Ahogy most bánsz a pénzzel, olyan lesz a nyugdíjad?

tradicio-uj-1208570_scales_artAmikor kiderül a pénzügyi önismeret során, hogy léteznek pénzügyi személyiségtípusok, sokaknak felcsillan a szeme. Igen, azért mert mi, emberek, de különösen a nők kedveljük a teszteket, ha többet tudhatunk meg magunkról.

Készülve a nyugdíjtervezés pénzügyi szemináriumra, amit 2009. szeptember 12-én, szombaton tartunk Budapesten, nos elgondolkodtam: hogyan függhet össze a pénzügyi személyiségtípus és a majdani nyugdíj (vagy akár a meglévő, ha már valaki nyugdíjas).

Tehát a fő kérdés így hangzik:

Ahogy most bánsz a pénzzel, olyan lesz a nyugdíjad vajon?

Egyáltalán, milyen pénzügyi személyiségtípusokat érdemes végig gondolnunk? Már ha választ akarunk adni az előző kérdésre.

Vannak, akik szívesen terveznek, ők nagy eséllyel megtervezik a nyugdíjas éveiket is – készülnek rá, utána járnak, tudják, hogy a nyugdíj rendszernek hány pillére van, melyik mire jó… Ha valamiben bizonytalanok, nem tudnak róla eleget, akkor kérdeznek, informálódnak, tanulnak.

Ugyanezt teszik, csak másképp az elemző, analizáló típusúak is. A spórolósok pedig nyilván megtakarítanak, befektetnek a nyugdíjas éveikre, akár már fiatalon is.

De vannak, akik rövid távokban tudnak csak gondolkodni. És vannak, akik álmodoznak, élnek a mának – hol vannak még az időskori évek, minek azzal törődni?

A menekülő típusúak előszeretettel dugják a fejüket a homokba a sima pénzügyek kezelésénél is, mert úgy érzik az erejüket meghaladják az ilyen dolgok, egyszerűen szorongnak már a pénz szó kimondásakor, annak hallatára. Vannak, akik megvetően  gondolkodnak a pénzről, netán bűntudatuk van a pénzzel kapcsolatban. És sorolhatnám még tovább.

Jól jöhet, ha végig gondoljuk, vajon milyen pénzügyi személyiségtípusba tartozunk, a temperamentumunk, a szemléletünk az életfelfogásunk vajon mennyire határozza meg a pénzhez való viszonyunkat. S mindennek fényében vajon hogyan is gondolkodunk a nyugdíj tervezéssel kapcsolatban.

Ami biztos, a pénzügyi önismeret sokat segíthet idős éveink vonatkozásában is, így meglepetést készítettünk elő azoknak, akik eljönnek a 2009. szeptember 12-i nyugdíj tervező szemináriumra: tesztet tölthetnek ki, hogy a saját pénzügyi személyiségtípusukat, és annak hatását is felmérhessék hosszú távra.

Az idős nők még kiszolgáltatottabbak, mert kevesebb a nők jövedelme általában, tovább élnek – kerüld el amennyire csak lehet, hogy nehéz nyugdíjas éveid legyenek! Gyere te is, gondolkodjunk közösen – időben! Várunk a nyugdíjtervező szemináriumon, 2009. szeptember 12-én, szombaton! Itt olvashatod az alapos és részletes tájékoztatót! —>>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

6 Responses to “Ahogy most bánsz a pénzzel, olyan lesz a nyugdíjad?”


 • Kedves Ida,
  nyugdij témában nem tudok hozzászólni, mert nem
  magyarországi vagyok(Románia), de azért követem a
  cikksorozatodat,mert a helyzet hasonló és a problémák náluk
  is adottak, na meg én sem vagyok messze a nyugdijas státusztól.Viszont a pénzügyi személyiségtipusokra vonatkozó
  tesztet( egy kedves családtagtól kaptam)kitöltöttem.Az eredmény: K-10,M-5,A-5.Az eredmény nem lepett meg.Viszont
  a kérdések szembesitettek azzal, hogy amit eddig elfogadttam
  olyan önámitással, hogy ez vagyok és amig örömet szerezhetek maganak és másoknak addig nincs baj,nem egy
  biztonságos jövőt megalapozó pénzügyi szemlélet.Mit javasolsz?
  Marex
  Ui.Remélem sokan lesznek a szemináriumon,mert néha kell a segitség, hogy reálisan lássuk a helyzetünket és önmagunkat.

 • A szembenézés bátorságát javaslom, Marex… mert ezen az alapon lehet elindulni, és változtatni. És figyelj befelé, mert a Belső Hangod megmondja, lehet, hogy folyamatosan súgja is, hogy mit kellene tenni, min kéne változtatni… Halld meg! :-)

  Drukkolok!

  Ida ***

 • ezt hallottam: egy idős ügyvéd mondta: sok évtizedes tapasztalata megmutatta neki, hogy kétféle ember van, akinek mindig van pénze, és akinek soha nincs pénze.És ami meghökkentő: ez semmilyen viszonyban nincs az illető jövedelmével…
  ezt látom én is. És úgy tűnik, érdekes jelei vannak annak, ki hol köt ki -aki folyton a pénz hiányáról beszél, az megteremti ezt a hiányt, aki kiegyezik azzal, ami van és abból gazdálkodik – gyarapszik. Az egész valahogy emlékeztet a Bibliára: a szegénytől elvétetik, a gazdagnak adatik…
  Ráadásul az én megfigyeléseim szerint ez az élet minden területén így működik.Aki a hiányokon nyavalyog, gondoskodik az újabb hiányok megteremtéséről, aki abból indul ki, hogy “ez van, lássuk, mit tehetünk a helyzet javításának érdekében?” – az új és újabb lehetőségeket vesz észre.
  És itt utalnék arra, amit Einstein is észrevett: a képzelet fontosabb a tudásnál!
  Rajta! mozgósítsuk a képzeletünket és ne adjuk át magunkat a félelmeknek!

 • Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, én fizikailag rosszul vagyok, amikor valaki nyavalyog, megkérdezi mit tegyen, hogy jobb legyen, elmondom és homlokegyenest mást csinál, vagy jobb esetben csak legyint.

  Mostanában gyorsan rövidre zárom az ilyen panaszáradatokat, azóta kicsit kevesebb fut be belőlük és több tenni akaró.

  Szakmailag az a dolgom, hogy ezeken a helyzeteken segítsek, megoldjam – de megoldást csak annak lehet kínálni és nyújtani, aki maga is tesz azért, hogy jobb legyen.

  Ugyanez igaz a nyugdíjra is…
  Sokan azt hiszik, utána megáll az élet és nekik más nem jut, csak a tengődés. Hitük szerint az is van.
  Aztán irigykednek a másikra, akinek “hátszele” van, holott nem a hátszél viszi előre, hanem saját magát építi fel, újra.

  Jó példa erre egy frissnyugdíjas ismerősöm, aki egy évvel nyugdíjazása előtt elkezdte kiépíteni a cégét. A semmiből.
  Ő nem nyavalyog… :) Üdítő a közelében lenni. :)

 • Na, ja, lányok, ez mind a vonzás törvénye, szerintem gyakorlatilag önszuggesztiós alapon műxik: aki csak anyfizik, az csak azokat a szitukat fogja magának újrateremteni, amin még tövább nyafizhat, aki meg célokat állít maga elé, és határozott abban a tekintetben, hogy el is érje azokat, az meg is fogja csinálni a szerencséjét.

 • Bocs az elgépelésekért…

  :) Csilla :)

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.