Jobb félni, mint megijedni? Válság idején a pénzről…

A nő kezében van a háztartási kassza kulcsa? És mit csinál vele?
Jó-e, ha a válság megrémiszt?  Jobb félni, mint megijedni?

A Szombat délelőtt című műsorban ezekről a kérdésekről is beszélgettünk – a felvételt riportokkal is tarkítva Keresztes Ilona szerkesztő riporter készítette, és az MR1 Kossuth Adó 2009. március 28-án, szombaton sugározta. Szente László bevezetőjével indul a felvétel – 11 perc.

Kedvcsinálónak még néhány további kérdés, ami felvetődött:

 • Miért nem beszélünk a pénzről? Milyen érzelmek, milyen tettek kísérik? Például, ha azt gondoljuk, hogy piszkos a pénz…
 • Ki a milliomos közöttünk? Milyen pénzügyi életvitelt folytassunk? Min kell leginkább változtatni?
 • Meglepő-e, ha megismerjük a saját pénzügyi személyiségtípusunkat? Miről is szól ez valójában?
 • Lehet-e a nőkről és a férfiakról sémákban gondolkodni a személyes pénzügyi menedzsment esetében?
 • Mennyire létezik adakozási hajlandóság? Mit kezeljünk költségként, amit soha nem kezeltünk így?
 • Miért fontos a jó szokások kialakítása?

Itt hallgathatod meg a mintegy 11 percet:

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Utóirat: a tervezett Női BőségSzaruban a riportban elhangzott egyes témákat mélyebben körbe fogjuk járni. Figyeld a híreket a közeljövőben induló, havi díjas online női magazinnal kapcsolatban. DE a blogban jönnek INGYEN is használható információk – ezt se hagyd ki! :-)

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

12 Responses to “Jobb félni, mint megijedni? Válság idején a pénzről…”


 • Kedves Ida, ez is nagyon jó kis gyorstalpaló tényleg:)! Megkérdezhetem, hogy ez a bizonyos pénzügyi típusos kérdőív elérhető itt valahol az oldaladon, vagy ez az online kurzuson résztvevőknek áll csak rendelkezésére?

 • Kedves Ida, koszonom ezt a gyorstalpalot is, nagyon hasznos volt szamomra, foleg azert mert megint elojottek ugyanazok a dolgok amikre szukseg van anyagi biztonsag megteremtesehez es megtartasahoz. Susana :)

 • Andi,
  ha az a pontos kérdés, akkor igen, a fizetős programokon (pl. az online kurzuson is) szoktam használni ezt az általam összeállított tesztet.

  Ida***

 • Kedves Ida!
  Örülök, hogy elküldted a “gyorstalpalót”. Így bármikor lesz lehetőségem újra meghallgatni.
  A tegnapi hírlevelet 9 óra 56-kor olvastam el és rohantam a rádiót átállítani a Kossuthra. A keresgélés elég sok időt igénybe vett, ezért aztán 10 óra 15-kor volt egy olyan érzésem, hogy lemaradtam. Mégis tovább hallgattam az adást (közben ebédet főztem a családnak)és megérte. Mert egyszer csak felkonferálták a riportodat. Minden érzékszervemmel igyekeztem befogadni. Nagyon vegyes érzések kavarogtak bennem, különösen az elején. Aztán, amikor arról beszéltél, hogy 3×10 %-ot kellene tartalékolnia mindenkinek, úgy gondoltam: “Na, ez sem nekem való.” Mégis tovább hallgattam és ismét csak megérte. Rájöttem, hogy kicsiben ugyan, de valami hasonlót kezdtem el legalább a “null szaldó” elérésének érdekében, mint amit Te javasolsz. Az elmúlt fél évben nagyon sokat romlott a körülöttünk gazdasági-pénzügyi világ, nekem mégis egy ici-picivel kevesebb a gondom, mint korábban. Nem a pénzem lett több, hanem valami a helyére került a fejemben és nem stresszelem magam azon, hogy miért csak ennyi a bevétel, miért emelkedett a villany- víz- csatorna- telefon- internet- és gázszámlánk. Ez nem rajtam múlik. Csak az múlik rajtam, hogyan élem meg. Mit tehetek és meg is teszem-e mindazt, ami kizárólag az én kompetenciám.
  Eddig csak erős késztetést éreztem rá, hogy részt vegyek a kurzuson, most már tudom, hogy erre van szükségem. Jó felé indultam, de szükségem van az IRÁNYTŰRE.
  Gratulálok az ötlethez és szeretnék a részese lenni a továbbiaknak.
  Üdvözlettel: Éva

