Légy kreatív pénzügyeidben is! Írd meg takarékoskodási tippjeidet!

penz-befottes-uveg-1010147_money_glassPénzügyi tervezés témában egy ingyenes e-mail kurzust indítottunk – a leckéket azok kapják, akik itt jelentkeztek: klikkelj, ha még nem lennél fent –>>>
Rendszeresen kérünk visszajelzéseket is – így jött az alábbi e-mail, amit levélírójának jóváhagyásával közreadunk. Nem véletlenül – olvasd hát!

:o) Pénzügyi tervezésben gazdag mindennapokat!

…a takarékoskodási tippjeitek megihlettek:

Összekötöm a diétám a pénzszaporítással. Fogtam egy befőttes üveget, és ráírtam: Amit ma nassolásra költöttem volna.

És ha megkívánok mondjuk egy magnum fagyit, ami nálam elég gyakori :o), vagy csokikát, akkor azt nem megveszem, hanem az árát bedobom a befőttes üvegbe. Na és 1 hét után 3000 Ft-om van már így :). Azt tervezem, jövőre ebből megyek nyaralni :D

Köszi a fantasztikus hírlevelet!

Molnár Rita
www.kreativszovegiras.hu
gizellaunokaja.meska.hu

Írd meg a takarékoskodási tippjeidet nekünk! Neked milyen spórolási tippjeid vannak?

Légy kreatív a személyes pénzügyek menedzselése tekintetében is! Őszinte kíváncsisággal várom a hozzászólásaitokat itt alább!

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

44 Responses to “Légy kreatív pénzügyeidben is! Írd meg takarékoskodási tippjeidet!”


 • Hát, tényleg nem rossz ötlet, főként a fogyizni vágyóknak:) Megfontolandó:)
  Sztem a cigarettázók is példát vehetnének:)

 • Én a visszajáróként kapott fém kétszázasokat gyűjtöm a fiamnak. Egészen megdöbbentem, hogy egy-két hónap alatt mennyi pénzt összegyűjtöttem így – anélkül, hogy nagyon feltűnt volna a hiánya a családi kasszából.

 • Kedves Ida!

  Végigolvastam az üzenetedet, pontosan így van ahogy leírtad.Mindig csinálok költségvetést a kiadásaimról,tudom mennyi kellne, hogy kifizessem a számláimat és ennivalóra.Egy baj van,nincs tartalékom már,azért mert nem jött hozzá semmilyen forrás.Azon vagyok és voltam hogy legyen forrás.Olyan mintha valaki nem akarná,hogy találjak munkalehetőséget, ha volt is az minimális volt.Van aki csak úgy tudott érvényesülni, ha valaki szeretője lett, erre születni kell.Biztos nem lenne anyagi gonjaim most sem.Tehát becsületesen aligha lehet és lehetett megélni bárkinek is.A neten csak hülyeségek vannak,itt már nincs szakma sem.Szegény fiatalok!!!!!!!!Valmelyik nap olvastam a neten “adatrögzítés”főiskolai-egyetemi végzettség kell hozzá, viccnek is rossz.Itt tartunk,ha nem engedték volna meg a bankoknak, hogy mindenki felvegyen hitelt, most sokan nem kerülnének a bankok hálójába.Elkeserítő ez a világ mindenki számára,sokan nem tudnak kimenni ebből a bűvöskőrből.Kérdezem mennyit kellene ahhoz keresni,hogy megéljen valaki.Számlák tömkelege,amit a szolgáltatók csinálnak mindenkivel,sokan fulladnak bele a számlákban.és az ennivaló is drága és rossz minőget eszünk,sajnos.Ha egy 4 tagú család van,4 bérlet kell az mennyi?Lehetne tovább ragozni,tehát olyan dolgok,hogy luxus nem létezik,nem ismerik az emberek nagyobb része.Már nincs miről lemondani az embereknek,itt látom a bajt.Akikre ez tartozik süket fülekre talál!!!!!!!!!! Sokan vetkőznek,túl sok az erotika-erőszak,ez nem életforma.Én azt hiszem nem bennünk van a baj forrása.

  Üdv:Ilonka

 • Nagyon örülök a témának, mert ezekben a válságos időkben nem csak lehetőségünk, hanem egyenesen kötelességünk a spórolás. Ez főleg az energia felhasználására vonatkozik.
  Létezik olyan vízcsapra szerelhető adagoló, amely a percenkénti 15-22 literes vízfogyasztást percenként 5 literre csökkenti a komfortérzet megtartása mellett. Hogy ez mennyit jelent havonta?
  Eddig 40 ezer forint volt a vízszámlánk 2 havonta, ez 40 köbmétert jelentett.
  Az adagolók felszerelése után 16 ezer forintra csökkent a vízszámlám, és ez kb. 15 köbméter. Ez havi 12 ezer forint megtakarítás anélkül, hogy bármi máson változtatnék, vagy valamire különösebben figyelnék.
  Az adagoló ára pedig vízcsaponként 1200 Ft. Egy mosogatóra, két kézmosóra és 2 zuhanyra szereltem fel.

 • A fenti ötlet a takarékoskodással kapcsolatban, valóban beválik. Én réges régen, amikor még dohányoztam, (akkor 20.-Ft volt egy doboz cigi)
  sohasem tudtam megvenni magamnak a banánt, amit akkoriban nagyon szerettem. Ezt a gyerekeim kapták. Félre tettem a cigi árát, amikor eldöntöttem, hogy nem szívok többet, és degeszre ettem magam banánnal, vagy amit megkívántam. Nagy boldogság volt.

 • Sziasztok! Én Eszterhez hasonlóan szintén az aprót (50, 100, 200) gyűjtöm egy befőttes üvegben és hihetetlen, mennyi összejött rövid idő alatt és tényleg nem feltűnő a hiánya. Karácsonyra ebből lesz ajándék a gyerekeknek :)
  A másik dolog, amit Brigitta is említett, mi is felszereltük a csapokra az adagolókat már 4 hónapja és azóta fele vizünk fogy, úgy, hogy nem változtattunk a szokásainkon. A villanyszámlán is spórolunk ezáltal, (villanybojlerünk van), mivel kevesebb vizet használunk, kevesebbet kell felfűteni. Csak ajánlani tudom Mindenkinek!

 • Sziasztok!

