A nők szeretik a pénzügyi karosszéket – beszélgetés Dusik Andrea pénzügyi tanácsadóval

dusikandrea1Kulcsmondat a pénzügyi tervezéshez – figyelj! “…aki előre összerakja a pénzt az élete nagy kiadásaira, annak 7x annyi pénze van élete során, mint annak, aki ugyanezeket hitelből oldja meg.” Ha ismered, ha nem ezt a pénzügyi alaptétel-mondatot, inspirál ez téged valamire? Remélem, hogy igen. Az alábbi beszélgetésben további jótanácsokat, elgondolkodtató momentumokat találhatsz – olyan pénzügyi tanácsadó nő volt a beszélgető partnerem, aki kimondottan nőknek tart előadásokat a személyes pénzügyeik menedzseléséhez.

Az interneten találkoztam Dusik Andrea nőknek szóló programjaival legalább másfél éve, és azóta sem bukkantam hasonlóra.

Dusik Andrea egyik előadója lesz az 1. női pénzügyi tervezés szemináriumnak – augusztus 8-án, szombaton éjfélig tudsz erre jelentkezni! Itt találsz alapos és részletes tájékoztatót róla – augusztus 16-án, vasárnap tartjuk az egész napos rendezvényt –>>>

Készítettem egy, pontosabban két beszélgetést Andreával mint független pénzügyi tanácsadóval:  egyet írásban, egyet pedig videóban. Nem teljesen egyforma a 2 anyag, s a videónak van némi háttérzaja – ezzel együtt azt gondolom, érdemes megnézni azt is. Mindkét esetben legelső kérdésem az volt:

– Vajon miért fordult a figyelmed mint pénzügyi tanácsadónak kiemelten a nők felé?

DA: Hivatásszerűen foglalkozom pénzügyekkel. Mint pénzügyi tanácsadó azt tapasztaltam, hogy az én ügyfeleim többsége nő, és számos tényezőre figyeltem fel, ami szinte csak a nőkre jellemző. Először is, hogy sokkal kiszolgáltatottabbak – legyen szó munkáról, családról. A mai társadalmakban a legsérülékenyebbek: a gyermekek, az idősek, és a munkaképes korú nők. Így a nőkre szinte háromszoros teher rakódik a felelősség terén: gondoskodniuk kell magukról, a gyermekeikről, és az idős szülőkről, nagyszülőkről. A dolog másik oldala, hogy ennek a feladatnak csak megfelelő háttérrel tudnak megfelelni. Ezt megteremteni nem lehetetlen, de nem is egyszerű feladat.

Én is nő vagyok. Rengeteg tapasztalattal a hátam mögött. Én is elkövettem számos hibát. Köztük pénzügyi hibákat is. Többek között ezeket szedtem csokorba, és rendeztem össze egy előadásba, elsősorban azzal a célzattal, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy egy nőnek elengedhetetlen magára pénzügyileg is gondolnia.

– Hogy látod:a nőknek miben van leginkább szükségük segítségre a pénzügyi tájékozottságuk növelésénél?

ulo-no-alom-1146870_dream

DA: Alapvetően kijelenthetem, hogy a nők többsége érzi úgy zsigerből, szinte megmagyarázhatatlanul, hogy valami nincs rendben, valamit tennie kell. A segítségre inkább ott van szükségük, hogy merre induljanak el. Roppant módon fontos a nőknek a biztonság, hogy legyen a hátuk mögött egy „pénzügyi karosszék”. Ezen belül a konkrét forma kiválasztásában mindenkinél egyedileg meghatározó tényező az életkor, a családi helyzet, és a kockázattűrő képesség. Ez utóbbiban érdekes módon messze felülmúlják a férfiakat. Amiben még mindig csekély a tájékozottság az az időskori pénzügyi biztonság, vagyis a nyugdíj.

– Jellemző-e, hogy mivel keresnek meg a nők? Hogyan látod a nők anyagi helyzetét?

DA: A nők gondolkodnak előre. A nők mindig vágynak a biztonságérzetre. A legijesztőbb azoknak a helyzete, akik úgymond „háztartásbeliek”, és a férjük-párjuk vállalkozó. Itt tömeges az a probléma, hogy minden vagyontárgyat – legyen az a vállalkozásé vagy a magánszemélyé – hitelek, lízingek terhelnek, biztosítás meg szó szerint nulla:  mind a vagyon, mind a felelősség, mind az élet vonatkozásában. (Azért akadnak kivételek, ám ritkán.) Sokszor csak akkor szembesülnek a kiszolgáltatottságukkal, amikor leülünk és elbeszélgetünk arról, hogy mi lenne a sorsa neki és a gyermekének-gyermekeinek, ha a családfenntartóval történne valami, és nem tudna tovább dolgozni és jövedelmet „termelni”.

Egy szintén jellemző élethelyzet, amikor valaki megözvegyül– és ez is a nőkkel történik gyakrabban. Itt főleg akkor jelentkeznek szinte megoldhatatlannak tűnő pénzügyi helyzetek, amikor a házasságkötés előtt mindkét fél felnevelt már egy családot, és mindketten rendelkeztek már saját vagyonnal. Ilyenkor jól hangzik az özvegyi nyugdíj, de az csak egy évig van. Jól hangzik a bérbe adott lakásból befolyó jövedelem, ám ez az elhunyt gyermekeié lesz. És folytathatnám még néhány példával a sort.

Egy szintén jellemző élethelyzet, amikor a férj elválik, és új családot alapít, majd kijelenti, hogy az előző házasságból született gyermek-gyermekek már nagyok, felnőttek, önállóak, ezért minden vagyonát az új családba érkezett csemetére hagyja.

Ha ezekre, mint eshetőségekre, és kivédendő veszélyekre gondolunk, és lépéseket is teszünk, nem leszünk annyira kiszolgáltatva.

– Mi a javaslatod átlagos esetben befektetéseknél, hiteleknél, és egyéb általad fontosnak tartott témákban?

DA: Amit befektetéseknél a legfontosabbnak tartok, az az ún. „optimális pénzügyi stratégia” kialakítása. Vagyis rendelkezzünk 3-6 havi megélhetési költségünknek megfelelő tartalékkal. Ezt akár 1-2 év alatt, de össze kell rakni. A második, hogy minden az értékén legyen biztosítva: a vagyon, az élet. A harmadik pedig, hogy rendelkezzünk hosszú távú célokra elkülönített befektetéssel (ez lehet az otthonteremtés, a gyermekek iskoláztatása, életkezdése, a nyugdíj, …). Ez azért fontos, mert annak, aki előre összerakja a pénzt az élete nagy kiadásaira, annak 7x annyi pénze van élete során, mint annak, aki ugyanezeket hitelből oldja meg.

Egy valódi aktualitás a honlapomon is olvasható a ma helyes magatartásról. “A kínai nyelvben a válság szó két jelből áll. Az egyik jel veszélyt jelent, a másik pedig lehetőséget.” (John F. Kennedy) Átlagos hozzáállás = átlagos eredmény! Gondolkozzunk tehát mi nők is másképpen!

Utóirat: Dusik Andrea egyik előadója lesz az 1. női pénzügyi tervezés szemináriumnak – augusztus 8-án, szombaton éjfélig tudsz erre jelentkezni! Itt találsz alapos és részletes tájékoztatót róla – augusztus 16-án, vasárnap tartjuk az egész napos rendezvényt –>>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek