Fordítsunk-e hátat a magánnyugdíj-pénztáraknak?

tanacstalan-no219295_inquisitiveFordítsunk-e hátat a magánnyugdíj-pénztáraknak? Ez a kérdés napjainkban időszerű kiegészítve azzal, hogy meneküljünk-e vissza az állami nyugdíjrendszerbe, vagy inkább maradjunk a magánkasszánál?

A közérdekű kérdés aktualitását az adja, hogy megjelent egy olyan törvénymódosítás, amelynek értelmében minden 1956. december 31-e előtt született férfi és nő, aki annak idején önként választotta a magánnyugdíjpénztárat, ez év december 31-ig büntetlenül visszaléphet az állami pénztárba. Hogy kiket és mi módon érint még ez a változás, erről kezdtünk beszélgetni Dusik Andrea pénzügyi tanácsadóval, aki fő előadója lesz a női nyugdíjtervezés szemináriumunkon 2009. szeptember 12-én —>>

– A törvény nemcsak az aktív munkavállalóknak, hanem a már nyugdíjban levő  volt pénztártagok számára is újra kinyitotta ezt a kaput, ez év decemberéig ők is visszaléphetnek. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ez év szeptember 30-ig minden érintettet értesít a tudni- és tennivalókról. A lehetőség még azok számára is fennáll, akik már részesültek egyösszegű magánpénztári ellátásban, ha a felvett összeget 30 napon belül visszafizetik. Jönnek tehát a levelek, körülbelül 160 ezer ember próbál meg mérlegelni és dönteni.

Van-e mindenki számára érvényes jó tanács?

Nincsen  mindenki számára megfelelő, egyetlen helyes válasz.  Tehát ha valaki azt hiszi, hogy most megmondjuk a “tutit” akkor bizony ez nagyon téves feltételezés. Nem tudom ugyanis azt mondani, hogy csak a magánnyugdíj a jó választás, vagy csak az állami. Nagyon sok mindentől függ ez.

Mitől függ a válasz?

Attól, hogy valaki

1) hány éves,

2) milyen az egészségi állapota, várhatóan végig tudja-e dolgozni a nyugdíjig hátra levő időt, vagy esetleg leszázalékolhatják,

3) hány éve van hátra a nyugdíjig,

4) melyik magánpénztárban van a pénze, ott milyen portfóliót választott, mekkora volt és lesz a jövedelme , mit csinált a magánpénztártól egy összegben felvett jövedelmével stb.

Nagyon összetett és bonyolult kérdésről van tehát szó, és nagyon nem mindegy a választás. Aki most jól dönt sokat tesz annak érdekében – akár minden plusz fillér befektetése nélkül is – , hogy a postás vastagabb borítékot hozzon majd ki a jövőben számára. A döntés tehát “húsba vágó” A mérlegelés elkerülhetetlen.

Mégis: általánosságban mit lehet elmondani?

Általánosságban annyi mondható el, hogy körülbelül 23-25 éves folyamatos magánnyugdíjpénztári tagság kell ahhoz, hogy az innen származó jövedelem elérje, vagy meghaladja az állami pénztárból származó nyugdíj 25 %-át. Természetesen ez az idő az átlagosnál magasabb jövedelem esetén rövidebb, alacsonyabb jövedelem esetén azonban hosszabb is lehet. Továbbá fontos hangsúlyozni a folyamatosságot. A fekete gazdaságban töltött idő és szerzett jövedelem szintén hosszabbító tényező.

Akit érint a téma, vagy ismerősét, családtagját, mit javasolhatunk: kitől kérjen tanácsot?

– Több esélyes a dolog. Fordulhat például a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz. Ők nagyon értenek az állami nyugdíj kiszámításához. Az Ön konkrét adatainak figyelembe vételével elég pontosan be fogják lőni, hogy várhatóan mekkora állami nyugdíjra számíthat. Valószínűleg képben vannak a várható törvényi módosításokról is, az azonban egyáltalán nem biztos, hogy felvilágosítást fognak tudni adni a magánpénztárak hozamairól, a portfolióválasztás fontosságáról stb.

Ugyanakkor azt se felejtse el, hogy az állami nyugdíjkassza nemcsak a népességi adatok miatt “lyukas”, hanem a rendszerből adódóan eleve az. Még akkor is az lenne, ha nem lenne olyan tragikusan alacsony a születésszám, ha nem húzódna el olyan nagyon a fiatalok munkába állása, ha nem lenne várható a közeljövőben egy nagy tömeg, a Ratkó korszak közel egyidejű nyugdíjba vonulása. Lyukas, hiszen kilyukasztották, amikor a pályakezdők számára kötelezővé , illetve az idősebbek számára pedig választhatóvá tették a magánnyugdíj választását, hiszen jelenleg még a nyugdíjak túlnyomó többségét onnan folyósítják, de az új nemzedék már nem oda teljesít befizetést. Az állami nyugdijkassza tehát rövid távon abban érdekelt, hogy a lehető legtöbb befizetőt csalogassa vissza magához.

Fordulhat természetesen a magánnyugdíjpénztárához is, ahol nyilván fel fogják világosítani a tőlük várható járandóságok mértékéről, a portfólióválasztás fontosságáról stb., de nem fogják azt mondani, hogy menjen át inkább a másik magánnyugdíj-pénztárba, mivel ott kétszer akkora hozamok vannak, és azt se, hogy menjen vissza az államiba. Azok a tanácsadók tehát, akik az állami nyugdíjpénztárban vagy a magánnyugdíj-pénztárban elérhetők, nos ők óhatatlanul elfogultak saját munkaadóikkal szemben.

Soha nem volt tehát ennyire fontos, hogy objektív, a szakmáját jól értő, független, egyetlen pénztárhoz sem elkötelezett tanácsadóhoz forduljon, mint most.

 • Most, amikor egyrészt döntenie kell, most, amikor az átlagnyugdíj 79 306 Ft,
 • most, amikor a jövőben nem várható a nyugdíjak reálértékének a növelése,
 • most, amikor közel 2 millióan csak a minimális nyugdíjjárulékot fizetve, minimális nyugdíjra – ennek összege most 28 500 Ft számíthatnak,
 • most, amikor legalább 1 millióan vannak azok, akik 15 évnél kevesebb szolgálati időt tudnak felmutatni,
 • most, amikor az ország gazdasági válságban van és jelentős állami segítségre senki sem számíthat,
 • most, amikor az euró bevezetése előtt állunk,
 • most, amikor már el van fogadva a 2013. január 1-től életbelépő új nyugdíjtörvény, amelynek értelmében a nyugdíj adóköteles lesz és a nyugdíjasok hátrányára fog változni a nyugdíj kiszámítási szabálya,
 • most, amikor a magán és önkéntes pénztárak a hosszú táv ellenére megdöbbentően alacsony profitokat realizálnak.

Honnan tudja valaki, hogy jó helyen van, hogy jó tanácsadót választott?

– Onnan, ha a tanácsadó nemcsak általánosságban beszél, nemcsak az érzelmeit felkorbácsoló jövőre vonatkozó provokatív és manipulatív kérdésekkel árasztja el, hanem számol. Előveszi a laptopját vagy a kalkulátorát és konkrét adatokat tár maga elé. Ha így dönt, ekkora nyugdíjra számíthat, ha meg amúgy, akkorára.

Elég a megfelelő nyugdíj pénztár kiválasztása?

– Egyáltalán nem. Jómagam mindenkit óva intenék attól, hogy azt higgye, hogy pusztán a megfelelő nyugdíjpénztár kiválasztása elegendő intézkedés a megfelelő nyugdíjösszeg eléréséhez. Ezzel még csak a kötelezendően befizetendő járulékaink felhasználását optimalizálta. Mai értéken bárki  nyugdíjának összege 93 %-ban 150 ezer Ft alatt lesz. Ez az összeg ma sem sok, különösen, ha valakinek egyedül kell belőle boldogulnia. Egy férfi átlagosan 15, egy nő átlagosan 20 évet tölt el nyugdíjasként. Ez túl sok idő ahhoz, hogy ezt nyomorogva, éhezve, fázva, gyógyszerek és orvosi ellátás nélkül töltse el valaki. A nyugdíjak értékállósága a kiüresedő nyugdíjkasszák árnyékában nem igazán látszik biztosítottnak. Ebben a helyzetben az öngondoskodás szerepe felértékelődik. Félretenni, takarékoskodni idős napjainkra az egyetlen eszköz, amivel függetleníteni tudjuk magunkat a nyugdíjkasszáktól.

