Változik a hozzáállás, könnyebb a megoldás – így gazdagodj!

Egy-egy váltást, nehéz helyzetet másképp és másképp élhetünk meg. Így az anyagi nehézségeket, az anyagi függetlenség felé indulásunkat is. Hogyan reagálsz BAJban? ezt a kérdést tettem fel itt a blogban a közelmúltban, és hogy miért, ennek is megvan a maga története.

Látszólag magánügy, de mégis azzal kezdem, hogy lányomtól, Estee-től, akit újabban Google-angyalnak hívok, nos tőle kaptam egy blogbejegyzést. Eszter tudja, hogy milyen témák érdekelnek, és ez is így jutott el hozzám. A bejegyzés címe egy szívszaggató jaj-kiáltás volt, és hirtelen azt hittem, hogy meghalt egy baba.

Ehhez képest mi történt? Meglebegtettek (!!!) egy kismamákat is érintő megszorító intézkedést. Ellátogattam a honlapra, és a magyar panaszkultúra virágzásával szembesülhettem, meg hogy emberek – ezúttal nők – hogyan hergelik egymást szinte az ideggörcsig. Itt-ott akadt azért néhány józan szó is, szerencsére.

Félreértés ne essék, nem kritizálni, főleg nem ítélkezni akarok. Mitöbb: egyenesen azt gondolom, mindenkinek joga van az érzelmeihez, az érzéseihez, az indulataihoz. Viszont ez a bejegyzés arra indított, hogy végiggondoljam: vajon ki hogyan reagál a BAJ-ban, sőt: meg is kérdezzem ezt. Hol máshol, mint itt a saját blogomban. Szerintem önismereti szempontból nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal: vajon tudjuk-e, hogyan reagálunk vészhelyzetben, kihívásokkal teli időszakban? Tisztában vagyunk-e a saját érzelmeink, indulataink lefutásával, mennyire tudjuk azokat kezelni? Ezenkívül fontos lehet azt is tudatosítani, vajon másokat okolunk, vagy látjuk a megoldásokat, és képesek vagyunk-e kritikus helyzetekben is legalább egy idő után a kontrollt kézben tartani… khm, hát magunk fölött.

Jó, ha ismerjük alkalmasint a gyász lélektanát is, merthogy ez nem csak halálesetnél jelenik meg. Megjelenhet ugyanis minden olyan esetben is, amikor elveszítünk valami addig fontosat. Érezhetünk dühöt, haragot, lázadhatunk, aztán apátiába eshetünk, nem akarjuk elhinni a történteket – mintha nem is velünk esne meg -, aztán fokozatosan képesek vagyunk visszatérni a hétköznapokban, a realitások világába.

A Hogyan reagálsz a BAJ-ban kérdőív kitöltésénél nyereményjátékot hirdettünk, és az online közvetítéssel lebonyolított sorsoláson a nyertes Józsa Berti (Bp) lett.

– Régebben belefutottam a neten egy felhívásba, hogy alakulóban van egy klub vállalkozó és vállalkozni szándékozó nőknek. Tetszett a kezdeményezés, mert nagyon inspiráló tud lenni vállalkozó szellemű nőkkel találkozni, beszélgetni és rengeteg kapcsolatot, együttműködést lehet kiépíteni.

Bertivel így ismerkedtünk meg, és azóta feliratkozott tagja az általam üzemeltetett hírleveknek, hozzám kötődő levelező listák egy részének is. Bertit kicsit kifaggattam arról, hogy ő hogy’ áll a kritikus helyzetekkel, hogyan reagál azokra.

Elképesztő, hogy ha az ember mentalitása, hozzáállása megváltozik, mennyivel könnyebben megoldhatók a dolgok.

