Gazdag nők (Miénk A Balaton – 2009. szept.)

balaton-914083_a_view_2_the_lakeA “Legyen miénk a Balaton!” exkluzív balatoni élmény magazin 2009. szeptemberi számában Gajdos Erika Tíme főszerkesztő beszélgetést készített velem “Gazdag nők” címmel. Alább olvasható az írás teljes terjedelmében.

Chi*** Csapó Ida női önismereti tréner, nők és pénz specialista, a GazdagNők.hu honlap tulajdonosa és blogírója. Aktuális téma a válságkezelés. Mi az amit Te a legfontosabbnak tartasz válság helyzetben, amikor az emberek többségén úrrá lesz a félelem és a kétségbeesés ?

Amit nem ismerünk, attól félünk, amiatt szorongunk. Tehát el kell kezdeni kontrollálni a folyamatot, magyarul kézbe venni. Ezt tehetjük például simán és egyszerűen információszerzéssel az adott témára, helyzetre, esetre vonatkozóan ahelyett, hogy aggódnánk még jobban. Amint több tudásunk lesz valamiről, az aggalmunk szintje is csökkenhet, mert kisebb a bizonytalanságunk, illetve folyamatosan csökkenni kezd. Ezenkívül rendkívül fontosnak tartom az emberi kapcsolatokat, hogy támogató kör vagy akár több kör is vegyen körül bennünket. Ezek a kapcsolatok ugyanis megtartanak bennünket, ha zuhannánk szárnyak nélkül. És az a jó, ha minél többféle, több szintű kapcsolatunk van, jópár mikro közösség tagjai vagyunk, ugyanis, így ha valahol valaki vagy valakik nem érnek rá, akkor találhatunk másutt, másoknál támaszt. Gazdag nők – lelkiekben, anyagiakban és szellemiekben!

Mi adta az ötletet, hogy ebbe belevágj, ezt kidolgozd? Mi inspirált, hogy másoknak, elsősorban nőknek segíts és pont a pénz területén?

Abszolút női családban nőttem fel, három húgom van, és volt életünknek egy időszaka, amikor az anyai nagyanyám is velünk élt. Nagyapám meghalt, és egy idő után célszerűnek látszott, hogy nagyanyám hozzánk költözik. Ő egyébként többször eszembe jut, ugyanis semmilyen saját jövedelme nem volt. És élesen bennem él az emléke, hogy ez milyen fájdalmas volt számára, noha az egész életét végig dolgozta: megállta a helyét a falusi gazdaságban és háztartásban, a családban is, mégsem volt  egy fillérje sem, egyetlen egy saját olyan forinttal sem rendelkezett, ami felett maga dönthetett volna.

Konkrétan miben tudsz segíteni a hozzád fordulóknak?

Én csak abban tudok segíteni, amire ők voltaképpen már nyitottak. A női önismeret, személyiségfejlődés és személyiségfejlesztés, továbbá a személyes pénzmenedzsment az egyik fő témám. A nőket igyekszem sokoldalúan segíteni: élő lehetőségek a tréningek, a konferenciák, szemináriumok révén, de online kurzusom is van, azaz nők távolról, otthonról, kényelmesen a saját ritmusukban tanulhatnak, fejleszthetik önmagukat. Ragyogó női közösségek alakultak ki már kétszer is e távtanulás révén.

Miért a pénz területét választottad szakterületednek?

Világ életemben önálló voltam anyagilag, és rendkívül tragikus történetek sokaságát láttam, ha ezt nők nem tették meg. Bakfis korom óta érzékeny vagyok az emberi kiszolgáltatottságra általában, a korábban említettek pedig a női kiszolgáltatottságra érzékenyítettek.

Miért tartod küldetésednek, hogy átadd a tapasztalataidat, a tudásodat? Mi az, ami a Te személyeden keresztül pluszhoz juttatja a klienseket?

