Nyögdíjad vagy nyugdíjad lesz? Ne élj méltatlanul matróna korodban!

Nekünk nőknek a nyugdíj kérdéssel azért kell különösen foglalkoznunk, mert idősen tovább élünk, mint a férfiak:  Magyarországon a jelenlegi tendenciák szerint 8-8.5 évvel – miközben kevesebb a jövedelmünk, és így eleve kevesebb nyugdíjra is számíthatnánk. Nyílt titok,  hogy a jelenlegi állami nyugdíjrendszer tarthatatlan – és jó, ha tudatosítjuk, hogy ebben a formájában meg fog szűnni.

Tehát ha nem figyelünk oda, fényévnyit zuhanhat az életszínvonalunk, és jó, ha lesz miből megélnünk. Jómagam nyugdíjba menve majdan – a mostani jogszabályok alapján – 44 évi munkával töltött esztendő után 25.000, azaz HuszonÖtezer forint nyugdíjat kapnék  – miközben jelenleg is havonta fizetek mintegy 50 ezer forint nyugdíjjárulékot! Magyarul: tömöm a pénzt egy feneketlen zsákba. :-(

korfa-1870A visszásság oka, a mára már tarthatatlanná vált, az ún. felosztó-kirovó nyugdíj rendszer. Hogy jobban megértsük a lényegét, érdemes elmélázni néhány korfán. A mellékelt ábrán a sokunk által ismert, klasszikus vizuális élményt nyújtó korfa látható – 1870-ből! Egyértelműen látszik, hogy sok a gyerek, magasabb a fiatal népesség aránya, mint az eltartásra szoruló idősek aránya. A valamikor elképzelés az volt, hogy a demográfia így működik majd, és a nyugdíjnál az éppen befizetők képesek lesznek eltartani az épp nyugdíjas korúakat.  Az idők viszont változnak, mégpedig olykor jelentősen. Nézzünk egy újabb korfát, 1990-ből:

korfa1990

a magyar népességet ábrázoló grafikonon látszik, hogy az ún. Ratkó-korszak gyerekeinél és az ő gyerekeiknél van nagyobb kiszélesedés, és jól érzékelhető az a tendencia, hogy az alacsony születésszám következménye az, hogy nem lesz, akiknek a befizetéseiből fedezzék az idősek nyugdíját.

Az EU népessége 2005 és 2050 között várhatóan így alakul:

korfa2050Teljes népesség      – 1, 9%
0 – 14 évesek          – 18, 6%
15 – 24 évesek        – 24, 3%
25 – 39 évesek        – 25, 0%
40 – 54 évesek        – 19, 0%
55 – 64 évesek        + 9, 1%
65 – 79 évesek        + 44, 5%
80 év felettiek        + 171, 6%

Tehát a teljes népesség kb. 2%-kal csökken, és a csecsemőktől egészen az 54 évesekig minden korcsoport létszáma visszaesik, míg jelentős a növekedés különösen 65 év felett. Igen, megnő a várható élettartam… és igen, ezekről az extra évekről nekünk magunknak kell gondoskodnunk – nem várhatjuk el az államtól, az összeomlóban lévő, felosztó-kirovó nygudíjrendszer miatt sem.

2009. szeptember 12-én szombaton a nyugdíj kérdéssel kapcsolatban tartunk szemináriumot 4 órányi időtartamban a GazdagNők Pénz Ráció programja keretében. Írd be a naptáradba az időpontot, és várd a részleteket! A további információkat hamarosan küldjük!

Addig is, ha komolyan érdekel a nyugdíj témája, felkészülés idős éveidre, matróna korodra, írd le igényeidet – kíváncsiak vagyunk a válaszaidra. Itt a kérdőívünk —>>>

Gondolkodj előre, légy résen! Azért, hogy idős évedben ne nyögdíjban legyen részed, hanem a nyugdíj rendszertől akár függetlenül is, méltó életet tudj élni még matróna korodban is!

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

12 Responses to “Nyögdíjad vagy nyugdíjad lesz? Ne élj méltatlanul matróna korodban!”


 • Ida, szeretnék Tőled segítséget kérni, hová írhatok Neked mélt?
  Zsuzsi

 • Az impresszumban ott vannak az elérhetőségek…
  Ida ***

 • Nagyon aktuális probléma! Én elhatároztam, hogy 30 éves koromtól fogok külön félretenni valamilyen formában a nyugdíjra. Csakhogy… Éppen most született meg a kisfiam, ami azért plusz kiadásokat jelent, és hát a Gyed-Gyes-ből éppen a nyugdíjra nem tudok félre tenni.
  Azért idén célba vettem, hogy lassan erre is szorítsunk pénzt. :-) (Hála Neked Ida, most már tudom, hogy ezt is olyan kiadásnak _kell_ felfogni, mintha egy csekk lenne. Csak majd 35 év múlva kapok érte “szolgáltatást.”)
  Ennek ellenére nem látok tisztán: milyen lehetőségek vannak, mire jó a NYESZ pl, változtak-e a jogszabályok… Egy csomó információnak kell utána néznem.
  Talán az állam is segíthetne bővebb információ szolgáltatással, hiszen nekik is érdekük, hogy bőségben élő társadalom alakuljon ki Magyarországon. (Vagy mégsem…?)