dusikandrea2Dusik Andrea pénzügyi tanácsadó fő előadója lesz a női nyugdíjtervezés szemináriumunknak, amit 2009. szeptember 12-én, szombaton tartunk Budapesten. A nagyon részletes tájékoztató, jelentkezési lehetőség itt – klikkelj! —>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

12 Responses to “Fordítsunk-e hátat a magánnyugdíj-pénztáraknak?”


 • Kedves Ida!

  Magam is foglalkoztam már ezzel a témával az Öngondoskodás blogban, érdemi információt sehonnan sem tudtam beszerezni azóta sem.

  A PSZÁF honlapján van egy nyugdíjszámító program, melyet évről-évre frissítenek, mindig az aktuális törvényeknek megfelelően.

  Ez a program ebben az évben áprilisig nem működött a tavalyi változtatások miatt, július óta pedig ez a közlemény van a helyén, idézem:

  Tisztelt Érdeklődő!

  2009. július 13-tól az Egyéni Nyugdíjszámító Program ideiglenesen nem elérhető. Ennek oka, hogy az év folyamán bekövetkezett, a program működését jelentős mértékben meghatározó jogszabályok megváltozása szükségessé tette a program évközi aktualizálását. A felhasználók számára várhatóan 2009. szeptember hó végétől lesz ismét elérhető a program, addig is szíves türelmét és megértését kérjük!

  2009. július 13.

  Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

  Tehát úgy gondolom, hogy aki most valakinek nyugdíjat tud számolni, annak a PSZÁF élén a helye! :)

  Amúgy az öngondoskodás egyre fontosabbá válik mindenki számára, különösen a nők számára, ebben tökéletesen egyetértünk.
  Az öngondoskodásba – ki ha én nem – természetesen beleértem a nyugdíjas évekre való felkészülést, spórolást, előtakarékosságot, gyűjtögetést, megtakarítást – válassza ki mindenki, melyik megoldás/kifejezés a szimpatikus a számára.
  Egy a lényeg, pénzt kell félretennünk, hogy öreg korunkban ne szoruljunk másra…

  Üdv.:
  Éva

 • Kedves Ida!

  Ezt nem hagyhatom szó nélkül, mert körbejárt(uk)am a témát, mikor a visszalépési lehetőségről megkaptam az Éva blog értesítőjét és talán Kata fogalmazta jól meg ezt az egész bizonytalan helyzetet, mert hivatalos helyről nem lehetett érdemi információt szerezni a mai napig sem.

  Ez bizonyítja az is, hogy a PSZÁF honlapján sem működik a nyugdíjkalkulátor.

  Hadd idézzem Kata hozzászólását:

  “Azt hiszem igazi “darázsfészekbe” nyúltál, itt senki nem lehet sem elég szép, sem elég okos.
  Biztos azért olyan nagy a csönd, mert igazából a TB nyugdíjkassza feltöltésére megy ki a játék.

  Ráadásul azoknak a pénzéből, akik már úgyis sok százezret buktak a jó kis negatív hozamokkal. Ha ezt most kiveszik, tuti a veszteség és nem lesz több a nyugdíjuk.

  Max. a minimálbéreseknek érdemes egyáltalán fontolgatni bármit is, de még az sem biztos. Ugrásra készen, de meg kell várni, milyen levelet hoz a póstás, hátha abból valami kiderül.

  Akkor lesz érdemes visszatérni a kérdésre, de szerintem nem Téged kell nyaggatnia senkinek, hanem a “magas” hivatalokban ülőket. Ők addigra talán ki lesznek oktatva!”

