Amit a japán nyugdíjasoktól tanulhatunk

azsiai-osz-1091650_asian_autumn_1A nyugdíjjal kapcsolatos igényfelmérő kérdőívünkre 125 válasz érkezett. Minden korosztály képviseltette magát, de a harminc körüli, és az 55 feletti nők nagyobb arányban. A felvetett kérdéseket átnéztük Dusik Andrea pénzügyi tanácsadóval, aki a 2009. szeptember 12-i, szombati nyugdíjtervezési szemináriumunk fő előadója lesz.

Hogy a japán nyugdíjasoktól mit tanulhatunk, ez is szóba került abban a jó negyed órás beszélgetésben Andreával, amiben még a következő témákat jártuk körbe:

 • * Nem nyugdíjtanácsadást, hanem nyugdíjteremtési tanácsadást végzünk a szemináriumunkon. Amiért a nyugdíjtervezési szemináriumra gondoltunk, ezt két törvény alapozza meg: 1997. 81.trv, 2009. XL. Trv.
 • * Optimálisan mikor érdemes, mikor kell elkezdeni a nyugdíjtőkét fölépíteni.
 • * Milyen az optimális pénzügyi stratégia a nyugdíj esetében?
 • * Nyugdíj melletti munka – tényleg korlátlanul dolgozhatunk?
 • * Magánnyugdíjpénztár, önkéntes nyugdíjpénztárs: érdemes-e? szabad-e?
 • * Hol takarékoskodjak? Mennyit kell összegyűjtenem?
 • * Mi a helyzet a nyugdíj korhatárral?
 • * Milyen kijelentés hangzott el Szerbiában az állami nyugdíj kapcsán?
 • * Mi az igazolt munkaviszony? Vajon kifizetik-e tényleg a járulékot utánunk?
 • * Lehet-e cél, hogy nyudíjasként idős otthonban éljünk, ezeknek vajon milyen ára van, mik a feltételek? (Andrea beszélgetésünk reggelén látott egy riportot tv-ben, s érdekes gondolata támadt….)

Hallgasd meg a jó negyedórás beszélgetést:

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Várunk 2009. szeptember 12-én, szombaton a kimondottan nőknek szóló nyugdíjtervezési szemináriumon – légy informált, tájékozott, és még jobban felkészült! A részletes tájékoztatót a jelentkezési lehetőséggel itt olvashatod! –>

FONTOS: a GazdagNők.hu hírlevél olvasóinak az augusztus 30-a előtti ár érvényes most – klikkelj a megrendelő laphoz (az ismertető alján találod!) –>>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

4 Responses to “Amit a japán nyugdíjasoktól tanulhatunk”


 • Kérdésem van, mert ugye a remény hal meg utoljára: jövő évtől ha valaki a nyugdíj mellett dolgozik, akkor az év végéig csak az arra az évre járó nyugdíját veszíti el, vagy véglegesen? Mi van, ha az illető dolgozik egy-két évig, de utána neki is kiteszik a szűrét, akkor véglegesen elveszítette a nyugdíját, amire egyébként egy életen keresztül netán befizetett?

  Ez – hogy is mondjam finoman – nagyon húha! Igaza van Adreának, nagyon el kell kezdeni sikítozni, mert a bulvárral tele van a média, ez meg valahogy kimaradt, pedig jövő évtől tutti lesznek olyan esetek, amiből majd vígan megél a bulvármédia is…

  Mindenesetre köszi az infót, már ez is nagyon hasznos volt!

  Üdv:

  :) Csilla :)

 • Szia, Csilla!

  A nyugdíj folyósítása akkor szűnik meg az adott év végéig, amikor a nyugdíj melletti jövedelmed eléri a minimálbér éves összegét.
  A következő év január elsejétől pedig újraindul, ugyanezekkel a feltételekkel.

  Üdv: Andrea

 • Ezek a rendszerek arra kényszerítik az embereket, hogy megkeressék a legális kiskapukat. És itt is meg lehet találni.

  Ida ***

 • Kedves Andrea, kedves Ida,

  köszi szépen a választ, némileg megnyugtató, hogy nem teljes nyugdíjvesztéssel “büntetik” az embert, ha még egyszer megpróbálja aktivizálni magát.

  Egy biztos, ez az intézkedés is csak megerősít abban a törekvésemben, hogy amihelyst lehetséges, saját magam próbáljak gondoskodni a nyugdíjas éveimről, és mindezt az állami nyugdíjrendszeren kívül – beleértve a magánnyugdíjpénztárakat is, hiszen ezek hozama sem éppen garancia arra, hogy nyugodt éveim lennének.

  Még egyszer köszi!

  Üdv:

  :) Csilla :)

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.