A pénz hatalma (Elixír 2009. szept.)

elixir-cimlap-2009szeptNapjainkban sokkal többet beszélünk a pénzről, a gazdagságról, a szegénységről, mint korábban bármikor. És persze a munkáról, a munkahelyről is – különösen akkor, ha éppen hiányát kell elszenvednünk. Mostanában sajnos az élet teremti azokat a helyzeteket, amelyekben elkerülhetetlen, hogy az anyagiak központi kérdéssé válnak.

CSAPÓ IDA  másfél éve indította internetes portálját, amely egyebek közt a nők és pénz viszonyát kutatja. Hogy valóban van-e a pénznek hatalma felettünk, erről ő maga így vélekedik.

“Paradox módon a pénznek akkor van igazán hatalma felettünk, ha azt mondjuk, hogy “a pénz nem érdekel”. Továbbá akkor, ha haragszunk rá, ha utáljuk, netán gyűlöljük.

Akik így viselkednek, gondolkodnak, éreznek, általában nem kontrollálják a pénzt. Például nem vezetik bevétel-kiadásaikat, nem tudják tartozásaik, adósságaik mértékét, így nem látják világosan a saját anyagi helyzetüket. És ha valamit nem tartunk az ellenőrzésünk alatt az félelmet, szorongást kelt.

A legfontosabb, hogy a pénzzel egyfajta érzelemmentes, úgynevezett neutrális állapotot, illetve hozzáállást alakítsunk ju. Nem kell a pénzt rajongva imádni, de üdvös volna, ha negatív érzéseink tárgya sem lenne. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a pénz eszköz, nem pedig cél!

Ha úgy érzed, hogy pénzügyi egészségedhez szükséged lehet szemléleted változtatására is EZT szolgálja a GazdagNők budapesti bőség köre, ahol a pénzzel kapcsolatos mítoszokkal is foglalkozunk.

A Bőség Kör következő, 3. összejövetele 2010. január 29-én, pénteken este 6-tól lesz. Bővebb tájékoztatást itt találsz róla – gyere, várunk szeretettel! —>>>

Tapasztalatom szerint a nők viszolygása a hatalommal kapcsolatban sokkal erősebb, mert a hatalmat gyakran a politikai acsarkodással azonosítják. Ha megismerik a különböző hatalom fajtákat, ha tudatosítják a pénz és hatalom mítosszal kapcsolatos tévhiteket, kiegyensúlyozottabbá válik a pénzhez való viszonyuk is.

Énmagam azon fáradozom –  megoldásokat kínáló, szemléletformáló írásaival, ingyenes hírlevéllel és e-könyvvel – , hogy ne a pénznek legyen hatalma felettünk, hanem nekünk legyen hatalmunk felette, és helyén tudjuk kezelni sok más fontos érték között.”

Forrás: Elixír Magazin, 2009. szeptember. 69. oldal

Ha úgy érzed, hogy pénzügyi egészségedhez szükséged lehet szemléleted változtatására is EZT szolgálja a GazdagNők budapesti bőség köre, ahol a pénzzel kapcsolatos mítoszokkal is foglalkozunk.

A Bőség Kör következő, 3. összejövetele 2010. január 29-én, pénteken este 6-tól lesz. Bővebb tájékoztatást itt találsz róla – gyere, várunk szeretettel! —>>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

9 Responses to “A pénz hatalma (Elixír 2009. szept.)”


 • Biztos így van, sokan azt mondják a pénz az élet megrontója!!!!!!!!!
  Célként nem szabad kitűzni, de utálattal gondolni rám nem szabad.Pénzre szükségünk van, hogy megtudjuk venni ami szükséges az életünkhöz.Persze nem pazarlásra gondolok, legyen és maradjon.Szeretet-egészség-biztonság kell az élethez mindenkinek.

 • Ha tul sok penz all a rendelkezesedre az sem biztos , hogy jo, de nelkule meg rosszabb!

 • Ilonka, egyet értek :-) Györggyel is!

  Annyival kiegészíteném, hogy a túl sok pénz akkor kihívásos, ha a kevesebbel sem tudunk bánni. De van, aki túl nagy felelősségnek érzi a sok pénzt, és hát valószínűleg a sok pénzt JÓL kezelni ahhoz fejlett pénzügyi intelligencia, érett személyiség, de még érzelmi és spirituális intellingecia is igencsak szükséges lehet.

