Mire költöm a pénzt, azaz egy konzultáció kulissza titkai :-)

Miért fontos a bevételek-kiadások vezetése? Ez volt az egyik fő kérdés annak a Skype segítségével bonyolított konzultációnak, ami Budapest és Debrecen viszonylatában zajlott. Beszélgetőtársam Nagyné Tóth Ágnes volt, aki bizonyos szempontból különleges a KincsTár1 hallgatónői között, ugyanis a női pénzügyi önismeretet és intelligenciát fejlesztő online kurzus közben (!!!) szült, Skype-ot korábban nem használt, de simán megtanulta, és beszélgetés alatt is odahozta épp felébredő babáját, aki szoptatás közben azonnal meg is nyugodott. :-) Szóval igen, a távtanulás, a távoktatás segítségével ennyire egyszerűen megoldható sok minden. De főként az, hogy kényelmesen, a saját női élethelyzetünkhöz rugalmasan alkalmazkodva tudjunk, tudjon bárki is tanulni.

Skype-konzultáció a KincsTár2-ben is

A hangfelvételt azért is mutatom meg, hogy el tudd képzelni, hogyan bonyolódhat majd a KincsTár2-ben is egy tanácsadás – amennyiben igényled. Ebből a beszélgetésből meg tudod azt is ítélni, hogy a hangnem, a kapcsolat formája mennyire lehet neked is megfelelő.
A felvételt nem kozmetikáztuk agyon vágásokkal, így ugyanis természetesebb, hitelesebb – kérlek, hogy hallgasd türelemmel. Köszönöm Ági nevében is (ő természetesen hozzájárult a felvétel közzétételéhez). :-)

Témák, amiket érintettünk:

 • – “mire költöm a mennyit” :-),
 • – milyen tételek lehetnek a költségvetésünkben,
 • – állandó költségek, változó költségek értelmezése a személyes pénzmenedzsmentben,
 • – hol, milyen formában vezeted a bevétel-kiadásokat,
 • – a formánál fontosabb a szokás kialakítása, annak betartása,
 • – milyen következtetéseket vonhatunk le, voltaképpen mihez is ALAP a havi költségvetésünk vezetése stb.

Hallgasd meg hát a Skype-on folytatott konzultációs beszélgetést – klikkelj a kis nyílra! :-)

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Utóirat 1.: Emlékeztetlek arra, hogy a KincsTár2, női pénzügyi intelligenciát fejlesztő online kurzuson a kedvezményes részvételre június 8-án éjfélig van jelentkezési lehetőséged! Bővebb információt itt találsz róla ->>

Utóirat 2.: Ha van kérdésed a konzultációs hangfelvétellel és/vagy a KincsTár2-vel kapcsolatban tedd fel nyugodtan a hozzászólásokban! De a véleményed is érdekel! :-)

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

19 Responses to “Mire költöm a pénzt, azaz egy konzultáció kulissza titkai :-)”


 • Mint férfi én is aktív olvasója vagyok a hírlevélnek, így most egy férfi véleményt is lehet hallani tőlem.:)
  Az egyik felvételben volt róla szó, hogy nemcsak a nőknek lenne érdemes megtanulni mindazt, amit a pénzről tudni kell, hanem a férfiaknak is. Ebben tökéletesen igazat tudok adni, hiszen köztük is van, akinek nem ártana megtanulni néhány alapot.:)
  Tapasztalatból tudom, hogy a Skype segítségével remekül lehet beszélgetni. Ez még abban az esetben is így van, hogyha nincs webkamera. Tulajdonképpen itt is ugyanúgy rá lehet hangolódni egymásra és lehet nagyon jó beszélgetést végezni. Akik szeretnek sokat beszélgetni telefonon, azok pontosan tudják, hogy mennyire is igazat mondok, mert náluk is ez zajlik le.:)
  Ingyenes, és a személyes konzultációra is jól használható.
  Chi*** Csapó Ida-nak meg csak gratulálni tudok. Már így kívülről szemlélve a dolgot is érződik, hogy tele van tudással és tapasztalattal, amit érdemes kihasználnotok.:)

 • Évekkel ezelőtt már vezettem kiadási naplót (nem is tudom miért hagytam abba, most újra elkezdtem) és én pl. az “élelmiszer” kategóriát al-kategóriákra bontottam: “alapvető”, “luxus”, “nass” és “eating out”.
  A “luxus”-ba kerültek olyan tételek, amik nem igazán szükségesek a túléléshez, de megengedhettem magamnak.
  A “nass”-ba ment a csoki, cukorka, fagyi, kóla stb.
  Az “eating out”-ba pedig a házon kívüli, éttermi étkezések.

