Párok és a pénz

A párkapcsolatokban a pénzkérdés jelenti az egyik leggyakoribb vitaforrást – ki ne tudná ezt közülünk? Általános az a tapasztalat, hogy e téren is szinte vonzzák egymást az ellentétek, azaz gyakran egy költekező például egy spórolással kerül össze. Ezzel a témával önállóan foglalkozunk egyébként, hogy miben és miért viszonyulnak másképp a pénzhez a nők és a férfiak a női pénzügyi önismeretet és pénzügyi intelligenciát fejlesztő online kurzuson, annak újra meghirdetett folytatásában, a KincsTár2-ben is.

Különösen kiélezett helyzetekben mérgesedhet el a vita a pár 2 tagja között: mindenki a magáét hajtogatja annak szikrányi jele nélkül, hogy a másikat legalább kicsit is megértse. Jennifer Good “Pénz kontra szerelem – a túlélés három szabálya nehéz időkben” címmel írta le jó tanácsait, ami a GazdagNők.hu olvasóinak is érdekes lehet.

A nehéz időszakokhoz való hozzáállás egy pár esetében vagy összekovácsolja, vagy szétbontja a kapcsolatot. Habár gazdaságilag nehéz időket élünk át világszerte, nem szükségszerű, hogy a párkapcsolatod ezt megszenvedje – véli Jeniffer Good, s jómagam is egyet értek vele. Szerinte egy kis kreativitással és az alábbi 3 szabály betartásával a mostani helyzetet lehetőségként is fel lehet használni  arra, hogy egy pár inkább megerősödjön: elmélyüljön az összetartó barátságuk, a köztük lévő meghittség inkább fokozódjon. Ehhez persze nagy fokú tudatosság kell lehetőleg mindkét fél részéről.

Nézzük, mit tehet tehát egy pár pénzügyileg válságos időkben, hogy a kapcsolatuk inkább megerősödjön?

1. szabály

Mindig a párkapcsolatod legyen az első számú szempont. Bármilyen stresszhelyzet merüljön is fel, fontos, hogy ne feledkezz meg róla, hogy ti ketten egy párt alkottok. Amit egyikőtök tesz vagy mond, az hatással van a másikra is. Ha kikészít valami, akkor azt feltétlenül beszéld meg a pároddal. Ne halmozd fel magadban, mondván, hogy majd csak jobbra fordulnak a dolgok. A párod tudja, hogy valami nincs rendjén, tehát ne játssz kitalálósdit, hanem tárgyaljátok meg a problémát. Két fej mindig hatékonyabb az egynél, ha kreatív gondolkodásról van szó.

2 szabály

Ne mondj le a szórakozásról. Ha az élet nehezebbé válik,  ennek könnyen áldozatául eshet a vidámság, a szórakozás. Azonban ez súlyos hiba. Pontosan az ilyen élethelyzetekben van a legnagyobb szükséged arra, hogy nevess és érzelmileg kimenekülj a hétköznapokból. Talán csak egy kis leleményességre van szükség, hogy meglásd a napos oldalt, és megoldást vagy új nézőpontot találj a jelenlegi helyzettel kapcsolatban. Ehhez Jennifer Good 10 ötletet ad – ezeket lehet, hogy mókásnak, netán furcsának találod, de emlékeztetni szeretnélek arra, hogy igenis fontos, hogy megemeld a rezgés szintedet, akár tudatosan törekedj örömforrások meglelésére, mert ez jobban segít(het) téged és párodat is, mint a búslakodás, az aggodalmaskodás, a szorongás vagy egymás okolása.

Tehát játsszatok! :-) Jöjjenek hát a tippek, biztosan találtok köztük nektek megfelelőt – vagy találjatok ki ti magatoknak valami mást (éljen a kreatívítás!)):

 1. Vízipisztoly harc
 2. Közös játékkal töltött este
 3. Kifestő színezés közösen
 4. Autók tesztvezetése
 5. Bútorátrendezés a lakásban
 6. Kert létrehozása
 7. Egymás fényképezése
 8. Álomtábla kollázs összeállítása
 9. Piknik és az emberek megfigyelése
 10. Az álomotthon megtervezése

3. szabály

Legyen közös célotok! Ahhoz, hogy egy csoporton belül fenntartható legyen a közös irányvonal, rendelkezniük kell egy megvalósítandó közös céllal. Ugyanez érvényes a párkapcsolatra is. Ha mindketten céltalanul éltek napról napra és nincs egy kitűzött közös irányotok, akkor nagy valószínűséggel vagy eltérő helyen köttök majd ki, vagy olyan helyen, ami nem is volt szándékotokban. Üljetek le és beszéljétek meg az egyéves, ötéves és tízéves terveiteket és elképzeléseiteket. Kell, hogy legyen valamilyen cél, ami felé együtt, közösen haladtok, még ha olyan egyszerű dolog is, mint a nyaralás vagy egy új autó.

