Ami a pénzügyi tervezést megelőzi

penz-orvosno_arcnelkul_DSC_0329Mielőtt pénzügyi tervezésbe fogsz, célszerű felállítani egy diagnózist.
Az orvos is állapotfelméréssel kezdi.

Nézzük meg, hogy a mit vegyél számba mielőtt a magán pénzmenedzsmentedet, a személyes  pénzügyeidet megtervezed.

I. Mit végzel már az alábbiak közül?

 1. nyomon követed-e a készpénzáramlásodat?
 2. milyen időszakot ölel fel a készpénzáramlásod követése?
 3. követed csak, hogy mire költöd el a pénzt, vagy megelőző, tervező pénztudatosságot is tanusítasz? azaz tervezel-e előre tudatosan legalább 1 évre
 4. ha tervezel, akkor összehasonlítod-e a tény/terv számokat, azaz amit terveztél, azoknál mi a realitás, mi lett tény: mi történt TÉNYlegesen :-)
 5. elemzed-e a pénzügyeidnél az arányokat, azaz a pénzbeosztásnál mire mennyit költöttél/költöttetek stb.

II. Milyen a jelenlegi pénzügyi helyzeted/helyzetetek?

 1. máról holnapra élsz/éltek, épp csak ki tudjátok fizetni a számlákat
 2. a hitelek, az adósságok nagyon szorongatnak, emiatt folyamatos a stressz az életedben/életetekben
 3. rendelkezel legalább minimális biztonsági tartalékkal
 4. a biztonsági tartalék mint anyagi védettséget jelentő forrás kellő nyugalmat biztosít számodra (legalább fél éves v. eléri az egy éves időtartamot is)
 5. van passzív jövedelmet biztosító forrásod stb.

A te esetedben hogy van? Oszd meg velem, velünk a hozzászólásokban.

Ha pedig máris belevágnál, hogy komolyabban tervezd a pénzügyeidet, itt egy ragyogó = mert KEDVEZMÉNYES megoldás számodra! Klikkelj ide érte! –>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

10 Responses to “Ami a pénzügyi tervezést megelőzi”


 • Nagyon fontos dolgokat írtál le itt. Jó lenne, ha mindenki válaszolna rá saját magának otthon.

  Én 16 éves koromtól vezetek minden fillér kiadást és bevételt.
  Sohasem kerültem még pénzzavarba, nem vettem fel hitelt, van biztonsági tartalékom is, pedig két évvel ezelőttig “csak” az alkalmazotti fizetésemből éltem. (igaz, 13 éven keresztül havi 340 órát dolgoztam).
  Ma már nem kell ennyit dolgozom, mert passzív jövedelmem is van szerencsére.
  Mi a titkom?
  Nem veszem meg azt, amire tudom, hogy nincs aktuálisan pénzem.

 • Kedves Ida!
  Nagyon örülök, hogy így összegyűjtve, csoportosítva látom a pénztudatosság ismérveit.
  Mivel még csak néhány hete vezetem KOMOLYAN, előre megfontolt szándékkal, a bevétel-kiadásainkat, ezért nincs összehasonlítási alapom. Illetve látom, azt, amit eddig nem láttam: természetesnek és halaszthatatlannak hitt kiadásaink közül mi az, amit el lehetett volna hagyni. De a rutin, amivel el tudnám halasztani, még nem alakult ki.
  Ennek ellenére, sőt a hiteleink dacára van egy kis biztonsági tartalékunk, ami éppen most komoly fejtörést okoz számunkra. Kb. 1 évre elegendő lenne, ha beütne a ménkű, de nagyon szeretnénk hőszigetelni a házunkat. Ez pedig azt jelenti, hogy hozzá kell nyúlni a tartalékhoz.
  Mégis hosszútávon gondolkodva, meg kell tennünk, mert elsősorban konkrétan a fűtés számlában, másodsorban az értékesítéskor ez vissza fog térülni.
  Mivel a mi számlavezetőnknél lekötetlenül kb. 9 % a kamat, ezért – ha minimálisan is -, de van egy fajta passzív jövedelmünk. Kb. 1 heti kosztpénznek felel meg.
  Soha senki nem tanított gazdálkodni, pénzt kezelni. Saját bőrömön tanultam meg, mit jelent a szólás: “Több nap, mint kolbász.”
  Kb. 20 éve dolgoztam, amikor bevezették az SZJA-t. És majdnem annyi kellett, hogy megszokjam: nem mind az enyém, amit a kezembe kapok vagy a számlámra utalnak.
  Ma már félelem nélkül ki merem mondani, hogy mennyit kérek a munkámért. Igaz, ebben a fene nagy bátorságban az is benne van – szerintem -, hogy újra van alkalmazotti állásom, un. “biztos háttér”.
  Amikor el kezdtem vezetni a “háztartási (exel) naplómat”, úgy gondoltam, 3 hónap kell hozzá, hogy értelme legyen összehasonlítani.
  Most, amikor elolvastam a szempontokat a leveledben, elhatároztam, hogy készítek 1 évre előre egy tervet. Amikor MLM rendszerben dolgoztam, mindig azt hallottam: “Tűzzed ki a célodat és tervezd meg az odavezető utat, lépcsőfokonként”. Amikor megkérdeztem, hogyan kell csinálni, az volt a válasz, “A te célod, neked kell tudni.”
  Tudod Ida, ha akkor tudtam volna ezeket a lépéseket, amelyeket most írtál, nem a jelenlegi indíttatásból olvasnám a leveleidet.
  Köszönöm, hogy napról-napra felnyitod a szememet.
  Üdvözlettel: Éva