  Mi általában a Tesco-ba járunk vásárolni. Ott rendszeresen van olyan akció, hogyha 4000 Ft-ért vásárolunk, akkor 400 Ft-ot levonnak a végösszegből. És én egy perselybe félreteszem a megtakarítás árát.
  Gyógyszertárban is van olyan akció, hogyha 3 db receptet váltok ki egyszerre, akkor 333 Ft-ot jóváírnak a számlából. Sajnos több gyógyszert szedünk, így nehéz hármasával kiváltani a recepteket. A kedvezményt ismét félreteszem. Így jött össze a cserélendő autóalkatrészre a pénz.
  Egyébként is szinte már minden üzletben van vásárlói kártya, ami ingyenesen igényelhető. Érdemes is élni a lehetőséggel, és gyűjteni a pontokat és kedvezményesen vásárolni. A megtakarítást meg pénzben félretenni, így lesz kézzelfogható a spórolás eredménye.
  Mindenkinek sok sikert kívánok hozzá:
  Orsi

 • Sziasztok!

  Én gyesen vagyok a lányommal, így duplán kell figyelnem a kiadásainkra. Viszont Ida “leckéi”, előadása és tanácsai hatására azt találtam ki, hogy minden nap beteszek 100 forintot a konyhai perselyembe. Ez a pénz abszolút nem hiányzik, és olyan öröm azt hallani, ahogy egymásra pottyannak az érmék!

  Köszönöm, Ida! :)

 • Nagyon sok jó ötletet olvastam itt, örülök hogy rátaláltam az oldalra.Sok ujdonságra leltem, no , meg olyasmikre, amiket réges rég alkalmaztam is. Ez sajna az un, rendszerváltás elótt volt. Akkoriban alkalmaztam a háztartási naplot, most a hírlevél hatására ujra elkezdtem írni. CSAk hát a spórolással van a baj! értem én , hogy mindenképpen félre kell tenni, ha nem is az optikumot, valamennyit, elkezdtem ezt is, egy kicsinyként a nagyobb fémpénzekből.A gond ott van, hogy 20 éve, egyedül maradtam 3 gyerekkel, nemigazán voltam anyagiakban bőségben, mos tmegmár hogy gyerekeim családot alapítottak sem könnyú, mert a mai világ kétkereső modelre van kitalálva, nehéz , egyre nehezebb fennmaradni. ÉS még nem is panaszkodhatnék, mivel nagy házam van, autóm. Igen ám, de nem tudom fenntartani, se eladni, mégcsak meg se nézik, pedig négy éve hirdetem, az autó meg létszükséglet, családi okok miatt.Kedves Ida, hog
  lehet sporoli, beosytani, amikor a kiad’s t0bb mint a bevetel<
  Udv, Andrea

 • Sziasztok!
  Van nekem egy kis ládikám. Ennek a belsejébe, egy nagy fehér lapra,
  nyomtatott betűkkel felírtan: “NAPRÓL-NAPRA TÖBB ÉS EGYRE TÖBB PÉNZEM VAN.” /ezt az agykontroll tanfolyamon tanultam./ Ebbe a kis ládikába teszem a férjem fizetését és az én nyugdíjamat. Ezután szétszortírozom a pénz, ami a kötelező kiadásokra kell. Ezután valahányszor kinyitom a ládikát mindig látom a felírást és hangosan ki is mondom.
  Amióta ezt a módszert használom még soha nem ürült ki a ládika sőt-
  – “napról napra több pénzem van” és ez így van. Nekem bevált.

 • Monoriné Simon Marianna

  Szia.Én már magamra nem tudok költeni.Tehát örülök ha a gyereknek tudok fagyit venni nem magamnak.Diétázni igy is lehet..hogy inkább a gyerek egyen.A visszajáró kétszáz forintosokat a gyereknek gyűjtöm karácsonyra amire akarja és futja.Az tart vissza hogy esetleg befizessek valamit bellöle hogy a gyerek pénzét már mégse..én a kiskertembe amit tudok ültetek innen van zöldségfélém.Szégyen de anyósomtól kapunk ezt azt elfogadom..ez is spórolás.Viszont amin nehezen tudok spórolni..van 1-2 cicánk..szeretjük az állatokat és csak ugy jöttek mert kidobták öket.de elfogadok moslékot is a barátoktól nekik..ez is spórolás.Sajna ami nagyon nemsikerül hinni ebben a ládikás dologban,hogy napról napra több lesz.Ilyenekre sehogy nem áll az agyam.Nem tudok teremtö gondolatokat létrehozni ez van sajna.Próbáltam de még rosszabb lett…most ennyi. Marianna.

 • Ilonka,

  van egy rossz hírem, a VILÁG CSAK BELÜLRŐL VÁLTOZHAT MEG.

  Vagyis sajnos bennünk van a baj forrása. Sokkal többet foglalkozunk azzal, amit nem akarunk, ahelyett, hogy állandóan arra fókuszálnánk, amit valójában akarunk.

  Van egy ismerősöm, aki egy reklámszatyornyi személyes holmival jött át hozzánk az egyik szomszédos országból. Se rokona, se ismerőse nem volt itt. Pénze sem sok. Elvállalta azt a tisztességes munkát, amit felajánlottak neki. Nagyon keményen dolgozott és dolgozik ma is. Egyedül álló nőként neveli a kisfiát, és jól menő vállalkozása van.

  Sokan mondják, bezzeg Amerikában… Hát bizony ott sem fenékig tejföl az élet. Ma már jó anyagi körülmények között élő agykontroll oktató, Carolyn Deal mesélte el saját élettörténetét. Olyan szegény volt, hogy akkor tudtak enni a kislányával, ha a kertben megtermett valami. Viccesen mondhatjuk: biokertjük volt, mert még permetezésre sem futotta. Annyira nem volt pénze, hogy a használt ruhaboltban sem tudott magának venni semmit.

  Az agykontroll tanfolyamon hallott először arról, hogy milyen fontos: hogyan gondolkodunk. Mekkora jelentősége van annak, haragszunk-e másokra, vagy képesek vagyunk megbocsátani nekik.