Vannak olyan késztetéseink, amiknek nem lehet ellenállni. Apám pedagógusként élte le a munkával töltött éveit, és nem akarta, hogy tanár legyek. Mégis az lettem – csak másképp. Egyszerűen nem tudom nem csinálni – tennem kell, és kész – nevet Ida. – Én időnként megkérdezem magamtól, hogy mikor lennék rosszabbul: ha csinálnám, vagy nem csinálnám az adott dolgot, amin hezitálok. És ha az a válaszom belülről, zsigerből, hogy rosszabbul érezném, ha nem tenném, akkor totál egyértelmű, hogy tennem kell, ha akarom, ha nem. Nem kérdés ekkortól már, hogy van-e kedvem hozzá, vagy nincs – más dimenzióban vannak ugyanis a válaszok. Hogy tőlem mit kapnak mások, azt nem tisztem megítélni, ezt igazán ők tudják. Nagyon sok pozitív elismerést és visszajelzést kapok ugyanakkor, illetve kapunk a női csapatunkkal – mert nem egyedül teremtem, amit kínálunk -, és természetesen vannak, akikkel nem jókor találkozunk. Ők elmennek elégedetlenül – ahogy mondani szokás ez is benne van a pakliban. Mindenesetre, ha nekem valami nem tetszik, és főleg, ha nagyon ellenállok, akkor utána szoktam úgymond menni, mert akkor lehet, hogy bennem van valami nagyon eltemetve, ami valahogy megszólíttatott. Valójában nincs rossz tapasztalat, csak tapasztalat van, amit még a saját életünkön belül is másképp ítélhetünk meg attól függően, hogy mikor, hol, milyen közegben, kikkel kapcsolatban történik. És hogy mi magunk hol járunk éppen a belső fejlődésünk útján. Azt remélem, hogy a velem kapcsolatba kerülők kapnak tőlem egyfajta életszemléletet, világlátást is, ami harmonikusabbá teheti az ő életüket is.

Mindannyian tanítók és tanulók is vagyunk az élet nagy iskolájában. Te nagyon sokat adsz, tanítasz és segítesz másokat. Honnan és hogyan töltekezel?

Sokat vagyok egyedül, méghozzá választottan! Nekem komoly életfeladat volt ezt egy nyüzsgő nagycsalád után megtanulni, mert képtelen voltam magamban maradni, magammal. A csend fájt, mindig szólnia kellett valaminek. Így az, hogy mennyire élvezem az egyedüllétet nagyon nagy haladás számomra a belső fejlődésemben, de ez már régóta így van. Így jobban hallom a Belső Hangomat, az intuícióimat – és mindezt Budapest egy olyan belső kerületében, ahol a tárva-nyitva ablakoknál a ház hangjait is hallom alkalmasint. Tehát magányos nem vagyok egy percig sem, a lányom is a házban lakik Kisbence unokámmal együtt. Eszter lányommal együtt járunk egy ideje gerinctornára, meg pilates-re. Eszter találta Angyalföldön (milyen szép név, ugye?) a helyet, ahol a gazdagság tudatunk is fejlesztjük, mert olyan – amúgy kedvezményes bérletet – vásároltunk, aminek kapcsán akár déltől egész a késő esti zárásig wellnesselhetnénk is. Torna után szaunázom, pezsgőfürdőzöm. Tíz éve jár hozzám házhoz egy masszőr, aki mára már jó barátom is – nagyon sokat tudunk egymásról, és az ő holisztikus, spirituális megközelítése nyilván benne van abban, hogy ennyi ideje rábízom az egészségem egy fontos részét. Feltöltenek a spirituális hosszabb-rövidebb tréningek, nagyon szeretem az Istennő Templomot Budapesten, aminek a novemberben induló papnő iskolájába már be is iratkoztam. Vágyom rá, hogy az istennő kultuszt megismerjem, hogy az évkörrel sokkal jobban együtt rezegjek, nagyobb harmóniában éljek a természettel, annak ciklusával is.