 • Köszönöm Ida, most épp “Rizsanélkül-t” tanulok, de egyszer eljön az én időm itt is:) és akkor megtudom majd, melyik csoportba tartozom. Addig is maradok rendszeres olvasótok, így is nagyon tartalmas és hasznos!

 • Andi,
  a Nyilvánosság rovatbanhttp://www.gazdagnok.hu/category/nyilvanossag/ – van egy csomó nyilatkozatom – ezekben elsorolom, hogy milyen típusok vannak, és itt a blogban is szoktam róluk írni.
  Talán a T-rádió Üvegcipő műsorában beszéltem a legtöbbet erről Jakab Gyöngyinek:
  http://www.gazdagnok.hu/2009/01/22/tradio-uvegcipo-nok-es-penz/

  Alapszinten ismerjük valamennyien a költekezőt és a spórolóst, a dorbézoló ebből a kettőből jön össze (spórol, aztán hirtelen elveri, ha-ha…).
  Van az aszkéta, a harácsoló – ezeket említettem Keresztes Ilonának a riportban, és elég gyakori a menekülő is. Ez utóbbiról elég részletesen írtam egy korábbi blogbejegyzésemben.
  Ezt itt találod:
  http://www.gazdagnok.hu/2008/08/28/menekulsz-e-a-penzzel-valo-foglalkozas-elol-lehet-a-szembenezes-spiritualis-ez-mire-is-jo/

  Talán már a nevek is segítenek valamit, illetve a blogbejegyzések.
  Ezek a pénzügyi személyiség(alap)típusok, és lehetséges még más megközelítés is. Pl. a tervezésnél lehet valaki rövid távon, v. hosszú távon tervező – ez már általánosabb személyiség jellemző, nem csak a pénzügyekre vonatkozik.

  Ida***

 • Kedves Éva, örülök,
  hogy valami a helyére került benned
  – a körülményeken nem tudunk változtatni, nagy többségében legalább is (ha csak nem lobbisták, érdekvédők vagyunk v. a döntéshozatalban veszünk részt), de a reagálásunkat, annak a módját tényleg el tudjuk dönteni.

  A gazdagság tudatú emberek mélyen hisznek abban, amit egy magyar közmondás igy fogalmaz meg: mindenki a saját sorsa kovácsa. Illetve nemcsak hisznek ebben, hanem így is élik meg az életüket – így irányítják a saját sorsukat, ennek szellemében.

  Köszönöm a bizalmat, és drukkolok a további fejlődésedért :-)

  Ida ***

 • Kedves Ida!
  Szeretnék gratulálni a nyilatkozatodhoz. Nagyon bölcsen és reálisan jellemezted a “Magyar Valóságot”. Számos olyan tapasztalatom van ,ami ezt alátámasztja. Ha nagy üzletközpontokban vásárolok, ídőnként “megfagy” a levegő ,ha valaki nagyobb mennyiséget vásárol.Szinte “érezni” lehet a gyülöletet, de a szomorúságot is, mert nem mindenki veheti meg azt amit szeretne. (élelmiszer, ruha, stb) /Korinthus/

