Milyen a sikeres pénzügyi tervezés, hogyan alakítsd ki a sikeres pénzügyi életvitelt?

tervezes-885957_taking_notesTervezed a pénzügyeidet? Tudod mit kockáztatsz, ha nem? Vagy ha nem ismered az alapvető szabályokat?

A pénzügyi tervezés a kimenetele szerint háromféle lehet: sikeres, átlagos, kudarcos. Pontosabban ilyen pénzügyi életvitelünk alakulhat ki attól függően, hogy hogyan tervezünk.

Nézzük őket sorban!

Leírom neked a jellemzőket – már ez is sokat segíthet, hogy tudatosítsd te hova tartozol. Ez lehet az alap arra, hogy tovább tudj haladni pénzügyi önismereti utadon,  és személyes pénzügyeid menedzselésében is.

Kudarcos pénzügyi “tervezés”

Ha valaki tovább nyújtózkodik, mint ameddig a takarója ér, annak törvényszerű következménye az eladósodás, a kudarcos pénzügyi életvitel, életstílus. Nagy valószínűséggel ilyenkor nem lehet tervezésről sem igazán beszélni, mert hogy vagy nincs egyáltalán, vagy sodródik valaki a pénzügyi árral. És nagy eséllyel abbahagyja, ha csinálta egyáltalán a személyes pénzügyei menedzselését. Mert többnyire azt érzi, hogy nem tudja kézben tartani, kontrollálni a pénzáramlást, bepánikol, leblokkol – nincsenek eszközei a menedzselésére.

Hogy ezt elkerüld, ezt is megtanulhatod PénzTündérünktől kedvezményesen (!), de a létszám limitált!  Nézd meg mielőbb itt a részleteket! –>>

Átlagos pénzügyi tervezés

A legtöbben ha vezetik a pénzáramlásukat, és nem költekeznek túl, nem biztos, hogy elég tudatosak a pénzügyi tervezést, egyáltalán a pénzügyi jövőjüket illetően. Könnyen lehet, hogy a fogyasztói társadalom nyomásának megfelelően a bevételeikből olyasmire is költenek, amire nem kéne: túl hamar cserélnek le egy autót, vagy azonnal találnak a maradék pénznek helyet. Miközben elfelejtenek biztonsági tartalékot képezni, és ha befektetnek egyáltalán, akkor a befektetéseik nem elég átgondoltak. Élnek a mának, és könnyen lehet, hogy ezzel a hosszú távú gondolkodás híján maguk alatt vágják a fát.

Különösen a költekező pénzügyi személyiségtípusba tartozókat, ráadásul azokat, akik sikeresek a pénzteremtésbe, a pénzbevonzásban fenyegeti azt, hogy nagyon nagy összegek folynak át a kezük között, de semmi nem marad meg belőle.

Hogy kilépj az átlagosból, és megtanuld a sikeres pénzügyi tervezést, és hogy a sajátod lehessen a sikeres pénzügyi életstílus, ezt is megtanulhatod PénzTündérünktől kedvezményesen (!), de a létszám limitált!  Nézd meg mielőbb itt a részleteket! –>>

Sikeres pénzügyi tervezés

Jellemzők:

– érti és tudja, miért szükséges a bevétel-kiadások vezetése, mert pontosan tudja, hogy ennek révén tudja kontrollálni a saját pénzügyeit, erre alapozhatja anyagi biztonságát,

– költségként kezeli a biztonsági tartalékra, a befektetésekre, az adományokra szánt pénzösszegeket, azaz eleve betervezi a kiadásaiba!

– kordába tudja tartani a vágyait, azaz nem ad hoc módon vásárol például tartós fogyasztási cikket, autót, ráadásul hitelből, hanem mellőzi a hitelt, mert tisztában van vele, hogy akár 7x többe kerülhet valami, mintha célt kitűzve, előzetesen takarékoskodna rá, vagy pénzt teremtene vágyai kielégítésére,

– pontosan tudja, hogy nem neki kell a pénz minden fillérért megdolgozni, mert tudja a pénzt dolgoztatni,

– hajlandó tanulni, hogy a pénzügyi intelligenciáját fejlessze, mitöbb  az adózott nyereségéből/bevételéből rendszeres tartalékot képez  erre (ez T. Harv Eker szerint lehet 10%-nyi arány) stb.

