Utazás válságban – akciók akciói, azaz tervezzük meg a pénzügyeket nyaralásainkra is

sarti-20030925_095838Válságban nincs nyaralás a bankároknak – olvasom. Neked van? Mert hogy pihenésre szükségünk van – ilyen nagy melegben pedig különösen.

Azt is olvasom, hogy az utazási irodák az akciók akcióit hirdetik már, és hogy legyünk óvatosak. Én is azt ajánlom, hogy légy résen! Nézzünk egy példát.

Mint nagy utazni vágyó, sok hírlevelet járatok. A minap is kaptam egyet, ahol kedvenc célországomba, Görögországba hirdettek hihetetlenül olcsón egy kerek hetet: kapaszkodj meg! Észak-Görögországba tengerparti üdülést már 2625 Ft-tól – egy hétre (nem 1 éjszakára, jól látod!)

Igaz:  szeptember végétől. Nekem nagy gyakorlatom van elő- és utószezonban Görögországba nyaralni – nem szeretem a túl nagy meleget, és amikor pihenek, akkor a csendesebb, nyugisabb időszakokra vágyom. Ilyen ajánlattal azonban még soha nem találkoztam! 9900 forint volt a legolcsóbb út az is már vagy 5 éve szeptember végén-október elején: 7 éjszaka az apartmanban, és az árban benne van a buszút is (2 éjszakát a buszon töltesz ilyenkor még).

Olcsó húsnak híg a leve?

Javaslom, hogy olvass el minden “apróbetűs” részt is – én például megnéztem, hogy az alapárról mit írnak az előbb emlegetett 1 hetes, alig 3 ezer forintos árnál – idézem:

“Az alapár a legtöbb esetben tartalmazza az utazás, a szállás és az ellátás költségeit, és két felnőtt együttes utazása esetén személyenként értendő.

A foglalás során az együtt utazó személyek számának és a különböző opciós lehetőségek kiválasztásával Ön már oldalunkon megtudhatja mekkora a fizetendő teljes végösszeg.

Tehát az alapár a LEGTÖBB ESETBEN tartalmazza… Viszont való igaz, hogy tudsz előzetesen tájékozódni a honlapon a fizetendő végösszegről (legtöbbször ezt kikalkulálja neked az utazási iroda foglalási rendszere a neten), és nyilván a telefont is fel tudod emelni, ha bővebben tájékozódni akarsz.

Mindenesetre nézz meg minden költséget alaposan, és azt is gondold végig, hogy az apartman ház részletes leírásából vajon melyik helyet kaphatod? De kérdezz is rá – és ne lepődj meg, ha a szuterénben találod magad, a hátsó udvarra néző ablakokkal (ne is álmodj tengerre néző erkélyekről).

Alapvetően semmi gond ezzel, ha bevállalod, és tudod előre, de főleg tudatosítod magadban, hogy olcsó húsnak valóban híg lehet a leve. Egy biztos: ennyi pénzért alighanem még egy éjszakát sem töltesz el itthon sem a Balatonnál, sem máshol.

Nekem a tenger a mindenem, és ha arról van szó, sok mindent bevállalok érte. De azért még magamnak is azt javaslom, hogy figyeljem az érzéseimet, nehogy a kapzsiság elkapjon, és a kockázatvállaló hajlamom túl tengjen. :-) Igyekszem magam előtt tartani, amit szintén tanácsként olvastam egy írásban, és javaslom neked is: csak olyan utazási irodák rendkívüli módon különleges akcióit mérlegeld egyáltalán komolyan, amelyikről tájékozódtál alaposabban.

A fogyasztóvédők jó tanácsai szerint:

1. Nézz körül alkalmasint a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) honlapján, ők rendelkeznek idegenforgalmi nyilvántartással.  Az utazási irodák listájában meg tudod nézni azt is, melyik biztosítónál mennyi biztosítékot tett le az iroda – minél nagyobb a kaució összege, az annál inkább utal a szakértők szerint a tőkeerősségre, a nagyobb megbízhatóságra.

2. Nézd meg mióta létezik az adott utazási iroda – a többéves múlt az utaztatásban szintén előny, mert gyakorlatra, tapasztalatra utal. Az adott utazási iroda honlapján tudsz tájékozódni erről:  a Bemutatkozunk, Rólunk menűpontokat keresd főleg. (Én egy mini laptop vásárlásánál döntöttem már annak alapján, és vásároltam inkább néhány ezer forinttal drágábban, hogy a cég régebb óta létezett, és folytatott kereskedelmi tevékenységet, mint aki olcsóbban kínálta a termékét, és csak úgy mellesleg foglalkozott számítástechnikával – szóval egyszerre több szempontot mérlegelj te is!)