A saját válságaid mire inspirálnak, mit váltanak ki belőled? Hogy állsz hozzá a válságaidhoz, konkrétan a pénzügyi válsághoz?

Minden tanulás. Nagyon régen megtanultam, hogy helytelen az a kérdés, hogy miért pont velem történik. Azt nézem, mit tanít valami nekem, mit üzen. A válság esély is, ahogy szokták mondani, és őszintén szólva már meglehetősen régen voltam válságban, ahogy így végig gondolom. Életemnek egy nagyon nehéz, magánéleti időszaka, mert a másik féllel egyszerűen nem lehetett szót érteni, minden igyekezetem ellenére, pont öt éve zajlott. Épp ma gondoltam rá, valami egész más kapcsán, hogy mennyire felszabadult voltam, és szinte tomboltam arra a számra, amiben van egy ilyen sor, ha jól emlékszem a szövegre: ” te nem tudod, hogy milyen jó nélküled”. Pénzügyi válságaim nem igazán voltak, nehezebb periódusok igen. Költekező voltam, sosem volt tartalék pénzem. Két civil nőszervezet vezetése, amikor is volt olyan három év, hogy 65 millió forintért feleltem, egyértelműen felelősségteljes viselkedést kívánt, és ez egy percig sem volt kérdéses számomra. Az itteni felelősségtudatom aztán átjött a magánéletembe is, és ma már védett vagyok anyagilag, de a nyugdíjas éveim tekintetében azért van még tennivalóm. Valójában a saját tapasztalataim, meg a környezetemben látott női késztetések és sorsok is indítottak arra, hogy a pénz, a bőség témájával alaposabban kezdjek foglalkozni.

Kérlek mesélj egy konkrét pénzügyi válságodról, és hogy hogyan sikerült megoldanod? Miben erősödtél meg?

A rendszerváltás után néhány évvel váltottam, ott hagytam egy korábban jól fizető állást, amit amúgy nagyon szerettem, de kifújt, azaz a lelkesedésem, az odaadásom elmúlt. Akkor még a városból is kiköltöztünk a lányommal Zalaegerszegen. Körülbelül két évembe telt, amíg megtaláltam magam, a teendőimet. Akkoriban többször leültem Gógánhegyen a hétvégi házból átalakított lakóházunkban, hogy leírjak húsz ötletet, honnan és hogyan lesz pénzem. És azt hiszem, akkoriban kezdtem el, kezdtük el vezetni komolyabban a bevétel-kiadásokat, mert rettentően frusztráló volt a  folyton visszatérő kérdés: “De hát megint hova lett a pénz?” Csak simán vezettük a pénzügyi történéseket Eszterrel, és aztán kielemeztük az első, majd a következő néhány hónapot. Még grafikonok is voltak, és teljesen világosan lehetett látni, mire fogy el sok pénz, és mire nem kéne annyit költeni. Abban erősödtem meg, és ezt ma is tanítom, hogy a pénzt, ha kontrollálni tudjuk, akkor nem fogunk szorongni miatta. Később megtanultam, ha ismerjük a saját pénzügyi személyiségtípusunkat, már ennek tudata is segít, és hasznos lehet a lélektani háttereket is tudni. Hogy például a családban hogyan viszonyultak a pénzhez, és ez hogyan hatott, netán hat még ma is ránk. És a blokkjainkat folyamatosan tisztítani, oldani lehet, és szükséges is.

A mostani pénzügyi válságban mire koncentrálsz? Milyen stratégiád van és mit javasolsz az olvasóknak, mire figyeljenek a leginkább?

