Pénz, pénz – ABBA: Mamma mia

Money, money – pénz, pénz: énekelte az ABBA. Talán te is emlékszel a nagy világslágerre. Kikapcsolódásként nézz meg egy részletet a Mamma Mia című filmből – nem véletlenül választottam a Dancing Queent! Élvezd az ötvenes (!) nők önfeledtségét, a humorukat, elsöprő és magával ragadó jókedvüket, energiájukat!  Jól fogsz szórakozni – a film fergeteges, és női szemszögből nézve is nagyon tanulságos. Ha még nem láttad, ne hagyd ki.

mammamiadancingqueenS egyben küldöm rezgés szint emelőnek is a Dancing Queent erre a hétre. ;-) Remélem, hogy örömszintedet megemeli (nekem legjobban a tenyeres-talpas, idős görög nő tetszik, amikor a rőzse bálát félre dobja, és ő is beáll a tengerpartra tartó, szaladva éneklő nő csapatba – Meryl Streepről nem beszélve, amikor a jelenet végén a táncoló, daloló, nőkkel zsúfolt stégen a fejét megtekeri, szőka hajzuhatagával amúgy rockosan ;-)), de előtte engedj meg nekem egy kis kitérőt (aztán majd jön tanulásképpen is a Money, money magyar dalszövege is).

Mégpedig annyi kitérőt, hogy leírjam neked, él Stockholmban egy magyar nőismerősöm, aki elmesélte, hogy a halvérűnek hitt svédek tomboltak a film bemutatóján. Táncoltak, állva tapsoltak a moziban – korosztálytól függetlenül. Sajnos a filmrészlet minősége nem tökéletes (már csak ezért is nézd meg eredetiben!), viszont ez a leghosszabb részlet e dal kapcsán:

Kérlek még, hogyolvasd el a Money, money c. dalszöveg magyar fordítását is, és gondold végig, hogy milyen hiedelmet hordoz, mit sugall szerinted? Mert hogy a pénzzel kapcsolatos társadalmi hatásokba, a bennünket körülvevő környezeti tényezőkbe a zene is beletartozik. Van egy elég egyértelmű, triviális üzenete ennek a dalszövegnek – de vajon azon túl még mit üzen(het)? Írd le a hozzászólásba – örömmel veszem ezúttal is! :-)

Csak éjjel nappal dolgozom, a számlákat fizetni alig bírom.
Ez szomorú!
És amikor mind elfogytak, egyetlen penny, amit nekem hagytak.
Ez már baj!

Álmaimban van egy tervem,
Szerzek egy gazdag embert.
Egyáltalán nem dolgoznék, hülyéskednék, és nagyon jól szórakoznék…
Pénz, pénz, pénz.

Vicces lenne
a gazdag emberek világában.

Pénz, pénz, pénz.

Mindig napos
a gazdag emberek világában.
Mindent, amit akarok, meg tudnék tenni,
ha volna egy kis pénzem
a gazdag emberek világában.
A gazdag emberek világában.

Egy ilyen embert nehéz találni…
És levenni õt a lábáról.
Ez szomorú?
És ha mégis szabad, fogadok,
hogy neki nem tetszenék.
Ez már baj.

Le kéne lépnem, mennem kéne
Las Vegasba, vagy Monaco-ba
és nyerek, a szerencse velem lesz,
s az életem örökre megváltozik.
Pénz, pénz, pénz.

Vicces lenne
a gazdag emberek világában.
Pénz, pénz, pénz.

Mindig napos
a gazdag emberek világában.
Mindent, amit akarok, meg tudnék tenni,
ha volna egy kis pénzem
a gazdag emberek világában.
Pénz, pénz, pénz.

Vicces lenne
a gazdag emberek világában.
Pénz, pénz, pénz.

Mindig napos
a gazdag emberek világában.
Mindent, amit akarok, meg tudnék tenni,
ha volna egy kis pénzem
a gazdag emberek világában.
A gazdag emberek világában.

A pénzzel kapcsolatos hiedelmek nagyban befolyásolnak bennünket, sőt: komolyan akadályozhatják a gazdagodásunkat! A bennünk lévő pénz-blokkok oldását segíti a Gazdag Nők pécsi tréningje, ami 2011. április 29-én lesz, előző este pedig előadást hallgathatsz meg.