  Nem volt könnyű megváltoztatni a gondolatait például a gyereke apjával kapcsolatosan, vagy a saját apjával… Végül még is csak erőt vett magán. Bár sok esetben jogos volt Carolyn haragja, elkeseredettsége, egyre figyelt gondolataira, és a negatív gondolatait kicserélte pozitívra. Pl. nincs egy vasam sem helyett a következőt mondogatta, miközben járkált le-föl a házban: PÉNZ ÁLL A HÁZHOZ… PÉNZ ÁLL A HÁZHOZ…

  Egy idő múlva “különös” véletlenek folytán kezdett pénz áramolni hozzá. Pl. napszemüveget vett, s hét hét múlva kapott egy levelet, hogy visszakapja az ár egy részét… Az adóhivatal évekre visszamenőleg átnézte a bevallását és visszautaltak neki valamennyi pénzt. (Én ezt hihetetlennek tartottam addig, amíg meg nem történt velem is, hogy az APEH túlfizetés miatt visszautalt pár éve egy bizonyos pénzösszeget.)

  Ilonka,

  ne vedd a válladra a világ összes terhét. Mindenkinek elég cipelnie a magáét. Amikor elkeseredett, dühös az ember, nem veszi észre a körülötte lévő lehetőségeket.

  Kívánom, hogy legyél képes megfelelően kezelni a mostani kihívást:

  Judit

 • Sziasztok! Én a spórolást a szelektált szemétgyűjtéssel kezdtem.Ma nincs kukám, de persze ez azért lehetséges, mert kertes házban lakom. Először nagy kukám volt, de a szelektív szeméttel hamarosan túl nagynak bizonyult, mert 3-4 hét alatt sem telt meg. Ekkor lecseréltem 50 literesre és a kukát meg odajándékoztam egy 8 fős családnak. Így havi 414Ft-ba került a szemétdíj. Aztán elkezdtem figyelni, mit veszek, kevés csomagolás, egyszerűbb kivitelezés, így kevesebb az ára, mert nincs márkadíj, marketingdíj. Aztán elkezdtem a honi termékeket keresni,mert azokon kevesebb a szállítási költség díja, így a környezetvédelmet is támogatom. Piacra jártam/járok, viszem magammal a papírtasakot, amit újságból gyártok,meg a textilszatyrot, meg a dobozkáimat a vajnak, túrónak. Kezdtem megtalálni a helyi termelőket, akiknek jó minőségű az árujuk és bizony olcsóbb is, mert nincs csomagolása, márkája és szállítása. Ja, és finomabb!Elkezdtem főzni itthon, így olcsóbb lett a kaja és persze nem kellett már annyit dolgozni, mert kevesebbet költöttünk. Nyertem heti 5 órát, amit itthon töltök ugyan főzéssel, de szeretek itthon lenni és az egész család egészséges a főztömtől:). Mivel volt időm, elkezdtem termelni itthon 5m2-en!A 4 fős családot jól ellátja. Paradicsom, répa, bab, borsó, cukkini, tök, patiszon, fűszernövények, retek, hagyma. Gyümölcsöt úgy szerzek, hogy előre “hirdetem”a környéke, szívesen segítek leszedni felesbe.Mindig vannak olyanok, akiknek túl sok cseresznyéjük, almájuk, barackjuk, ribizlijük van. Örülnek, ha vki leszedi és nem vész kárba. Mindig felajánlom, hogy fizetek, de még soha nem engedték meg. Tele a kamrám befőttel, lekvárral, pedig mindig csak 1 órát szántam rá esténként a szezonban, mert fáradt voltam. Mindig csak 4-5-6 üveggel tettem el, így öröm maradt és nyár végére tele lett a kamra. Ez is spórolás.még annyit, hogy mikor zuhanyzom vagy hajat mosok, van 2 vödör a kádban és közben tele lesznek (beleállok és odacsorog a víz vagy csak fölötte állok). Ez persze nem azt jelenti, hogy néha nem fürdök hatalmas kád vízben:).Ezzel másnap leöntöm a wc-t 2-3x.Ja, esővizet gyűjtöm, azzal is locsolok vagy wc-t leöntök.És a nyári gumimedence vizét is 2 vödörrel hordtam be naponta. míg ki nem fogyott.Sokat spórolok ezzel az életmóddal.Mi a családdal biciklizünk. Van utánfutó a nagybevásárláshoz, meg speckó gyerekszállító utánfutó (előlre szerelhető). na, abbahagyom, pedig van még:). Ölelések mindenkinek:).

 • Sziasztok!!!

  Nagyon örülök hogy ennyi jó ötletet kaptam és küldjetek még.Mágika azt irtad van még ötleted csak folytasd nyugodtan a felsorolást.Én is kertesban lakom és pl.az éghető szemetet eltüzeljük mert igy tényleg kevesebb a kukában a szemét.A nagybevásárlóközpontban kapott nejlon tasakokat a kis konyhai kukám kibélelésére használom ha megtelt összekötöm és kész nem veszek erre a célra külön nejlon tasakot.Kétliteres olcsón kapható tusfürdővel töltöm meg a krémszappan adagolóját a célnak tökéletesen megfelel és sokáig elég.Nálam is tele a spájz lekvárral befőttel.A maradékot szinte sosem dobon ki a kenyeret zsemlét megszáritom jó prézlinek vagy fasirtba és a férjem is el tudja vinni a halaknak ha horgászni megy.A kis adag maradékokat le is lehet fagyasztani.Próbálom betartani a heti egyszeri bevásárlást és hogy egy hétre előre tervezni az étkezést de ez még gyerekcipőben jár nálam.Aki esetleg már ügyes ebben annak a tanácsát szivesen fogadnám.
  Puszi mindenkinek

 • Sziasztok! Köszönöm a sok jó ötletet amit írtok. Néhány dolgot magam is gyakorlom. De még van mit tanulni és nagyszerü lehetőség, hogy megoszthatjuk másokkal. A Tesco ba csak nagy ritkán járok, a magyar kereskedőket támogatom és a kistermelőket akiknél tényleg bio élélmiszer kapható. Ere lehetőséget ad egy zseniális rendszer is, amit Magyarországon tesztelnek immár három éve. Két éve csatlakoztam a rendszerhez, de kishitüségből csakegy éve használom ki igazán a vásárlásaim során. Sok embernek tudok segíteni, hogy “Gazdagodjon meg Költekezéseiből!” Nekem is hihetetlen volt, de nagyon jól müködik! Három év alatt Több mint 400 000 Törzsvásárló Magyarországon és több mint 16 000 Termékpartner, akik kedvezményadók. http://www.sciennet.com/H011151 Szeptember 1. óta a médiában is hallhatju, láthatjuk, olvashatunk róla. Kabalafigurája a bevásárló erszényes sárga kenguru. Zseniálisan müködő nemzetközi rendszer lesz, csak használjuk ki az előnyeit! Szívesen segítek bárkinek. Próbáljátok ki, a csatlakozás ingyenes, vásároni meg úgyis vásárolunk, csak nem mindegy hogy hol? Akár minimális élélmet és sok kicsi visszatérítés is sokra megy. Jó döntést!Puszi mindenkinek. Edit

 • Sziasztok!