– Régebben egy-egy kritikus helyzetben (legtöbb esetben) leblokkoltam, szinte “megbénultam” és ez meggátolt abban, hogy gondolkodjak és valami megoldást tudjak találni. Ekkor kezdtem olvasni különböző Bagolyvár könyveket, amelyek az üzleti szemléletet tanítják és ezek hatottak rám, elkezdtem a rossz beidegződéseimet szép lassan átalakítani, máshogy gondolkodni.
Elképesztő, hogy ha az ember mentalitása, hozzáállása megváltozik, mennyivel könnyebben megoldhatók a dolgok.
Azt vettem észre, hogy már sokszor egy-egy kritikus helyzetből, bajból, nehézségből előnyt kovácsolok. Hogy egy konkrét példával éljek: meg szeretnék jelentetni egy nyelvi kiadványt, amire már egy kiadó konkrét érdeklődést mutatott, de végül mégis elvetette a lehetőséget. Ez engem kicsit sem tört le, sőt, inkább még olyan plusz energiát adott, hogy az van bennem: “úgyis megcsinálom”. Már egy másik vágányon el is indultam a megvalósítás felé.  Régebben tuti, hogy kiakadtam volna, hogy nem jó, amit csináltam, nem adja ki egy kiadó se, és letettem volna róla.

Berti nyelvi portálokat működtet.

– A Spanyol Portál üzemeltetésével foglalkozom, mely a spanyol nyelv és kultúra iránt érdeklődők körének szól. Hetente jelentkezünk új cikkekkel (magyar nyelven), bevételi forrást pedig az értékesített reklámfelületek jelentenek, valamint egyéb alternatív spanyol kurzusok, rendezvények bonyolítása: mint például a felnőttek számára szervezett, nagy sikerrel futó Spanyol Tábor.

Lista reagálásaid beazonosításához

Nos, fontos lehet, hogy te is tudd, mire hogyan reagálsz – íme itt alább egy lista, amiből választhatsz, ha váratlan helyzet ér. Gondold végig, hogy szerinted mi lehet jellemző rád:

o leblokkolok,
o szétszórt leszek,
o nem tudok aludni, túl izgatottá válok,
o lehet, hogy megijedek egy pillanatra, de megrázom magam, és keresem a megoldást,
o passzívvá válok,
o depressziós leszek, és nem látom semminek sem az értelmét igazán,
o az jut eszembe: máskor is voltam nehéz helyzetben, akkor is megoldottam, most is meg fogom,
o dühös leszek, kiabálok,
o szorongni kezdek,
o félek,
o aggódni kezdek, főleg a jövő miatt,
o kilátástalannak érzem a helyzetet,
o elöntenek az érzelmek, és nem tudok normálisan viszonyulni a helyzethez,
o túl érzékennyé, síróssá válok,
o könnyen lehet, hogy órákon át egyfolytában sírok,
o kiszolgáltatottnak érzem magam (mert úgy érzem, nem tudom befolyásolni a helyzetet),
o túlélésben profi vagyok,
o a feszültség engem feldob,
o nincs probléma, általában számtalan megoldást látok,
o akármi történik is, a saját sorsom én irányítom.

A GazdagNők.hu blog olvasói közül többen kitöltötték a már említett tesztet, és náluk az jött ki eredményként, hogy ők többségében ezt érzik jellemzőnek magukra:

* lehet, hogy megijedek egy pillanatra, de megrázom magam, és keresem a megoldást,
* az jut eszembe: máskor is voltam nehéz helyzetben, akkor is megoldottam, most is meg fogom,

illetve azt gondolják, hogy “akármi történik is, a saját sorsom én irányítom”, a testi tüneteikre pedig leginkább ez jellemző: “nem tudok aludni, túl izgatottá válok”.

Vajon nálad mi a helyzet? Gondolkodj el rajta…

Ezzel a témával amúgy, tehát hogy hogyan reagálunk BAJban, és hogyan tudjuk válságos időszakban is az optimizmusunkat megtartani, a pozitív rezgésszintünket akár tovább emelni, konferenciákon, tréningeken, az online kurzuson, de itt a blogban is rendszeresen foglalkozunk. Minél pozitívabbak vagyunk, minél magasabb a rezgésszintünk ugyanis, annál jobban mehetnek a dolgaink, minden téren: anyagilag, lelkileg, szellemileg….

Rezgésszintedet emelheted mások történeteinek, megoldásainak megismerésével. Kiírhatsz tőlük is mondatokat – Berti nyilatkozata is tartalmaz több bölcsességet -, de gyűjthetsz idézeteket máshonnan is.

