Mitől dől a lé? A közöttünk élő gazdag nők titka (ELLE: 2009. május)

A meggazdagodáshoz vezető út sokkal simább, mint gondolnánk, mégis kevesen járnak rajta, pedig csak néhány dolgot kell betartani.  A kiindulási pont az, hogy azt kell csinálnunk, ami a személyes küldetésünk, az életfeladatunk, és amire igény van. Amikor ez a kettő találkozik, nos, ekkor kezd dőlni a lé.

Forrás: ELLE 2009. májusi száma – Béres Zsuzsa riportjából az interneten részlet olvasható.

Az anyagi jólét elérése korántsem afféle misztikus dolog, mint azt sokan gondolják. A legtöbbünkben gyermekkorunktól kezdve él egy kép a gazdagokról, és ezek a rosszul berögzült képek tartanak távol bennünket anyagi problémáink megoldásától. Például megtanultuk, hogy a sikerhez rögös út vezet, sok pénzt csak rengeteg munkával lehet keresni, ezért úgy gondoljuk, egyre többet kell dolgoznunk, hogy több pénzünk legyen, ráadásul ez nem egyeztethető össze a családi élettel. Az igazán gazdagok ezzel szemben rendszereket gondolnak ki, és azokat működtetik. Bármelyik nagy cég szervezeti felépítése ezen az elven alapul: az alkalmazottak, alvállalkozók végzik a  munkát, a főnökeik pedig irányítják a rendszert. A saját vállalkozásunkkal ugyanez a helyzet kicsiben – vallja Csapó Ida nők és pénz specialista, női önismereti tréner, a GazdagNők.hu honlap tulajdonosa és blogírója. Ida  az idei nőnap alkalmából Mitől dől a pénz? címmel megszervezte a 3. női pénzügyi önismereti konferenciát, melyre társelőadónak meghívta Vida Ágnes pszichológust és online marketing szakértőt, a Gazdagmami.hu tulajdonosát. Rajtuk kívül Ida online tanítványai Jakab Gyöngyi és Pesti Kata számolnak be pénzügyi önismeretük gyarapodásáról.

JAKAB GYÖNGYI

Újrakezdő vagyok, útkereső 47 évesen, lányaim felnevelése után főiskolát végeztem és folyamatosan képzem magam. Párommal nemrég költöztünk Nagymarosra a Dunakanyarba. Huszonkét évig voltam vendéglátó vállalkozó, férjemmel több presszót, kocsmát, country clubot vezettünk, de fejletlen volt akkor a pénzhez való viszonyom. Sok dologra csak most, a pénzügyi önismeret és intelligencia tanulása nyitotta fel a szememet.

Huszonkét évi házasság után eljöttem otthonról, addig csak dolgoztam, dolgoztam, benne voltam a mókuskerékben, és akkor jött a nagy életmódváltás. Hat éve vagyok együtt a párommal, szeretünk a Dunakanyarban élni, a látvány feltölt akkor is, ha nincs pénzünk. Viszont mégicsak motoszkált bennem, hogy itt újrakezdhetek, de vajon miből? Az online tanfolyam jóvoltából megbarátkoztam a pénzzel, az egész szemléletem megváltozott. Elkezdtünk háztartásnaplót vezetni, és kiderült, hogy bevételünk van egy darab, a páromé, én meg néha hozok valami alkalmi bevételt, kiadásunk viszont van tizennyolc tétel. Elég kemény dolog volt ezzel szembesülni, nem is értem, hogy tudtam eddig így élni. Sokáig úgy véltem, a pénz szennyes, rossz, megront, nem érdekes a pénz, csak szeressük egymást, gyerekek. A vállalkozásunkban soha nem tudtam, mennyi pénz jön be, mennyi megy ki, vagy mennyivel tartozom, kínszenvedés volt az egész. Nem volt könyvelőnk, a férjem is ilyen típus volt, mint én, és hiába menedzseltük jól az ügyeinket, pénzügyileg abszolút nullák voltunk, rá is ment a házasságunk. Ezeknek a hiedelmeknek a levetkőzése már óriási előrelépés.