 • Kedves Ida!

  Hogy érdemes-e magányugdíjpénztártagnak lenni? Véleményem szerint igen, de csak bizonyos korosztályon belül. 54 éves vagyok, s annak idején nekem azt tanácsolták,hogy ne lépjek be a megánnyugdíjpénztárba. Megfogadtam a tanácsot.

  Vállalkozó vagyok, s annyira elcsúsztam az elmúlt három évben, hogy két év nyugdíjjárulékát visszamenlőleg fizettem be. Azt gondoltam, hogy most már ok, rendben van, csak ezt az évet kell valahogyan kifizetnem. Voltam a nyugdíjbiztosítónál, ahol tájékoztattak, rendben van, hogy befizettem, de mivel útólag, így munkaviszonynak nem számít be a két év, ergo nyugdíjszámításnál sem.

  Jó lenne, ha ezekről mindenkinek tudomása lenne. Az a baj,hogy sok mindenről nem tudunk, viszont a törvény úgy szól, hogy a jogszabály nem ismerete nem mentesít semmi alól sem.

  Ha a magánnyugdíjamat fizetem be útólag, akkor viszont beszámít, igaz az elmúlt évekre pótlólag hozam nem járt volna, de azt hiszem az elmúlt két év hozam hiánya most nem is olyan nagy kár.:)))

  Ha valaki 20-25 évet fizet magánnyugdíjpénztártagként, úgy gondolom, hogy több hozama lesz, – s ráadásul örökölhető – mint az állami pénztárnál.

  Ami engem dühít, (néha már azt veszem észre magaon, hog írígykedem) hogy pl. a szomszédházaspár rokkantnyugdíjasok, s mindketten dolgoznak, s élvezik az életet. Ugyanolyan idősek, mint én, s nevetnek bele a világba. Pénz volt, így rokkantnyugdíj is van.

  Én is beadtam a rokkantosítási kérelmet, gondoltam öt mélyaltatásos műtét után, amelyek komolyak voltak, megkapom. Kaptam 48 %-ot. Mivel vállalkozó vagyok, a rendszeres szociális segélyre nem vagyok jogosult, mert az OEP függetlenül attól, hogy valakinek veszteséges-e a vállakozása, a minimálbért számítja jövedelemként. Szóval itt tartok. Arra gondolok, hogy 49 % jobb lett volna, hiszen akkor még egy nagyot is nevettem volna.:)))))

  A helyzet az, hogy a társadalmunk azért is áll ily nehéz helyzetben, mert még mindig az jár jól, akinek sok pénze van. Tehát nekem is sok pénzt kell keresnem.

  Szóval marad a magángondoskodás, javaslom mindenkinek a magán- illetve önkéntespénztárakat, s a megtakarításos életbiztosítást. Életbiztosítást is mindenki addig kössön amíg egészséges, saját magam a példa rá, mert engem már egészségi okok miatt nem biztosítanak.

  Mária

 • Kedves Kiss Mária!

  Szívesen segítek Neked, van megoldás számodra is!!!
  14 éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként, brókercégeknél tanultam a szakmát és szívesen állok rendelkezésedre. Ha gondolod hívj fel – 20/ 9259204.
  Szeretettel üdvözöllek: Magyar Zizi

 • Kedves Ida!

  A magánnyugdíj-számlával kapcsolatos törvények és szabályok olyan gyorsan változnak, ahogy azt az előttem szólók is bizonyítják, azaz követhetetlen.

  A férjem alkalmazottként 170 ezer forintott fizetett be 2007-ben és 102 ezer forint jelent meg a számláján. Pedig akkor még válság sem volt. Azóta váltottunk pénztárat, de arról, hogy portfóliót is lehet választani, nem nagyon akartak felvilágosítást adni.
  Jó kis magyar packa ez is.

  A legjobb, ha annyira magán a leendő nyugdíjad, hogy saját magad kezeled a saját számládon!

 • Sziasztok!

