Trádió – Üvegcipő: nők és a pénz

Üvegcipő címmel női adás egy tipikusan férfi rádióban? Mert hinnéd, hogy a mentősöknek és tűzoltóknak önálló rádiója van? Pontosabban saját webrádiójuk, mégpedig a TRádió.
Ajjaj, máris egy sztereotípiával kezdtem, mert miért ne lehetne a mentősök, a tűzoltók között sok nő is akár? S miért is ne érdeklődhetnének férfiak is női témák és/vagy a női megközelítés, a női szempontok és tapasztalatok iránt?

Nos, a 2009. január 8-án indult online kurzus, a GazdagNők.hu Kincstára egyik résztvevője Jakab Gyöngyi, aki az előbb említett Üvegcipő című, heti egy órás női műsort vezeti. Gyöngyi meghívott a héten, a január 19-i, hétfői adásba. Az eltelt egy órában sok mindenről beszélgettünk – jó háttérádiózás lehet számodra, s örömmel vesszük Gyöngyivel, ha meghallgatod a beszélgetésünket.

Szóval üvegcipőben jártam ;-) – meghallgatod, ugye?

Amiről szó volt:

– kik tudják jobban irányítani a saját életüket, azaz a külső és belső kontrollos emberek hozzáállása,
– a reagálásban van a saját választásunk szabadsága,
– mit hozhat számunkra a szembenézés bátorsága,
– milyen hiedelmek blokkolhatnak bennünket az anyagi boldogulás útján, milyen hangok kísérhetnek bennünket a múltunkból,
– mi a pénzügyi önismeret jelentősége, miért fontos, hogy ismerjük a saját pénzügyi személyiségtípusunkat,
– a pénzügyi intelligencia első lépcsőfokai stb.

A beszélgetésünk érdekessége, hogy Jakab Gyöngyi mint az online kurzus hallgatója a saját egyre mélyülő pénzügyi önismereti tudatossága talaján is feltett kérdéseket, nyíltan vállalva önmagát. (Szuper voltál Gyöngyi! :-))

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Utóirat: Jakab Gyöngyi Üvegcipő című műsorának korábbi vagy újabb beszélgetéseit a TRádió archívumából bármikor meg tudjátok hallgatni.

Felvetéseiteket, reakcióitokat változatlanul várom, várjuk Gyöngyivel a hozzászólásokban közös beszélgetésünkről.
Ne kíméljetek bennünket ;-) – írjatok nyugodtan, és bátran!

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

13 Responses to “Trádió – Üvegcipő: nők és a pénz”


 • Ida, ez az egy órányi felvétel fölér egy tanfolyammal! Megfogott az a hasonlat, h gazdagság felelősséggel jár. Valóban így van, de eddig még nem jutott eszembe. Nagy fölismerés ez számomra!! Judit

 • Azért szeretném, ha a rádiófelvételeket mások is végig hallgatnák, és mind többen a honlapra látogatók közül, mert nekem már régóta mélységes meggyőződésem, amit te leírtál most Judit. Igen, egy ilyen beszélgetés sokszor felér egy tanfolyammal… tehát vegyétek, és vegyétek az adást :), és merítsetek belőle, amennyit csak tudtok! Nem magam miatt járok nyilatkoz(gat)ni… ;-)

  A szegénység is felelősség, azt gondolom, csak másképp. A gazdag meg szerintem sok ember azért nem mer lenni, mert az sok pénzzel jár, és az már sokkal nagyobb, több, vagy másfajta felelősség. Jó páran meg azt hiszik, nincs joguk rá, nem érdemlik meg a sok pénzt… mintha másoktól vennék el? Ha sok pénzük lenne, akkor tudnának a saját szükségleteiken kívül jócskán vissza is juttatni akár adakozás formájában, akár munkát teremtve. De tudható az is, hogy munkát adni másoknak az már igencsak igényli a komfort zónánkból való kilépést… hogy csak egy példát említsek.