Javaslom, csinálj idézet-listát magadnak, vagy nézegess idézetes videókat. Alább a hozzászólásokban oszd meg velünk a kedvenceidet, mert könnyen lehet, hogy neked is van idézetes gyűjteményed, és/vagy írd le a mai blogbejegyzésből, mi volt számodra a legtanulságosabb. Köszönet érte előre is! :-)

2 bölcsesség idézet + 1 videó idézetekkel

“… a saját életünk forgatókönyvének mi vagyunk a szerzői.” Tari Annamária

“Ha saját magunkra támaszkodva élünk, akkor saját forgatókönyvünk lesz.” Tari Annamária

Utóirat 1.: Estee, a Google-angyal ;-) igényfelmérő kérdőívét a Google ingyenes szolgáltatásaival kapcsolatban holnap estig, május 25-én, hétfőn éjfélig tudod már csak kitölteni – biztos klassz névnapi ajándék lenne neki, ha ezt megtennéd még ma! ;-) Klikkelj ide – még nyerhetsz is!

Utóirat 2.: A KincsTár online kurzus újraindításáról (amiben Estee is részt vesz technikai mindenesként) kedden kapsz bővebb infót… rendkívüli közbejött események miatt tolódott át erre a napra (most szombatról) – köszönöm a megértésedet. 2009. július 8-tól nők pénzügyi önismeretüket és pénzügyi intelligenciájukat fejleszthetik majd itt!

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

16 Responses to “Változik a hozzáállás, könnyebb a megoldás – így gazdagodj!”


 • Kedves Ida, koszonom ezeket az idezeteket: “… a saját életünk forgatókönyvének mi vagyunk a szerzői.” Tari Annamária, “Ha saját magunkra támaszkodva élünk, akkor saját forgatókönyvünk lesz.” Tari Annamária. Szamomra ezek azt jelentik, igy akar elore akar le is irhatom mit is akarok elerni – ez segit a celom/almom megvalosulasaban, amugy is azt szoktam mondani, az en dontesem es igy az en felossegem. Susana :)

 • Kedves Ida,

  az évek alatt rengeteg inspiráló idézetet szedtem össze, füzeteket írta tele, de mindig vannak aktuális idézeteim annak megfelelően, hogy az életemben éppen akkor mi a prioritás. Mivel lányom már éli a saját életét, már nincs munkahelyem (nyudijba mentem), keresem az hivatásomat, az életfeladatomat. Ehhez kapcsolódnak most a reggel és este ismételt idézeteim, amelyek energiával töltenek fel és inspirálnak.
  Íme az egyik: “Azzá válok, amivé a teremtés szerint válnom kell. Rajtam áll, én vagyok a felelős.(Skip Ross)Ezt én teszem hozzá: “Az akadályozó meggyőződés csak a fejedben van, meg lehet változtatni.”

  További szép napot kívánok Judit:)

 • Kedves Ida!
  Az én kedvenc idézeteim: “kudarc nem létezik, csak késleltetett siker”, illetve a Sóti Judittól kölcsönzött “egyenesen haladok az életutamon” :)
  Egyébként azt hiszem, sejtem, melyik honlapról beszélsz a cikkben, én pont azért szoktam le a rendszeres látogatásáról, mert elképesztően le tudja húzni az energiaszintemet, főleg a hergelés, az ítélkezés, illetve a teljes intolerancia miatt a másképp gondolkozással szemben (tisztelet a kivételnek). Az utóbbi időben viszont ha néha ellátogatok oda, már tudom annyira kívülről nézni, hogy ne bosszankodjak rajta, hanem inkább csak csodálkozom, mennyire nem értik néha a lényeget…
  Anita

 • Sziasztok!