Mivel nem tudok drága tanfolyamokat megfizetni, úgy járok képzésekre, hogy ha valamelyik falu pályázatot nyer, abban részt tudok venni, vagy ledolgozom, amit tanulok. Most például egy pszichológusnak önismereti társasjátékot forgalmazok és mutatok be konferenciákon, ezért cserébe járok hozzá Gordon-tréneri tanfolyamra. A jövőben mindenképpen az önismerettel kapcsolatos dologgal szeretnék foglalkozni, és mindenképpen nőkkel, erre a módszerre alapozva. A legnagyobb kihívás számomra most az, hogyan fogom majd a szolgáltatásomat eladni, hogy egyáltalán van-e rá igény. Úgy gondolom, hogy minden szülőnek jó lenne Gordon-tanfolyamot végeznie, és minden nőnek hasznára válna egy önismereti tanfolyam, ezt akarom tanítani.

PESTI KATA

Tavaly áprilisban kislányom születésével családi bevételeink igencsak megcsappantak. Bármennyire készültünk erre, megdöbbentett, mennyire kevés az a pénz, amiből új helyzetünkben ki kell jönnünk. Amikor tehát két hónapja beiratkoztam a Gazdagnok.hu online kurzusára, arra voltam kíváncsi, hogy szűkösebb anyagi helyzetünket tudnám-e valamiképpen enyhíteni. A pénz mindig mumus volt számomra, a kurzuson végig is néztük, mi akadályoz abban, hogy mint eszközre, ne mint célra gondoljak rá. Családomban nagyon keveset beszéltünk a pénzről, emlékszem, sosem volt elég, sokat kellett spórolni. Sok mindenre vágytam, de nem kaptam meg, és az a tudat alakult ki bennem, hogy a pénzért sokat kell dolgozni. Másrészt önálló életem első éveiben nagyon kevésből, néha heti ötszáz forintból éltem a barátommal. Húszéves koromtól magam felügyeltem, mire költök, és ahogy a kezembe került a pénz, ment is kifelé. Egyetemistaként nem tűnt reális kérdésnek, negyven év múlva miből lesz nyugdíjam. Amikor megkaptam az első fizetésemet, akkor már tudatosabb voltam. Az biztos, hogy ha a fizetésem kétharmada, ami most nincs, meglenne, most nagyobb biztonságban érezném magunkat.

Kislányom születése előtt megszoktam, hogy saját pénztárcám van. A férjemmel kezdettől fogva vezettük, hogy ki mit költ, és mindent elfeleztünk amit közös dolgokra költöttünk. Nagyon sok nő kerül olyan helyzetbe, amikor nincs mit szépíteni, a férfi tartja el a családot.  Mi ezt tudtuk és terveztünk előre, például félretettük a nászajándékpénzt, és képeztünk fél évnyi megélhetési tartalékot. A tanfolyam során rádöbbentem, feszültséget okoz bennem, ha eltartanak, de megbeszéltük a párommal, hogy ez ideiglenes állapot. Mivel még nem tudom vissza tudok-e menni a cégemhez, úgy gondolom ideje saját lábamra állnom.

Döbbenetes élmény volt a tanfolyamon, hogy még ebből a kevesebb pénzből is lehet még félretenni. A szakemberek szerint bevételeink legalább tíz százalékát jó, ha félretesszük, és ezt a hó elején kell megtenni, mert aztán elkölti az ember. Én azóta lekötök minden hó elején húszezer forintot, tényleg nem költöm el. Közös családi és saját személyes kiadásaimra is cash-flow táblázatot vezetek, és azt be kell tartani. Azt is újragondoltuk, hogy ha mondjuk használtan veszek babakocsit, vagy nem veszünk annyi új játékot, akkor a baba ezt túléli. Ami meg nagyon kell, azt betervezzük. Számomra még nehézséget jelent a halogatás kezelése, pedig nem lesz több időm, nem lesz jobb helyzet, most kell megteremtenem a jobb körülményeket.