  Fájdalom, csak csatlakozni tudok az előttem szólóhoz, ugyanis nekem is egyre kevesebb a bizalmam a magánnyugdíjpénztárak iránt.

  Ennek csak kisebbik oka az, hogy jóismerősöm, aki maga is abból él, hogy nyugdíjpénztári szolgáltatásokat árul, csak úgy minősítette a helyzetet, hogy egyformán …. mindegyik pénztár…

  A nyomósabbik ok a személyes tapasztalat. Amikor létrehozták a magánnyugdíjpénztárakat, az volt a cél, hogy a befektetők, vagyis mi, befizetők magunk tudjunk gazdálkodni a pénzünkkel, azaz beleszólásunk lehessen a portfólióba, amelybe a pénztár befekteti a befizetéseinket, de legalábbis a pénztár kérésre tanáccsal látja el az ügyfeleket a befektetések minél nagyobb hozamának realizálása érdekében. Ehelyett, úgy érzem, kaptunk a nyakunkba még jó néhány hatóságként viselkedő pénzintézetet, amelyiknek mindegy, mi történik az ügyféllel, amíg a saját biztos bevételei megvannak… A tájékoztatás még jobb esetben is hiányos, ha ugyan egyáltalán van, és nem mellébeszélnek. Pedig éppen itt lenne nagy szükség egy privat banking jellegű személyes szolgáltatásra – éppen a jogszabályok már emlegetett gyors változása miatt. (Ki az a taplra esett magyar honfi, vagy honleány, aki nem szakképzett bróker létére eligazodik a dzsungelben???)

  Van tehát apró betű, mellébeszélés, az ügyfél megtévesztése, rengeteg költség még a kisebb befizetéseken is, stb, stb.

  Tehát csak azt az utat látom járhatónak, amit Judit is leírt: add meg a császárnak, ami a császáré, vagyis fizess be mindent, ami kötelező, az alól jobb nem kibújni, de emellett kamatoztasd Te magad a bankban, vagy unit-linked biztosításokban a pénzedet! Persze erre is időt kell szánni, mert észnél kell lenni, ha Te alakítod a portfóliódat, időben kell átalakítani, pl. ha jön egy mostanihoz hasonló válság, de azt hiszem, nyugdíjas korunkban majd nagyon meg fog térülni a most befektetett idő!

  Üdv:

  :) Csilla :)

 • Sziasztok!
  Megint egy érdekes téma, 10 év munkaviszony után, sohasem voltam minimál bérre bejelentve, a magánnyugdíj számlámon 398 000 Ft van, tehát ha 40 évig fizetem reálértéken 1 200 000Ft lesz a számlámon. Ha havi 200 000 Ft-ból élek, pont fél évre elég, persze ha megtartja a reálértékét, amire eddig nem nagyon volt példa. Tehát teljesen mindegy, hogy bent vagy kint, semmire sem lesz elég, ezért , megint csak magunkra számíthatunk, de nem megfelelő megoldás sem a bank sem a biztosító.

 • Szia, Brabo!

  Biztos, hogy jól számoltál? Minimálbérnél is többnek kellene lennie a befizetésnek, mint amit írsz.

  Ez az egyik ok, amiért csak úgy lehet és szabad konkrét véleményt mondani, ha látjuk a papírokat, vagyis minden konkrét körülményt.

  Többek között, hogy a munkáltató ténylegesen be is fizette-e a járulékokat, vagy csak bevallotta.

  Nagyon nem mindegy! Riogatni meg nem lenne szabad…
  Mert a magánnyugdíjpénztárak először 2013-tól fognak kifizetni. Addig az árfolyamok is rendeződnek. Ahogy Kostolany mondta, aki részvényt vásárol, vegyen be mellé öt évre álomport is, és amikor fölébred csodában lesz része.

  És egy másik bölcs mondása, az vegyen kötvényt (vállaljon alacsony kockázatot) aki jól akar aludni. Aki viszont jól akar vacsorázni, az részvényt vegyen:-)

  És a magánnyugdíjpénztárnak van egy óriási előnye, amit az állami pillér pénzei nem tudnak. ÖRÖKÖLHETŐ. Vagyis ez a Te családodé marad.

