Gondolkodj gazdagabban! (Tina 2009. június – 23. sz.)

Ha a világ összes vagyonát egyenlően felosztanák az emberek között, pár év múlva ugyanazok lennének gazdagok, akik a felosztás előtt, és a korábban szűkölködők újfent szegénnyé válnának. Eszerint létezik valamiféle sajátos gondolkodásmód, hozzáállás, tudás, amely gazdaggá tesz, ennek hiánya pedig szegénységben tart… Gondolkodjon gazdagabban! címmel a Tina Magazin idei 23. számában június elején jelent meg egy írás, amelyben jómagam voltam az egyik nyilatkozó. Aki kérdezett: Jánosi Valéria újságírónő

Bízom benne, hogy tudtam hasznosat mondani… Vallom: Anyagi helyzetünk gondolkodásmódunk tükörképe. Egyet értesz vele, tiltakozol? Itt a blogomban érdekel a te véleményed – írd le a hozzászólásokban!

Gondolkodj gazdagabban!

Csapó Ida, női önismereti trénerként küldetésének tartja, hogy nőknek segítsen az önismeretük elmélyítésében, illetve pénzügyi gyarapodásukban. Számtalan tréninget tartott már ebben a témában, az utóbbi időben pedig munkatársaival pénzügyi önismereti konferenciákat szervez. Ida azt vallja, ahhoz, hogy valaki boldoguljon, pozitívan kell hozzáállnia az élet eseményeihez. Aki lelkes, elragadtatott, szereti, amit csinál, sokkal könnyebben veszi az elé kerülő akadályokat, mint aki folyton morog, panaszkodik.

Vállalni kell a felelősséget a saját döntéseinkért

– Részt vettem egyszer egy tréningen, amelynek az volt a tanulsága, hogy nagyon rossz kérdés az, hogy miért pont velem történik mindez. Ha negatív vagyok, folyton panaszkodok, másokat okolok mindazért, ami velem történik, akkor lépten nyomon problémákba ütközöm. De a nehézségekre rá lehet pillantani úgy is, hogy ez egy tanulási helyzet, nézzük meg, mit lehet ebből kihozni. A gazdagságtudatú emberek így élik meg életük nehézségeit, és biztosak abban, hogy sorsukat maguk irányítják. Nem az aktuális politikai helyzet, nem az időjárás, nem a szülők, nem a gyerekek. Vállalják a felelősséget a saját döntéseikért. Ehhez persze jókora önbizalom szükségeltetik.

Hogy honnan támad ez az önbizalom? Ida szerint el kell kezdeni csinálni, és akár a saját hajunknál fogva magunkat ki kell rángatni a nehézségekből. Például aki rosszkedvű, gondterhelt, kezdjen el tudatosan mosolyogni, a jókedv majd megjön magától, és rövidesen már csakugyan szívből mosolyog. Ki-ki gyűjtse össze legalább tíz-húsz jó tulajdonságát, korábbi sikereit, és merítsen erőt ezekből. Érdemes olyan emberek társaságát keresni, akik pozitívan gondolkodnak, és nagyon fontos, hogy keressünk örömforrásokat. Ez különösen összefügg a pénzzel, mert sokan nem is tudatosítják magukban, hogy a vásárlási mániájukkal csak a hiányzó örömöket szeretnék pótolni.

– Nagyon fontos a pénzügyi önismeret is – folytatja Ida. – Amikor anyagilag rossz helyzetben vagyunk, nehéz elfogadni azt, hogy aktuális helyzetünk helytelen gondolkodásmódunk tükörképe. Arról van szó, hogy az illetőt önkorlátozó hiedelmek bénítják. Például úgy gondolja, hogy a pénzért nagyon sokat kell dolgozni, és a sok munka mellett majd nem jut ideje a családra. A bőségtudatú embernek eszébe sem jut, hogy azt gondolja, a családi élet nem egyeztethető össze a munkával. Kitalálja, hogyan lehet optimálisan megoldani ezt a helyzetet. Sokszor már az is segít, ha valaki felismeri ezeket a hiedelmeket, de érdemes például pozitív állítás formájában átfogalmazni a negatív gondolatot, és huszonegy napon keresztül többször leírni. Fontos, hogy az ember megértse, a világ tele van pénzteremtési lehetőséggel. De ezt csak az fogja észrevenni, aki pozitív beállítottságú, és nem megy el csukott szemmel a lehetőségek mellett. Sokan azt gondolják, hogy a gazdagok másoktól veszik el a pénzt. Ez teljesen torz gondolkodás. Olyan, mintha azt mondanánk, hogy csak egyetlen alma létezik a világon, és ezen kellene osztozkodni. Holott annyi alma van, amennyit meg bírunk termelni.