  A Bagolyvár könyvek említése jó emlékeket hozott fel. A PLB, a pozitiv lelki beállítottság volt a kedvencem sokáig. Már lapokban van, annyit forgattam. A ’90-es években azzal ébredtem és mentem aludni. Talán 10-szer is végig olvastam és rengeteget “lökött” rajtam az önfejlesztés kacskaringós útján. Hálás vagyok a kiadóknak érte.
  Most csak egyetlen kérdés jött elő. Feltételezem az amerikai felső- közép- és alsóvezetők zöme ezeken a könyveken “nőtt” fel már a 40-as évektől kezdődően. Valószínű a reagálásuk a felmerülő feladatokra előrevivő. Belőlük kerültek ki a vezető politikusok is. Mégis miért olyan a társadalmuk amilyen?
  Mi szükséges még az emberi tudathoz, hogy a tolerancia, a pozitív gondolkodás alkotó tényező legyen a társadalomban?
  Úgy tűnik, hogy érzelmeink felülírják a jól pallérozott tudatosságot. ??
  Üdvözlettel
  Kaminszki Ildi

 • Kedves Ida!
  Köszönöm a hétvégi újabb ajándékot. Hogyan reagálunk vészhelyzetben? Amikor valós, igazi vészhelyzetbe, életveszélybe kerültem ámulatba estem saját reagálásomon. Soha nem hittem volna el magamról azt, ahogy viselkedtem: soha ebben az életben olyan nyugodt, félelem és aggodalommentes, tiszta gondolkodású nem voltam, mint abban a kritikus pillanatban. Csak lestem ez én vagyok? Nincs mese én voltam. Érdekes volt megtapasztalnom ezt az oldalamat is.

  Üdv: Vali

 • Nekem egyetemista koromban volt egy-ket kedvenc idezetem. Az egyik (romanbol forditva) igy hangzana: “Az elet nem folyik ki annak az ujjai kozott, aki okolbe tudja szoritani a kezet.” A masik tulajdonkeppen nem idezet, en talaltam ki… Szoval igazan nehez helyzetekben azt mondogattam magamnak, hogy ” Egyesek tuleltek Auschwitz-et.” Amit kesobb ugy egeszitettem ki, hogy ” Egyesek tuleltek Auschwitzet es lehet hogy bolgodan eltek amig meg nem haltak”. Sajnos a “bennem elo szabotorok”, nem mindig hagynak ugy cselekedni ahogyan igazan szeretnem es ennek mar meg is fizettem itt-ott az arat, de legalabb most mar ismerem ezeket a szabotoroket es probalok ellenuk tenni. Veszhelyzetben foleg.
  Millio puszi mindenkinek.

 • “Ki önmagának nem parancsol, mindörökre szolga lesz.” – Goethe (azt hiszem)
  Én ezzel szoktam magam “noszogatni”, amikor rám tör a lustaság, a halogatás és hasonlók. :-))

 • Kedves Lányok!

  Köszönöm az együtt gondolkodás lehetőségét nektek.
  A Bagolyvár kiadó könyvei tényleg zseniálisak, a hivatásom miatt is napi szinten olvasom valamelyiket.
  Kőrösi Csoma Sándorról maradt egy anekdota még a kollégiumi éveiből:
  Nem a kényelmes ágyba tért nyugovóra, hanem a kemény padlóra feküdt le. Amikor a diáktársai megkérdezték, miért, azt válaszolta: -Én vagyok az egyetlen ember, akinek parancsolhatok.
  Engem ez mindig kilendít a holtpontról.
  Sok vigasztalást találok még a Bibliában is, különösen a Prédikátor könyvében és a Példabeszédekben.
  A pénzhez való hozzáállásról pedig annyit, hogy tényleg nagyon sok fontosabb dolog van, mint a pénz, de azok mind igen sokba kerülnek…
  Üdv: Kubi

 • Sziasztok lányok!
  Az én kedvenc idézetem a Mestertől való: “Utolsókból lesznek az elsők, elsőkből az utolsók.”
  Meg egy zen történet is sokszor eszembe jut (nem biztos hogy pontos): Két béka bemászik egy befőttesüveg langyos tejbe. Rettentően jól érzik magukat, jól szórakoznak, ám egy idő után beesteledik, kihűl a tej, fázni kezdenek. Ki akarnak mászni de nem tudnak. Taposnak, taposnak, taposnak. Elfáradnak. Az egyik béka hisztizni kezd. Őrjöngve, teljesen kikészülve merül el a savanyú lében és megfullad. A másik nem adja fel. Csak tapos, tapos, tapos megszállottan. A tejből egyszer csak túró lesz és kiugrik a tetejéről a szabadba.
  Puszi: Hanna