Változott, mégpedig pozitív irányban több részvevő nőnek a párkapcsolata, aki a GazdagNők online kurzusán női pénzügyi önismeretet tanult a KincsTárban. A KincsTár2-ben is van erre lehetőséged – ugyanis 2009. július 8-án újra indítjuk! Jelenleg él egy kedvezményes jelentkezési lehetőség, de csupán jövő hétfőig, azaz 2009. június 8-ig. MOST olvasd el erről a részletes tájékoztatót – klikkelj ide érte! ->>>

Utóirat: ha nem túl indiszkrét, akkor örömmel veszem tapasztalataidat, s örülnék, ha megosztanád velünk az élményeidet párkapcsolat és pénz témában. Hm? :-)

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

11 Responses to “Párok és a pénz”


 • Nagyon tetszik a téma.
  Nem véletlen van házasságnál: jóban-rosszban…..(és itt nem a sorozatra gondolok!)
  Mi is cselekvési tervet szoktunk készíteni, vagy elmegyünk közösen mozogni, egy jó nagyot sétálni, felmegyünk a Citadella tetejére és megnézzük este a várost, vagy visszatérünk bimbózó kapcsolatunk első állomásai egyikéhez és legfőképpen KOMMUNIKÁLUNK. Ráadásul helyesen. Mivel férjem kommunikációs tréner így meg tudtam tőle tanulni a helyes kommunikációt, ez pedig rengeteget segít a problémák megoldásában bármilyen téren is. Mivel a családok nagyrészében helytelen kommunikáció zajlik ujjal mutogatás, hibáztatás, bűnbak keresése..stb, így gyermekeink is sok esetben a rossz mintát veszik fel. A felnövekvő generáció feladata a hibák felismerése, és azokon való változtatás.

 • Nekem elég negativ a tapasztalatom.
  Feladtam a kapcsolatomat,mert börtön volt az életem,ami 4 évig tartott.
  Gyermekemmel otthon voltam,és csupán a családi potlékot kaptam.A párom’ járt bevásárolni,h ne kelljen pénzt adnia.Én sehova nem járhattam,se torna se szórakozás,sehova.A beszélgetéssel nem jutottunk elöre,olyan,h játék,vagy jövőtervezés,számára ismeretlen fogalom volt.Igen csak megborult az életem.Mai napig is azzal probál sakkban tartani,h gyerektartást is alig alig fizet.Igy nagyon nagy szükségem lenne a a kurzusra,mert most kezdek újra magamra találni,de jelenleg az anyagi helyzetem igencsak bekorlátoz.Szertnék változtatni a helyzeten,de hogyan?

 • Év elején (január 1. hete) mindig van egy közös esténk, amikor megtervezzük férjemmel az évet. Célok (pl. 65 kiló vagyok, ő 85:)), kulcsterületek, konkrét kívánság lista (havonta bringatúra közösen), stb… Idén 3 kulcsterületünk van: Egészség, Család, Munka és ezek alatt ott vannak a közös céljaink és a külön-külön céljaink is. Mindez egy képkeretre ráírva és felakasztva az étkező asztal mellett, így minden egyes alkalommal elolvasom, feltöltődöm és pozitív, “nyitott állapotba” kerülök.
  Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy egy pohár (üveg) finom bor mellett beszélgetve ÍRJA LE és AKASSZA jól látható helyre (hűtőre, tükörre) a lakásban ezeket a célokat, gondolatokat. :-)

 • Nagyon fontos a téma, szinte életbevágó. A lényeg, hogy a két fél egy irányba nézzen. Nekem az a problémám, hogy otthon nem láttam semmiféle jó példát, a pénz a mi korunkban tabutéma volt, azt sem tudtam, mennyit keresnek a szüleim, csak azt, hogy mindig túl kevés a zsebpénzem. :-) Arra pedig nem jöttem rá, hogy a kevésből is kell félreraknom, persze kaptam “utasítást”, hogy vezessem a kiadásaimat meg mindent, de egy gyereknek mondhatod… ha nem látja a jó példát, nem fogja csinálni. Amikor kevés volt, spóroltam, amikor több volt, megszabadultam tőle számolatlanul, azt pedig nem tudtam, hogy kevésből is kell félretenni. Amikor párkapcsolatban közösen “osztottuk be”, akkor is feléltünk mindent, ami nagyon nagy hiba volt, a végén döbbentem rá, hogy ez így nem lesz jó, de akkor már nem egyfelé néztünk (persze nem ez volt a válook, de jó tapasztalatom még nincs a témában)
  Most már művelem magam egy ideje a témában, és nem akarok pénzügyileg egészségtelen párkapcsolatot többé, szóval köszönet a témáért.!
  :-)
  Évi

 • Nagyon örülök én is a témának, mert majdnem tabut is dönget, és annyira mindennapos. Nyilván a mélyben sok minden van. A férfi “hatalma” és a nő “kiszolgáltatottsága” amit tetéz a Gyes, Gyed és a társadalmi elvárások, otthonról hozott minták.