VIDA ÁGNES

Sohasem aggódtam a pénz miatt, amikor még nem álltam jól anyagilag, akkor is mindig a megoldásokat kerestem. Online vállalkozásom, a Gazdagmami.hu is úgy született, hogy a gyerekeim születése előtt tudtam, kieső jövedelmem pótlására otthon végezhető fizetős munkára lesz szükségem. Egy ideig újságíróskodtam, korrektúrázgattam, majd 2007 nyarán saját internetes vállalkozásba vágtam bele. A gyerekek még picik voltak, amikor honlapokat kezdtem el építeni, amelyeket jó félév alatt sikerült olyan szintre fölhozni, hogy nagyon jó bevételeket termeltek. Mostanra a vállalkozásom már nemcsak bevételeket hoz és jól megy, hanem folyamatosan újabb lehetőségek tárulnak fel előttem. Vállalkozásomból úgynevezett passzív jövedelem is származik, ami azt jelenti, hogy mivel minden automatizált, akkor is folyamatosan működik, ha hetekig nem foglalkozom vele.

Soha nem voltak nagy anyagi igényeim, a pénz inkább szabadságot ad, hogy mondjuk elmehetek egy hónapra külföldre, ha akarok. Online vállalkozásom sikerének titkát elsősorban abban látom, hogy csak olyan dolgokba kezdek bele, amivel szívesen foglalkoznék, de egyben van rá piaci igény is. A Gazdagmami.hu elindítása előtt kismamás témákról kezdtem blogolni, inkább a lelki oldalról, mert az eredeti szakmám pszichológus, és próbáltam kikutatni, a kismamák mire nem kapnak választ. Nehéz dolguk van például, amikor internetes munkát keresnek, pedig sokan próbálnak legalább valami keresetkiegészítést találni. Így merült fel a „gazdag mami“ ötlet. Rengeteg könyvet olvastam, hogyan kell vállalkozást indítani, piaci igényeket felmérni, mert sajnos nagyon sokan olyasmit próbálnak megvalósítani, amire nincsen fizetőképes kereslet. Gyerekek mellett is bármit meg lehet csinálni, ha az ember akarja. Most kezdem úgy érezni, hogy mindaz, amit korábban tanultam és csináltam, meghozta a gyümölcsét.

CSAPÓ IDA

Jónéhány évvel ezelőtt megrémültem a gondolattól, hogy nyugdíjas koromban megélhetési kényszerből kell majd dolgoznom. Ezért kezdtem el személyes pénzügyi menedzsmenttel foglalkozni. Motivációmat tovább mélyítette, hogy negyvenvalahány évesen felismertem, meg kell tanulnom anyagilag teljesen a saját lábamon megállni, abszolút mellőzve az alkalmi kölcsönöket is. Nagyon sokáig, mint a magyar emberek többségének, semmilyen tartalékom nem volt. Rájöttem, ki kell találnom, hogyan tudnék pénzt tartalékolni, illetve fialtatni, amíg nem késő. Különböző tanfolyamokra, előadásokra jártam, elmentem tőzsdeiskolába, ingatlan befektetési kurzusra, internetes hírlevelekre jelentkeztem pénzügyi témákban. Ám a legelső lépés a havi bevételek és kiadások vezetése,, illetve az önismeret. Én például költekező típus voltam, pontosabban dorbézoló: egy darabig tudtam, hogy spórolnom kell, majd hirtelen jött a roham, és elvertem a pénzt. Elkezdtem a viselkedésem mögött meghúzódó lélektani mechanizmusokat felderíteni, és rájöttem, egy halom hiedelem határozza meg a legtöbbünk pénzhez való viszonyát. Amióta biztonságban érzem magam, semleges a viszonyom a pénzhez.

2001-től a női civil szférában dolgoztam, ahol nagy pályázatokat írtunk, és mellbevágó volt, hogy az első pályázatoknál nem tudtam százezres vagy milliós nagyságrendekben gondolkodni. Amikor viszont másfél évvel ezelőtt megnéztem, az elmúlt három évben mennyi volt a bevétele a két nőszervezetnek, amelynek pályáztunk, kiderült 65 millió forintot szedtünk össze, és ennek minden fillérjéhez közöm volt. Akkor döbbentem rá, hogy ilyen nagyságrendekben is tudok pénzt teremteni, és körülbelül hatvan nőnek munkát adni. Rájöttem, ha ezt meg tudom teremteni másoknak a civil szférában, akkor meg kell tudnom teremteni vállalkozóként is, hogy ily módon szolgáljam tovább a nők ügyét.