  Köszi az ötleteket, nagy részüket magamtól már csinálom. Milyen kreatívak tudunk lenni ha a takarékoskodás céllá válik, fantasztikus!
  Nálam a mosdó-, mosógép lefolyót bekötettem a WC-be. A kézmosás leviszi a pisit.
  Ha nagyobb helyem lenne a kertben építenék ciszternát a fürdővíznek, amivel locsolni lehetne. Most én is vödrözöm.
  Az ÖKO Szolgálatnál(V. Nádor u. 34. http://www.okoszolgalat.hu) lehet kapni mosószódát, mosogatószert és egyéb öko dolgokat viszonylag olcsón. Árakból a mosogatószerre emlékszem,(lebomlik a természetben) egy másfél literes PET palackot 980 Ft-ért töltöttek meg, a palackot vinni kell.

  Brigitta, légy szíves írd meg a csapra szerelhető vízadagoló nevét és hol lehet kapni. Az unokáim kézmosáskor tökre kinyitják a csapot, pedig már megtanulták és mondják “pórolunk a vízzel mama”
  Köszönettel
  Kaminszki Ildi

 • Kedves Ildi!

  Az adagolót itt tudod megnézni: http://www.nuovaenergia.hu. Kattints a termékekre, és válaszd ki, hogy mire lenne szükséged.
  Webshopon keresztül pedig itt tudod megrendelni: http://brigi.energiaclub.eu
  Ha segítségre lenne szükséged, akkor írj erre az email címre: energiaclub61@gmail.com

  Más:

  Azoknak a lányoknak lehet segítség, akik nem tudják használni az agykontrollt. Ezt én a “Kérd és megadatik” című könyvben olvastam, és nekem 100 %-osan jött be. Ezt akkor tudjátok igazán kipróbálni, amikor tényleg semmi pénzetek nincsen, és még kilátásban sincs semmi.
  1. Vegyetek egy olyan füzetet, amire jó ránézni.
  2. Írjátok be a dátumot, és a bevétel oszlopba írjatok be 1000 Ft-ot.
  3. Képzeletben költsétek el ezt az 1000 Ft-ot olyasmire, amit szeretnétek megvenni, de nem tehetitek meg. Pl. Képzeld el, hogy bemész egy coktail bárba, és kérsz egy kedvedre való italt. Csukd be a szemed, és éld át gondolatban ezt az élményt. Ez az én személyes példám.
  4. A következő nap emeld az összeget 1000 Ft-tal, és költsd el gondolatban.
  5. Minden nap 1000 Ft-tal emeld az összeget 365 napon keresztül.

  Ez a gyakorlat akkor nagyon hatásos, ha még nem éltél jólétben, és szeretnéd a kreativitásodat fejleszteni.
  Sokan azért nem kapnak lehetőségeket anyagi helyzetük javítására, mert el sem tudják képzelni, hogy ők megengedhetnek maguknak luxus dolgokat.
  Pedig a titok abban van, hogy nem a meglévő pénzt kell beosztani, hanem a jövőbeli költségvetésedet megtervezni.

  Ez nem a reklám helye, de ezzel a módszerrel értem el, hogy a napi jövedelmem 6 számjegyű.

  Viszont, csak akkor kezdd el, ha biztosan végig fogod csinálni, mert ha abba hagyod, akkor negatív egyenlege lesz a személyes tisztesség számládnak, és akár az előzőnél rosszabb állapotba is kerülhetsz. Ez a módszer a hiten és a kitartáson alapul.

  Sok sikert lányok! Ennek a világnak nagy szüksége van a gazdag nőkre.

 • Sziasztok!
  Már régóta olvasom Ida lapjait -és ha tehetem, a rendezvényeit is látogatom-, mégis mindig találok valami újat.
  Nagy érdeklődéssel olvastam a hozzászólásokat, rengeteg hasznos ötlettel találkoztam.
  SAjnos korszakalkotó ötleteim nincsenek, de örömmel tapasztaltam, hogy én is a spórolás útján vagyok, mert számos itt olvasott ötletet már sikerült megvalósítanom :)
  A Brigi által írt “csap-varázsló” engem is érdekel, jó én is csatlakozom a címkérők sorába (előre is köszönöm).
  Ildi, köszi az ÖKO Szolgálat elérhetőségét, régóta motoszkált a fejemben, de még nem jutottam el oda, hogy rákeressek.

  Köszönet mindenkinek a jó ötletekért, szép, takarékos és örömteli napokat Lányok!
  Andi

 • Mágika,
  elsírtam magamat a hozzászólásodnál – komolyan. Az ilyen hozzáállás az élethez, igen ez emelhet meg bennünket, és a környezetünket is. Sok kicsi, sokra megy…

  Természetesen a többi hozzászólást is elolvastam – szuperek! Nagyon köszönöm!

  Lányok,
  fantasztikusak vagytok… Briginek külön köszönet a “kérd-adatik” módszerért – igazán hálás vagyok érte (a magam nevében is, de biztosan a többiek is örültek, igaz? :-)).

  Juditnak nagyon köszönöm Ilonkának írt válaszát – magam sem tudtam volna jobban leírni.
  És Ilonkának kívánom, hogy képes legyen váltani.