Én arra koncentrálok, hogy tegyem a dolgomat – végzem, ami az életfeladatom: segítem, támogatom a nőket sokoldalúan. Azok maradnak talpon, akik nem visszafognak, hanem csinálják rendületlenül a dolgukat, amik közül a legfontosabb egy vállalkozó esetében az ügyfelekkel való kapcsolat. A nyár közepén újra indítottuk a női pénzügyi önismeretet és pénzügyi intelligenciát fejlesztő online kurzusomat, és tanulva az előző tapasztalataiból most például sokkal jobban figyelünk a résztvevő nőkre – például többször küldünk nekik értesítőket, mint korábban. Az hogy milyen lesz a lemorzsolódás mértéke most a múltkorihoz képest, ez majd sok mindent elárul. Válságos időszakokban az emberi kapcsolatok még inkább felértékelődnek, jobban kiderül, hogy mik a valódi értékek – a világ már nem lesz olyan, mint előtte volt. Tudom, hogy ez frázisnak hangzik, és sokan mondták, leírták már, akkor is igaz – szerintem legalább is. Számomra meghatározó, hogy azzal foglalkozzak az időm minél több, legfontosabb és legnagyobb részében, amire valóban hatni tudok. Ezért számomra nem fontos, hogy milyen időjárás van, ki van kormányon, és mit írnak a bulvárlapok. A legtöbbet azzal tudjuk tenni, amit gyönyörűen fejez ki egy magyar közmondás: mindenki sepregessen a saját háza táján. Ennek annyi rétege, olvasata van, hogy nem is mennék bele mélyebben, inkább az olvasókra bízom az értelmezését.

Balatoni Élmény Magazin főszerkesztőjeként kérdezlek van-e kötődésed, kedves élményed, amit a Balatonnal kapcsolatban őrzöl és szívesen mesélsz róla?

A Balaton életem meghatározó élményeinek egyike – nagyon sok időt töltöttem diákkoromban, és fiatal felnőttként is nyaranta a partján. Életem egyetlen nászútja is odaköt, és ahogy most a Balatonfelvidékre gondolok, egészen különös, leírhatatlan hangulatok jönnek elő belőlem. Mert hogy hogyan süt a nap, milyen a levegő, milyenek a fények például a Káli medencében, azt nem lehet leírni, szavakban kifejezni. Jártam olyan helyen, ahol úgy éreztem orkok élnek, és előbújnak mindjárt a fák gyökeréből, a pici csörgedező patak partján.

Mennyire fontos neked a természet?

Nagyon! Elmondhatatlanul. Tizenegy éve élek a fővárosban, és azért is tudok itt élni, mert ahol lakom, a hosszú utcánkban egyedül itt vannak fák a ház előtt, és szemben egy nagy kert van. És közel a Városliget, bármikor sétálhatok ott jó nagyokat, ahogy régen szinte naponta megtettem, mostanában ritkábban, de még mindig elvarázsol. Ahova a világ turistái járnak, annak közelében élek, lakom – ezek a dolgok néha hálatelt érzéssel töltenek el. Alapvetően a természet lánya vagyok, nem véletlenül istennő archetípusom Artemisz, a Nővér, aki nem csak a nők támogatója, hanem az erdők lánya. A levegőre nagyon szükségem van – alig várom, hogy tárva-nyitva lehessenek az ablakaim, és mindig így is vannak, amit ez lehetséges. A vizek közül megmagyarázhatatlanul, szinte extatikus vonzalom él bennem a tengerrel kapcsolatban. Minden évem legszebb időszakai számomra azok, amikor a partján lehetek, és szinte mindig szívszaggatóan fáj, amikor haza kell jönnöm. Görögországba járok rendszeresen vissza, és főleg elő- és utószezonban megyek, mert ezek az időszakok csendesebbek, és nem annyira forróak. Hat éve voltam úgy Sartiban, hogy végig napoztuk szeptember végét, és dél időben is kint tudtunk lenni a leégés veszélye nélkül. Imádtam! Biztosan nem itt fogok megöregedni, ahol most élek, de hogy mikor és hogyan váltok majd, most nem tudom. Ezek hirtelen jönnek, nyilván oka van, mikor és miért – akkor viszont gyorsan lépek. Most még érik az idő bennem. Meglátjuk, mit terem.