3. Tájékozódj internetes fórumokon: mit is írnak az adott irodáról, utazási célpontról a netezők. Mi utaztunk már Sartiba, a görög tengerpartra úgy, hogy még azt is tudtuk, melyik pékségnél mi a legfinomabb, és melyik motorkölcsönzőt válasszuk inkább – a valamikor halászfalu szinte minden szegletét ismertük előre.

Én most mindenesetre gondolkodóba estem, hogy kedvenc helyemre befizessek-e alig 3 ezer forintot. S vajon szeptember végén írhatnám-e onnan a helyszíni blogbejegyzésem? ;-)  Szerinted?

Neked milyen tapasztalataid vannak akciós, kedvezményes utakkal kapcsolatban? Egyáltalán hol és hogyan töltitek a nyarat? Hogyan gyűlik össze a rávaló, mi a taktikád ehhez?

No és, hogyan meg tervezitek az utazásaitokat – pénzügyileg is.  Mert tervezitek, ugye?

Örömmel veszem hozzászólásaitokat.

Utóirat: a fotón a görög tengerpart Sartinál – fotó: Estee – NetAngyal

Hogy mindig tudj utazni, ehhez tervezd a pénzügyeidet!
Pénzügyi tervezés témában ITT egy ingyenes hírlevél! Erre itt tudsz jelentkezni! –>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

12 Responses to “Utazás válságban – akciók akciói, azaz tervezzük meg a pénzügyeket nyaralásainkra is”


 • KEDVES IDA!

  ÖRÖMMEL OLVASTAM OKOSÍTÓ LEVELEDET, AMÚGY NAGYON SZERETEK TŐLED LEVELEKET KAPNI, MERT NAGYON HASZNOSAK MINDENFÉLE SZEMPONTBÓL.
  A MAI MAGYAR VALÓSÁG AZ, HOGY A CSALÁDOK TÖBBSÉGE SEHOVÁ NEM UTAZIK.ÖRÜLNEK,HA A REZSIT KINYÖGIK.ÉN IS CSAK A MUNKÁMNAK KÖSZÖNHETŐEN JUTOTTAM EL EDDIG KÜLFÖLDI ORSZÁGOKBA,DE ELJUTOTTAM,HÁLA ISTENNEK!A HÁZ ÉPÍTÉS, A CSALÁDI VÁLLALKOZÁS, AZTÁN A VÁLÁS UTÁN,A GYEREK EGYEDÜLI FELNEVELÉSÉ NEM TETTE LEHETŐVÉ A NYARALGATÁST.EZ A RIDEG VALÓSÁG, SZERINTEM A MAGYARVALÓSÁG, S A J N O S !!
  ÜDV: JUDIT

 • Kedves Judit!

  Sajnos sok mindenben igazad van, rengetegen vannak, akik nem utaznak sehová, de én, aki tizenöt éve szervezek vízitúrákat, egy kicsit azt látom, hogy sokszor a lustaság is közrejátszik ebben. Nem muszáj tengerparton süttetni magunkat, és nem muszáj négycsillagos szállodában teljes ellátást kérni. Vannak apartmanok, van önellátás (bár azt megértem, hogy az anya szeretne végre egy hétig nem főzni a családnak pihenés közben). Vannak kempingek is. Itthon is lehet nyaralni, sőt, itthon sem muszáj a Balaton vagy a Velencei-tó külföldi turistákra számolt árait megfizetni: ott van például a Tisza! A Tisza-parti kempingekben még ma is fejenként 600-800 Ft-ért meg tudsz szállni, és kb ugyanennyiért még vacsorát is kapsz ott. Ezek konkrét tapasztalatok.

  Maga a vízitúra is nagyon kellemes és rendkívül olcsó formája a nyaralásnak, bár sokan tartanak tőle, vagy nem is tudnak róla, mert azt hiszik, ide csak az mehet, aki nagyon jól tud úszni és evezni, meg ez egy teljesítménytúra, pedig ez nem így van. Mi egészen kicsi gyerekekkel is járunk már évek óta, és nagyon élvezi mindenki.

  Ha még ennyit sem tudsz költeni, akkor pedig lehet nyaralni akár otthon is! Akárhol lakunk is, az nem létezik, hogy nincs egynapi járóföldre valami szép vagy érdekes, amit megnézhetünk a gyerekekkel. Aki kertes házban lakik, berendezhet egy mini strandot a gyerekeknek, kell hozzá egy 3000 Ft-os medence, pár felfújható játék és kész… Csináljunk hotdogot ebédre (a macera is kevesebb), kössünk fel egy kötelet egy fára, és kész a büféebéd meg a kalandpark is. És így tovább, remélem, beindítottam a fantáziátokat :-)

  Egyébként Judit, kérlek szépen, ne vedd kioktatásnak, és elnézést, hogy beleszólok, igazán jó szándékkal írom: a csupa nagybetű az interneten kiabálást jelent, biztos ezt még nem tudtad :-)

  Szép hétvégét mindenkinek!