A civil szférában eltöltött évek sok tapasztalatot hoztak, de tudtam, ismét váltanom kell, így született meg a GazdagNők.hu sokféle szolgáltatással. A nők és pénz téma, pontosabban ennek önismereti oldala mellett döntöttem ugyanis. Mostanára kialakultak olyan online üzleti modellek, amelyek pénzt hoznak, míg régen mindezt ingyen csináltuk. Az elmúlt két-három évben megismertem ezeket a modelleket és fel tudtam mérni, mekkora igény van arra a témára, amit én fontosnak tartok. A szakmai eszköztáram is megvolt, tudtam, ha ingyen tartalmat adok, hírlevelet indítok, akkor a jelentkezőkből körülbelül mennyi vevőm lesz. Tudom, milyen módszerekkel lehet a témáimat és az erre irányuló keresletet összekötni. A sikereimet ennek köszönhetem.

Béres Zsuzsa

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

20 Responses to “Mitől dől a lé? A közöttünk élő gazdag nők titka (ELLE: 2009. május)”


 • Juhé!!! A vonzás törvénye kapcsán most sokan “elájulnak”, mármint azok, akik ismernekengem, s tudják hogyan jutottam idáig…:))) Én köszönök mindent, s remélem Te is elégedett vagy Ida!?
  Gyöngyi

 • Én abszolút elégedett vagyok, Gyöngyi :-)
  És változatlanul drukkolok neked – és minden kincstáros nőtársunknak, és minden blogolvasómnak is ;-)

  Ida ***

 • Lányok!

  Gratulálok nektek!

 • Kedveseink, Büszkeségeink: Gyöngyi, Kata, Àgi, Ida!

  A többes ezúttal joggal királyi, azt hiszem, sokunk nevében gratulálhatok nektek a legnagyobb büszkeséggel!!
  Szuper és magávalragadó cikk – lényetek, személyiségetek nagyon pozitív gondolatokat ébreszt az olvasóban.
  A szó legnemesebb értelmében nagyon jó reklám a mi Gazdag Nôk ill. Kincstáros “családunknak”. Ès mint tudjuk, még a jó bornak is kell a cégér.
  Erre minden családtag igazán csak büszke lehet.
  Szeretettel Mirrrcike
  P/S :Ha erre a cikkre nem dôl a lé, akkor semmire sem!Ùgy legyen!!

 • Kedves Ida!
  Még csak ma tudtam megnézni videót, amit küldtél és eszembe jutott
  valami.
  Én 44 évesen tartottam először előadást konferencián, egy országos
  színtű volt Debrecenben. Nagyon izgultam persze és néhány másodperc-
  re elvesztettem a fonalat de tovább tudtam folytatni. A késeket
  már szinte a hátamban éreztem .Azóta tartottam jónéhány előadást
  és nagyon is sikeres volt.
  Tehát próbálja meg más is .
  Sziasztok üdvözlök mindenkit.
  Erika.

 • Sziasztok Ida, Ági, Kata, Gyöngyi, Kincstáros és nem-Kincstáros már gazdag és leendő gazdag nők!!! Nagy öröm volt számomra is a közös ripot, ilyen “alanyokkal” azért több mint öröm jó riportot késziteni!!!:-))) Szerkesztőimnek is nagyon tetszett az anyag, a téma, a téma csomagolása, s úgy tudom már többen fel is iratkoztak a gazdagnok es gazdagmami hirlevelekre. Az volt a határozott benyomásom, hogy már a cim – Idától származik persze – tágult picit valamennyiünk bőségtudata!!! Gratulálok a projekthez és kivánom, hogy mindnyájunkhoz dőljön a lé – jó tudom nem elég kivánni, tenni is kell!!! Sziasztok, Béres Zsuzsa

