A pénz három arca (HősNők)

fej-3bankoval-925302_money_for_youHány arca van a pénznek? Hány oldala? Hányféle szempontból tudjuk megközelíteni?
Gondolkodtál már ezen?

Erről a témáról írtam a “HősNők”-re mint annak egyik szakértője.

Nos, szerintem a pénznek is van 3 megközelítése. Szokás emlegetni a test-lélek-szellem hármasságát – jómagam ilyen szempontokból közelítem meg a pénzt, mint magánember, de mint oktató, tanácsadó, azaz női önismereti tréner, nők és pénz specialista is.
Ez hasznos lehet számodra is – nézzük hát az egyes témaköröket sorban.

A pénz lelki oldala, azaz az anyagiak pszichológia, érzelmi vetületei

Minden tettünknek, gondolatunkban van lelki vonatkozása, minden tettünket, gondolatunkat érzelmek kísérik. Gondold csak végig, milyen érzéseid vannak a pénzzel kapcsolatban.

Elégedetlenséget érzel (mert sosincs elég), netán haragot (ugyanazért netán, – hogy sosincs elég – vagy másért), esetleg irigységet (hogy másnak van, neked bezzeg – miért – nincs), vagy félelmet, aggodalmat (hogy nem lesz elég, kifutsz a pénzből)?

De szembesülhetsz azzal is, hogy miként hatott, netán hat még mindig (!) rád az eredeti családod, ahol felnőttél – ott mit mondtak, vagy mit sugalltak a pénzzel kapcsolatban? Vagy az iskolában voltak a pénzzel kapcsolatban benned mély nyomot hagyó élményeid (mások gazdagabbak, szegényebbek nálad, nálatok – neked miért nem futja valamire, míg más gyerekeknek igen, vagy kinéztek a jobb holmid miatt a többiek, irigykedtek rád)? A médiát, a minket körülvevő társadalmat már nem is említem – ezek hatásait gondolom, te is tudnád sorolni vég nélkül.

A lelki oldalhoz tartozó fő témák:

1. Melyik pénzügyi személyiségtípusba tartozol? Milyen teendőid, feladataid lehetnek e téren?
2. Milyen mítoszaid, hiedelmeid lehetnek a pénzzel kapcsolatban? Hogyan döntheted meg ezeket?
3. Ki irányítja a lovaidat? Pénzügyi modelled – mintáink, síkjaink
4. Milyen benned élő szabotőrök vannak, amik akadályozzák pénzügyi boldogulásodat, mit tegyél velük?
5. Miben és miért mások a nők és férfiak a pénzzel kapcsolatban, az ahhoz való viszonyukat illetően? Hogyan oldd meg az ezzel kapcsolatos kihívásokat?
6. Mik a nők nagy tévedései a pénz kapcsán, és te ezeket ne kövesd el semmiképp!

A pénz racionális oldala: a hétköznapokban hogyan menedzseljük a pénzügyeinket?

Sokszor gondolkodom azon, hogy az oktatásokat itt kellene-e kezdeni? Mert, hogy legtöbben azzal az igénnyel jelentkeznek, hogy gyakorlatban mit csináljanak: hogyan irányítsák személyes pénzügyeiket, milyen legyen a magán pénzmenedzsmentjük. Viszont gyakran azt látom, hogy hiába a praktikus dolgok tanítása, ha lelki tényezők akadályozzák a végrehajtást (lásd az előző fejezetet). Viszont ha a hétköznapok szintjén nincsenek eszközeink, jó módszereink ezek nélkül sem megy a pénzmenedzsment.

A pénz racionális oldalához tartozó fő témák:

1. Pénzügyi tervezés, pénzügyi célkitűzések: célok, pénz és az idő
2. Mennyi az annyi? Bevételek, kiadások vezetése
3. Anyagi védettség, anyagi biztonság kialakítása
4. Pénzügyi életvitelek: sikeres, átlagos, kudarcos – te válaszd a sikereset!
5. Befektetési lehetőségek
6. Pénzügyi krízisek, válsághelyzetek, adósság csapda és adósságkezelés
7. Passzív jövedelem, az anyagi függetlenség elérésének útja

A pénz spirituális oldala, azaz az anyagiak szellemi megközelítése

A pénz csupán eszköz, jó megközelítésünk esetében semleges energia. Nem lehet önmagában cél, végcél pedig semmiképpen. Valamihez, valamiért van szükségünk pénzre, ráadásul jó(l)létünket önmagában nem biztosítja. Az én megközelítésemben a bőségtudathoz tartoznak a pénz spirituális vonatkozásai, a rezgés és vonzás törvénye az anyagiak kapcsán, mitöbb: a helyes tett törvénye is. Azaz legyünk képesek észrevenni az Univerziumban bőségesen jelenlévő lehetőségeket, megfelelő időben jól dönteni róluk, és halogatásainkat kiiktatva cselekedni is!

Az elfogadás, a megbocsátani tudás, a minősítésmentesség mind-mind ugyancsak idetartoznak (szerintem :)).
Idekapcsolódnak meditációs technikák, mágiák és rítusok is.

Néhány téma, illetve módszer, ami a pénz spirituális oldalához tartozik

1. A bőség megteremtésének módja
2. Örök elégedetlenség (átka)
3. A pénzteremtés titkai, idevonatkozó rítusok
4. Pénzmágia, pénzmeditációk
5. Istennők, akik segíthetnek, támaszt nyújthatnak, mint bennünk élő archetípusok, energiák…

Ezekből a felsorolásokból is látszik, mennyire szerteágazó és fontos a személyes pénzügyek menedzselésének témája. Alapvetően a legfontosabb, ha a racionális oldalt nézzük, hogy – ha még nem tennéd – mindenképp vezesd a bevétel-kiadásaidat. E nélkül ugyanis még tervezni sem tudod a pénzügyeidet – sem rövid, sem hosszú távon. Ha netán nagyon ellenállnál, az már a pénz lelki vonatkozásaihoz tartozik – gondolkodj el, hogy miért lehet ez. Kereshetsz magad körül jó példákat is – nekem a nagyanyám vezetett például háztartási naplót. És számomra enyhén szólva idegesítő volt rendszeresen feltenni – havonta legalább egyszer – azt a kérdést, hogy “De hát hova lett a pénz?” Takarékoskodni, félretenni, pénzt bevonzani (hm… ez már a spirituális oldalhoz tartozik), nos, ezeket csak úgy tudod megtenni, ha képes vagy a szembenézésre – a pénzkezeléseddel, önmagaddal. Sokaknak ment már ez – nyilván neked is sikerül, és egyre nagyobb tudatosságot, és ezáltal egyre jobb eredményeket, sikereket érhetsz el az anyagiak terén.

Itt a blogban is foglalkozunk, foglalkozom a pénz mindhárom arcával, s ezt tesszük a 2009. július 8-án, hamarosan induló online kurzusunkon is.

… július 6-ig tudsz jelentkezni a női pénzügyi önismeretet és pénzügyi intelligenciát fejlesztő KincsTár nevű online kurzusra is, amit közel 60 nő zárt már sikeresen. A mostani felhívást, a részletes tájékoztatót itt olvashatod – klikkelj ide érte –>>

Legyenek továbbra is bőségben áldottak a napjaid, köszönöm a figyelmedet – várom a hozzászólásokban a felvetéseidet, a véleményeidet, de akár a kérdéseidet is a KincsTárral kapcsolatban.

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

0 Responses to “A pénz három arca (HősNők)”


Jelenleg nem tudsz hozzászólni.