 • Kapcsolódnék Okoskismamához, ugyanis korábban írtam egy bejegyzést utazási tippekkel kapcsolatban, és bizonyos részei rímelnek Moni = Okoskismama felvetéseire. Itt olvashatjátok: http://www.gazdagnok.hu/2008/11/30/8-utazasi-tipp-utazz-penzugyileg-kreativan/

  Ezenkívül azt gondolom, hogy ha komolyan akarunk utazni, akkor egyszerűen elkezdünk félretenni rá – természetesen célszerű megnézni, hogyha nagyon szorosnak érezzük a költségvetésünket, hogy tudunk-e valahol megtakarítani. Én például nemrégen olcsóbb telefondíjcsomagra váltottam… és ilyenkor ezt a pénzt félre lehet tenni.
  De nekem gyűlt már össze abból is utazásom, hogy félreraktam a fémpénzeket, papir bankók kisebb tételeit. Szóval csak (? :-)) akarni kell! Higyjétek el, rengeteg múlik a hozzáállásunkon – hogy keressük a megoldásokat, a MÁSFAJTA lehetőségeket, nyitottak vagyunk az újra, tájékozódunk, érdeklődünk: más hogy csinálja… és elkerüljük a panaszkodókat.

  Ida ***

 • Kedves Ida!
  Most olvastam el a korábbi blogbejegyzésedet az utazásról. :) Nagyon jó ötletek vannak benne! Meg persze OkosKismama írásában is. :)
  Egy ,,okosságot” én is megosztanék, igaz, még csak belföldre próbáltam ki (Dunakanyar előnyben :)). Tehát: Nem a legfelkapottabb helyre kell menni, mert mellette pár kilométerrel kb. felébe kerülnek a szállások árai, és a ,,felkapott” hely tíz-húsz perc alatt elérhető. Még tömegközlekedéssel is.
  Nagyon kellemes nyaralást kívánok mindenkinek! :)

 • Még egy ötlet abból, ahogyan én csinálom (ami persze nem mérvadó): Mivel én megszállott tömegközlekedő vagyok, így nincs rá módom, hogy itthon előre megfőzzek több napra és azt vigyem a nyaralásra. Tehát én első nap bevásárolok a helyi nagyobb abc-ben, és a szálláshelyen főzök meg több napra. Olyan ételeket, amiket lehet egymással kombinálni. Például főzök egy nagy adag pörköltet, amit egyik nap tésztával, másik nap krumplifőzelékkel eszünk meg. A főzelékből is sokat készítek, mert arra még sor kerül, de legközelebb például tükörtojással.
  Így nekem sem arról szól a nyaralás, hogy főzök, a napi melegítés meg nem nagy ügy. :)
  (Nem akarok nagyon okoskodni, csak leírom, én mit csinálok, és szívesen elolvasom a mások praktikáit is. :))

 • Okoskismama = Moni! Egész kedvet kaptam – komolyan – egy vizitúrzáshoz, teljesen elképzeltem a folyót, a csónakokkal… vagy milyen járművekkel is mentek pontosan?
  Van honlap, ami kötődik ehhez? Oszd meg velünk, lécci – köszi :-)

  Ida ***

  ps: Ibolya, jók az ötletek :-)

 • Kedves Ida! Örülnék, ha megmutathatnám Neked (meg persze a családodnak), hogy milyen jó szórakozás egy ilyen vízitúra :-) Kenukkal megyünk, de nem úgy, mint barátunk, az olimpiai bajnok Vajda Attila, hanem kényelmesen ülve csorgunk lefelé a folyón. A honlap címe: http://www.vizibolha.hu – itt találhattok kifejezetten kisgyerekes családoknak szóló túraterveket is, illetve olyanokat is, ahová inkább felnőtteket és/vagy nagyobb gyerekeket várunk. Kellemes böngészést! :-)

 • Kedves OkosKismama!
  Pont ezekre a dolgokra gondoltam én is… A gyerekeim még kicsik (4 év alattiak), így igazából az a lényeg, hogy valahol együtt legyünk, csináljunk valami mást, mint amit otthon szoktunk, és lehetőleg ne utazzunk túl messze, mert tapasztalataink szerint 2,5-3 órát bírnak egyelőre utazással, aztán katasztrófa az egész. Az egyik szomszédomnak Badacsonyban van nyaralója, oda meghívnak minden nyáron, és nagyon bejött. Van hegy, víz, lehet kirándulni, az ebédet meg rendeljük (több ételfutár cég is szállít arra, tehát nem a méregdrága éttermeket kell megfizetni). Persze, ha kicsit nagyobbak lesznek a gyerekek, kipróbálunk mást is, az a vízitúra egészen jó ötlet :)
  Anita