  Ida***

 • Ha pedig problémátok van a csoki és a cigifüggőséggel, vagy a cigifüggőség átmegy például csokifüggőségbe, vagy attól féltek, hogy nem találtok munkát, javaslom az EFT-t (azaz az Érzelmi Felszabadítás Technikát), amely képes kiválóan megoldani az ilyen függőségi és félelmi ügyeket…

  Spórolási ötlet: egy spriccelős flakonba tölts némi vízzel hígított ecetet vagy valamilyen környezetbarát vízkőoldós tisztítószert, és szórd be vele a csaptelepeket a mosdón, a kádon… Kis várakozás után pedig öblítsd le. Javallott nyitott ablaknál csinálni az erős szag miatt. Ez a módszer, amellett, hogy hatékonyan leszedi a vízkövet és csökkenti a felhasznált tisztítószer mennyiségét, környezetbarát és nagyon gyorsan kész van. Tehát időt is spórolsz magadnak, amit aztán például pénzkereső tevékenységgel tölthetsz el!

 • MAgika,
  csatlakozm Idahoz, en ugyan nem sirtam el magam azon amit irtal,
  de en is fantasztikusnak talalom,
  a hozzaallasodat,
  nekem azonban annyira nem uj,
  szerintem ez volt a norma, a falusi eletben,vagy akar csak a kisvarosi eletben, a szocializmus alatt,
  az en csaladom szinten hasonloan elt,
  volt kert,a kertbol minden felhasznalasra kerult,
  a spajz mindig tele volt, meg a fagyaszto is,
  minden hetvegen volt elo csirke a piacrol, meg csirkevagas,
  mentunk almat szedni,
  es ruhakat a balas hasznalt ruha vasaron vettunk,
  akkor ez nekem egy kicsit ciki volt,
  tinedzserkent annyira nem szerettem,
  de azota mar megbaratkoztam vele,
  bar itt az USAban, ahol elek, gyakran a vadi uj
  ruha olcsbb mint a hasznalt, felnott meretben,
  gyermek ruha hasznaltan olcsobb,
  en is bicigliznek, de az ahol lakom nem lehetseges,

  sok szeretettel udvozollek:
  Krisztina

 • Koszonom az itt kapott otleteket, nagyon hasznosnak tunnek. Valoban csak akkor valtoznak a dolgok, ha megvaltoztatjuk a gondolatainkat, teljesen mindegy hol elsz a vilagban, igaz egy segito kornyezet csalad/barat nagyon sokat tud segiteni. Szamomra a megbocsatas ami meg segit, idonket vannak olyan helyzetek/emberek amik/akik miatt feszultte valok – vagy csak magamat nem ertem, ilyenkor en megbocsatok a helyzetnek az illetonek magamnak. Egy kis vidamsag, ez egy optikus ceg reklamja es a 60 ev felettieknek kinal kedvezmenyt (amugy mindenki szamara megfizetheto es jo minosegu szolgaltatorol van szo): http://www.tellyads.com/show_movie.php?filename=TA8656, Susana

 • Kedves Brigi!

  Ez egy “kemény” módszer, elsőre azt gondoltam: de jó ötlet!, de tényleg nem is olyan egyszerű- főleg a 365 nap miatt! És már időközben elkezdődik a várva várt javulás?

  Kedves Ida és Többiek!

  Nálunk a férjem leszokott a cigiről (10 éve napi 1 doboz!) hogy autót vehessünk! Ez havi cirka 20E volt, ami ha fújt ha fagyott költség volt!!! Most egy új lehetőség!

  A VÉLEMÉNYETEKET szeretném kérni:
  Találtam egy továbbképzést ( 2 éves havi egy hétvége Bp-en) ami a jövőben egy komoly lehetőség lenne, egy harmadik (vagy hanyadik ) láb lehetne. DE ez félévente 125E plussz a vizsgák, könyvek (kb. 600E a vége)!!!
  Úgy hogy közben késélen táncolunk, jobbra- balra tartozunk.
  3 gyerekem van, kettővel még otthon vagyok GYED-en, nagyszülők messze, férjem kezdő vállalkozó – http://harmas.hu/ – biztos sokaknak ismerős élethelyzet …
  Lényegében ha az első évet be is fizetem (szülői segítséggel), havonta 20E-t félre kellene tennem ( plussz bevételre lenne szükség!) hogy a következő félévet előre összegyűjtsem. A cigiből visszamaradó pénzt erre nem lenne szívem felhasználni, hisz sokat szenvedett, szenved érte, ez a cél is fontos (nálunk az autótól nem lehet eltekinteni – 3 kisgyerek 40km-re a várostól egy kis faluban (családunk 120 – 140km-re …)
  Szóval nagy dilemma, okt. 20.-ig kell átutalnom a pénzt!
  Ezzel a sötétbe ill. a ködbe – ismeretlenbe vetnék egy fejest!
  Ha most nem vágok ebbe bele, később már nemigen, hisz a gyerekek mellé még a munka is beáll a sorba, ami az én esetemben is keméyn fizikai és szellemi teher ( orvos vagyok, naponta 2×1 órát fogok utazni, heti 2x ügyelet stb.)

  Mit szóltok? :)

  Csak bátran, a döntés úgyis az enyém!

  És bocsánat ha egy kicsit OFF topik – bár én is spórolni-új pénzt bevonzani szeretnék – és KÖSZÖNET a sok jó ötletért!

  Üdv: Szilvia

 • Kedves Brigitta!

  Most látom csak, sok boldogságot NÉVNAPOD alkalmából! Bár már csak fél óra van hátra! :)

  Üdv

 • Szilvia, kedves…
  Az a fontos kérdés, hogy miért akarsz tanulni? Tudod? Tisztáztad ezt PONTOSAN magaddal?

  A nők nagy tanulók – folyton ott vannak minden továbbképzésen, másoddiplomaszerzésen, ezt halmozzák egyesek (velem együtt, de már sikeresen abbahagytam, he-he). És ezzel kompenzálják/kompenzáljuk az önbizalomhiányunkat. A pasik – általában – célratörőbbek. Elvégeznek valamit, neki állnak = munkába állnak vele. És csinálják… és haladnak. És ugye nem ők szülnek gyereket. Igy aztán tudnak is haladni. A női munka/karrier életciklus a gyerekszülések miatt tördezett. És ráadásul a nők nem nézik meg, hogy piacképes tudást szereznek-e, vagy “csak” a tanulás öröméért teszik, amit tesznek. A férfiak – általában – megnézik, hogy mennyire éri meg újabb diplomát szerezni, jobban el tudnak-e helyezkedni a segítségével, v. a karrierjüket tovább építeni, ha tovább tanulnak.