 • Az ember kínjában már csak nevetni tud ezen a rendszeren. Anyukám 18 éves korától dolgozik, a legújabb számítások szerint 59 évesen mehet nyugdíjba, 3 év múlva, de akkorra pont fél évvel lépi túl azt a 15 évet, ami alatt az elhunyt házastárs után kaphatna valamennyi nyugdíjkiegészítést, ráadásként az ő nyugdíját már a nettó jövedelme (“természetesen” minimálbér) alapján számolják. Tehát 41 év munkaviszony után kap majd kb. 45000 forintot. Ebből megélni még úgy is képtelenség, ha hozzáteszem, hogy anyu alig költ magára, jobbára csak az étkezésre, de minimálbérből félretenni a nyugdíjas évekre hogy’ lehet, amikor csak a fűtésátalány 20000 ft?

 • Cecília, mivel az állami nyugdij rendszer így áll, ezért kell foglalkoznunk igencsak a nyugdíj témával!

  kovka: igen, a tájékoztatás fontos – mi a magunk területén tesszük (is) a dolgunk :-)

  Szép hetet mindenkinek :-))
  Ida***

 • Sziasztok!
  Most kezdtem foglalkozni egy új vállalkozással! Ezen belül nagyon jó megoldások vannak a majdani nyugdíj megtakarításokra, persze ehhez is pénz kell, huszonötezer gyesből nem lehet félretenni!

  Üdv: Zsu

 • Kedves Ida, kicsit meglep, hogy azt írod: nem várhatjuk el az államtól, hogy tisztességes nyugdíjat kapjunk. Demográfiai hullám ide-emelkedő korhatár oda, csak baj kell legyen a pénzünkkel való sáfárkodásban is, hogy ilyen rossz ma már a helyzet. több mint 40 évig fizetünk, és a fennmaradó 10-20 évre nem elég. Én most 52 évesen ott tartok, hogy meg kell szakítsam a magamról való gondoskodást, mert nem tudom fizetni. Szóval hiába próbálok én jó irányba változni, ha a körülmények gyorsabban változnak az ellenkező irányba. Bocs, de ma úgy látszik a szokásosnál is sötétebben látom a világot
  Kata

 • Kata,
  abszolút megértelek érzelmi és lelki szempontból. Amiről én írtam, azok a racionális tények, azok a tendenciák, amiket évek óta lehet látni. Csak nem akarjuk látni… én a szembesülés fontosságára akarom felhívni a figyelmet, és arra, hogy nem várhatjuk onnan a gondoskodást, ahonnan eddig azt hittük, hogy várható. Tehát nekünk kell elébe menni… az egész honlapom és blogom arról szól, azért született, hogy gondolkodjunk hosszú távon, és vegyük a kezünkbe a saját sorsunkat, az anyagiak terén is.

  Én idősebb vagyok nálad, és nekem sem volt könnyű szembesülnöm a tényekkel. A magunkról való gondoskodásnak sokféle formája létezik, és fontosnak tartom ezeket megismerni.

  Változatlanul fenntartom, hogy pénzt kétféle módon lehet teremteni:
  1. pazarlásmentesen élni anyagilag
  2. több pénzt bevonzani, újabb jövedelemszerző tevékenységet v. tevékenységeket kezdeni.
  És a legszuperebb az, ha ezt a kettőt egymással párhuzamosan csináljuk.

  A honlapom és a blogom, meg a rendezvényeink, az oktatások még arról is szólnak, hogy az előzőek útjában álló lelki, mentális, érzelmi akadályokat hogyan tudjuk kezelni, feloldani őket... megoldásokat találni a mintáink átgyúrására, a mítoszaink eloszlatására stb.

  Derűsebb napokat kívánok neked, és NE a hiányra fókuszálj, hanem arra, AMIT AKARSZ, AMI IGAZÁN JÓ LENNE NEKED! :-)

  Ida*** szeretettel

 • Igen, igen… igyekszem én a jóra fókuszálni, de vannak borúsabb napok is. Először kicsit megijedtem, hogy mit indítottam el, de elolvasva soraidat azt gondolom mást is érint az én bánatom, más is tanulhat belőle. Köszönöm neked a bátorítást, maradok hűséges olvasód.

 • Kedves Ida!
  Lehet, valamit félreértek.Azt írod 44év munkaidő és 50000Ft
  befizetés mellett 25000 Ft-ra számíthatsz.Itt valami sántít.
  Kolléganőim mentek nyugdíjba mostanság kb 40 éves munkaviszonnyal, nem minimálbéresek és ugyan kevesebbet kapnak a volt nettójuknál, kb a 70%-át, de ez közel sem hasonlít a fenti példára.Mit takar a fenti példa?Erre szeretnék magyarázatot kérni, ha lehet.
  üdvözlettel
  Éva

 • Kedves Éva,
  utána fogok számoltatni. Előzetesen annyit, hogy ezt néhány éve néztük meg, és az akkori lehetőségekhez képest egy jövőbeni lehetőség volt. Lehet, hogy közben jobbá vált volna a helyzet?
  Én örülnék neki legjobban.

  A befizetésem pedig MOST ennyi – nem ennyi volt.

  Ida ***

 • A nyugdíjat a teljes, munkával töltött idő után számolják ki, egy elég bonyolult módszerrel.
  A lényege, hogy a hivatalosan bejelentett jövedelmek, melyek után adóztunk, a teljes élethossz alatt, arányosítva kerülnek beszámításra.
  Ida számításai helyesek, és ha az inflációt vesszük figyelembe, sajnos nem túl kecsegtetőek.
  Mindenki lekérheti ezeket az adatokat az OEP-nél, a megfelelő feltételek fennállása mellett.
  A jogviszony fennállásáról viszont bárki, bármikor érdeklődhet a területileg illetések OEP, MEP-nél.

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.