  Másrészt a magánnyugdíjpénztárak sem egyformák. Szabad váltani. Hogy kire-mire, akár engem is kérdezhetsz.

  Üdv: Andrea

 • Remek téma, nem gondoltam, hogy ennyire ki kell bontani a témát, először
  is én nem számoltam hanem megkaptam az átlépésnél mekkora tartalékom van.

  De beszéljünk egy kicsit a nyugdíjrendszerről. Más néven a
  társadalombiztosítás rögös utjairól.

  Mi a feladata a társdalom biztosításnak
  1. nyugdíjjak
  2. Egészségügyi ellátás
  3. Szociális jellegű kiadások finanszírozása

  Fő bevételei a munkáltatók által befizetett járulékok, és ha van
  társadalombiztosítási vagyonból szármozó jövedelem. Magyarországon
  felosztó, kirovó elv érvényesül tehát a befizetett járulékokból fedezik a
  kiadásokat, hazánkban ez egyre kevesebb, viszont a nyugdíjasok száma
  eléri a 3 000 000 főt amely 2012-re még drámaibb mértéket fog ölteni, mivel
  a nyugdíjpénztárak nem rendelkeznek semmilyen tartalékkal, ezért a hazai
  nyugdíjrendszer finanszírozhatatlanná válik, részben már vált.

  A magánnyugdíj pénztárak rendre alul teljesítenek, és átlagban nem érik el az
  inflációs mértéket, sok pénztár indokolatlanul drágán működik.

  Szerintem nem riogattam senkit, az árfolyamok rendeződnek tök jó 2013-ig elmondom ez
  az én olvasatomban mit jelent,

  Egyrészt valószínű rendeződik 7 év alatt és visszatér nullára, az infláció pedig álljunk hozzá pozitívan 10%, a mai pénzünk még ha rendeződik is a helyzet pont a felét éri mint ma, de nem beszéltünk a hazai inflációs és egyéb az égbe szökő mértékű kockázatokról.

  Természetesen az is teljesen véletlen, hogy a gazdasági vállság előtt jött
  ki szinte mindegyik pénztár azzal az ötletével, hogy részvény alapú
  termékbe is lehessen fektetni.

  Megvásároltatták, a saját maguk által vásárolt részvénycsomagokat, amik elindultak lefelé és a szabad piacon már csak komoly veszteséggel lehetett ezeket értékesíteni, ebből is látszik, hogy a biztosítok és bankoknak sincs más feladata, mint bármelyik hazánkban
  található multi cégnek hasznot termeljenek a tulajdonosoknak nem nekünk, hanem maguknak.

  Abban a pillanatban, hogy rájövünk az ország nem képes finanszírozni a nyugdíjakat, a magánnyugdíj pénztárak pedig nem termelnek az infláció felet (tudom majd fognak, de ez
  eddig még sehol sem történt meg főleg hosszútávon) így kutya kötelességünk
  saját és családunk életét szem előtt tartva csak vagyontárgyba fektetni.

  Termőföld
  Ingatlan
  Műkincs
  Arany (csak fizikálisan megfogható nemesfémre gondolok)

  Részvény (ez nem érinti sem a bankokban található befektetési alapokat,
  sem a biztosítók által forgalmazott „befektetési termékeket, ugyanis
  lemondunk a tulajdonunkról, amint átutaljuk vagy befizetjük az összegeket a
  számlára azonnal kedvezményezettként lépünk elő és nem tulajdonosként
  vagyunk nyilvántartva.

  Ezt a szerepet betölti helyettünk a pénzintézet, és ezért el sem kell számolnia a költségekkel. Ezért nem lehet tudni pontosan mik egy unit linked biztosítás költsége, vagy hogy mennyit von le a bank pontosan ilyen számlavezetés olyan számlavezetés.

  Remélem, ezt a témát nem kell kibontani.

  Ha felmondanak egy biztosítást, csak akkor döbbennek meg
  igazán milyen költségek is voltak.