  1-2 hónap után már sokkal könnyebb volt lemondani pl. a nasikról, amikor a boltban állva végigfutott az agyamon, hogy “Dehogyis fogok én havi XXXXX Ft-ot költeni egészségtelen hülyeségekre! Abból be tudok fizetni egy tanfolyamra, stb.” :-))

 • Molnár-Rozvadszky Andrea

  Kedves Ida!
  A konzultációban elhangzott, hogy a kiadás-bevétel vezetésére léteznek ingyenes szoftverek, tudnál ilyet ajánlani? Jelenleg excell-t használok.
  Köszönöm
  Andi

 • Andi,
  ingyenes magyar szoftverek:

  a) AceMoney Lite v3.10.3 (magyar)

  http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/acemoney-lite-v3-16-1-magyar–UZ9.html
  Személyi kiadások, megtakarítások kezelése.
  Az ingyenes, magyar nyelvű programmal személyes, illetve családi kiadásainkat, bevételeinket, banki és egyéb pénzügyi műveleteket tarthatjuk nyilván. A szoftver tetszőleges pénznem, ország, valamint bank kezelésére alkalmas.

  b) Money Manager Ex v0.9.3.0 (magyar)

  http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/money-manager-ex-v0-9-4-1-magyar–SV12.html
  Otthoni pénzügyi nyilvántartó.
  Kiadások, bevételek, csekkbefizetések, befektetések és megtakarítások nyilvántartására használható ingyenes magyar nyelvű szoftver. Alkalmas több pénznem, tetszőleges bank és pénzintézet kezelésére, valamint általános és részletes kimutatásra.

  c) Personal Finances Lite v3.0 (magyar)
  http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/personal-finances-lite-v3-1-magyar–ZY12.html
  Kiadások, bevételek, csekkbefizetések, befektetések és megtakarítások nyilvántartására használható ingyenes magyar nyelvű szoftver. Alkalmas több pénznem, tetszőleges bank- és pénzintézet kezelésére, valamint általános és részletes kimutatásra. Magyarítás: Döbröntei Sándor

  ********

  Viszont jelezném, hogy nincs egységes megoldás – tehát mindenkinek magának kell megtalálnia, hogy mi felel meg az egyéniségének, a lehetőségeinek.
  Tehát nem biztos, hogy át kell térned a táblázatról… de ezt Te majd el tudod dönteni.
  A fenti infok birtokában is :-)

  Ida *** soxerivel :-)

 • Kedves Ida!
  Még nagyon régebben én is vezettem,és méghozzá elég sokáig
  a házi kiadásainkat, a férjemmel együtt. Egy idő után a férjem és én úgy döntöttünk,hogy ami befitetendő csekket azt rögtön be is fizettük. Nagy bevásárlást csináltunk, aztán csak a napi kissebb kiadások maradtak, mint pl: tej, kenyér, és a főzéshez való friss zölségek.
  Aztán valahogyan közös megbeszélés utján nem is vezettem,hisz a férjem is mondta, hogy ugy is ketten kezeljük a pénzt és miért legyen belőlle csak felesleges adminisztrálás. Igy maradt el,de ebből sosem voltak problémáink, hisz év végén is csináltunk egy évvégi elszámolást az eddigi bevételből- a kiadásig.
  Ugy döntöttünk amit ki kell adni azt nem lehet elmulasztani,természetesen ki kell fizetni. Meggyondoltuk a kiadásainkat is ,hogy csak a fontos dolgokra fizetünk.
  Ez igy is történt. Közben a férjem sajnos betegségben meghalt. Nem vezetem a családi bevételt és kiadást,mert már csak egyedűl vagyok és én pedig amin csak lehet a nyugdijamhoz képpest spórolok. Igy én nem vezetem a családi kiadásaimat füzetbe.

 • Nyugdíjasan, hasonló élethelyzetben már lehet, hogy mi is hasonlóan gondolkodnánk, mint Deák Gyuláné – sajnos, nem írtad a keresztnevedet, pedig szívesen megszólítanálak személyesebben :-)

  Viszont a most nyugdíjba készülők nagyon veszélyeztetett réteg… jelentősen megváltozott a világ. És mindannyiunknak, a nőknek pedig különösen fel kell készülniük arra, hogy tájékozottak legyenek személyes pénzmendzsment terén, és meg is tanulják azt. Aztán dönteni tudjanak arról, hogy miképp és hogy gazdálkodnak a pénzzel (ha egyedül vannak, ha családosak), hogy elkerüljék a kiszolgáltatott helyzeteket. S minél korábban kezdi ki-ki, annál megalapozottabb lehet az anyagi jövője is.
  Én ezért igyekszem tenni – itt a blogban is, valamennyi nő érdekében.

  Ida ***

 • Garamvölgyi Zsuzsa

  Kedves Ida!
  Olyan jó olvasni rendszeresen a mindannyiunkat érintő sorokat.Már az üdvözlés is -de a vége is olyan bíztatóan erősító, hogy ezért is köszönöm ezeket a hírleveleket!!!!!
  Én még nem juitottam odáig el, hogy ennyire rendszeresen figyeljem a kiadásaimat. Hogy emmyire beosszam a bevételt. Szeretnék eljutni idáig…………
  Szép hetet neked és mindenkinek. G. zsuzsa

 • Kedves Ida!