 • Sziasztok,
  én az ELLE-ben találkoztam veletek a minap, pont akkor, mikor a vonzás törvényyét tudatosan arra alkalmazom, hogy pályakezdőként minél előbb el tudjak helyezkedni és “gazdag” nő lehessek. Aztán megjött a válasz, a segítség: gazdagnok.hu

  Nagyon köszönöm nektek: M

 • Kedves Ida! Örömmel olvasom a hírleveleket feliratkozásom óta, és ez az Elle Magazinban megjelent cikk is – és a Klubrádióban elhangzott riport is :o) – megerősített abban, hogy ott a helyem a következő konferencián. Már nagyon várom a személyes találkozást és a témákat is. Ez a pénzügyi önismereti dolog nálam is nagyon aktuális, valami motoszkál bennem hasonló téren, remélem megkapom kérdéseimre a választ a konferencián! :o) Addig is várom a hírleveleket és számolom a napokat május 8-ig…!

  Szép, bőséggel teli hetet kívánok mindenkinek!

  Éva

 • Kedves Ida!
  Csinálsz majd valamikor online tanfolyamot?

 • Kedves Ida!
  Most néztem meg, hogy Zalaegerszegen van a székhelyed??? Azt olvastam, hogy zegen éltél, de gondoltam, már rég elhagytad a megyét is :)) Én Letenyén lakom és hát Egerszeg nincs olyan messze.
  Szeretném megkérdezni, hogy írhatnék-e privát levelet neked az impresszumban megadott mailcímre. EGy vállalkozásba szeretnénk belefogni testvéremmel és azzal kapcsolatosan szeretnénk veled beszélni.

 • Kedves Ida!

  Mindíg nagy örömmel hallom az újnál újabb sikereitekről szóló híreket. Nagyon sok szeretttel gartulálok az eredményeitekhez, – melyek megéremeltek, ehhez nem is férhet kétség! További sok élményt, sikert, minden jót és szépet kívánok mindannyiótoknak nagyon sok szeretettel:

  Vali

 • Hogy mikor és hogyan legyen online tanfolyam, Andrea, ezen még gondolkodom, gondolkodunk… A mostani online kurzus, a KincsTár május 8-án ér véget olyan értelemben, hogy addig kerülnek fel új tartalmak, tanulnivalók a zárt webfelületre, de a résztvevők még hozzáférnek 2 hónappal tovább is.

  Az időközben kifejlesztett anyagok hozzáférhetőségén gondolkodunk, gondolkodom jelenleg – ami biztos: valamilyen folytatás lesz, de a formáját még nem tudom pontosan, de ez belátható időn belül kikristályosodik, és innen a blogból, ennek hírlevél értesítőjéből meg fogjátok tudni mindenképp!

  Köszönöm az érdeklődést, a bizalmat! :-)

  Ida ***

 • Gratula lányok! Egyre jobbak vagytok! Követendő példa!

 • Kedves Ida!
  Nagy örömömre szolgált a cikk és amit mondtál,ebben teljesen önmagamra ismertem,( már ami a költekezést illeti,ha van miből)Szóval remek amit csináltok,csak gratulálni tudok.További szép hetet kívánok.Csöpi

 • Kedve Ida, Ági és többiek!
  Gratulálok a cikkhez, így tovább!

 • Kedves Ida!

  Szeretném ha bárki segítene nekem abban, hogy egy hét múlva ne kapcsolják ki a villanyt és a gázt a lakásunkban.Egyedül nevelem a fiam,még ezt a hónapot végig dolgozhatom,aztán megszűnik a munkahelyem.Hiába dolgoztam becsületesen,nincs köszönet,sem pardon.Fél éve nem tudom a rezsiket fizetni.A fizetésemet elviszi a lakástörlesztés,és a beszázakékolásra felvett hiteltörlesztés,+ hitelkártyák.Eddig bírtam!Lelkileg,és anyagilag is padlóra kerültem.A fiamat sajnálom a legjobban ez borzasztóan fáj!Az egérfészkes albérlet után egy jobb életkörülményt szerettem volna biztosítani,de belebuktam.Nincs remény,túl rövid az idő,és semmi segítség.A nincsből hogyan lehet,még enni is?A szegény embert még az ág is húzza.Segítsen!!!Erzsike.