A gazdagodás tanulási folyamat

Ida szerint a pénzügyi önismeret mellett nagyon praktikus tudásra is szükség van ahhoz, hogy anyagilag is gazdagodni kezdjünk. Például gondosan vezetni kell a bevételeket és kiadásokat, mert így könnyebben szembesülünk azzal, hogy mire megy el a pénzünk. Rendszerint az derül ki, hogy rosszul saccoljuk meg, mire mennyit költünk. Gyakori hiba, hogy a nők nem merik megkérni a munkájuk árát, illetve nem tudják eladni magukat. Ráadásul rengeteg ingyenmunkát végeznek, hiszen az elmúlt évezredek alatt erre szocializálódtak a háztartásban és a gyereknevelésben. Gyakori hiba, hogy az emberek jelentős részének nincsenek tartalékai. Nehéz megfogadni azt a tanácsot, hogy akkor is tegyük félre a jövedelmünk tíz-húsz százalékát, ha adósságaink vannak.

– Ne gondolja senki, hogy hirtelen és gyorsan meg lehet gazdagodni – fejezi be Ida. – A lottónyertesek a legritkább esetben tudják megtartani a nyereményüket, mert nem mennek végig a fent említett tanulási folyamaton.

Utóirat: holnap, 2009. június 10-én újra indítjuk a KincsTár2-re a jelentkezést – tudod: online kurzus formájában tudod fejleszteni, ha ennek most van az ideje nálad, a női pénzügyi önismereted és pénzügyi intelligenciádat.  Most már tudsz választani majd havi részletfizetést, vagy fele-fele arányt is – kérlek figyeld a lehetőséget, ha mindez érdekes lehet számodra…

Emellett változatlanul lesznek természetesen ingyenesen hozzáférhető hasznos tartalmak továbbra is a blogban. Már csak ezért is érdemes a hírlevél megrendelői között lenned, vagy hírlevél megrendelőnek maradnod ;-) Szerintem legalább is… :-)

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

10 Responses to “Gondolkodj gazdagabban! (Tina 2009. június – 23. sz.)”


 • Drága Ida!
  Fantasztikus, hogy mennyi mindenhol Veletek találkozok! Legyen az Gazdag No, Gazdag Mami, vagy csak egyszeruen Online google “Mesterno” -mint a lányod. Amiota az Elleben megismertelek, és rendszeresen látogatom az oldalaitokat, szinte lépten-nyomon belétek botlok! Uj kedvencem a Hosno is, mert nagyon sokban egyetértek ezzel a szuper nocis csapattal! A Titkot már 2-x megnéztem azóta, Susan Boyle-nak lélekben drukkoltam, és nemrég azt a videot is megnéztem, amit a Vidi Rita tett fel az oldalára. (Zeitgeist). Hát, eloszor csak a volegényemet kototte le, de aztán a sogorom is leragadt a képernyo elott, annak ellenére, hogy o nemhisz a “mindenféle humbukkban”.. = ).
  Szoval csak annyit,h. naponta, sot orankent lelekben veletek vagytok, és ti velem, s már az ujsag, TV hasabjain, de legtobbet a neten keresztul! Nagyon jo az, amit csinaltok, en is azon dolgozom, hogy a netnek koszonhetoen vallalkozast indithassak, oldalt vezessek. Kevés még a tudásom, igyekezni fogok jo alaposan felkészulni, s aztán belevágok ezerrel! Addig is orulok, és koszonom,h. szebbé teszitek napjaimat! Udv mindenkinek!!!