  Ida ***

 • Kedves Ida!
  Elöljáróbamn leszögezem : az üveg cipő engem is szorít imitt-amott.
  Tóled , pusztán a gondolataimban felmerült kérdésimre is “valahogy, valamikor” válasz vagy magyarázat jön. Pl. Miért vagyok amolyan kettő az egyben aszkéa és menekülő egyben verzió?
  Válasz: hangok elrettentő viselkedésminták a múltból.
  1.Női arcú szegénység, kiszolgáltatott szegény időskor:
  anyai nagyanyám 16 gyereket szült. Ebből “csak” 13-t nevelet fel egészségben, de szegénységben, keményen dolgozva. Öregségére kiszolgáltatva, magárahagyatva csak egyetlen gyereke állt mellette./ reakcióm: csak ezt ne! csak így ne!/
  2.Indulat, veszekedés a pénz körül / kell a fenének ennek is csak az a hülye pénz az oka!/
  Elrettentő kettő az egyban Harpagon spórolós +harácsoló minta beúszik a képbe: spájzban romlásig áll a libamáj zsírjában, miközben csirkecsonton tengődik / Csak ettől óvjon az ég , csak ilyenné ne legyek soha!/
  3. Pénz meditáció : grantáltan menekülő verzió: 5-ik mosolygó arc után bealvás.
  Egyelőre ennyi elég, még talán túl sok is!
  Nagyon jó és tanulságos volt a riport, szép a zene ! Köszi!/

 • Ida,
  összeírtam a pénzhez jutás húsz lehetőségét. Én belevettem, az itt tanultakat is többek közt. Vagyis azt, ha a elolvasom a bejegyzéseket, akkor abból nagyon sokat profitálok. Ezzel kapcsolatosan a kérdésem, nemcsak a direkt pénzbevételt érdemes figyelembe venni, hanem az ilyen típusúakat is?
  Judit

 • Jó a logika, Judit! ;-)
  Pénzt nem csak pénzkeresettel, konkrét pénzbevétellel lehet szerezni. Hanem bármi mással is, ami nem jelent pl. pénzköltést, vagy ahogy te gondolod, inf.szerzés, tapasztalatcsere, tanulás.

  Drukkolok! :-)

  Ida ***

 • Kedves Ida, nagyon tanulsagos volt ez a felvetel, koszonom. A menekulesem oka most valt nyilvanvalova, hogy a gazdagsagomat meg kell vedenem, mert ugye a tobb penz az tobb felelosseg ez eddig rendben van, dehogy meg is kelljen vedenem/orizne hat erre meg nem vagyok felkeszulve. Koszonom :)

 • Drága Idánk!
  Hogy te milyen jól forgatod a tollat is!Élmény olvasni, csak úgy árad belőled az élet, a bölcs okosság és szeretet. Ha nem sértő, a megszólítás, hogy mindünk Idája vagy, akkor folytatom, mert én gondolattáramban, úgy szerepelsz, mint az “Életkör”(A női lét tizenhárom archetípusa)-ban a Vérnővér-a Bába-a Matriarcha egyesített változata.
  Na, ne ájuljatok el Lányok, csak azt szerettem volna ezzel kifejezni, hogy Ida, szerintem sokunkat helyre képes rántani,(ha szükségünk van rá) s ez fantasztikus, ez az erő- szóval példakép…

 • Nagyon tanultsagos volt az adas, nagyon tetszett es teljesen egyetertek azzal, hogy kell a nyugdijra is gondolni, meg akkor is ha most eppen nem bovelkedsz. Draga jo anyam 10 evet dolgozott, azutan haztartasi lett azert, hogy mi tanulhassunk. Ocsemmel ketten elvegeztuk az egyetemet, csaladjainkkal egyutt “relativ joletben” elunk. Anyam nyugdija a nulla fele kozelit es ha apam(akitol most is fugg) mar nem lessz, akkor nekem nem csak a sajat nyugdijamra, hanem a gyerekeim “bebiztositasara” es az anyam eltartasara is szamitanom kell. Szoval most allok oda es irom ossze azt a huszas listat. Minden koszonok.
  B.I

