Örülök! És nagyon bízom benne, hogy a várakozásaid teljesülnek. Majd menet közben is készítünk egy e-interjút! ;-)
Klimáné Ildikó: Állok elébe!
Klimáné Kerekes Ildikó adatai – néhány saját kommentjével :-):

Életkor: 34 év (“Jaj most jöttem rá, hogy 2009. februárjában 35 éves leszek, ez szép kerek szám, talán ez a kurzus is egy változás kezdete lesz? :)” )

Foglalkozás: regisztrált mérlegképes könyvelő (“amit imádok csinálni”), adótanácsadó (“bár még nem volt meg az utolsó vizsgám”), közgazdász (“kemény 4 év eredményeként gyerek, munka mellett”), vállalkozásindítási tanácsadó.

Fotó: Kéner Eszter

Közkívánatra pótjelentkezés indult december 28-ától a női pénzügyi önismeretet és pénzügyi intelligenciát fejlesztős online kurzusra.

Használd ki a lehetőséget, amíg még van egyáltalán hely – mélyedj el az alapos tájékoztatóban, kérdezz a hozzászólásokban, és jelentkezz, most, de legkésőbb december 31-én reggel 8 óráig!

Bővebb info itt: http://www.gazdagnok.hu/2008/12/18/gazdag-nok-kincstara-indulo-online-kurzus/

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

4 Responses to ““Nincs az a pénz, amiért kihagytam volna!” Utazás helyett tanulás – nyilatkozik a női pénzügyi önismeretet és intelligenciát fejlesztő online kurzus egyik résztvevője”


 • kérdezzük-e 2009-re mit mondanak az angyalok?

  Kedves Ida!

  Elmúltak az ünnepek és eljöttek a dolgos hétköznapok. Mindíg remélheted, hogy az őrző angyalod a hétköznapokon is veled van, -ha néha-néha úgy érzed is,- hogy most nincs itt, vagy éppen valahol kóborog, biztos lehetsz benne, hogy hamarosan ismét feléd andalog.
  Gyerekkoromban sokszor hallhattam, ezért nagyon jól megtanultam: ” nem vagy te éppen egy földreszállt angyal!” Bár már gyerek nem vagyok, felnőttem, sőt megöregedtem már, de ezzel egyetértek. Tény, hogy földreszállt angyal nem vagyok, de olyan sem voltam soha, aki az azúrszínű égbolton hófehér szárnyakkal , cukrozott habcsók felhők közt selyemszaloncukorként nyargall. Szabadidőm nem töltöm rózsás felhőkön, mindezt nagyon jól tudom magamról én is, sőt tudja ezt minden elődöm, rokonom és ismerősöm.E tény miatt minden arkangyal kicsit szomorú , de az élet maga csupa öröm mondja nekem mindíg valaki, aki soha nem ítél, nem bírál, semmiért nem piszkál, nem szaval, csak szárnyal, és csak az enyém, mert ő az én angyalom, csakis az én őröm.Sajna, de nekem szárnyam az nincsen, a jóízű nevetés minden kincsem, az irónia és önirónia legfőbb fegyverem, ha szomorú lennék e kettőt bármikor magam és mások ellen- és érdekében is bevethetem.Repülni már nem vágyok, mert nem vonzanak a piedesztálok, a fényes magaslatok, fennkölt célok és hatalmas távlatok, ezért aztán azon, hogy repülni nem tudok, nem is búsulok.Így attól is megszabadulok, hogy hívságos vágyaktól vezérelve, esetleg az egeket ostromolva lufiként “elszállok ” és üres hólyagként kipukkanok, vagy kőként elnehezülten kijózanodva a földre pottyanok, nagyot szólva lehuppanok és csalódottan egy jó nagyot koppanok.Feleslegesen mannára várni, és -ha nem kapnék -, azon búsongani és fájni, nem akarok, ezért a rózsaszín álmokba ritkán kirándulok, nem romantikázok, hanem mindíg csak a földön járok, és ha rajtam áll, ott is maradok. Ártatlanságot, hibátlanságot, korlátlan jóságot, és csodákat az angyalokra hagyok. Feltétel nélküli szeretet, felhőtlen boldogság? Ezt is csak rájuk bízom, mert ezekben még mindíg csak tanuló vagyok , így hát bennük , gyarló önmagamnál sokkal jobban megbízok. Így ezen erények korlátlan gyakorlását nekik meghagyom. Ez az ő dolguk, ezzel nem foglalkozom. Ha sikerül kikerülnöm a kudarcokat és a fájdalmakat, – úgy érzem- már nem volt hiábavaló kérni, várni, a segítő angyalomat.Lehet, sőt biztos, hogy kíváncsi vagyok, de megtanultam már, hogy nem mindíg célravezető, ha minden kérdésedre – helyetted gondolkodó és megoldást kereső- patent angyali válasz jő. A felelősség a tetteinkért egy erős vár. A felelősség felvállása nélkül hol marad az a titok ami a felfedezéssel jár és általad felderítésre vár. Ami örömet azért okoz, mert ezt nem készen kapod, hanem a sikert magadnak, te magad kovácsolod, úgy, hogy a megoldást egyedül kigondolod és kidolgozod. Így az nem lesz készenkapott, mások által épített vár , vagy mások által nyújtott mencsvár . Egy ismeretlen helyzetbe vakon történő belemenés ehelyett, számodra lehet egy felfedezés, vagy egy nagy kihívás lehet, miben a megoldás egyedül a tiéd! Így a siker egyedül csak rád nevet, és nyugodt lelkiismerettel elmondhatod, most mindkettő csak rád vár sőt már a tied.
  Egyetértve ezzel! Sőt emiatt, kíváncsi kérdéseimmel az angyalokat nem sűrűn nyaggatom, sőt, őket a faggatózásaimmal, ha lehet, békén is hagyom. Mivel az érem mindkét oldalát már jól ismerem, – mindegyik olyan, amilyen,- ha mégis valamiben az angyalkártya tanácsát kérem, meg úgy ítélem, hogy a kérdés és a válasz is csak játék! Ha a jóslat bejön, az csak ajándék, és nincs jogom arra, hogy a megvalósulást számonkérjem .Így mindíg annyival megelégszem, hogy a játék örömével is beérem. 2009-ben mindíg legyen okom örülni! “csak ” ezt kérem, és bár el nem várom, “csak” remélem.