Hogy mindezt te is megtanuld, azaz meg tudd alapozni a sikeres pénzügyi tervezést, és hogy a sajátod lehessen a valódi anyagi függetlenséget biztosító,  sikeres pénzügyi életstílus, nos ezt is megtanulhatod PénzTündérünktől kedvezményesen (!), de a létszám limitált!  Nézd meg mielőbb itt a részleteket! –>>

Mit gondolsz, te melyik pénzügyi életvitelt folytatod, milyen a pénzügyi tervezésed most? Miben lenne szükséged segítségre – írd le a hozzászólásokban!

A pénzügyi tervezés pénztudatosan, hatékonyan!  Ezt is megtanulhatod PénzTündérünktől kedvezményesen (!), de a létszám limitált!  Nézd meg mielőbb itt a részleteket! –>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

8 Responses to “Milyen a sikeres pénzügyi tervezés, hogyan alakítsd ki a sikeres pénzügyi életvitelt?”


 • Szabadszállásiné Csapó Dóra

  Sziasztok!
  Nem vagyok költekező típus. Megtakarítani mégsem tudok. Most még. De már tanulom a tervezést. Szerencsés vagyok, mert nem egyösszegben kapom meg a pénzemet, hanem hó közepén és a végén. Ez eleinte gondot okozott, mert a férjem fizetéséből kifizettünk minden számlát, és alig vártuk,hogy én is pénzhez jussak. Előfordult, hogy kölcsön is kellett kérni. És ez ördögi körhöz vezet.
  De szerencsére ide találtam, és hasznos könyveket is olvastam, és rájöttem,hogy könnyítsem meg a saját dolgom. A fizetni valókat szelektálom. Mivel három részletben kapunk pénzt, így hó elején, közepén és a végén is fizetek számlát. Közben pedig nagyjából be tudom osztani a maradékot, egyelőre csak hogy kijöjjek a következő bevételig. Persze, ha az iskola vagy egyéb zavaró momentum nem gondolja másként.
  Tudom, ez nem valami fényes, de 15 évig csak a férjem keresetére számíthattunk. Most kezdjük utolérni magunkat.
  És arra is rá kellett jönnöm, hogy muszáj bevállalni valami pluszt. (Ha szükség van rá, ruhát javítok, vagy sütit gyártok, esetleg gyöngyvirágot készítek és a gyerek eladja a bolhapiacon a suliban – a zsebpénze megoldva(!). Ez nem sok, de indulásnak valami. Ja, és írok. Magamnak, és Nektek.)
  És új szakmát is fogok tanulni ősztől. Hogy több lábon tudjak állni.
  Hát ennyi.
  Természetesen felíratkoztam a hírlevélre.

 • Dóra,

  Megint belekotnyeleskedek.
  Én is szoktam ruhát is javítani. Szeretek varrni. Bár még kevés ügyfelem van, de azok minden jel szerint elégedettek. :-)
  Muszáj várni az őszig a szakmatanulással? :-) A neten rengeteg olyan dolog van, amit már a következő pillanattól elkezdhetsz tanulni. Nem tankönyv, hanem életszagú, hasznosítható tanulnivalók…
  Nem akarok reklámot, meg aztán nem is férnének ki ide a tapasztalataim, de ha írsz az sztothtimea@vipmail.hu-ra, elmondom, én miket találtam.

  Titi

 • Sziasztok Lányok!

  Én is felíratkoztam a hírlevélre, mert nagyon érdekel.

