Hogyan oszd be a pénzt? Tedd örömmel, lásd értelmét!

sziv-euro-497052_money_loveA pénzkezelésfolyton visszatérő téma az igényfelméréseinkben, mert hát sokakat foglalkoztat, hogyan osszák be a pénzt. Szerintem ezt lehet élvezettel, örömmel csinálni – magyarul szeretni is akár. Nem baj, ha esetleg furcsállod ezt a véleményemet, majd a végére – remélem -, hogy egyet fogsz velem érteni.

Sajnos viszont azzal kell kezdenem, hogy muszáj a bevétel-kiadásokat vezetni, mégpedig azért, hogy először is lássuk: vajon spontán módon, hogyan is osztjuk be a pénzt. Például mennyit költünk élelmiszerre? Ráadásul milyen formában. Boltban vesszük a többségét, vagy étterembe, gyorsétkezdébe járunk, netán házhoz szállíttatjuk a meleg ételt főzés helyett? Estee lányom még arra is képes volt, hogy kielemezte, mennyi megy el zöldségre, gyümölcsre. Mondhatnád, ez felesleges szőrszálhasogatás, szerintem mégsem az.

A pénzbeosztásnál rájöhetsz ugyanis , hogy adott esetben nem nyerő, ha télen is a netán megszokott zöldségeket veszed – drága primőr formájában. Ugye a szokások hatalma, amiről nemrégen ismét szó volt itt a blogban is… És az sem nyerő, ha mindig minden befolyt pénzt elköltesz. Ha nem tervezed meg előre, hogyan osztod be a pénzt, akkor a pénznek az a sajátossága, de inkább a te pénzkezelésednek, hogy elúszik mind: valamennyi forintod, filléred.

Nézzünk néhány alapszabályt!

1. Nézd meg, hogy milyen tételekből állnak az állandó és változó költségeid!

Ezeket a kifejezéseket a vállalkozói üzleti tervekben használják, de nyugodtan használd te is a személyes pénzmenedzsmented terén.

Állandó költségeink közé tartozik minden rezsi költség például: telefonhasználati díjak (mobil, stabil :-)), gáz-, villanyszámla, közös költség stb.). Változó, hogy mennyit költünk ruhára, író- vagy tanszerre (gondolj az iskolakezdésekre), szórakozásra, utazásra (helyi közlekedésnél vagy nyaralásnál) stb.

2. Kezeld költségként azokat az összegeket, amiket félre akarsz tenni!

A szakirodalomban többféle felosztást javasolnak, hogy hogyan takarékoskodj, miképp gondoskodj a jövődről. Leggyakrabban azt ajánlják, hogy 10%-ot tegyél félre az anyagi védettségedre, azaz legyen könnyen hozzáférhető biztonsági tartalékod vészhelyzetekre, 10%-ot tegyél félre befektetésre biztosítva hosszú távon az anyagi biztonságodat, függetlenségedet, és 10%-ot fordíts adományokra (pénzben, igen, és általad kiválasztott nemes célra mondjuk valamelyik nonprofit szervezetnek adva). FONTOS: ha nem tudod valami miatt az arányokat tartani, akkor kezdd el valamilyen kisebb százalékos megosztással! Akármilyen arányban, de kezdd el mindenképp.

T. Harv Eker a következő arányokat használja: 50-10-10-10-10-10.

Ő azt javasolja, hogy 10%-ot fordíts a fent említett három tételen kívül a képzésre, tanulásra (!!!). Szerintem teljesen igaza van, mert – bár frázisnak tűnhet – valóban a legjobb befektetés a tudásba való befektetés. Manapság a pénzügyi intelligenciád fejlesztése pedig ugyancsak lényeges lehet. Nőként például igénybe veheted a GazdagNők program online kurzusát, ahol is a KincsTár2-ben fejlesztheted női pénzügyi önismereted és pénzügyi intelligenciádat 2009. július 8-tól (a mostani aktuális jelentkezési határidő június 18-ig tart – itt találod a bővebb információt, klikkelj!).

És mit gondolsz T. Harv Eker mit javasol, hogy a maradék 10%-ot mire költsd? Nem fogod kitalálni!

bagolyvarbpSzórakozásra, magad kényeztetésére! Remélem tetszik. :-) Szóval tégy úgy ebből az összegből, mintha már megengedhetnéd magadnak azt, amire vágysz! Például menj el egy étterembe, ha erre vágysz kényeztetésképpen, és ne azt nézd, melyik a legolcsóbb étel, hanem azt válaszd ki, amire valóban fáj a fogad – úgy engedd meg ezt magadnak, mintha bőven volna pénzed. Vagy menj el egy kényeztető masszázsra, vagy egy olyan koncertre, amiről korábban azt gondoltad, nem engedheted meg magadnak az árát.

A pénzkezelés, a pénzbeosztás egyik legnagyobb titka ugyanis az, hogy örömödet kell benne lelned, látnod kell az értelmét. És hidd el, mindjárt segít ez a bizonyos 10%, amit a magad kényeztetésére, kikapcsolódásodra kell költened – méghozzá kötelezően! ;-)

Tehát tégy úgy, mintha gazdagabb lennél, mint most vagy! Engedd ez meg magadnak – szerintem nyugodtan! ;-)

További praktikákat megtanulhatsz, pontosabban mélyebb tudást szerezhetsz a GazdagNők program online kurzusán, a KincsTár2-ben, mert itt fejlesztheted női pénzügyi önismereted és pénzügyi intelligenciádat 2009. július 8-tól.
A visszamondások miatt MOST is tudsz még jelentkezni – itt találod a bővebb információt, klikkelj ide érte –>>>

Ez a lehetőség visszavonásig érvényes – tehát tájékozódj, jelentkezz most! Legalább 1 félévet nyersz!