 • Sajnos én is hasonló helyzetben vagyok, mint az előttem kommentelő Erzsébet, így én is kíváncsi lennék a válaszra. Bár nekem nincs sajnos gyermekem, én anyukámmal élek egy rokkant nyugdíjból, ami 65.000 Ft. Eddig se dúskáltunk, de apukám tavalyi elhalálozása teljesen padlóra tett minket, mert csak hitelből tudtuk eltemettetni. Én 5. éves egyetemista vagyok, eddig mindig dolgoztam, de január óta semmit nem találok, pedig csak ezért halasztottam el az utolsó félévet. Most lenne egy állandó diákmunkám, de nem tudjuk megelőlegezni a 30.000 Ft-os beutazási költséget ennyi pénzből, hisz vidékről kellene másik vidékre járni, mert Debrecenben semmi nincs (legalábbis a hátszél nélkülinek). Röhej. Nekünk is felhalmozódott rengeteg tartozás, anyu daganatos beteg. Kértem segítséget az önkormányzattól, hogy adjanak kölcsön a beutazásra, hétfőn kapok választ, bár őszintén szólva nem az emberségéről ismert a vezetőség. Nem hinném hogy segítenek, hiába mondom, hogy nem a segély kell de másképp nem tudok elindulni a munkában. Ördögi kör.Nagyon sajnálom hogy manapság ennyi ember, és sok gyerekes család kerül ilyen helyzetbe, önhibáján kívül.
  Hogy pozitívat is mondjak, én is elvégeztem Vida Ági online tanfolyamát tavaly nyáron, és most van készülőben az oldalam a hatékony online hirdetésről.A partnerprogramot is be szeretném vonni, és próbálom jól csinálni. Csak a netet tudjam fizetni, mert már ez az egy kapcsolatom van a külvilággal. A telefonom most kapcsolták ki.Tényleg az utolsó filléremen vettem meg a domain nevet. Sokat tanultam és tanulok azóta is, de tényleg le tudja az embert bénítani a tehetetlenség sokszor.
  Elnézést hogy ilyen negatív lett a hozzászólás, de sajnos ez is a mai világ része. Próbálok kilábalni én is, mert amúgy szeretem az internetes munkát nagyon, és ebből szeretnék a jövőben is megélni. Cél az van, csak ez a fránya tehetetlenség sokszor. Meg sajnos nem is nagyon támogatják az embert, így nehéz pozitívnak maradni. De próbálok. Köszönöm előre is a választ, és remélem Erzsébetnek is tudtok segítséget nyújtani. Sajnos van mikor tényleg nincs ideje az embernek kivárni.

  Addig is minden jót és további sikeres munkát nektek!
  Edit

 • Edit, szeretném, ha JÓL (meg)értenéd, amit írok – és csak egyetlen dolgot ragadok ki abból, amit leírtál…

  ÁLLÍTSD LE a negatív kisugárzású gondolkodást… EZ minden lehetőséget leblokkol. Gyorsan cseréld ki például az önkormányzattal kapcsolatos gondolataidat – EZT itt, amit írtál:

  Kértem segítséget az önkormányzattól, hogy adjanak kölcsön a beutazásra, hétfőn kapok választ, bár őszintén szólva nem az emberségéről ismert a vezetőség. Nem hinném hogy segítenek, hiába mondom, hogy nem a segély kell de másképp nem tudok elindulni a munkában. Ördögi kör.

  Ha azt sugallod, hogy nem hinnéd, hogy segítenek még kisebbek lesznek az esélyeid, bármennyire is lehetetlen ezt elhinni esetleg…

  Megmondom őszintén, amikor ilyen történeteket hallok, akkor a tehetetlenséget érzem elsősorban, mert mit tudnék ÉN például segíteni? Vannak ötleteim, gondolataim, de fogalmam sincs, hogy lehetne ilyenkor leírni, hogy a meglévő nehéz helyzetben az érzékenység még inkább ne mélyüljön el… az érintett ne sérüljön tovább. Direktben meg nem nagyon lehet fogalmazni, ill. nem szabad, szerintem.