  Én is hosszú évekig vezettem a pénzügyeimet, “Háztartási napló”-nak neveztem el a füzetet.
  Már legalább 5 éve nem vezetem. Amikor csináltam, mindig nagy meglepetést okozott, mert mindig több volt a kiadás rubrikában, mint a bevételi oldalon. Nem tudom, hogy csináltam, de egyszer csak belefáradtam. Bár az igazság az, hogy adott némi áttekintést visszamenőleg.
  Hatásodra most újra elkezdem. Átértékeltem a dolgokat.

  További szép napot kívánok mindenkinek.

  Ildikó

 • Ildikó, azért kell vezetni a pénzügyeinket, mert így tudunk felépíteni egy sikeres pénzügyi életvitelt! Így tanulunk meg beosztani, a jövőre tervezni, és messzire elkerülni az eladósodást, mégis jutni ötről hatra, sőt: még többre!

  Szóval mindenképp vezessétek, mert ha a pénzt kontroll alatt tudjuk tartani, akkor az érzelmeink is semlegesebbek lesznek vele kapcsolatban, és kiegyensúlyozottabbak leszünk = jobb lesz a rezgés szintünk, és innen sokkal jobban tudunk a bőség állapotába is kerülni/LENNI :-)

  ida ***

 • Én a mai napig vezetem a kiadásokat, igaz, csak a rezsi, a fizetnivaló van benne, meg hónap végén hozzáadom a kaját. De az a baj, hogy arra is előre el kellene különíteni egy keretet, mert így mindig az az érzésem, hogy “Na még ez belefér.”De ha félretenném a rávalót, akkor csak annyit költenék, amennyire telik belőle. Aztán hónap végén csak nézem, mennyi mindent ki lehetett volna hagyni a kosárból. Pedig igazán nem veszünk drága dolgokat. Elvégre a GYES-t nem is erre szabták.

 • Molnár-Rozvadszky Andrea

  Nagyon köszönöm Ida, végignézem őket, majd kiválasztom, hogy a családi kiadás-bevételhez melyik a legalkalmasabb.
  Andi

 • Molnár-Rozvadszky Andrea

  Ida, mind a három linkre azt írja: not found. Lehet, hogy már nincs benne az adatbázisban.

  Andi

 • Andrea, bár nem én vagyok Ida :) , de a megoldás a problémádra: ne kattints a megadott linkre, hanem másold a böngésződ címsorába, és működni fog.

  Üdv,
  Timi

 • Hmmmm…. mégsem az igazi, mert valami programozható sportprogramot ajánl… :(

 • Nem tudom, mi történhetett, Timi, Andrea… Egy korábbi anyagból másoltam be az infokat – anno jónak tűnt.
  Most megkerestem az elindulási pontot – tehát itt nézd, nézzétek meg akkor, mi lehet érdekes:
  http://www.szoftverbazis.hu/kategoriak/alkategoriak/penzugy-es-tozsde-irodaipenzugy.html

  Ida-kösz***

  Utóirat: időközben kijavítottam a fenti linkeket, le is ellenőriztem őket – most már jónak kell lenniük :-)

 • Kedves Ida!

  Köszönöm az ingyenes szoftverre a tanácsod, igyekszem minél hamarabb kipróbálni.
  Szép napot!

  Ági

 • Molnár-Rozvadszky Andrea

  Köszönöm Ida, így már megtaláltam.

  Andrea

 • Sziasztok, Ti Nők!
  Bocs, a weboldalt nem reklámokból írtam be, de az életem az ingatlanozás, nem tudok magamból kilépni!
  Új tag vagyok, 56. évemben járok és bizony eléggé sok az anyagi gondom. Két válással a hátam megett, 1 esküvővel előttem… :)
  Üdvözlöm Idát és Mindenkit! Legyen szép a napotok! :)

 • Sziasztok!

  Lehet, nem a legmegfelelőbb bejegyzéshez kommentelek, remélem, mindenki megtalálja, akinek szüksége van rá: én az AceMoney (http://www.mechcad.net/products/acemoney/) nevű programot használom könyvelésre (sok-sok év füzet és 2-3 év excell után), és nagyon ügyesen összegzi idő ill. kategória alapján a dolgokat. Az ingyenes verzió 1 számlát enged vezetni, a fizetős verzióban többet is lehet (én szeretem a KP-t és a bankszámlá(ka)t külön vezetni). A kategóriákat és alkategóriákat bővíthetjük és van magyar felülete is a prg-nak.
  Hátha valakinek ez lesz a “megváltó”. :)

  Üdv:
  Edina

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.