 • Sziasztok!
  Nekem a szamár a kedvencem!
  Történt egyszer ugyanis, hogy a paraszt bácsi szamara beleesett a kútba. A szamár elkezdett szánalmasan bőgni , és a bácsi nem nagyon tudta, hogy mit csináljon. Végül úgy döntött, hogy betemeti a kutat a szamárral együtt. A kútra sincsen szükség, a szamár is öreg már. Áthívta a szomszédit, hogy segítsenek. A csacsi kétségkívül „válsághelyzetben” volt. Nekiláttak, elkezdték szórni a földet a kútba. A szamár először még keservesebben bőgött, de hamarosan csend lett. A paraszt már azt hitte, hogy vége a szamárnak, és benézett a kútba. Meglepetten látta, hogy a szamár minden lapát föld után megrázta magát, ettől a föld lehullott róla, és ő ahelyett, hogy hagyta volna eltemetni magát, egyre feljebb került. Végül a „csacsi!” feljutott, kimászott a kútból, és elsétált.

  Minden nehézség egy alkalom arra, hogy megrázd magadat, legyűrd az akadályokat, és azok hátán egyre feljebb emelkedj.

  Én már kezdtem szédülni a sok rázkódástól, de utolsó pillanatban rátaláltam erre az oldalra, így most már töltődöm.
  köszönöm mindenkinek!

  Üdv:Tyúkanyó

 • Köszönöm az energetizáló gondolatokat! “Hozzájárulok” a töltéshez, mindannyiunk számára,egy általam kedvelt idézettel, nekem tetszik:)
  “Az igazi művészet az,
  amikor azt csinálom,
  amit leginkább akarok,
  és meggyőzök másokat,
  hogy fizessenek érte.” /R.D. Laing/
  Üdv: Jakab Gyöngyi

 • Nekem most az a legújabb kedvencem, amit, azt hiszem, “Az élet nem küzdelem”-ben olvastam. :-) Hogy meg kell különböztetni a küzdelmet az erőfeszítéstől.
  Mert a küzdelem egy olyan valami ELLEN folyik, amit nem tudunk megváltoztatni. Ez sok esetben hosszú ideig tart (amíg fel nem ismerjük, hogy nem érdemes) és el lehet benne vérezni.
  Az erőfeszítés pedig valamiÉRT történik, és rövid idő alatt túl lehet esni rajta, és még gazdagodunk is általa…

 • Egyik kedvenc idézetem H. Jackson Brown-tól származik:
  “Amikor azt mondod:”Feladom!”, gondolj arra, hogy ilyenkor másvalaki azt mondja:”Egek, micsoda lehetőség!”
  és érdemes motiváló, fejlesztő könyvekre napi szinten időt szánni!

 • Ajánlom még figyelmetekbe a nehézségek nagy haszna c. könyvet is! (Bagolyvár Kiadó)

 • Mikor a gimiből ballagtam, kaptam egy szalagot az egyik csokorban. Az az idézet nagyon megmaradt bennem:

  “Ne gondold, hogy ami neked nehezedre esik, az emberileg lehetetlen. Inkább úgy fogd fel, hogy ami emberileg lehetséges és megszokott, azt te is elérheted!” Marcus Aurelius

  Már, több mint 15 éve, de ez egy életre velem marad.

 • “Úgy élj a jelenben, hogy a jövőben megbánás nélkül gondolhass a múltra.”

  Ha valami olyan történik, ami neked nem jó, akkor változtass rajta. Ha nem tudsz változtatni rajta, akkor változtasd meg a gondolkodásodat. Nem az számít, hogy mi történik, hanem az, hogy mit gondolsz arról, ami történik.

  Addig jár a korsó a kútra, amíg oda nem ér. :-D

  “Minél többet tanulok, annál butább lesz az ellenségem.” (kínai hadvezér)

  Üdv,
  Évi

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.