  Ida*** szeretettel

 • “Paradox módon a pénznek akkor van igazán hatalma felettünk, ha azt mondjuk, hogy “a pénz nem érdekel”. Továbbá akkor, ha haragszunk rá, ha utáljuk, netán gyűlöljük.

  Hű, ez nagyon igaz. És én még arra is gondolok, hogy nemcsak a pénzre vonatkozik, hanem az emberekre is. Azaz, annak van a leginkább hatalma felettünk, akit nem szeretünk. Mert a viselkedésünket ahhoz igazítjuk, hogy elkerüljük őt, hogy nehogy összefussunk vele, stb. stb. És így lehet, hogy magunkat is megfosztjuk egy lehetőségtől…

 • Igen, azt kapod, ami ellen a legjobban tiltakozol. A neutrális állapotot szerintem – javíts ki Ida ha tévedek – nem egy rezignált, érdektelen állapotként kell értékelni, hanem egy olyan nyugodt állapotként, mint amikor a vadász a zsákmányát figyeli. Nem lehet NAGYON izgatott, mert elvéti a lövést, persze nem lehet túl bamba sem, mert akkor is elszalasztja a zsákmányt. :)

 • Én azt gondolom a pénz nem boldogit, de jó ha van!
  Hisz tehetek én bármit, lehetek én tök jó fej? aranyos vagy bár mi , ha nem fizetem a számlákat ,nem rendezem havi szinten a dolgaimat? /mi lehetek én?/
  Egy lelkileg összeomlott és idegileg kikészűlt ember, mert
  ha a behajtók kopogtatnak és ki tesznek a lakásból ? ki véd meg engemet? ki vesz a szárnyai alá sajnálatból?
  Tehát pénz kell! Pénzért dolgozni kell, mert az egy fizető eszköz minden ember életében. Pénzért emberek ölnek! csalnak! csúnya piszkos ügyekbe keverednek! lehetne ezt sorolni. Akinek pénze van hatalma van!!! Lásd a hatalmas embereket, és a szegényeket akik egy életet dolgoztak le, vagy azokat akik semmit sem tettek életükbe azért,hogy neki jobb legyen? és meg van az ami nekem példáúl munkával: ezért nem tudom miről beszélnek sokszor azok az emberek, akik ezeket nem teszik még érthetőbbé! Legjobban inkább a tehetősebb emberek a segitésben tehetnének, hogy ne legyen ez ami most van sajnos, a madnem éhen halás!!! De a szociális minisztereket példáúl érdekli-e a szegényebb rétegű emberek sorsa??????????? NEM!!!!!

 • @Angol Viki: igen, ilyesmi a neutrális állapot, hozzáállás. Én másképp úgy szoktam mondani, hogy jó értelmű közömöbsség ;-)

  Ida ***

 • Olvasom a hozzászólásokat elég vegyes érzelmeket vált ki belőlem.
  38 éve dolgozom hol többet hol kevesebbet kerestem.A70-es évektől
  vezetek listát a bevétel-és kiadásokról.Görcsösen nem ragaszkodom a
  pénzhez mert lassan négy gyermekem felnő smivel egyedül gondoskodom róluk nagyon körültekintően kell gazdálkodnom hogy mindenre elég legyen.Az elmult évben 50%-kal volt kevesebb a jövedelmem igy eléggé
  takaréklángon égett minden.
  S most a napokban amikor hideg van és kevés a tüzelő és már 5db helyett csak kettőt tehetek a kályhába szeretném azt mondani szeretem a pénzt mert ha volna 100ezrem talán nem fáznánk.
  S a csodálatos meleg lakásban minden másként látnék.
  Tiz évig volt egyetemista a gyerekem s most 1700km-re kellett elmennie munkát vállalnia.Ez kicsit elgondolkodtató…………..

 • Vegyes erzelmeim vannak a penz irant. Szeretem -feltetlenul fontosnak tartom mert nelkule lehetetlen kielegito. elfogadhato eletet elni ezen a foldon, ugyanakkor egyben azonban ” piszok” szennyfolt a kezen.Akinek penze van az tehetseges, kinek pedig nincs azt tehetsegtelenek tartjak manapsag.Nemde ez is elgondolkodtato…..

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.