Újév: új gondolkodás a személyes pénzügyekben is? Czap Ágnes kérdezte Csapó Idát

 1. Az Újév új gondolkodásmódot hozhat-e a gazdálkodásban, pénzügyekben?
 2. Egyáltalán hogyan tudod sikeressé tenni az új esztendőt, 2009-et? Milyen számvetést kell ehhez készítened? És közben mi erősíthet meg bennünket?
 3. Mi a sikeres pénzügyi tervezés elengedhetetlen alapja, az önismeret jelentősége miben van?
 4. A kapott ajándékok akadályozhatnak-e bennünket?
 5. Miért fontos az ún. “szembenézés bátorsága”?
 6. Mire van leginkább szükség a válságok idején, vagy a válságoknak hitt időszakokban?
 7. Hogyan vásárolj, elégítsd ki a vágyaidat úgy, hogy ne az átlagos vagy kudarcos pénzügyi életvitelben maradj, vagy sodródj bele?
 8. Miért fontos az ún. késleltetés képességének megtanulása?

És még számos kérdés, amit érintettünk 2009. január 8-án, csütörtökön délután 2 és 3 között Czap Ágnessel az Éva lányai című műsorban. Áginak rendszeres vendége vagyok a Civil Rádióban – javaslom, hogy a legutóbbi adás egy óráját nyugodtan hallgasd háttérrádiózásként.

És írd le a hozzászólásokban, hogy a rádióműsorban

 • * számodra mi volt az érdekes az elhangzottakból,
 • ** vetődtek-e fel benned további gondolatok,
 • *** vagy mik a tapasztalataid, amiket szívesen megosztanál másokkal, velünk?

Várom szeretettel a mondandót – ne kímélj bennünket! ;-) A meghallgatáshoz máris klikk a kis szürke nyílra! :-)

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Utóirat: khm… a beszélgetésben két kisebb tévedésem van. Az említett történetet nem e-mailben kaptam, hanem itt az egyik blogbejegyzésben olvasható (ismételten köszönet érte, Violának! :-)), ill. az elhangzott dalhoz kötődő előadónő, Lisa Thiel nem járt tudtommal Magyarországon – akire én gondoltam ő Jana Runnalls.

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

12 Responses to “Újév: új gondolkodás a személyes pénzügyekben is? Czap Ágnes kérdezte Csapó Idát”


 • Koszonom a radio adast es sok siert az uj tanfolyamhoz! Idonkent (ha nem terhes) a tapasztalatokrol jo lenne ha beszamolnal. Szeretettel Magdy

 • Nekem is tetszett, mert az Ida mindig olyan ember- és életszagú, már mint, amit mond. Nem a fellegekben jár, hanem ha lehet mondani, inkább három lábbal a földön. S csak megerősíteni tudom Idát, hogy mindenekelőtt az önismeret!! a tanulás vég nélkül!! Köszönöm: Jakab Gyöngyi

 • Köszönöm az elismerést, lányok…
  Az online kurzusról fogok híreket hozni, mi több: tartalmat is – pénteken máris számíthattok rá. Spirituális lesz, mert azért a három :-) lábbal földön járáson kívül az ég felé is szoktam “kapaszkodni”, ill. kell is valamennyiünknek a szellemi vonal, a spirituális kiegészülés is :-)

  Ida ***

 • Ida, a rádióműsort hallgatva nekem dejavu érzésem volt. Úgy éreztem magam, mint 2006-ban az e-nívós képzések során, amikor te voltál az előadó.
  Szerintem is nagyon fontos, h ismerjem önmagam, a működési automatizmusaimat, s merjem fölvállalni, azaz felelősséget vállalni magamért. Nekem nagyon hasznos volt az akkori képzés és a műsor folyamán a megerősítés. Számomra az önbizalom és a cselekvés hiánya okozta a legnagyobb kihívást. Kitartó munkával és annak megengedésével, h vissza-visszatérhetek (egyre rövidebb időre) a régi mintákhoz. Egész jó eredményeket értem el a két évvel ezelőtti vállalkozónői képzés óta. Vásároltam egy lakást, a régi (kicsi) éppen megfelel a vállalkozásomhoz. Mellékállású természetgyógyászként a lehető legjobb megoldás, mert a főállásban végzett munka idejének változékonysága miatt lehetetlen mással együtt dolgoznom. Biztos vagyok benne, hogy a képzés nélkül nem mertem volna ekkora kockázatot vállalni. Elindítottam egy klubot (Tolle-klub)is.
  Annak idején minden, a vállalkozással kapcsolatos információ új volt. Semmilyen ismerettel nem rendelkeztem. Most pedig, amikor szükségem van rá, eszembe jutnak.Nagy hasznát veszem a marketingismereteknek is – nagyon megjegyeztem, nem kell minden akciós hirdetésnek beugrani, mert hiába adnak kedvezményesen három hirdetést, ha valójában legalább tíz kell, ahhoz, hogy a potenciális ügyfelek észre vegyék. Vagy itt a pénzügyi tervezés, már külön számolom a vállalkozásom és a alkalmazotti bevételeimet.
  Az évvégén kezdtem el jobban nézni a gazdagnok blogokat, már hallottam a háztartási napló vezetéséről, de még sose használtam. Érdemes volt a reakcióm – összegyűjtöttem a blokkokat, megnéztem minden kiadást, de nem írtam össze. Viszont nem vásárolgatok kis nasikat. Egyszerűen úgy érzem, amikor ilyen nagy kihívásoknak kell megfelelnem (kölcsön, a lányom most kezdte az egyetemet, egyedül nevelem), akkor nem a pillanatnyi szeszélyemet elégítsem ki.
  A szegénységtudattól, amit nem véltelenül hoztam magammal otthonról fokozatosan hangolom át magam a gazdagságtudatra. Régen még magamban sem használtam ezt a szót, hogy gazdagság. Úgy gondoltam, hogy jövök én ahhoz, h gazdag legyek, nem érdemlem meg, mit szólnak a közvetlen környezetemben, kinéznének maguk közül, ha én jobb életkörülmények közé kerülnék mint ők…
  Mára elértem, merem vállalni képességeimet, bárki bármit mond…
  Szóval én nagyon hálás vagyok a mindenségnek azért, hogy veled összetalálkozhattam: Judit