  Nem vagyok költekező típus, szinte a közös életünk kezdete óta képezünk megtakarításokat. Van a gyerekeknek bankszámlájuk, amire minden hónapban utalunk egy kis pénzt, sőt, ők erre gyűjtik a nagyszülőktől ünnepekre kapott zsebpénzt is. A lányom ebből vett magának MP4-et, a fiam pedig egy új színes tévét. Ő nagyon szeretne dolgozni, de sajnos semmilyen lehetőség nincs diákoknak. Nagyon szeretné, ha már lenne saját pénze. Júniusban a barátjáéknál segített lakást tatarozni, s ott kapott egy kis zsebpénzt. Azt a boldogságot! Hát igen, a saját magunk által megkeresett pénz a legjobb.
  Az én fizetésem bankszámlára megy, abból csoportos beszedéssel leemelik a rezsiköltségeket. Erről én mindig kapok SMS-t, így nyomon lehet követni a dolgokat. Amikor jön a bankszámlakivonat, mindig átellenőrzöm, hogy mindent levontak-e, és a megfelelő összegeket emelték-e le?
  Itt szeretném megjegyezni, hogy az autó kötelező biztosítását és a lakásbiztosítást is lehet havonta fizetni egy esetben: folyószámláról csoportossal. Így nem kell negyedévente kuporgatni a csekkre. Legalábbis nekünk ez nem volt jó. Meg egyébként sem szeretem a csekket. Idegesít, és nem szeretek vele sorban állni a postán.
  Van önkéntes nyugdíjpénztárunk és életbiztosításunk is. Mindig megbeszéljük a férjemmel az anyagi dolgokat, de a tényleges megvalósítását én hajtom végre. Én megyek ügyintézni.
  Azt már megtanultam, hogy a bejövő pénzeket egyből félre kell tenni, nem szabad a háztartási kasszával együtt kezelni, mert az is elfolyik. Ilyen lehet májusban az adóvisszatérítés vagy decemberben a 13. havi fizetés, ami eddig legalábbis volt.
  Meg az ajándékba kapott pénz is ilyen. Azt mindenki fordítsa a vágyára (egy-egy ruha, könyv, mozijegy, színházjegy vagy amit szeretne, persze az összeg nagyságától függően).
  Mióta rendszeresen olvasom Ida kurzusát, vezetem a bevétel-kiadásaimat. De ez csak arra jó, hogy elszámoltassam magam, jól beosztottam-e a pénzt az adott hónapban.
  Az igazi az lenne, ha előre meg tudnám tervezni a dolgokat, ide szeretnék eljutni, meg a vésztartalék képzéséhez.
  Ehhez készítettem is egy éves tervet a kiadásokról. Ebben szerepelnek az ünnepek, beiskolázás, névnapok, szülinapok, nyaralás – hogy tudjam előre, hogy melyik hónapban milyen extra kiadással kell számolni. Szinte alig van az évben olyan hónap, amikor semmi ilyen nincs.
  Ti hogyan terveztek?
  Várom a jó ötleteket!

  Üdv: Orsi

 • Szabadszállásiné Csapó Dóra

  Kedves Orsi!
  Lassan úgy érzem, kisajátítottuk ezt az oldalt.
  Nagyon tetszik, amiket írtál. Egy ideig én is vezettem a bevétel – kiadás oszlopokat,de rájöttem, hogy mindig ugyanazokat írtam be. Nekünk az állam totálisan megtervezte a pénzáramlást.
  Most kezdek megint kicsit tervezgetni. De lehet, hogy most meg már túlzásba is viszem, mert már a heti menüt és az ahhoz szükséges alapanyagokat is megtervezem. Már ami nincs itthon. Én ugyanis szinte minden nap főzök. Viszont tanultam néhány trükköt, hogy könnyítsem meg a dolgom, és pl.egy ételből kétfélét hogy csináljak, hogy mégis újnak hasson.
  A plusz pénzek eddig a “lyukak tömködésére” mentek el. De ha folyamatosan tudok mostmár végre dolgozni, szerintem követhetem a példádat, és persze nagyon várom a hírleveleket is.
  Szia
  Dóra

 • Kedves Lányok!

  Én abszolút kezdő, jobban mondva notórius újrakezdő vagyok a pénzügyi tervezés területén, és jócskán a kudarcos típusba sorolható.
  Egyáltalán nem tanultam meg a pénzzel bánni, otthon soha nem volt szó a pénzről, mintha nem is létezne. Mostanáig ez teljesen érezhető is volt a hozzáállásomon. Sosem tudtam igazán tervezni, ha vezettem is a bevétel-kiadást, valahol mindig elvesztettem a fonalat és valakinek mindig volt a családban pénze (a férjemnek, szüleimnek), hogy szükség esetén kisegítsen.
  A helyzet viszont változóban van, én válófélben, és a jövőben nemcsak magamról, hanem kicsi lányomról is gondoskodnom kell. Így létszükség, hogy megtanuljam kezelni a pénzt, tervezni és tartalékot képezni.
  Nagyon várom a hírlevelet és a használható, jó ötleteket!
  Köszönöm!