A nagyon gyakorlatias pécsi Pénz-Vonzó Bőség-Napról itt találsz további részleteket a jelentkezési lehetőséggel együtt: klikkelj! –>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

12 Responses to “Pénz, pénz – ABBA: Mamma mia”


 • Miért nem láttam én eddig ezt a filmet?! Elvből.Ritkán nézek TV-t,moziba is nagyon ritkán megyek. Micsoda morzsa,majdhogynem a “tánckarban” láttam magam.Köszönöm az ajándékot, Ida!Mostanság többször eszembe jutottak saját életemből hasonló pillanatok, mikor házi munka helyett azon kaptam magam, hogy a tükör előtt táncolok és tombolok.Talán ez egy jel, hogy melyik szellemet engedjem ki a palackból?
  A dalhoz csak annyit, hogy eddigi anyagi helyzetem az 1. versszak.(Remélem az eddigi aláhúzható.)Napok óta mondogatom a nálad olvasott rigmust: Pénz áll a házhoz. Ma voltam egy meghallgatáson, tehetek érte, hogy pénz álljon a házhoz!
  A lelki gazdagság mellett, anyagi gazdagságot minden kedves Nőnek,akik elég bátrak voltak és hozzányúltak ehhez a “nem “női munkának mondott dologhoz!

 • Nagyon jó az Abba,régen is az volt. Valahogyan nem jól rendezik a minisztériumban,vagy a parlamentben az anyagi javakat.Nem mindegy hogy egy család 1-hónapon át mennyi bevételből gazdálkodik és mennyi kiadás,és mennyi az a pénz amit félre tehet.Ha a parlamenti képviselőknek is nagyon sok mindenért fizetniük kellene,és nem csak ingyen mert ők teszik a dolgukat,mindent megkapnak.És nem lenne olyan sok a fizetésük, megtudnák tapasztalni a pénz értékét,és a kispénzüek aggodalmát. Végül is mi a nép azért szavaztunk rájuk,hogy jó irányba és az embereket is figyelembe véve tegyék a dolgukat. De sajnos az ember csak addig kell amig a szavazatát odaadja,és már el is felejtik azt,hogy kinek köszönhetik ,hogy a parlamentben lehetnek. Több megértést! és több segitséget! várnánk el a parlamenti atyáktól!!!

 • Kedves Ida! Március óta figyelemmel kísérem a cikkeidet. A + hatás nem maradt el. Bár szerény körülmények között nevelem a gyermekeimet, mégis jelentkeztem egy weblap készítő tanfolyamra. Már voltak előzetes infoim, így lassan, de biztosan visszajön a tudás. Jelentkezésemben nem kis részed volt. Ezenkívül néhány általad javasolt praktikát, kipróbáltam, kicsit nehézkesen, de csinálom is.
  A filmről csak annyit: a lányom(21 éves) javaslatára, együtt néztük meg. Szó szerint:fantasztikus érzés kerített hatalmába bennünket. Mindenkinek javaslom!
  További szép napot kívánok mindenkinek! :-)))

 • Na, ez az egyik film, amit akárhányszor meg tudok nézni… Számomra a film üzenete leginkább az volt, hogy mindegy, hány éves vagy, élvezd az életet a magad módján, ahogy neked tetszik, és magasról tenni arra, hogy mit mond a szomszéd vagy akárki… És ha megvan ez a lelkiállapot, akármi sikerülhet, hogy témánál legyek, még anyagi téren is :)
  Anita

 • Sziasztok!

  Igazán nőknek való ez film a javából. Végignézve a részletet, újból elragadott az a szenvedélyes érzés, mint amikor megnéztem a Mamma Mia-t. A tánc őrülete így 60 évesen is bejön, jókat pörgök a konyhában időnként. Ha egyszer ágyhoz leszek kötve, ezt a filmet fogom nézni rezgésszint emelőnek.
  A dal szövege ugyanazokat a sztereotípiákat használja, amit az életben szoktunk a pénzzel, gazdagsággal kapcsolatosan hinni. Engem már nem szólított meg érzelmileg egyik része sem. Talán még időnként a pénzt nyerni gondolata előjön, de cselekvésre már nem ösztönöz, viszont a tarsolyomban ott van még.
  Kaminszki Ildi

 • Tanulságos a magyar szöveg – pontos fordítás? Nagyon remélem (és rendületlenül dolgozom érte), hogy a nők lassan kinőnek ebből a gondolkodásból.
  Bájos az a hozzászólás, ahol a “honatyák” lelkiismeretére apellálnak :)

 • Sziasztok!

  Köszönöm én is ezt a rezgésszint emelő videót!Végig nézve,leginkább egy fogpaszta reklámhoz hasonlítottam :) Sajnos még nem láttam a filmet,de pótolni fogom eme hiányosságomat :)
  Nekem a filmrészlet a szabadság érzését,önfeledt életet,fiatalos bohóckodást (ami sok emberből felnőtt korára kivész,kinek miért)sugározta.Nekem is csak zene kell,és máris “külön utakon járnak a lábaim” :)

 • Helló Csajok!
  Ez a legjobb film a Bridget Jones óta. Mikor megjelent a mozikban elmentünk megnézni az összes néző végig énekelte és nevette a filmet. Amikor pedig vége lett és Meryl Streep megkérdezte, hogy “Akartok még?” egyhangú fergeteges IGEN volt a válasz! Mindenkinek javaslom ezt gyógyszer helyett! Csak jó mellék hatásai vannak! Szép napot mindenkinek!