 • Ida, én nagyon meggondolnám, hogy 3000 Ft-ért befizessek-e…
  Bár, ha augusztusban megszűnik az iroda, legfeljebb 3000 Ft-ot veszítesz – csak akkor már nehezebb lesz új utazás után nézni.
  Számomra az, hogy már most ilyen olcsón adnak szeptember végi utakat, azt sugallja, hogy már most nincs pénzük kifizetni a most utazók szállását, ezt finanszíroznák a Te előleges befizetésedből, és nagyon-nagyon kell a pénz, ha ilyen olcsón kínálják az utazást.
  Másrészt igaz, hogy Görögországban nagyon leestek az apartmanok árai, sokkal kevesebb a turista.
  Vagyis lehet, hogy jól jössz ki a dologból – végül is amit veszíthetsz, az a 3000 Ft.

 • Engem most már sokszor dühít, ha azt hallom, hogy ezért meg ezért nem lehet sok embernek pihenésre, nyaralásra figyelmet, időt fordítani (mert magyar valóság így meg úgy). A magyar valóság arról szól, hogy panaszkodunk és kifogásokat keresünk. A valóságban az egész a LUSTASÁGRÓl és az önsanyargató életmódról szól! Csak azokat lehet a nyaralásban megakadályozni, akik hagyják magukat! Bocsánat azoktól, akiket érint, ez a düh legyen az én dolgom.

  A kifogásgyártásban világbajnokok vagyunk mi magyarok, a megoldásokban pedig nem jeleskedünk. Pedig a nyaralás terén is szükség lenne arra, hogy a kiutakat keressük, és ne arra figyeljünk, hogy miért nem lehet.

  Egyetértek azokkal, akik szerint a nyaralást igenis meg lehet szervezni kis összegből, bármilyen nagy is a szükség, csak akarni kell és észnél kell lenni. Mindössze a kikapcsolódásnak kapnia kell valamilyen fontosságot az életünkben a többi időtöltés mellett, mert ami fontos nekünk, arra figyelünk.

  Amikor gyerek voltam, nekünk sem volt nagyon mit aprítani a tejbe (ennek azért megvolt az oka), a szüleim panaszkodtak is emiatt. Én azért megoldottam a szórakozásomat (egyébként emiatt is nyafogtak): mi sokat bicajoztunk, és mivel közel volt a Velencei-tó, oda is bringával jártunk. Nagyon buli időtöltés volt, szívesen emlékszek vissza rá. És igazán nem került sokba. Kerékpárt lehet szerezni használtan is, az Interneten már rengeteg lehetőség van erre… Csak keresni kell.

  Aki akar, talál megoldást!

 • Mindig adtok jobbnál jobb ötleteket, és ez fantasztikus. Köszi a tippeket. Beus

 • Kedves Ida és mindenki!
  Nekem nagy szerencsém van azzal, hogy a gyermekkori városomtól 300 km-re mentem férjhez, mert így minden hazautazás a szülői házba,nyaralás is egyben…Sétálunk egyet a Tisza-parton, vagy csónakázunk egyet, ha otthon van az unokatesóm, de lehet akár egy kis kerékpározásra is időt szakítani. A Tisza-tavon friss tiszta levegő van, és ha nincs túl nagy forgalom, akkor ráérősen el lehet merülni az állatvilág hangjaiban. Ezzel csak azt akartam elmondani a kis költségvetéssel gazdálkodóknak, hogy nem feltétlenül a zsúfolt tengerparton találja meg az igazi kikapcsolódást. Mondjuk én kifejezetten utálom, ha túl magas az 1 m2-re jutó emberek száma, mert az nem kikapcsolódás, ha mások magánélete a fülem hallatára zajlik..:) Olyan klassz helyek vannak az országban, és nem feltétlenül kell mindenhová autóval menni, bár tény, hogy kisgyerekkel elég nagy málhát kell cipelni, ha mindent oda akar pakolni az ember lánya, amit szükségesnek tart, de racionalizálással minden megoldható. A külföldi nyaralást különben sem fogja többre értékelni egy kisgyerek. Egy 3-5 éves gyereknek ugyanmindegy, hogy a Balaton-parton, vagy a horvát tengerparton lapátolja a homokot. Csak mi, felnőttek akarunk többnek látszani a tengerparti nyaralással, még akkor is, ha vért izzadva sajtoljuk ki magunkból az árát. Persze ezt mindenki úgy csinálja, ahogy jónak látja. Gyerekkoromban mi sem jártunk nyaralni, pedig szerintem ez nem csak azon múlt, hogy 3 gyerek mellett nem futotta utazásra.

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.