Hogyan éri meg a saját lakberendezés, lakásfelújítás?

Többen vélik azt, illetve sokan gondoljuk úgy, ha mi saját magunk foglalkozunk lakberendezéssel vagy lakásfelújítással, akkor pénzt spórolhatunk meg. De vajon ez igaz-e? Hátha rossz döntéseket hozunk, vagy nincs elég szakértelmünk…

Schwerteczky Adrienn lakberendezőt faggattam ezekről a kérdésekről a GazdagNők.hu olvasóinak. Tehát hogyan is éri meg a saját lakberendezés, lakásfelújítás?

Hibáival együtt is szeretjük

– Átgondolt döntésekkel – akár vannak lakberendezői tapasztalataink, akár nincsenek – nem hibázunk – kezdte Adrienn a megnyugtató válasszal. – A lakásnak nem tökéletes stilisztikai műremeknek, bemutatóteremnek vagy kiállításnak kell lennie, így a stílusban elkövetett hibák valójában nem hibák, ha mi magunk jól érezzük magunkat a kialakított térben, és jól élhető, praktikus és kellemes otthont hoztunk létre magunknak.

– Milyen előnyei vannak a saját lakberendezésnek?

– Ha mi magunk foglalkozunk a saját lakásunkkal, olyasmit érhetünk el, amit a legempatikusabb lakberendező sem: személyes, egyedi és összetéveszthetetlen lesz az otthonunk. Egy jó lakberendező minden felmerülő igénynek meg tud felelni – ám mi magunk akár a titkos, még magunkban sem megfogalmazott vágyainkat, ötleteinket is megvalósíthatjuk. Az apró tökéletlenségek azok, amelyeket annyira szeretni tudunk.

– Mindez remekül hangzik! Gondolom, nem véletlenül vezetsz hobbi lakberendező tanfolyamokat.

– Úgy vélem, anyagilag az éri meg leginkább, ha felkészülünk egy kicsit a lakberendezés témájában. Ugyanis – bármennyire közhely, mégis ki kell mondanom – a tudás az, ami mindig a miénk marad. A kifizetett lakberendezői munka addig érvényes az életünkben, amíg épp ott és épp olyan körülmények között élünk, ahol és ahogy megrendeltük a szolgáltatást. Minden költözéskor, minden családi változáskor, minden új családtag beköltözésekor vagy távozásakor, új háziállatnál, új szokásoknál, vagy akár csak új igényeknél mindig újra és újra meg kellene rendelnünk a munkát – ha csak nem értünk mi magunk a lakberendezéshez.

Háromszor annyi ideig tart, dupla annyiba kerül?

– Azt hallottam, hogy egy lakásfelújításnál minimum 10%-kal többet kell kalkulálni, jó ha nem 30%-kal, mert annyira nem tudjuk reálisan megbecsülni az anyagiakat, illetve menet közben váratlan helyzetek, és ebből adódóan váratlan költségek is adódhatnak

– Őszintén megmondom, hogy a lakberendezési tanfolyam és a lakberendezői munkák tapasztalatai alapján szerintem felülbecsülöd az emberek józanságát. A költségek 30-50%-kal szokták meghaladni a tervezetteket, a felújításra szánt idő gyakran a háromszorosa az eredeti elképzelésnek.

– Mennyire készülnek egyáltalán a lakberendezéshez, a lakásfelújításokhoz pénzügyi tervek?
Mire kell figyelni ezeknél elsősorban?

– Az a tapasztalatom, hogy sem a járulékos költségeket, sem a kieső bevételt nem számítják bele a költségekbe, amelyek egyébként egyaránt ijesztőek lehetnek. Hiszen gondoljunk bele, hogy csak egy egyszerű példát említsünk: egy járólap cseréjéhez a bontási munkák, a tisztítás, esetleg a hulladék tárolása, elszállítása, a simítás, a ragasztóanyag, a munkadíj mellett költségként fognak felmerülni az új tisztítóeszközök, ápolók, az esetleges további cserék és dekorációk, amelyeket az új burkolat igényel, és persze mindaz a kieső bevétel, amit a munkák pesztrálása mellett veszítünk. Ezzel szemben tíz családból nyolc-kilenc kizárólag a járólap négyzetméterenkénti árával számol – majd nagyon meglepődik.

– Van-e valami, amit még lényegesnek tartasz?

– Fontos az eddigieken túl az időbeosztás szempontjából is, hogy a felmerülő költségekre időben teremtsünk forrást. Ha állnak a munkák például az anyagiak hiánya miatt, akkor a felújítás időben elhúzódik, ami nem csak lelkileg, de anyagilag is megterheli a családot. Ezért nagyon hasznos, ha előrelátóan és profin tervezzük meg az egymásra épülő munkák idő- és pénzigényét.

Ha pedig az otthonodon kívül, akár egy lakásfelújítás fáradalmait akarod kipihenni, vagy még előtte szusszannál egyet, nos: akkor nézd meg ezt a kreatív tengerparti elvonulást mindenképp – klikk ide! —>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

2 Responses to “Hogyan éri meg a saját lakberendezés, lakásfelújítás?”


 • Én magam is ez előtt állok budapesti lakásomban és a vidéki házamban is, amit a válás után én kaptam meg, mivel a volt férjet kifizettem.
  Budapesten szakembert bízok meg teljes mértékben a konyha felújításával, mert olyan jellegű a munka.
  A vidéki ház egy új építésű betonyp ház, azt nagyon könnyű rendezni, mert gyönyörű sik falak vannak, amit tapétázni kell, padlószőnyeg, nem járólap, azt saját kezűleg lányommal megcsináljuk. A bútorok kivetőpántját is könnyű felújítani. Nagyon sokat nézem a praktiker honlapját és adnak tippeket a különböző felújítási munkák elvégzésének folyamatára. Érdemes megnéznetek! Természetesen van egy másik könnyebbségem, barátnőm szereti a lakberendezést, több ingatlannal rendelkezik és azok felújítását saját maga gondolta el, amit nem tudott megcsináni, azt szakemberre bízta. Merem állítani, hogy szép lett az eredmény! Én magam kispolgári környezetben nőttem fel és nagyot alkotott. Úgy éreztem magam egyik lakásában, mintha hazaérkeztem volna édesanyámhoz-ezt még nem tudta senki nálam elérni, csak ő.
  Szóval nem biztos, hogy mindenre ki kell adni pénzt, de amire muszáj, azt nem szabad másképp, mert lehet az olcsó lesz a drágább.

 • Adrienn minden szava aranyat ér!
  Szembeszomszédék 5 naposra tervezték a kis átalakítást, és nem viccelek, 4 hónap lett belőle, meg plusz két milliós költség (hitelből, tehát nem 2 millió az, hanem inkább három).

  Ezt meggyőződésem szerint elkerülhették volna, ha nem ukkmukkfukk vágnak bele, és leszállnak a magas lóról… Ők nem tájékozatlanok voltak, hanem túl okosak. Még a kőművesnél is okosabbak :)

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.