  A KincsTárban, a női pénzügyi önismeretet és pénzügyi intelligenciát fejlesztő online kurzusunkban, gyanítom, hogy a kurzus hatására is, valaki szépen letetett a tanulási szándékáról. Mert végig gondolta a fentieket…

  Ha bőség-tudatunk van, ezt még le szeretném írni, akkor bíznunk és hinnünk kell, hogy lesz, vannak lehetőségek. És még azt is gondolom, hogy amikor ennyire kiélezett a helyzet, akkor nem biztos, hogy az életet még inkább küzdelemmé, küszködéssé kell tenni. Voltam én is úgy, hogy belevágtam valamibe, amiről tudtam, hogy anyagilag meg fog terhelni… és abba is kellett hagyni… ami nagy könnyebbség volt, mert sok stressztől szabadított meg.

  Szóval dönts bölcsen, Szilvia – figyelj belülre, nagyon mélyre. Én a lelki békét tartanám az egyik legfontosabbnak, és a nyugalmat… És hidd el, ha már most nem korlátozod magad abban, hogy később miért ne tudnál tanulni… Annyi mindent nem láthatunk előre – nem kéne eleve lekorlátozni… hm? :-)

  És azért majd áruld el, hogy mit döntöttél… és némi idő elteltével azt is, hogy mennyire tartod helyesnek, jónak azt, ahogy döntöttél – mi igazolódott neked vissza.

  Szóval legyen úgy, ami mindenkinek jó ;-)

  Szeretettel: Ida ***

 • Sziasztok Lányok!
  A tanulással kapcsolatban mélyen egyetértek Idával. Én is nagy tanuló vagyok, – bár már korlátozom magam, – de a gondot az okozza, hogyan tegyem pénzzé a tanultakat.
  Úgy gondolom, legtöbbünknek van elég tapasztalata, tudása, gyakran inkább a céltudatosság és az önbizalom hiányzik, – ezt kell inkább fejleszteni, ezt kell jobban megtanulni.
  Üdvözlettel:
  Viola

 • Kedves Ida!

  Egyetértek Veled a tanulással kapcsolatban.
  Tavaly jelentkeztem főiskolára. Annak idején, mikor leérettségiztem nem vettek fel, és sokáig úgy gondoltam, ez hátráltat. A két húgomnak van diplomája, de egyikük sem azt tanulta, amit igazán akartak, hanem azt, ahová pontok alapján akkor felvették őket. Én így sosem akartam suliba járni, úgy gondoltam vagy azt tanulom, ami érdekel, vagy nem járok iskolába.

  Szóval tavaly felvettek, de csak költségtérítéses szakra. Időközben nyáron betörtek hozzánk, és a tandíj mellett számítógépet is kellett volna venni, ami egyszerre nem kis feladat, ráadásul akkor lett kész a lakásunk egy darab bútor nélkül. Halasztottam. Idén megint be kellett volna iratkozni, de rájöttem, nem is akarom ezt. Kb. 10 éve olyan munkát végzek, amihez sok helyen csak közgazdászokat alkalmaznak, de én eddig is elvégeztem ezt diploma nélkül, sőt a munkahely váltások is egyszerűek voltak. Sok esetben a tapasztalat, a kiállás, határozottság többet számított.

  De a döntő érv mégis az volt, hogy igazán nem is ezt akarom csinálni. Évekkel ezelött lakberendező lettem, sőt feng shui tanácsadói vizsgát is tettem, mert ez az ami érdekel. Akkor most miért is legyek 4 év alatt, közel 2 millióért közgazdász? Még nem tudom, hogyan váltsak szakmát, de biztosan meg fogom lépni, mert ez a szívem vágya. 13 évesen talátam ki, hogy lakberendező leszek, amikor még nem is volt Magyarországon ilyen képzés.

  Biztosan másnak sem könnyű, nekem is eltartott jópár évig ez a huza-vona, az egyik oldalon a mindennapi megélhetést pillanatnyilag biztosító szakma, a másikon pedig a belső motiváció. Sok sikert kívánok Nektek is ahhoz, hogy tisztán lássatok!

  kozyen

 • Sziasztok!

  Köszi Brigi a csapvarázsló infot.
  Ma reggel eszembe jutott Mágika levelelére írt válaszok hatására egy történet.

  Az ismerőseim közül valaki mindig gyűjtögette a lomtalanítás során kidobott holmikat. Egyszer 1998-ban Amszterdamban jártunk. Az ottani ócskapiacon este 6 után elmentek haza az eladók. Az el nem adott cuccaikat otthagyták és jött egy szemetes autó és a holmikat feldózerolta. Az én ismerősöm pedig minden este kiment a piacra és gyűjtögetett dózerolás előtt.
  Bennem vegyes érzések keringtek akkor:
  Kicsit sajnáltam, hogy ilyen szevedélye van (nem volt az illető anyagilag rosszul eleresztve!)
  Kicsit lenéztem, hogy égeti magát ilyennel egy idegen országban.
  Beszéltem neki az érzéseimről, gondolataimról és kérdeztem őt mi vezérli a guberáláshoz?
  Válasza: A Földet tönkre tesszük azzal, hogy mindig csak fogyasztunk, mindig csak újat vásárolunk, legalább én járuljak hozzá azzal, hogy a felhalmozódó hulladékot csökkentsem. Így nem veszek újat.
  Nagyon köszöntem ezt a korszakalkotó gondolatot, akkor még nem volt Magyarországon környezettudatos nevelés.
  Onnantól megváltozott bennem minden a guberálással/guberálókkal kapcsolatosan. Hálás vagyok az ismerősömnek, hogy megtanított egy új attitüdöt. Megláttatta, hogy a kidobott, még használható holmik a “fogyassz kultúra” negatív hatása. Büszkén guberálok azóta.

  Az Iparművészeti Múzeumban volt egy, az északi országokban élő fiatal iparművészek csoportjának kiállítása, akik szemétből kibányászott anyagokat használtak fel munkáikhoz. Mikor beléptünk a terembe, a földre kasírozott gyönyörű színes csecsemőképeken lépdeltünk “a jövőnkön jártunk!” és még ez a felirat fogadott “Köszönjük az elődöknek, hogy legalább szeméthegyeket hagytak ránk!”
  No comment!
  Még egy info: A Makett Labor IX. Pipacs u.-ban néhány szombaton
  szervez recicle kézműves napokat, ahol használt anyagokból készítenek cuccokat. Ónody Ágit (70)368 5174 kell hívni.