  Számomra a nevetés és a lazulás a nagy ecke, mert valóban feledjük. A pohár bor, egy jó vacsi, egy kedves gyümölcstál a másiknak, vagy “csak” gesztusok, másikkal törődés és ennek folyamatos fenntartása, időben alkalmazása megnyitja az utat a beszéd fele is. De tapasztalatom, hogy a nőnek kell okosabbnak lennie, és engedni az akár valós sértettségéből is, mert az erősebbik nem erre nem nyitott.

 • Sziasztok,

  nagyon fontos, mert ahogy látom a párkapcsolatokban a legtöbb keserű vitát a pénzügyek okozzák. Nekünk a házasság véd-és dacszövetség. Mindent meg lehet beszélni és fontos a kettesben töltött idő, még a gyerekek mellett is! Egyébként újkeletű a nők anyagi kiszolgáltatottsága, történeti szinten ugyanolyan fontos volt a nők szerepe, munkája. Ők vezették a birtokot amíg férjük háborúzott vagy alacsonyabb társadalmi rétegekben a munkája kulcsfontosságú volt. A házasság pedig nem szerelmi volt, hanem gazdasági-szociális kapcsolat volt elsősorban. Ha létezett mellette érzelem, az csak hab volt a tortán.

 • Van egy Tündér, aki a válladra száll és a füledbe súg. Száját nem szavak, hanem buborékok hagyják el. Ha hagyod ezek a színes, kis gömbök eljutnak a legbelsőbb énedig. Amit mond: az ÉLNI és ÉLNIHAGYNI gondolat. Hogy mit kezdel vele, az már csakis a Te dolgod.

 • Sziasztok, nekem a Kincstar nagyon sokat jelentett penzugyi szempontbol mindenkeppen, mert segitett megerteni az ok-okazati osszefuggeseket. Sokkal nyiltabb es hatarozottabb lettem, konnyebben kerdezek a Paromtol – O is eszrevette a valtozast es hat 1-2 dolgot azert a keze kozeleben is hagyok, annyira nem titkozatoskodok mar a penzugyeimet illetoen, merthat /van/volt bennem egy felsz – nem csinalom tokeletesen a penzkezelest. Ugy gondolom mindencsak latasmod/hozzaallas/gondolkodasmod kerdese – ja meg tudni kell azt, hogy tulajdonkeppen mit is akarok en. En penz nelkul nottem fel – egy penz kozpontu vilagban – szamomra mindig is “termeszetes” volt az – elobb a lehetosegeimet szukseges kihasznalni es onnan tovabblepni. Azt nem allitom, hogy konnyu, fajdalommentes volt a kurzus, mert az elejen rogton atutalasi gondokkal kezdodott minden, de az Idaval kozosen megoldottuk. A Kincstar masik nagy erossege szamomra, nagyon pozitivan all a dolgokhoz, meg akkor is amikor a nehezsegekrol van szo. Susana :)

 • Kedves Mindenki!

  Június 7-én ismét TÍZMILLIÓSZOROS NAP, mely a tibetiek szerint rendkívüli energiákkal segíti a gyógyulást, a problémák megoldását, az elengedést és a teremtést. Ezen a napon ráadásul TELIHOLD lesz, mely szintén az elengedés energiáit segíti, tehát a két hatás összeadódik.

  KÜLÖNÖSEN nagy figyelmet kell szentelni gondolatainknak. Arra KONCENTRÁLJUNK, amit el szeretnénk érni életünkben, és amennyiben észleljük negatív gondolatainkat vagy érzéseinket, akkor tudatosan gondoljunk arra, hogy ezt most tízmilliószoros erővel ELENGEDJÜK!! Környezetünkben is hívjuk fel minél több ember figyelmét a tudatos gondolkodásra, hogy mások is részesülhessenek ebből a lehetőségből.

 • Sziasztok!
  Ida megint beletalált a céltábla közepébe ezzel a témával – szerintem nagyon jó! Maga a téma, a javaslatok, és persze a hozzászólások!
  Kata,
  nagyon tetszik a nálatok bevált gyakorlat, szerintem én is bevezetem, de már most, az év második felére.
  Köszönöm mindenkinek!
  Andi

 • Hajrá, hajrá Andi :-) Örülök, hogy tetszik a módszer :)

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.