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

8 Responses to “Hogyan oszd be a pénzt? Tedd örömmel, lásd értelmét!”


 • Kedves Ida!
  /Hogyan osztom be a pénzt? És tegyem ezt örömmel?és látom az értelmét. / Ez mind nagyon szép és jó, az igaz én a kis nyugdijamat mikor meg kapom , a csekkjeimet sokkal hamarabb
  ki küldik,mint ahogyan a nyugdijam meg érkezik. Igyekszek
  a lelkiismeretem szerint, és rutinosan élni,mint rendes jó magyar kötelességtudó állampolgár.Ki fizetem a csekkjeimet,és az olcsóbbik üzleteket szoktam magamnak ki nézni és oda járok vásárolni. Aztán mindezeket szükösen lerendezem,és álljt parancsolok,mert több nincsen! Lenne még jó pár kivánságom és még akkor nem is beszéltem a luxus
  egyéb dolgokról. Azért akinek kis pénze van nem könnyű dolog
  örökösen csak a minimumon lennie, de sajnos ez van. Ezért sem vezetem én ezt a vásárlási naplót,hisz nincsen annyi bevételem, hogy abból én ne tudnám ,hogy mit hová ne kellene tennem? Sajnos ez van.

 • Hát, igen. Én nem vagyok kisnyugdíjas, hanem aktívan keresünk a férjemmel. De mire minden csekket kötelezettséget kifizetünk, marad 40-50 ezer forintunk. Ebből ha elteszem az ötször 10%-ot, miből élnénk meg hárman a 19 éves fiammal? Viszont a napló írás nagyon kell, már most az első hónapban érzem a hatását, sokkal könnyebben osztom be azt a keveset, ami van. ( Nem csak utólag írom bele a költségeimet, hanem minden hétre előre tervezek: mit fogok főzni, mit kell vásárolni, mi fogyott el. Köszönöm neked Ida, hogy így ingyen is oly sokat tanulhatok tőled)
  Üdv mindenkinek, Kata

 • Kata,
  ez a százalékos eloszlás egy ideális állapotot mutat – vagy mondjuk igy: lehet EZ a cél, majd. Most, ha az arányokat nézed, akkor lehet erre törekedni. De te, ti kialakíthattok másfajta arányokat. Legelőször az lenne a fontos, ill. AZ a fontos, hogy bármilyen kicsi összeggel tartalékképzés is elkezdődjön, mert hogy a SZOKÁS kialakítása a fontos.

  Örülök, ha tudok a blogon keresztül is segíteni, és drukkolok neked, nektek is: Ida ***

 • Kedves Ida!
  Én 1997 óta írom a kiadás és bevétel füzeteimet. Már jó pár betelt, persze egy ideig őrzöm, de aztán amikor úgy érzem, hogy már nem kell eltüntetem. Én magamtól jöttem rá, mert ez az év volt az , hogy egy kicsit összejött a pénzünk, ősszel a szüret és betakarítások idején, de valahogy egyszer csak úgy tűnt mintha nem vigyáztam volna, elfogyott,és nem tudtam magamnak elszámolni vele. Ekkor határoztam el, hogy az utolsó fillért is felírom. Nekem bevált, azóta nem fáj a fejem, mert elfogyott a pénzem tudom, hogy hová tettem , sokkal nyugodtabb vagyok a pénz dolgában, és valóban azóta tudok félre tenni is.
  Persze sokan azt mondják nem attól lesz több pénzem, hogy felírom. Ez igaz! De a nyugalom amit azóta érzek, tudom hol van a pénzem, eltudok MAGAMNAK számolni vele, ez a fontos.
  Úgyhogy most örülök a tanácsaidnak, köszönöm!
  Üdvözlettel: Éva

 • Szerintem több lesz, ha felírom…

  Bár nekem nem ez vált be. Ugyanis többször is megtörtént, hogy nem lett felírva minden, és hiányzott egy összeg hónap végén. Ez sokkal bosszantóbb volt, mint hogy nem tudom, mit mire költök.

  Most azt csinálom, hogy minden hétre meghatározok magamnak egy összeget, amit elkölthetek a mindennapi kiadásokra, és ezt a pénzt egy külön zsebben tartom a pénztárcámban. Így biztosan nem lépem túl a “keretet”, ráadásul folyamatosan látom, hogy még mennyit költhetek, hogy kell beosztanom.

  Illetve havi keret van a ruhákra, a nagyobb tételekre (pelenka, bérlet…), és a megtakarításra.

  Nekem bejött… ;)

  és több lett! most 4x annyit takarítok meg egy hónapban, mióta ezt a módszert használom. Majdnem a jövedelmem felét, pedig korábban szinte az egész elfogyott minden hónapban. (Tény, hogy van egy nagyobb cél, amire kell is…)

  Szóval szerintem igen, érdemes tervezni/követni… :)

  Hosszú távra nagyon bejön az 50+5×10 módszer! Azt hiszem, adaptálni fogom! :)

 • Zsu, remek, hogy ez a saját módszered ennyire bejön! Tényleg szuper :-)
  Meg nyilván inspirál is a cél, ami miatt félre teszel! Gratula…
  Nos, ezért is fontos a pénzügyi tervezés (készülök is erről egy blogbejegyzéssel még a héten).

  Mindig örülök, amikor új szempontokkal gazdagítjátok női közösségünket – köszi mindenkinek. A hozzászólásokat is :-)

  Ida ***

 • szeretnék tanulni a mások tapasztalatából is.Köszönöm.

 • Csak egy ötlet: van egy perselyem és a kétszázasokat gyűjtöm, ha megszorulok jól jön bella

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.