 • Igen vicces volt a film, pláne az, hogy James Bond együtt énekel Mr. Darcy-val… :-))
  A dallal kapcsolatban pedig ismét rájöttem, hogy milyen jó, hogy nem teljesen értjük a szöveget… egyszerűen dermesztő.
  Tényleg sok-sok tennivaló van a pénzzel kapcsolatos sztereotípiák terén: rengeteg az “utánfutó” típusú nő ma is, akik egy jó parti személyében próbálják megtalálni az anyagi boldogulás útját. Az nehezíti a helyzetet, hogy kevés a jó női minta, amely különbözik ettől.
  A másik marhaság, hogy sok munkával sok pénzt lehet keresni, sok-sok munkával meg még többet. Nem tudom, feltünt-e valakinek, de minden nap 24 órából áll, ez elég komoly limitje ennek a megoldásnak.
  A harmadik: aszerencsejáték. Az alaszkai aranyláz idején rengetegen meggazdagodtak, de csak 3 ember halt meg gazdagon, egyik sem volt aranyásó (!)

 • Remseiné Kardos Orsolya

  Kedves Ida!

  Én is imádom a Mamma Mia!-t. Nem csak gyakran nézem, mert természetesen megszereztem, hanem meg is írta már a fiam az összes barátnőmnek ajándékba.
  Igen, a Bridget Jones is nagyon jó.
  A lányommal meg a kedvencünk a Csokoládé Juliette Binoche-sal és Johnny Depp-pel.
  S amit ajánlok mindannyiótoknak, az egy férfi film, de szerintem a nőknek is látni kell, az a Faterok motoron.
  Nő és férfi nem létezhet egymás nélkül, csak egymást bátorítva és erősítve, hiszen ugyanattól a problémakörtől szenvedünk mindannyian.

  Más téma. Szerintem nem véletlen, hogy megváltozott házasságkötéskor a nők névfelvételi igénye. Nem volt normális dolog, hogy régen egy nő a férje neve+né néven éldegélt, és többé nem használta a lánykori nevét. Nekem ez olyan, mintha megfosztanának önmagamtól, a személyiségemtől – tudathasadásos állapotot idéz elő.
  Másoknál el tudom fogadni, hogy így hívják, mert megszoktam. De hogy én férfinéven éldegéljek, ez már gyermekkoromban sem tetszett.
  Ti mit gondoltok erről?

 • Orsi,
  egyértelműen saját név párti vagyok, és remélem, hogy egyszer teljesen megszűnik a lánykori név fogalma is. Ez egy abszolút patriarhális maradvány, szerintem.
  Se nőknek, se férfiaknak nem kéne nevet változtatniuk – minek? Vagy ha annyira akarnak valami jelzést, akkor abszolut egyenrangut. Talán a kettő korábbi vezetéknévből valamilyen közös variációt.

  Nekem egyértelmű volt, hogy a lány nevemet megtartom – újságíróként mindenki azt használta. A férjemnek mégsem tetszett – a huzakodás után belementem a -né verzióban. Aztán a tüdőszürőn meg csak ültem, és egy idő után esett le a tantusz, hogy engem hívtak be. Amikor a lányom szültem, már a lány nevemen voltam, házasságban. A szülész orvos amikor felvette az adataimat, akkor rákérdezett valahogy a házassági körülményeimre :-) – mert lány néven nem túl sokan szültek házasságban akkoriban.

  Azóta meg örömmel látom a tendenciát :-)
  Egy -nét meg még megszólítani sem lehet :-(
  Nem tudom, hogy a világon hány ország van rajtunk kívül, ahol a nők ezzel a régifajta névfelvétellel ennyire elveszítik identitásukat – noha anno Zrínyi Ilona Zrínyi Ilona volt és nem Rákóczi Ferencné. Plö :-)

  Ida ***

 • Ida!

  Nagy vagy! :)))
  Ez nagyon talált.

  Dal: Érdekes, hogy akkor dobsz be ilyen ötlete, mikor az a kérdésem: Mit válasszak?

  Név: Olyan férjet akartam, aki a gyerekeim büszkesége is lesz. Megtaláltam. Lehet, hogy ezért nem volt kérdés, milyen nevet használok. Szerintem, ha szabad vagyok, akkor nincs az a zár (rács, bilincs), ami bezár.

  Köszönöm Idának a választ, a hangulatot, Nektek lányok, hogy ismeretlenként is együtt gondolkodhatok Veletek. :)

  Anikó
  (Most olvastam újra a háláról, nagggyon működik!)

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.