Választott hivatása: nők és pénz specialista

Megjelenés dátuma: 2009. július 11. 04:28 az online változatban. Szerző: J. Mező Éva. Forrás:  FMH (Fejér Megyei Hírlap)

chi-penzlegyezos-fmhÚjságíró volt a Zalai Hírlapnál, aztán hivatásos anya lett, gyermekét egyedül nevelő nő, szabadúszó vállalkozó, grafológus, gyöngyfűző kisiparos. Mindig egy lépéssel az élet előtt járt.

Figyelte és látta a lehetőségeket, rugalmasan alkalmazkodott hozzájuk. Látta a demográfiai tendenciát, a társadalmi átrendeződéseket is. Azt, hogy a nők súlya, szerepe és feladatvállalása miként alakul az élet törvényeinek megfelelően. Ne tessék mosolyogni rajta, most úgy definiálja munkáját, feladatát, hogy nők és pénz specialista. Ő Csapó Ida, a gazdagnők on-line kurzus kitalálója, női önismereti tréner. Hatalmas ívű pálya és önmagára találás áll mögötte.

– Azt figyeltem meg, hogy szocializációnk és a társadalmi felfogás miatt a nők és a férfiak másként viszonyulnak a pénzhez. Ennek egyik eleme – és ez senki előtt nem titok -, hogy a két nem fizetése között különbség van.

– Másik figyelemre méltó jelenség, hogy a gyermekvállalás miatt a nők hoszabb időre esnek ki a munkaerőpiacról, és emiatt a gyermekbarát társadalmi rend miatt is háttérbe szorulnak, mert az sem kíván magyarázatot, hogy az anyaság hazánkban nincs megfelelő szinten anyagilag elismerve.

– A harmadik társadalmi sajátosság, hogy a férfiakra a hagyományos családfenntartó szerep miatt túl nagy teher hárul. Ők ezért lelki egészség szempontból túl stresszelik magukat, aminek következménye, hogy a férfiak a kimutatható statisztikai adatok szerint hamarabb halnak meg. A nők tovább élnek, és magukra maradnak alacsonyabb jövedelmükkel. E három dolog miatt érzem úgy, hogy a nőket meg kell erősíteni. Rendszeresen találkozom munkám során mentálisan sérült nőkkel is, akik több diplomával háttérmunkásként dolgoznak a családban. Kedélybetegség a vége, amikor szembesülnek kiszolgáltatottságukkal, hogy nincs önálló jövedelmük, ami fölött rendelkeznének, nem tudnak megállni saját lábukon. Feladatom az ő anyagi biztonságuk, függetlenségük megerősítése is.

– Nemrég Svédországban jártam. Ott egészségesebb a társadalom, ott csak két év a különbség a halálozási rátában a nők és férfiak között. Ott a férjek segítenek a háztartásban, ott látni apát, aki az utcán babakocsit tol, magához öleli gyermekét. Itthon sokkal kevésbé érzékelhető a férfiak ilyen irányú jelenléte. Svédországban tízéves kampány és politikai akarat volt ennek kialakítására, és minden azt igazolja, hogy a férfiak ettől mentálisan egészségesebbek lettek. Életük teljesebb és stresszmentesebb.

Létezik egy sztereotípia: a férfiak értenek a pénzhez. Csapó Ida szerint ez csapda. A férfiak ugyanúgy nem értenek a személyes pénzügyek menedzseléséhez, mint a nők – ha nem tanulták meg. Idát személyes sorsa is irányította arra, hogy a nők talpra állításával kezdjen foglalkozni. Kétéves volt lánya, amikor elvált, otthagyta az újságírást, hogy fel tudja egyedül nevelni, tudjon vele kellő időt együtt lenni. Az ezredforduló évében találta meg igazi feladatát. Most női önismereti tréningeket tart, az interneten on-line kurzusokat, tapasztalatairól blogot ír, több ezer nővel van, volt így kapcsolatban.

– Néhány éve nőjogi aktivistaként még kinevettek – mondta -, pedig amit csinálok, az ma már az Európai Unióban követelmény. Naponta közel száz nővel állok kapcsolatban. Ezt csak úgy lehet megvalósítani, hogy kerülök mindent, ami időpocsékolás. Sok energiám ment el feleslegesen, amíg megtanultam, hogy azt kell csinálni, ami a dolgom. Nekem mindegy, milyen az idő, ki van hatalmon, hogy beütött a világválság.

– Véleményem van, de arra koncentrálok, hogyan tudom a nők anyagi biztonságát, önbizalmát, önbecsülését erősíteni. Napi szinten érzékelem munkám eredményét, mert folyamatosak a visszajelzések. A tegnapi blogbejegyzésemre például három óra alatt kilenc hozzászólás született. Ötletek érkeznek, mivel kellene még foglalkoznom, így tudom a nők segítését sokoldalú módon támogatni. Engem is inspirál, hogy folyamatokat látok fejlődésükben. És ezek a nők érezhetően változnak. Jobban működik életük. Sikeresebbek napi szinten.