  Minden jót mára!
  Kaminszki Ildi

 • ziasztok!
  Sajna vannak költségek, amivel nem lehet spórolni. Vásároltunk egy házat, amiben csőtörés miatt el volt zárva a víz. Az átépítés alatt végíg le volt zárva, mivel a teljes vezetékhálózatot ki kellett cserélni. Miután átépítésről volt szó, így semmilyen szennyvízelvezetés nem volt, hiszen szét volt verve a ház belseje. Az építkezés összes vízigényét a kerti fúrt kútból biztosítottuk, amihez 40 ezerért vettünk szivattyút. Mindezek után a vízműtől folyamatosan kapom a víz- és szennyvíz alapdíjról a havi 600 forintos csekket. Kis összeg, de már 3000,- forintunkba került az a szolgáltatás, amit nem is tudtunk igénybe venni. Ugyanez a gáznál is érvényes, csak ott majd egy összegben kell kifizetni. És sok-sok ilyen kis összeg van még, amit én furcsállok, de a szolgáltatók szerint jogos, így fizetjük, és közben morgolódunk.
  Egyébként én is elrakom a 200forintosokat, ami meglepő, hogy milyen sok pénz össze tud jönni. Én most csak azért nem írom, hogy észre sem veszem a hiányát, mert az építkezés kapcsán a többszázezres kiadáshoz képest úgyis elenyésző tétel.

 • sziasztok
  7 gyermek és 7 unoka mellett megtanultam a pénz helyét a világban számomra egy eszköz..
  mig panelban laktam akkor is volt kis kertünk, mikor tanyán nagy mst a kertes házban épp elég…
  az elmult években szinte mindent ami otthonra kell, a lisztől a pelenkáig, a cipőtől a mosoporig ott és ugy és azt veszem meg, amivel kisebb nagyobb nyereményre tehetek szert (ahogy ide is ugy jööttem hogy minden 100. regisztrálo könyvcsomagot kap..és én kapok :))

  már évek ota néhány apro mindennapi használati cucc amit amugy is meg vennék, azok vásárlásával,kodjával stb “szerzem be” a nyaralást,ruhákat,tévéket…

  év eleje ótta még több időm van erre is mert egy olyn webáruházban vásárolok, hogy amellett hgy ők pakolnak,szállitanak a házamba helyettem még fizetnek is érte és nem keveset….
  és azokat amiket eddig a tescoba…
  és olcsobban
  sőt mot gyüjtöm a cimkéket unokáim ovijának,iskolájának,sportfelszerelésre,felújításra,kirándulásra…
  szemetet nnyien nagyon keveset termelünk a kályhában végzi szinte minden…

 • Aki elkezdett valamit tanulni, de közben rájön, hogy nem ezt szeretné, szerintem gondolja át, hogy mi éri meg. Nézzen végig két döntési verziót. Az első az, hogy ha elvégzi, és rákölt még X Ft-ot és rászán Y időt, meg némi bosszankodást, akkor az mennyire lesz jó neki? A másik az, hogy ha abbahagyja, és másba kezd, mennyi költséget, mennyi időt és bosszankodást fog megspórolni?

  Én is abbahagytam egy OKJ-s tanfolyamot, főleg az iskola hozzáállása miatt. Nem mentem el vizsgázni. Amikor rájöttem, hogy nem nekem való, egy perccel több időt sem akartam tovább vesztegetni rá.

  Van olyan, hogy az ember tévútra téved. Szerintem ebben az esetben az a dolga, hogy mielőbb korrigáljon.

 • És nyertél is, Irén (=Kovács Istánné), kedves – mint 100. hírlevél feliratkozó. JÓl tudom, ugye?
  Te voltál a 3400.!

  Gratulálok!

  Ida ***

 • Kedves Lányok!

  ösztönösen takarékos voltam mindig, aztán tudatosan csinálom egy ideje.
  Ennek több elméleti pillére van:
  1. ökotudatosság, ami a háztartásba megjelenő természeti erőforrásokkal való takarékosság. (villany, viz, szemét, stb.. Energiatakarékos világitás, kihúzni a konnektorokat, feleslegesen ne működjön semmi. Már volt nálam az energia -kommandó, mert alig több, mint 3E Ft. a villanyszámlám, pedig villanybojler, fűtés-szivattyú,szennyvizszivattyú is áramról megy….
  a “vámpir” áram a konnektorokból nagyon sok ezrest szív el….kb. egy hét alatt megszoktam, hogy lefekvés előtt mindent kihúzok, amit lehet, és amikor kell, napközben visszadugom.

  ezzel a természetre is vigyázunk….
  2. vegetariánus vagyok, és az évszakok természetes kinálata szerint étkezek. ez mindig olcsóbb. Naponta főzök, de se mirelit, se konzerv, se primőr, se import. A piacon vásárolok olyan gazdáktól, akiket régóta ismerek, és minimális vegyszert használnak. Szinte csak magyar, és helyi termékeket vásárolok. Szupermarketbe nem járok, csak hazai tulajdonú boltokba.- ez nem politika!
  ezzel is vigyázunk a természetre és a hazai gazdaságra, emberekre

  3. Újabban van egy saját kis kertem, ahol nagyrészt megtermelem a zöldséget, gyümölcsöt, gyógynövényt és fűszernövényt, virágot. Még másoknak is jut bőven, és közben kipihenem a munkahelyemet…. vegyszert nem használok, miért fizessek….a barátaim még segiteni is szívesen jönnek, de főleg pihenni, és élvezni a kert szépségét, nyugalmát, pedig még csak alakul.

  ezzel is vigyázunk a természetre és a pénztárcánkra, és másoknak is jót teszünk.