  Amit fontosnak tartok, újra csak ezt tudom ismételni, hogy bármilyen komoly kihívás, de valahogy ki kell szállni a negatív gondolkodásból, mert a felbukkanó lehetőségek sem tudnak így megjelenni…
  Én életemben nem egyszer leírtam 20 ötletet arra, hogy honnan szerzek pénzt, hogyan legyen pénzem… addig ott ültem a papir mellett, amig nem lett 20 tippem. És mentem utánuk, és csináltam… ami bejött, bejött, ami nem, nem… de a 20-ból bejön valamennyi, és beindulnak az utat mutató energiák. Mert szerintem ez a lényeg.

  Az adósságkezelés az önálló külön téma, és nagyon valószínűséggel személyes kapcsolatot igényel, lévén, hogy minden eset egyedi, és túl feszíti egy blog kereteit, de még az online tanácsadásét is. Nagyon komoly tanulási helyzet, és csak drukkolni tudok, hogy sikerüljön tanulsággal kijönni belőle.
  Mindkettőtöknek.

  ida ***

 • Erzsike és Edit!

  Több tanfolyamán vettem részt egy amerikai nőnek, Carolyn Dealnek. Agykontroll továbbképzést tartott Budapesten. Az alábbi címen hozzájuthattok.
  http://www.scribd.com/doc/6839678/Carolyn-Deal-A-hatekony-programozas-titkai

  Nekem megvan dvd-n. Többször meghallgattam, nagyon tanulságos. Mindenkinek ajánlom Carolyn előadását!

  Edit Debrecenben most lesz május 9-től tanfolyam. Az Agykontroll honlapján megtalálható az alapítvány telefonszáma, címe, lehet tőlük segítséget kérni a tanfolyamdíj ügyében.

  Kívánom, h a lehető leghamarabb sikerüljön eredményesen túl jutnotok életetek ezen szakaszán.

  Judit
  Edit én a helyedben telefonálnék nekik, mert sose tudni, mekkora kedvezményt adnak!

 • Kedves Judit!

  Köszönöm a segítő szándékot, megnéztem az általad ajánlott weblapokat. Lementettem a gépre a Carolyn Deal dokumentumot, és el is olvastam az este. A Titok c. könyvet is olvastam, és nagyon megragadó volt mind a kettő. Sőt, le is írtam egy papírra a módszer alapján mit szeretnék BIRTOKOLNI, TENNI, LENNI, ÉREZNI, SZOLGÁLNI. Megnéztem az agykontroll honlapját is, láttam az alapítványi részt, ahol arra gyűjtenek, hogy a rászorulók is részt vehessenek a tanfolyamon. Megpróbálom felhívni a központot, bár telefont kell szerezni hozzá. Most figyeltem meg, hogy neked is van segítő honlapod, meg is nézem.
  Kedves Ida, szerintem nyugodtan leírhatod ilyenkor az ötleteidet ami eszedbe jut szerintem nem sérülök ezáltal, hisz épp azért ír az ember ilyenkor, hogy egy kívülálló olyan dolgokat is meglát ami a gondban lévő ember előtt akkor homályba vész.Pont az a legrosszabb ilyenkor, ha úgy tesznek a körülöttünk levők mintha nem lenne semmi probléma, vagy magára hagyják az illetőt mint nagyon sokszor gyász idején, mert kerülik. Ezt is átéltem már, és én nem akarok ilyen lenni senkivel. Amúgy írtál ötletet és tanácsot, amit én is végigzongoráztam, így ugrott be egy másik lehetőség is, ami bár nem ad teljes megoldást de részt igen. Ez is segítség. Holnap szintén megyek pár helyre, amiből megpróbálom a maximumot kihozni. Kívánom ezt Erzsébetnek is!

  Lényeg a lényeg, hogy szeretném megosztani veletek, mi lesz a végkimenetel, rajtam nem fog múlni. További szép hétvégét nektek!

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.