A pénzügyi stratégiáról – szigorúan csak nőknek!

Sohasem elég a fizetésed? Nem tudsz pénzt félretenni? Ne a körülményekben keresd a hibát, hanem magadban!

Forrás: ÖtvenenTúl portál 2009.08.17. Szerző, fotós: Kálmán Alida

csapoida-1_otvenentul-kalmanalida-fotoAz interneten szörfölgetve rábukkantam egy furcsa honlapra. „Gazdag nők” a címe. Kicsit elcsodálkoztam, majd kíváncsi lettem: vajon itt nercbundákról, briliánsokról és csupa olyan luxuscikkről írnak, ami csak egy bizonyos életszínvonal felett lehet igazán érdekes? A jómódú nők életének kihívásaihoz nyújt segítséget?
Ez a honlap azonban ennél sokkal fontosabb dolgokkal foglalkozik. Azzal, hogy mi, nők miért is vagyunk bénák, ha pénzügyek intézéséről, főleg a saját pénzügyeinkről van szó.

Csapó Ida, a gazdagnok.hu megalkotója tanári végzettsége mellett többek között dolgozott újságíróként, civil szervezetek munkatársaként, volt gyöngyfűző kisiparos, és szervező… Most viszont elhatározta, hogy megtanít bennünket, nőket arra, hogyan kezeljük a pénzünket.

Ébredj fel időben!

– Azt tapasztaltam, hogy a környezetemben a nők tájékozatlanok ebben a kérdésben. Akár fiatalok, akár idősek, nem szívesen foglalkoznak a pénzzel. Erről nyilván tehet az a társadalmi sztereotípia is, miszerint a családfenntartó a férfi, ő keresi meg a pénzt, és ő is osztja be. Nekünk, nőknek marad a konyhapénz, és nem tanuljuk meg, hogyan kell gazdálkodni, az anyagiakról felelősen gondolkodni. A másik ok pedig a nők túlterheltsége: a család ellátása mellett a munkahelyükön is rengeteget dolgoznak. Erica Yong amerikai írónőt idézve: megszereztük a végkimerüléshez való jogunkat.

A nők sokszor csak akkor ébrednek fel, amikor anyagilag kiszolgáltatottá válnak, amikor egyedül maradnak. Át kell venniük a pénzügyek intézését, és azt sem tudják, hova forduljanak. Pedig meg kell tanulni a pénzzel bánni, a bankokkal tárgyalni, és ami a legfontosabb, meg kell érteni azt, amit az ügyintéző mond! Rengeteg az olyan fogalom, amelyről azt sem tudjuk, mit jelent. És ha valamiben tájékozatlanok vagyunk, természetes, hogy félünk tőle.

– Ha mindezt megtanuljuk, már nem érhetnek bennünket meglepetések. Veszélyeket rejt magában, ha ezt a feladatot teljesen áthárítjuk a férfiakra! És hát… őket sem tanította meg senki a pénzügyekkel bánni. Mitől lennének jobbak? A végén esetleg még kiderül, hogy a család nőtagja sokkal hatékonyabb és ügyesebb ebben a dologban.

Kevésből több!

Ám Ida nem csak a családi pénzügyek rendben tartására és felügyeletére biztatja nőtársait. Arra is meg akarja őket tanítani, hogyan gyarapíthatják forintjaikat. Hogyan lehet a szinte semmiből valamit, a kevésből többet csinálni. Márpedig manapság ilyen tanácsokra mindenkinek szüksége lehet!

– Első lépésben mindenkinek rá kell jönnie, milyen a pénzügyi karaktere. Mert ilyen is van. A személyiségteszt megmutatja, mi vár az illetőre, milyen született és milyen tanult pénzügyi stratégiákkal, tulajdonságokkal rendelkezik. S ha ezt valaki tudja, ki tudja használni, de tud változtatni is rajta, ha kell.