  Andrea

 • Sziasztok Lányok!
  Nagyon várom a hírleveleket természetesen most is jelentkeztem! Jelenleg azátlagos pénzügyi tervezési csoportba tartozom DE nagyon igyekszem átkerülni a sikeresek közé!Tudom hogy ez nem kevés odafigyelést igényel számítok a hírlevelek segítségére. üdv. Éva

 • Sziasztok,

  hova is soroljam magam? Mondjuk úgy, hogy egy feltörekvő átlagos vagyok, aki úton van (szeretne lenni?) a sikeres felé. Csak az a fránya átmenet… Na, azért vagyok itt, meg a pénzügyi tervezés feliratkozási listáján!…

  Én is lassan netfüggő leszek, és hála az égnek, ebben tudtán kívül, de bizonyos szempontból partner volt a számlavezető bankunk is: ugyanis van lehetőség az internetbanki szolgáltatás igénybevételére. Csak ajánlani tudom mindenkinek! Kényelmes, a számlák utalását előre is be lehet állítani, de az átutalás dátumát ki lehet kötni, így minden számla csak akkor van kifizetve, amikor már tényleg kell, addig meg hadd dolgozzon nekem az a kis pénz, meg addig is én hadd döntsek felőle… Sőt, még lekötéseket is be lehet állítani, vagyis befektetéseket is lehet eszközölni.

  Én pl. ezzel megspórolom a bevétel-kiadás vezetésének nagyját… Elég, ha kinyomtatom a számlatörténetet, meg egy-két dologgal kiegészítem, ami mondjuk a számláról felvett kp. elköltését részletezi… Tudom, kicsit fura a telepostit-elt (hú, de szép magyaros megfogalmazás volt, bocs!) kivonat, de én elmegyek rajta. Én itt egy kicsit átvettem Estee színkódos rendszerét, igaz, ő a doksijait meg a mailjeit rendszerezi így a Gmailben, meg a Google Dokumentumokban, de itt is jól jön. Pl. gyerekek zsebpénze – zöld, bolti vásárlások, ahol nem lehetett kártyával fizetni – kék, stb. A számlatörténetben is szövegkiemelővel lehet “tarkítani”: heti bevásárlások – sárga, ruházkodás – narancssárga, rendkívüli kiadások – piros, stb.

  Szal, ez kombinálva az internetbank lehetőségeivel, együtt már egész jó kis rendszert adnak ki. Mindezt még kiegészítettem egy Excel-táblával, amelyben a befektetéseinket tartjuk nyilván (határidőkkel, fordulónapokkal, fizetési gyakoriságokkal, összegekkel, indexálással). Egész évre előre látom, milyen vállalt kötelezettségeim vannak, melyik következő részletre mennyit kell és mikorra “kiszorítanom”, hogy meg legyen alapozva a gyerekek jövendő tandíja (hátha nem veszik fel őket térítésmentes képzésre), meg a nyugdíjkiegészítésünk is (nem merünk a magánnyugdíjpénztári befizetések + állami nyugdíj kombinációra hagyatkozni, még úgy sem, hogy tudjuk, mire mi nyugdíjba megyünk, valószínűleg már nem 62, hanem inkább 67 év lesz a nyugdíjkorhatár…).

  Mindezek mellett mégis szükségét érzem a pénzügyi tervezés hírlevélnek, nem tudom, valahogy olyan ösztönös hiányérzetem van. Valószínűleg azért, mert jelenleg egykeresős modellben létezik a családunk… De már azon is dolgozom, hogy kicsivel nagyobb legyen az anyagi függetlenségem, és ezzel a család anyagi biztonsága is.

  Üdv:

  Cs.

 • Nem tudom pontosan melyik típusba tartozom…beosztok,félreteszek, van a gyerekeimnek bankszámlája, lakástakarékpénztáram, többfelé lekötött pénzem,megvan a kb 4 hónapra szükséges tartalékom. Erre a kényszer vitt rá…második házasságomban élek, és a férjemmel soha nem beszélünk a pénzről. Nem tudom mennyi a fizetése, mennyit költ cigire, benzinre, gyerektartásra és egyáltalán semmire.Közel kiszámítható összeget ad hó elején, azt és a saját magam által keresett pénzt kell beosztanom. Hol jobban, hol kevésbé sikerül,hisz nem beszélünk a hirtelen felmerült kiadásokról sem. Az első ilyen alkalommal jöttem rá,hogy csak magamra számíthatok…megtanultam,működik. Már csak egyetlen megoldandó kérdés van az életemben, ez a nyugdíj…hamarosan lépnem kell,hisz én se leszek fiatalabb…

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.