 • Teljesen egyetértek Idával és a cikkben elhangzottakkal.
  Mindennek az alapja a gondolkodás, hozzáállás megváltoztatása. Ha ez pozitív, at elért eredmények is pozitív irányba mozdulnak el!

  Ha ezt a pozitív gondolkodásmódot az üzleti élet miatt tanulod meg, a magánéletedbe is óriási változást hoz!

  Minden nőcinek drukkolok!

 • Kedves Ida!

  Jóleső érzéssel olvasom minden leveled, ez a mostani is teljes szívemből szól. Ezt a cikket hatalmas betűkkel mindenhol ki kellene plakátolni, akkor talán a sok pesszimista, negatív gondolkodású emberből egyre többen kezdenének másképpen gondolkodni. Köszönöm szépen! Legyen áldott napod! Üdvözlettel, Marika

 • Mindig találok egy-két olyan gondolatot, amit már tudok, de nem fogalmaztam még meg magamnak vagy másnak. A mai: A nehézség egy tanulási helyzet.
  Nehéz eljutni idáig!!:-) De ha megvan, akkor még sokszor hálás is vagy a nehézségeknek, mert magadtól nem kerested volna a megoldást. És tényleg mindegy, hogy milyen területről beszélünk. Ha bármilyen probléma felmerülésénél az az első gondolatod, hogy hogy tudom megoldani vagy legalább enyhíteni, akkor az élet minden területén ezt fogod tenni: anyagi gondoknál, váratlan kellemetlenségnél, gyereknevelésben… engem végül az anyagi nehézség tanított:-)

  Na az még nem megy, hogy adósan is félretenni a jövedelem 10-20%-át. Erre adok még magamnak egy-két évet.

  A legnagyobb válságunkban tanultam meg hangosan nevetni. Bevallom, először csak kínomban, de aztán azon kaptam magam, hogy jó nevetni. Hát a szarkazmusom is sokat fejlődött az elmúlt időszakban.

 • Nagy hiba, hogy a szülők nem kezdik el már idejekorán a gyermeküknél a pénzhez való viszonyt tudatosan építeni.

  Én olyan családban nőttem fel, ahol fizetés után rögtön elosztották a pénzt.
  A legelső dolog volt a kiadások megtervezése. (kötelező és lehetséges)
  Sohasem maradt el az, hogy a megtakarításként ne legyen félretéve valamennyi. (legalább 10%).

  Elmondhatom, hogy bármilyen nehéz helyzetben is voltam, mindig volt pénzem a hónap végére is.

 • Katka, nagyon kedves vagy, drukkolok neked! ;)

 • Kedves Ida!
  Gratulálok a cikkhez. Olyan pozitív, lelkesítő erő árad belőle, hogy libabőrős lettem olvasás közben. Minden egyes mondatából tanulni lehet – kötelező olvasmánnyá tenném. :-)

 • Köszönöm az elismerést Szilvia – és mindenkinek a hozzászólását (itt is :-))

  ida ***

 • Kedves Ida!

  Figyelembe véve fáradozásodat, hogy a nőket az önbizalom erősítése és az anyagi függetlenség elérésének irányába viszed, csak gratulálni tudok!!!!
  Nekem ehhez segítségemre volt/van a Moksa elixír….
  Figyelmedet megköszönve további sikereket kívánok neked és mindnyájunknak!

  Orbán Gabriella

 • Azt hiszem sokunknál az a probléma, hogy túlköltekezünk, elcsábítanak bennünket a reklámok. Ha mindez már megtörtént, akkor arra várunk, hogy “majd ha visszafizettem mindent, akkor fogok takarékoskodni, félretenni…” aztán újból túlköltekezünk, de most már még több lesz az adósságunk… és ez így megy addig, amíg ki nem szállunk a mókuskerékből.
  Ida!
  Az első “napi aprópénz ürítés a pénztárcából” a pénztárcámba mindössze 5 forint volt. Kínomban el kezdtem nevetni, a végén annyira nevettem, hogy ez már átcsapott egy bizakodó nevetésbe, majd egy szinte szünni nem akaró nevetésbe… igen, igen, tudom, hogy már kiszálltam a mókuskerékből….

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.