Mindig a test, lélek és szellem hármas egységet hangsúlyozod.Miért tartod ezt ennyire fontosnak?

Tapasztalatom szerint így lehet harmóniában élni. Mert hogy ez az alapvető hármasság, a test, lélek és szellem egysége, ez biztosít ott mélyen legbelül igazán megingathatatlan nyugalmat, ami a mély, Belső Bölcsességünk szülő anyja is egyben.

Forrás: A “Legyen miénk a Balaton!” exkluzív balatoni élmény magazin 2009. szeptemberi száma

Tudod, hogy soha senki nem lett gazdag, aki nem tartja számon bevételeit és a kiadásait?

Tudod, hogy a pénzáramlásod elemzése, és figyelemmel kísérése elengedhetetlen ahhoz, hogy ki kerülj a hétköznapok taposó malmából?

Pénzügyi tervezés témában ingyenes hírlevelet indítottunk nőknek – elsősorban a pénz racionális oldalát tartjuk szem előtt itt.

Ingyenes e-mail lecke sorozatot kapnak azok, akik korábban már jelentkeztek – ha te még nem tetted meg, akkor pótolhatod akár most is: a nőknek szóló pénzügyi tervezés hírlevélre itt jelentkezhetsz —>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

7 Responses to “Gazdag nők (Miénk A Balaton – 2009. szept.)”


 • Kedves Ida!!!!!!!
  mint mindig nagyon jó olvasni a veled készült interjút. Annyira szépen alakítottad az életed és annyira közel van hozzám ahogy te gondolkodsz. Jó volt reggel ezzel az olvasással kezdeni a napom. Szép hetet kívánok én is Neked és mindenkinek. G.Zsuzsa

 • Kedves Ida!

  “Én arra koncentrálok, hogy tegyem a dolgomat – végzem, ami az életfeladatom” köszönöm, nekem nagyon sokat segítettél, hogy végre kilépjek egy rossz házasságból (21 év), a pénzáramlás vezetése rádöbbentett arra, hogy az Ő fizetése nélkül is több jut nekem és a gyerekeimnek

  Teri

 • Kedves Ida!
  Végigolvastam a Veled készült interjút.Hiányérzetem van.Én a teljesség és szépség híve vagyok.Teljesség a földi létben nem elképzelhető számomra a másik pólus nélkül ( a szépség pedig szerintem is, mint az angoloknál “a néző szemében születk”)
  Borzasztó lehetett a nagymamádnak!mélységes szolidaritást érzek minden kiszolgáltatott lénnyel, és meggyőződésem, hogy a tudás, a tanulás a legbiztosabb útja a kiszolgáltatottság megszűnésének.Nem véletlenül írtam a “lény”-t – borzasztónak érzem, hogy az emberek mennnyire figyelmen kívül hagyják a többi élőlényt! – ezáltal elveszítik a jogot a teljességre…
  szeretettel,
  Zsuzsa

 • Kedves Zsuzsa, lehetne konkrétabban? Milyen másik pólusra gondolsz konkrétan?

  Ida***

 • Kedves Ida!
  Nagyon élveztem az interjút,sok jó és okos dolgot olvastam.Ami nekem most különösen fontos volt a saját pénzügyi válságom megoldása,amihez kaptam is jó ötleteket.Köszönöm Neked!

  Szép hetet kívánok.Csöpi

 • Borbélyné Ildikó

  Hajszoljuk a felszíni értékeket,mert úgy hisszük,hogy általuk megvásárolhatjuk szívünk boldokságát,pedig a dolog épp forditva működik.Előbb a belső örömöt és harmóniát kell megteremtenünk,és ha ez sikerül javak maguktól ránk találnak. Kedves Ida! A balatoni interjút számomra ezt jelenti.üdvüzlettel:Borbélyné Ildikó

 • Ildikó, örülök, hogy ezt jelenti az interjú neked :-)
  Köszönöm az elismerést – Ida ***

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.