A pénzügyek rendbetétele természetesen először otthon kezdődik. Az alap, amit Ida elsőként megtanít, a pénzkezelés. Vezetni kell a pénzmozgásokat, a bevétel-kiadásokat, tudni kell, mennyi pénzzel számolhat az ember egy-egy hónapban. Ennek ismeretében kell minden hónapban félretenni, biztonsági tartalékot kialakítani.
Az anyagi gyarapodás egyik fő kritériuma Ida véleménye szerint a pénzzel való gondos bánásmód. Azaz a pazarlás visszafogása. Végig kell nézni, elemezni, min lehet spórolni és hogyan. Ez persze nagy fegyelmezettséget igényel.

Nem mindegy, hogyan keresed meg

És végül, de nem utolsósorban ott van a munka, amellyel pénzt lehet előteremteni.

– Pénzt pedig igazán csak olyan munkával tudunk „csinálni”, amit szeretünk, és nem görcsölünk rajta. És persze akkor, ha tudjuk, mi a munkánk értéke, és annak megkérjük az árát. Csakhogy az a baj, mi nemcsak bánni nem tudunk a pénzzel, de beszélni sem tudunk róla. Így voltam én is ezzel, aztán mindig rájöttem, sokkal kevesebbet kértem az elvégzendő munkáért, mint amit adtak volna érte, ha jól tárgyalok. Azok a nők, akik hisznek magukban, többet tudnak elérni!

A nők körében azonban él egy tévhit, miszerint sok pénzt csak sok munkával lehet keresni. Ida ezt igyekszik megcáfolni, ugyanis sokan épp azért ijednek meg egy-egy lehetőségtől, mert a családtól nem akarnak több időt elvenni.

– Meg akarok mindenkit nyugtatni, össze lehet egyeztetni! – ez egyfajta mítosz. Ismerek olyan ötgyerekes családanyát, aki képes erre, és ismerek olyan egygyerekes nőt is, aki nem. Attól függ, ki mit és hogyan akar. Nyilván nem egy multicégnél kell ezért a nagy fizetésért 12 órát dolgozni, mert az tényleg nem megoldás. Át kell értékelni és -gondolni a lehetőségeket.

És aki azt hiszi, könnyű másoknak tanácsokat adni, azokat ki kell ábrándítanom. Csapó Ida a saját bőrén tapasztalta meg mindazt, amit most megoszt másokkal. Ő sem tudott bánni a pénzzel, nem volt soha gazdag. Ám eljött a pillanat, amikor „az asztalra csapott”, és megváltoztatta az életét.

– Nekem is sokszor voltak gondjaim, de elhatároztam, hogy ezentúl magam irányítom az életemet és a pénzügyeimet is. Mindent, amit most tanítok, a saját bőrömön tapasztaltam meg. Végig kellett gondolnom a lehetőségeimet, terveztem, és bele mertem vágni. És egyet tudtam, nem muszájból akarok dolgozni! Voltam én is nagyon mélyen, anyagilag is, lelkileg is. De fel kell állni. Először az embernek önmagát kell helyretennie, nyitottabbá kell válnia, és erőt kell merítenie az apró sikerekből is. Mindezek után jönnek majd a lehetőségek, amelyek pedig a bőségtudatot erősítik. És a lelki jólét így függ össze a pénzzel.

A pénz önmagában nem boldogít, csak a lehetőséget és az eszközöket adja meg a boldogsághoz. Ám az is igaz, jó munkát végezni, jó ötleteket megvalósítani, csak az képes igazán, aki rendben van önmagával. Tudom, ez egy ördögi kör, de ebbe a körbe be lehet állni. Ahogyan ezt az 56 éves, kiegyensúlyozott és az életével immár elégedett nő, Csapó Ida is megtette.

Szeretnéd tudni, milyen pénzügyi személyiségtípusba tartozol?
Itt megtalálod rá a választ: klikkelj! –>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

0 Responses to “A pénzügyi stratégiáról – szigorúan csak nőknek!”


Jelenleg nem tudsz hozzászólni.