Ingyenes blogértesítő hírlevelem tartalma: nők és a pénz, női pénzügyi önismeret és pénzügyi intelligencia fejlesztése, anyagi függetlenség és spiritualitás, női lelki gazdagság, bőségtudat stb.

Szlogenem nem véletlenül ez:

Gazdag nők – lelkiekben, anyagiakban és szellemiekben!

A hírlevél segítségével informálódni tudsz a GazdagNők.hu honlap aktuális blog bejegyzéseiről, az ingyenes és fizetős lehetőségekről is!

Ha Te vagy a 100. – nyerhetsz!

Minden 100. hírlevél feliratkozó ajándékot kap: egy nőknek szóló könyvcsomagot, illetve annak a 8 könyvnek a bibliográfiáját, amelyekből sokat tanultam, és tanulhat minden nő a pénzügyi önismerete és pénzügyi intelligenciája fejlesztése során.

Iratkozz fel mielőbb, s megkapod még a “4 (nyílt) titok, amely segítheti női pénzügyi önismeretedet és spirituális tudatosodásodat is” című ingyenes e-könyvet – szintén ajándékba!

Tudd, hogy adataidat 3. félnek nem szolgáltatjuk ki – jómagam sem kedvelem a spamet, az e-levélszemetet.

Kérlek, hogy add meg az adataidat, majd kattints a feliratkozás gombra, hogy bekerülj a GazdagNők.hu blogértesítő hírlevelének adatbázisába:

Teljes neved:*

Keresztneved, ahogy szólíthatunk:*

E-mail címed:*
http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

7 Responses to “Választott hivatása: nők és pénz specialista”


 • Kedves Ida!

  Csak most döbbentem rá,mennyi hasonlóság van közöttünk.Az energiám nekem is meglenne az ujra kezdésre,csak az egészségem nincs meg.Szóval, remek amit csinálsz és persze a siker sokat számít.Tudom milyen nehéz támogatás nélkül nevelni,élni( még most is!)Örülök,hogy megtisztelsz tanácsaiddal.

  Szép hétvégét kívánok:Csöpi

 • Kedves Ida !
  Az ujra kezdéshez az ember ugy érzi,hogy sohasem késő.
  Legyen határozottsága komoly és elszánt kitartása de legfőképpen erő és egészség e az embernek,és akkor minden lehetséges. Kivánok örömteli hetet. Erzsike

 • Én is csak azt tudom írni mint a Csöpi, hogy megdöbbentő mennyi a hasonlóság köztünk. Nekem megvannak az energiáim az újra kezdéshez. Számomra is a nők és velük együtt a gyerekek segítése a legfontosabb. Azt viszont már biztosan tudom, ha egy ember – legyen az nő vagy férfi – nincs harmóniában magával, akkor lehet bármilyen gazdag, még is boldogtalan. Magyar mondás: a pénz nem boldogít, és hozzátették, de jó ha van, mindig annyi amennyi szükséges. Melyik ember van tisztában azzal, hogy mennyi a szükséges?

 • kovácszsuzsannarozália

  Kedves Ida!! Örömmel olvasom a sok jó tanácsot. Sokat tanulok belőle.Én háromszor kezdtem újból az életem, most 61 éves vagyok. Számomra sem létezik válság, sok akaratra kitartásra van szükség és persze munkára, így mindig számíthatunk sikerre! Kívánok mindenkinek sok erőt, egészséget; szeretettel Zsuzsi

 • Kedves Ida! Igen újra kezdés… én 44 évesen maradtam egyedül egy 17 éves kamasz fiúval. Érettségi továbbtanulás, stb. Nem volt egyszerű. Lelkileg összetőrve, anyagi nehézségek közepette keresni a hogyan tovább? Rá kellett jönni, hogy ha mindig ugyanazt csinálom, nem fogok előrébb jutni.Ki kellett lépnem a megszokott konfortzónámból, és mást kellett tennem a boldogulásunk érdekébe. Most már büszkén írhatom, hogy az életem sínen van. Kívánom mindenkinek hogy találja meg a kiutat a nehéz helyzetéből, mert mindenre van lehetőség. Szeretettel Kati

 • egész-ségben otthon vagyok, Csöpinek üzenem, ha akar változtatni, keressen meg! üdv:Zsuzsa

 • Anna,
  nagyon jó kérdést vetettél fel: Melyik ember van tisztában azzal, hogy mennyi a szükséges?
  Igen, ez nagyon fontos, hogy tudjuk – ráadásul a SAJÁT, VALÓDI szükségleteineket. És nem a fogyasztói társadalom által generált, manipulált “szükségleteinket”. Én úgy vélem, hogy mindenkinek van egy belső, mély bölcsessége, amelyik minden választ tud – de nevezhetjük lelkiismeretnek, belső hangnak is. Ő tudja, hogy valóban meg kell vennem például valamit? :-)

  Kati is nagyon lényegesről írt – jól ismerem magam is. Az ördögi körből valóban a komfort zónánkat meghaladva lehet kilépni…

  Mindenkinek nagyon köszönöm a hozzászólásait – nem is gondoltam, hogy egy ilyen portré rólam, ennyi mindent elindíthat benneteket, de nagyon örülök neki. :-)

  Ida ***

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.