  Még jó hogy örökölhető, miért hát nem én tettem félre magamnak hát ha ez az egyetlen előnye az elég siralmas, ezt viszont minimum elvárható egy pénzügyi terméktől.

  Jól van belátom azért jobb egy magánnyugdíj pénztár de az semmire sem megoldás.

 • A magánnyugdíjjal kapcsolatban elkértem az egyik bank számolótáblázatát, amin rajta van a társadalombiztosítási járadék, amit kapni fogok és az, ha magánnyugdíjam van.

  A táblázat szerint egy férfi, minimálbér után, 35 éves munkaviszonnyal, 29 961 Ft-ot kap. Abban az esetben, ha belépett a magánnyugdíjba akkor csak 22 153Ft-ot, de ekkor kiegészítik a magánnyugdíj-pénztári összegek melyek havi 11 960Fr-ot tesznek ki. Tehát ekkor is, csak összesen 34 113Ft. Nem mindegy azaz 5 ezer forint ahhoz képest, hogy 35 évig pakoltunk a magánnyugdíjpénztárba és még egy garzon rezsijére sem lesz elég?

  Nézzük meg ugyanezt, 150 000Ft bejelentett keresetre.

  Magyarországon olyanból már jóval kevesebb van, aki 35 éven keresztül ennyit keres, persze reálértéken.

  Ő havi 62 852Ft-ot fog kapni. Amennyiben belépett a magánnyugdíj rendszerbe akkor az államtól 46 474Ft-ot, a nyugdíjpénztárból pedig 25 092 Ft-ot kap, ami összesen 71 566Ft.

  Íme egy hétköznapi, de annál sokkolóbb példa:

  Egy ma 50 férfi, 150000ft-os fizetéssel, amennyiben megéri a nyugdíjat, 51 292Ft-ot kap az államtól. Abban az esetben, ha belépett a magánnyugdíj rendszerbe, akkor 37 925Ft-ot, a magánnyugdíjból pedig ha 10 éve lépett be 4 027Ft-ot ha 15 éve akkor 7 914Ft-ot, 20 éve akkor 11 759Ft-ot ha 25 éve akkor 15 419Ft jár neki.

  Tehát egy 50 éves ember aki magánnyugdíj-pénztári tag mondjuk 15 éve, akkor ő kap összesen 45 839Ft-ot, ez viszont 6 000Ft-tal kevesebb mint az állami, de természetesen ebből sem fog megélni.

  Ezért kell magunkról gondoskodni, úgy a fiatal, mint az idősebb korosztálynak. Ugyanakkor nem győzöm hangsúlyozni, hogy erre semmilyen banki vagy biztosító által kínált termék, még finoman fogalmazva sem alkalmas!

 • Sziasztok. annyira “kapóra jött” ez a téma nekem, mert már napok óta azon gondolkodom,hogy szerintem ember nincs, aki tisztában lenne a magánnyugdíjpénztárak jelentőségével vagy működésével. Össze lehetne foglalni itt nagyvonalakban? miért is jó? Mely esetben örökölhető stb??? Ha nekem most van mit tom én 1,5 millió a számlámon, akkor azt, ha még aktív korban halálozom el, a gyermekem örökölheti teljes összegben?? Köszsönöm, ha tudtok itt pár hasznos infoval lenni a számomra.

 • Sziasztok !
  Teljesen tanácstalan vagyok ebben a témában.
  Ha törvény születik arról,hogy 40 év munkaviszony után a nők elmehetnek nyugdíjba, én január egyel igénylem azt.A kérdés mi legyen a magánnyugdíjjal? Vissza tegyem az államiba vagy igényeljem a biztosítótól?Tizenkét éve vagyok magánnyugdíj pénztári tag.A befizetésem kb.3 mill.,ez nagyon jó lenne de nem szeretnék nagyon kevés nyugdíjat sem kapni.Ki az aki ebben segíteni tudna nekem mondjuk,hogy, vagy hol számolnák ki nekem mennyi lesz a nyugdíjam ha csak az államtól jönne.
  Mimi

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.