 • Szabadszállásiné Csapó Dóra

  Sziasztok!
  Én még nagyon kezdő vagyok a tervezés terén. Viszont nagyon elszánt. És azt is elhatároztam, hogy a környezetemben is fogom szorgalmazni. Mert szerintem a legtöbben még nem is hallottak ilyesmiről.
  Az eddig olvasottakból, és saját kútfőmből is arra a jutottam, hogy ezt, és ehhez hasonló HASZNOS dolgokat kellene a gyerekeinknek akár már az iskolában tanítani. Mivel ugye az iskola az “ÉLETRE” készíti fel a gyerekeket. Mondjuk azt még soha senkitől nem sikerült megtudnom,hogy egy halom történelmi évszám, a periódusos rendszer összes elemének beható ismerete, és a 400 m – es futás mennyiben tartozik a mindennapi élethez. (Bár ha valaki olyan környéken lakik, a futás még hasznos lehet.)
  Nagyon várom a folytatást.
  Sziasztok!
  Dóra

 • Sziasztok.
  Azt hiszem sokaknak jól jönne egy olyan tervezési segédlet a kiadási bevételi oldalon egyszerü formában, gondolok pld. excel táblára vagy hasonlóra, amit elérhetővé/formálhatóvá tenne valaki a többiek számára. Azt hiszem a kezdőknek (de lehet hogy a haladóknak is adna netán új irányt) nagy segítség lenne. Ezt csak javaslatnak, ötletnek szánom.
  Bea

 • Sziasztok ! Csapó Dórihoz kapcsolódva én is sokat gondolkozom rajta, hogy vajon miért nem az életre készít fel az iskola? Én még csak most kezdek odafigyelni a költekezéseinkr., Mi eléggé el vagyunk úszva anyagilag, de hiszem, hogy túljutunk a nehéz időszakon . Amikor nagyon el vagyok keseredve mindig arra gondolok, hogy valamiért az élet nehezebbik oldalát is meg kellett ismernem, mielött jön a szebbik! Köszönöm, hogy van aki gondolt ránk is, a költekezőkre, akiket nem tanítottak meg otthon pénzt kezelni. Én már kb. 1 éve okítgatom magam könyvekből, most jön az élőben történő okulás, és mindent amit megtanulok tovább adom a gyermekeimnek is! Hátha nekik könnyebb lesz!Mindenkinek kíbvánom, hogy megtalálja azt az utat ami a fejlődéséhez kell!

 • Mióta olvasom Ida hírleveleit és a hozzászólásokat, nagyságrendekkel jobban érzem magam. Egy olyan országban, ahol ennyi értelmes, csupaszív nő él és gyerekeket nevel, még a politikusok dacára sem lehet baj. KÖSZÖNÖM ezt a biztonságérzetet, amit kaptam tőletek.
  Marcsi és Éva profi módon gazdálkodnak, le a kalappal.
  Én is dolgozom MLM cégben, pontosan azért, hogy legyen passzív jövedelmem, és pont itt adtak a kezembe olyan könyveket, amik ráirányították a figyelmemet, hogy a pénzáramlásom legfontosabb oka én vagyok, rengeteg segítséget kapok a munkatársaimtól pénzügyekben is. Úgy tűnt Évi soraiból, hogy nem találta meg az igazi partnereket ebben az üzletben. Jól érzékeltem ezt, Éva?
  Dórának már megint nagyon igaza volt. Elképesztően sok felesleges dolgot tanítanak a gyerekeinknek, és nagyon hiányzik az az útmutatás nekik, hogy az elmúlt húsz évben bejött információ forrásokat hogyan lehet jól felhasználni: pl. internet, telefon
  A lányom most végezte el a nulladik évet (nyelvi előkészítő)a gimiben, volt tanulás módszertan nevű tantárgy, a témák itt is kerülték a tudatos élet vezetés és az önálló pénzkezelés területét.
  Bár ha ezt megtanulnák az emberek, akkor odalenne az a sok buta fogyasztó, akire, lássuk be, nagy szüség van… :-))