 • Köszönöm az új elmélkedést a pénzről.Ötletet adtál a tovább lépéshez megint. Hitelügyintéző vagyok és még a válság előtt volt bennem egy olyan indíttatás,hogy tanítani kellen a kapitalizmusban való létet, népiskolában az embereknek. A magyar embernek “krónikus szocialista” beállítódásai vannak. Én sem vagyok kivétel, megjegyzem.Az új élethelyzet amibe a gazdasági válság és a belpolitika sodort bennünket egy nagy krizishelyzet. Ez most arra lehet jó, hogy felébredjünk méginkább mint eddig, abból az álomból, hogy kivülről megoldódik a helyzetünk. Nekem azt mutatja a jelenlegi állapot, hogy még sokkal tudatosabb életre kell berendezkednem, berendezkednünk. Itt most a lehetőség, felvállalni azt, hogy felelős vagyok az életemért, a döntéseimért, a választásaimért, a jövőmért. Elment a rózsaszín hajó, fehéren-feketén látszik, az van amit látok,a félelem felett gyözzön a józan paraszti ész.A félelem letaglóz, a bátorság erőt és reményt ad, hogy kilehet ebből jönni. Bátorság kell ahhoz, hogy felvállaljam a saját tapasztalataimat és kiálljak a tapasztalataim és a véleményem mellett. A Szüleim egyszerű, de takarékos emberek voltak. Az Anyám osztotta be a pénzt és ezt negyon jól csinálta, a mai szóhasználattal sikeresen. Most értettem meg az Ő cselekedeteit, amikor elért a válság. Az a dolgom, hogy vegyem elő azt a tudást, amit Ő rám hagyott, és bővítsem a saját tapasztalataimmal és tudásommal.Üdvözlettel: Pölös Malvin

 • Malvin,
  nagyon fontos az a szemlélet, amit írtál – a tanuláshoz, a tanulságok levonásához. Köszönöm, hogy ilyen remekül összegezted mindannyiunknak.
  Korinthus bejegyzését is érdekesnek találtam a megfagyott levegőről a nagy bevásárló központokban a teli “talyiga” kapcsán – pedig az ilyenkor keletkező negatívitások csak a rezgés szintet csökkentik, és annak ártanak, aki ezt átéli. Ez is kapcsolódik ahhoz, amit Malvin írt: felelősségvállalás magunkért (minden gondolatunkért is! – és hát ez kihívásokkal teli, necces, de csak addig, amíg át nem lépjük a saját korlátainkat :-))

  Sok sikert ezekhez mindenkinek!
  Ida ***

 • Kedves Ida!
  Nagyon fontos gondolat, a “korlátok”. Korlátai minden embernek vannak. Hadd ídézzek egy régi baráttól: – ” Szeretem az Apósomat, okos ember, de megvannak a korlátai.”
  Ezen nagyon elgondolkoztam akkor ,és rájöttem a sajátmagam korlátaira, melyeket igyekeztem túl lépni. Ezek a korlátok, igazak a pénz világára is, mert minden embernek megvan a sajátos szemlélete.Van aki “gátlástalanul” előre tör, van aki még ha nehézségei vannak sem vállal be olyan munkát .ami nem fér össze a mentalításával.Minden egyes ember helyi környezete is tele van korlátokkal. ( telített a piac, nincs olyan szegmens ahol új vállalkozást tudna nyitni, stb). Szeretettel: Korinthus

 • Régóta olvasója vagyok hírleveleidnek és sok érdekeset tanultam máris. Most ennek a 11 percnek már az elején megnyugodtam, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki csak a hónap 2/3-adáig jön ki a pénzéből. A 10%os ötletnek nagyon megörültem, mivel pont ma kapok fizetést – ha nem is 10%-ot, de minden hónapban egy fix összeget el fogok tenni. A pénzt nálunk is én kezelem, de bizony egyre jobban jönne ha a férjem is besegítene néha, mert ő nem éri be a “két szelet hús helyett eggyel”, mint az egyik riport alany mondja – de a rávalót nekem kell kigazdálkodni. És akkor még nem is említettem az érettségi előtt álló fiamat – szalagavatóval, ballagással, bankettel, és hatalmas igényekkel…

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.