 • Kedves Ida, a technkiai problémák megoldódása után, most végre volt lehetőségem arra, hogy meghallgathassam a rádiófelvételedet, ami nagyon tetszett.
  Sok olyan témát érintettetek, ami elgondolkodásra, magamba tekintésre késztetett. Nálunk is az volt a jelszó: “a pénz nem olyan fontos, vannak annál fontosabb dolgok”, meg “a pénz nem boldogít”.
  most azt mondom, hogy lehet, hogy nem boldogít, de az örökös pénzhiány, és a miatta való aggódás és görcs lehetetlenné teszi, hogy az ember a fontosabb dolgokra figyeljen és boldogabb legyen, ezért igenis foglalkozni kell vele. Fokozatosan programozom át magam arra, hogy a pénz mögött lehetőségeket lássak.
  Még fejlesztenem kell, hogy nagy összegekben merjek és tudjak gondolkodjam – bár elképzelni el tudom, de ha belül nem hiszem, akkor azt nem tudom fogadni, bevonzani – ezért nagyon tetszett amit mondtál, hogy nevezzük “sok”-nak, és fokozatosan szoktassuk magunkat a nagyobb összegekhez.
  Köszönöm. :-)

 • Pap Illésné Radó Éva

  Kedves Ida!
  Most tudtam meghallgatni az üvegcipőt, nagyon tanulságos volt számomra, itt a helyem, nem csupán a pénzügyi önismeretemmel van gond hanem a hallottak alapján az önismerettel is.Köszönöm a hallottakat,biztos hogy tudom hasznosítani! Éva

 • Kedves Éva,
  a Női BőségSzaruban mindenképpen fogunk foglalkozni a női önismerettel is!
  És örülök, hogy az Üvegcipő-beszélgetés üzenet neked :-)

  Ida ***

 • Kedves Ida!

  Örülök, hogy sikerült erre a beszélgetésre is rábukkannom, mert nagyon hasznos volt meghallgatni.
  Ami nagyon tetszett benne, az az, amit a férfiakról és a nőkről mondtál.
  Ezt már én is rég megfogalmaztam, ugyanis van fiam is és lányom is, és figyelem őket. Nem az az alapvető különbség köztük, hogy biológiailag egyik fiú, másik lány. A természetük, a viselkedésük sokkal fontosabb, ez határozza meg, hogy kinek milyen a természete.
  Az is tetszik, hogy megfogalmaztad, hogy a férfiaknak sem jó, hogy a nők kevesebbet keresnek, mert ezáltal rájuk több felelősség hárul.
  Mégis úgy tűnik, mindenki elfogadja ezt a tényt, mert ez a megszokott.
  Jó példa rá az autóvezetés. A férfiak úgy gondolják, hogy ők genetikailag kódolva vannak rá, hogy jobban vezetnek, mint a nők.
  Mégis sokkal kevesebb nő okoz balesetet az utakon. Vajon miért?
  Szerintem vannak, akik alkalmasak a vezetésre, és jól vezetnek, vannak akik meg nem. És ez nem a nemtől függ.
  A családanyák meg kicsit irigykedve néznek a karrierista szinglikre, akik tudnak pénzt keresni, sikeresek és elismertek a munkájukban, és sokat foglalkozhatnak magukkal, költhetnek magukra.
  Persze örömük meg sokkal kevesebb van. Ha már van vkinek gyereke, utána nem is érti, hogy eddig hogy tudott nélküle élni, mert annyira lehet őket szeretni és olyan fontosak ők nekünk.

  Hadd kérdezzem meg: a pénzügyi személyiségtípusok leírását hol találom? Van esetleg ilyen teszt, hogy én is megismerhessem a sajátomat?

  Köszi: Orsi

 • A pénzügyi önismereti típusokkal tesztek segítségével is a tréningeket, konferenciákon, online kurzuson foglalkozunk mélyebben, Orsi…

  ida ***

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.