 • Lányok, a gyerekeink első számú tanítói mi vagyunk, a szülei. Amit az iskola nem tanít meg, azt nekünk kell kézbevenni. Itt a lehetőség, hogy tanuljunk, és továbbadjuk, amit már tudunk :)
  Én egyébként a közoktatással szemben jóval szkeptikusabb vagyok: az egész rendszer meg az oktatási anyag teljesen elavult, nem felel meg a XXI. század, illetve az információs társadalom elvárásainak. Ajánlom figyelmetekbe Gordon Dryen és Jeanette Vos: A tanulás forradalma című könyvét! (Sajnos nem kapható, én is csak könyvtárban jutottam hozzá.)
  Ebben volt az a gondolat, hogy figyeljük meg az elmúlt ötven évet, mennyi minden változott a világban, ehhez képest az oktatás lényegében ugyanolyan maradt. Illetve nálunk talán annyit változott, hogy mintha egyre több időt töltenének benne a gyerekek és mégis egyre kevesebb tudást kapnának! Itt a rendszer egészére gondolok, nem egyes iskolákra vagy tanárokra, akik még ebben a káoszban is próbálnak hasznos dolgokat csinálni.
  Én ezért próbálom megújítani az oktatást, első körben a gyerekeimét, aztán a tapasztalatokat, eredményeket továbbadni másoknak, akiket érdekel.

 • Szanitával teljesen egyetértek, ráadásul ma már Mo-n is a pedagógusoknak nagyon nagy a szabadsága, nyugodtan lehetne egészen másképp oktatni, ezerszer hatékonyabb és korszerűbb módszertanokkal, és én is nagyon ajánlom a könyvet, amit Szanita ajánlott. Magam is ismerem – igazi csemege :-)

  Ida ***

 • Már egy éve vezetem a kiadásainkat. Meglepő dolgokat tapasztaltam. Azóta sokmindent átalakítottam a szokásaimban. Pl. az első 5 hónap alatt kb. 12.000,- Ft-ot költöttünk el ATM használatra. Hihetetlen! Ez, ha nem vezettem volna, talán sosem tűnik fel. Összeadva félelmetes, ez már egy komolyabb karácsonyi ajándék is lehet.

  A pénzügyi nyilvántartáshoz egy ingyenes szoftvert használok, sok szeretettel ajánlom Nektek is:

  http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/money-manager-ex-v0-9-2-0-magyar–SV12.html

  Ida, köszönöm Neked ezt a kitartó felvilágosító munkát! Nagyon örülök, hogy egyre többen vagyunk, akik kézbe veszik a saját dolgaikat, hiszen tudjátok: Segíts magadon, Isten is megsegít! Hosszú távon biztos vagyok benne, hogy ez az egész gazdaságunkra is szépen átgyűrűzik majd.

 • Én mindig csalódok a unit-linked befektetésekben, amit eddig kötöttem, nem jöttem és nem is fogok jól kijönni belőlük. Szóval megbántam, hogy beleléptem.
  A másik, hiába váltottam munkát, nem emelkedett a fizetésem. Nagyjából annyit keresek, mint korábban és csak az infláció mértékével nő a fizetésem. Igazából ezeknek a csalódásoknak köszönhetem, hogy saját tapasztalatból kezdtem odafigyelni a pénzügyeimre. Ad-hoc módon ugyan, de irkálom a kiadásaimat, de most azon dolgozom, hogy legyen passzív jövedelmem és ebben a nehéz időben én igenis munkát fogok váltani, illetve foglalkozást.
  Arra gondolok mostanában, hogy amit csinálok, azt már nem élvezem és ha azt teszem, amit szeretek, akkor előbb-utóbb az anyagiak is fogják ezt követni.
  A helyzetem nem rossz, mert nincsen hitelem, van megtakarított pénzem, de abból nem fogom tudni megvalósítani a céljaimat, amiket megfogalmaztam magamnak, sőt álomoldalt is készítek, hogy nap mint nap megnézzem és erőt kapjak belőlük. Ez nagyon fontos.

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.