  U.I.:
  Kedves Ida!
  Azon morfondírozok, hogy helyes -e az, hogy a blogodon, részemről gyakran személyesebb “vizekre” evezek, a témától messze elkanyarodok, és többet viccelek, mint ahogy az “műfajilag” indokolt lehet. Ha te is így gondolod, így érzékeled, kérlek figyelmeztess! Sőt szólj akkor is, ha sokallod már belőlem a “jót” és mond, hogy tegyek pontot, ott, ahol éppen vagyok, mert már elég belőlem, mert únod, hogy már megint túlsok vagyok. Nem lesz probléma, mert az őszinteséget értékelem és ha figyelmeztetsz, azt megköszönöm, hisz ezzel csak segítesz nekem.Egy picit indokolok:Számmisztikailag nemcsak a nyolcasom kevés, hanem kevés a hetesem, ezért a határaimat nem jól ismerem, néha nem érzékelem. Hol begubózok, szigorúan elhatárolódok és vagdalkozok, hol meg túlterjengek, szétfolyok. Ezért várom tőled – ha úgy látod, vagy úgy gondolod- ,a baráti stop!-ot ezzel nem bántasz meg csak nyújtasz valamit, mit is?- hát mondjuk baráti jobbot. Na most már én mondom hogy elég mára, Vali! nyomd meg a stop gombot! Meg is teszem, miután egy ” Istenhozzádot” mondok! Jöhetnek a gombok!

  Üdvözlettel: Budai vali

 • Azt gondolom, hogy mindenkinek van egy Belső Hangja, amelyik pontosan súgja, mondja szép halkan, csendben, hogy mikor és mit kell csinálnunk. Ezért azt gondolom, kedves Vali, hogy én hadd ne állítsalak le téged.
  Tudod te azt nagyon jól, hogy mi, mikor és merre, meddig :-)

  Szeretettel: Ida ***

 • Kedves Ida!
  Nagyon szeretem olvasgatni nőtársaim írásit. Nem igen tudom, melyik olvasmányhoz kapcsolódjak, mert és is szeretném megosztani Veletek a tapasztalataimat.
  Az egyik általam nagyon kedvelt honlapon, és ezen a kedvencemen is, szó esett arról, hogy milyen fontos a tervezés, és az éves számvetés. De velem nem történt semmi, gondoltam. Majd 2009. januártól éves tervet készítek, átszervezem az életem, és majd az év végén számot vetek azzal, mit sikerült elérnem.
  Azután eszembe jutott a mamuszom. 2008. karácsonyára vettem magamnak egy jó meleg mamuszt.
  Pihekönnyű, gyapjú, szép barna szívecskék és virágok vannak rajta, és jó meleg. Imádok belebújni. Azzal a szándékkal vettem, hogy ha majd ülök esténként a lap-topom előtt a hálószobában, jó melegen tartsa a zoknis lábam… erről eszembe jutott az is, mi mindent értem el 2008-ban.
  A bővített házunkba visszaköltöztünk (1 évig 15 m2-en laktunk hárman), külön szobám lett, elmentem egy Darnel tréningre, egy-két Christian előadásra, a női pénzügyi tréningedre, megvettem az OVA tanfolyam anyagát, Eft kezeléseket végeztem magamon, nyitottam saját bankszámlát, elkezdtem havonta pénzt félretenni, vásároltam egy lap-topot, jelentkeztem a ma induló pénzügyi tanfolyamodra , és megvettem a mamuszt,– és mindezeket azért tettem, hogy anyagilag és minden szinten sikeresebb legyek, hogy jobban kijöjjek önmagammal, közeledjek ideális énképemhez. (Ja, Kassai Csillával énkép-építő tréningen is részt vettem.)
  Azért tettem mindezeket, hogy kezembe vegyem az életemet, hogy átformálva magam teljes felelősséget vállaljak az életemért.
  Az egész évem az alapozásról szólt.
  Ezekre az alapokra kezdtem építeni január elején a „falakat”, elkészítettem az éves tervem, elkezdtem vezetni a munkanaplóm, a könyvelésem, elkezdtem tanulni esténként a saját gépemen, olvasom az inspiráló könyveket, meditálok, és keresem – és megtalálom – a pénzkeresés számomra új módjait, – a jó meleg mamuszban.

  Alig várom a kurzusodat!
  Szeretettel: Viola

 • Nagyon megható volt ez a mamuszos történeted, Viola… illetve ahogy elmesélted nekünk is a számvetésedet, az eredményeidet.

  Én is egyre izgatottabban készülök az online kurzusra, rengeteg ötletem van, és jelenleg a szárnyaló, fejlesztő kreativitás és a hétköznapi adminisztratív teendők között egyensúlyzom… ha-ha, az elmúlt 3 évben, amit leírtam, ezért tudatosan is tudom, eljutott a tudatomig, az Egyensúly angyalkáját húztam.

  Jó egyensúlyozást, sok-sok harmóniát mindannyiunknak!

  Ida***

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.