 • Judit,
  végtelenül örülök a sikereidnek, a belső fejlődésednek, az utadnak. És őszintén mondom, hogy az egyik legjobb érzés a világon (nekem legalább is), hogy eszköze lehetek annak, hogy másokat inspiráljak a hozzád hasonló úton járáshoz, kiteljesedéshez. Hétköznapian fogalmazva: ilyesmik miatt érdemes élni/élnem – mint tudás-/tapasztalatátadónak.

  Viszont ehhez Te is mindenképpen kellettél.

  Ma az online kurzus résztvevőinek egy Richard Bach idézetet küldtem egy bejegyzésemben. Most úgy érzem itt is nagyon passzol:

  * Tanulni annyi, mint felismerni, amit régóta tudsz.
  * Cselekedni: bizonyságot tenni arról, hogy tudod.
  * Tanítani: emlékeztetni másokat, hogy tudják ők is, ugyanolyan jól.

  Mit szólsz hozzá, Judit? ;-) Úgy emlékszem, hogy az Illúziók c. könyvből való. Ha nem ismernéd, feltétlenül ajánlom! Messiások Kézikönyve. :-)
  És még ezt is érdemes megnéznetek: http://www.illuziok.hu – februárban mutatják be itthon!

  Az istennők legyenek veletek, és bennünk! :-)

  Ida***

 • Ida,
  az biztos, hogy mindenki ugyanannak az egynek a része, még akkor is ha formák világában elkülönülünk egymástól, és ez az elkülönülés (amit a kényszeres gondolkodás okoz), sokszor erősebbnek tűnikmint az egység.
  Köszönöm a könyvajánlatot, megnéztem a honlapot, biztos ott lehesz a film vetítésén is.
  Judit

 • Felmerült a rádióadásban a különböző pénzkezelő típusok kérdése. Ezzel kapcsolatban azt gondolom, hogy jó dolog az “ellentétpárunkkal” élni! Én gyűjtögető vagyok, amíg egyedül éltem, görcsösen fogtam a pénzt, nem mertem élvezni és magamra költeni. A párom költekező típus, és amikor nyaralunk, vagy szórakozunk, tudja élvezni az életet. Sokat tanultunk egymástól az évek alatt!
  Ez leginkább Berecz András egyik meséjére emlékeztet, ahol Jézus azt mondja Péternek: “Oktalan csorócska! Ha két űgyetlen ember öszvekerekedik, azok éhen halnak! Ha két űgyes, abból istentelenség lesz! De ha egy űgyetlen s egy űgyes, abból világ keletkezik!”
  További jó kurzusozást!
  Judit

 • Judit (Kovács),
  nagyon köszi a saját példátokat az életből, remek, hogy ilyen jól kiegészültök.
  És nagyon-nagyon jó a mese idézet is! Ezt is nagyon köszi!!!

  Köszönjük a jó kívánságokat a kurzusra.
  ida***

 • T. Címzett! Erről a kurzusról lemaradtam, kérdezném a következő dátumát. Szakmai önbizalomhiányom szeretném megszüntetni.gyönyörű kézzel festett mandaláim mindenki megcsodálja, érzik a bennük rejlő gyógyító energiát, hatalmas szeretetemet, ajándékba vinnék, de pénzt nem akarnak adni érte. Rosszul csinálom. Akkor vagyok boldog ha adhatok, még akkor is ha saját megélhetésem kárára megy.Várom a segítő válaszokat. Szeretettel Judit

 • Nem tudom most még, mikor lesz legközelebb online kurzus – a mostani május 8-án ér véget. De elképzelhető, hogy kínálni fogok más tanulási formát, más tanulási lehetőséget is.

  Judit (Szemere :-)), megnéztem a honlapodat – látom, sok mindennel foglalkozol, ami mégis ugyanoda tart! :-)

  A nőknél probléma, nagyon régóta látom ezt, hogy bizonyos dolgokért nem tudják megkérni annak az árát… és/vagy értékén alul adják (oda), vagy ingyen. Szó sem róla, kell tudnunk adni, de ha csak adunk, az egyensúly nagyon felborul – és minket is aláás. Azzal pl., hogy tudjuk, valami értékes, és nem tudjuk másokkal ezt az értékén kezelni.
  Elsőként valószínűleg a hitedet kell átalakítanod – hogy igenis megfizetik. Vonzd be, hogy fizessenek érte :-), ill. azokat vonzd be, akik hajlandóak rá áldozni is.
  No, nem is folytatom, inkább gondolkodom azon, hogy akik kimaradtak az online kurzusról, ők milyen módon kaphatnának mélyebb tudást, egy online közösséget! :-)

  További jó útonjárást mindenkinek az anyagi, lelki és szellemi gazdagodás terén – legyenek bőségben áldottak a napjaink! :-)

  Ida ***

 • arra a kerdesre AD6 valaszt: hogyan szuletik a penz?
  udv. ZSuzsanna

 • ez egyártalán nem hülyeség.! ugyanis én.., nem mondhatom el de a teliholdhoz engem valami vonz.

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.