  4. Az idén olyan helyzetbe kerültem, hogy váratlan és nagy kiadásom van havonta és még legalább egy évig. Gyakorlatilag semmit se tudok venni. És megszoktam…. miért is vennék bármit is? nincs rá szükségem, van mit felvenni, lakásom berendezve, és rájöttem, hogy bizony sok-sok felesleges cuccot veszük, és nem leszünk boldogabbak.

  a takarékoskodáshoz őszintén tudom javasolni, hogy csináljuk “sportból” vidáman, hogy “na még mit lehet kitalálni?” nem érdemes görcsölni…

  5. Most az a cél van előttem, hogy több jövödelmet teremtsek, mert vannak terveim, amelyekhez pénz kell.
  sokat tanulok -tanultam Tőletek az elmúlt hetekben, remélem tudom viszonozni.

  szeretetel,
  Klára

 • Szia Ida igen nyertem jövö héten megint nem unatkozik a postásunk :))

 • Sziasztok Lányok!

  Szilvi, nagyon köszönöm a névnapi jókívánságot.

  A “kérd-adatik” módszer menet közben is működik, mivel én is még csak a 103. napnál tartok.

  A tanulással kapcsolatban megosztom veletek a saját példámat.

  16 évesen mentem férjhez, és munka, család mellett érettségiztem, jártam főiskolára.
  28 éves koromra elértem azt, amit az “öregek” a cégnél csak 50 éves korukra értek el. Ez sok lemondással járt, mert a szórakozásra nem igazán maradt időm. Mégis megérte, főleg, hogy annak idején még tanulmányi szerződéssel szerezhettem 2 diplomát és lakást is kaptam.

  28 éves koromban mégis úgy döntöttem, hogy vállalkozó leszek, és megnyitottam a saját adótanácsadó irodámat.
  32 éves voltam, amikor megszületett a 2. gyerekem, és ettől kezdve 10 évig csak a gyerekekkel foglalkoztam. közben született egy 3.is.

  40 éves koromban viszont úgy éreztem, hogy jó lenne megint tanulni, és elvégeztem a közgazdász-tanár szakot. Mivel nem tanítok, látszólag felesleges ez a diploma. Mégis úgy érzem, hogy amit tanultam, azt napi szinten tudom hasznosítani.

  A barátnőm 5 gyereket szült. Mindig szeretett volna könyvelő lenni, de a gyerekek mellett nem volt lehetősége tanulni. A kicsi már 9 éves, és most kezdte el a mérlegképest. Ráadásul a munkahelye fizeti a 600 ezer forintos több éves képzést.

  Ebből is látszik, hogy ahány helyzet, annyiféle, és tényleg csak befelé figyelve lehet jó döntést hozni. Van amikor nem érdemes túl sok terhet felvállalni, más esetben pedig megéri, de ezt kívülállók nem ítélhetik meg.

  Szerintem papírért nem érdemes tanulni, de tudásért igen. Ez az én véleményem. Bármit elvehetnek tőlünk, kivéve a hitünket és a tudásunkat. Ezt csak önként adhatjuk.

  A lehetőségeinket pedig kizárólag mi korlátozzuk, mert egyébként tényleg határtalanok.
  Most leírom az enyémet, de tényleg nem dicsekvésként, kizárólag tanulságként.

  A jogosítványom 20 éves, de nem vezettem, mert soha nem volt olyan autóm, amit mertem volna vezetni.
  Először hitelre vettem ugyan egy Suzukit, de nem tudtam fizetni a részleteket, és a szüleim kifizették a hátralékot, majd odaadták a húgomnak az autót.
  Utána csak a férjem szolgálati gépkocsija volt, amin megint nem volt célszerű gyakorolni. Eddig nem is nagyon érdekeltek az autók.
  Amikor készítettem a vágyvideómat, nagy dilemmába estem, mert tetszett a szomszédom kis Mercedese, de szívem szerint egy arany színű Lexust szeretnék, a családnak meg egy Audi Q7-es lenne praktikus.
  Gondolnátok, hogy mindez úgy teljesülhet, hogy még az üzemanyagot meg a biztosítást sem kell fizetni?
  Na ezt én sem hittem volna. Mégis 12 nappal ezelőtt kaptam egy lehetőséget, hogy akár minden hónapban másféle szolgálati autót kaphatok, és “véletlenül” pont ezekből a típusokból.
  Ráadásul, ha véletlenül összetöröm az autót, akkor fizetek 1000 eurót, és el van intézve. Nem szándékozom összetörni, de sokkal nyugodtabban merem vezetni ilyen feltételek mellett. Na meg nem egy utolsó dolog Mercin tanulni vezetni.

  A bőség ezt jelenti. Istennek semmi sem lehetetlen, és magával együtt mindent nekünk adott. CSAK EL KELL HINNÜNK! Korunk fizetőeszköze a hit.

 • Kedves Ida!

  Köszönöm Neked és a Többieknek is a tanácsokat!

  Átgondolom ezek “fényében” is, mit is kell tennem.

  Üdv: Szilvia

 • Kedves Ida!

  Nagyon örülök, hogy a levelem megjelent a blogodban! Köszönöm, és a hozzászólóknak a további szuper ötleteket, sikertörténeteket is! :o)

  Rita
  http://www.kreativszovegiras.hu

 • Örömmel olvasgatom bejegyzéseiteket, olykor magamra ismerek egy-egy helyzetben.
  Természetesen én magam is változni szeretnék, gazdagabbá válni minden téren. Szerencsémre otthonról nagyon sok spórolós praktikát hoztam, számomra nem teher még most sem a befőzés, fagyasztás, szárítás…
  Havi szinten a spájzolással minimum 20%-t meg lehet takarítani, de még többet is, az energiatakarékossággal.
  Azt tapasztalom, hogy sokan feleslegesen költenek flancos tisztítószerekre is, pedig hagyományos praktikákkal, – háztartási só,20%-s ecet,szódabikarbóna, citromlé – csodákat lehet elérni, környezetbarát módon, olcsón, ráadásul fertőtlenítésképpen is hatnak.
  A neten bőségesen olvashatunk ezekről is.
  Ezek a praktikák megtakarítást eredményeznek, a bevétel szaporításához tényleg több kell.
  A megtakarított összeg befektetése.
  Na nekem ez nem megy.
  Ülök a pénzecskémen, néhány százalék kamatozik ugyan, de még nincs bátorságom, hogy a nehezen összekuporgatott összegemet ügyesebben fialtassam.
  Én ebben kérnék Tőletek tanácsot.

  Üdvözlettel: Kata

 • Pozitív meglepetésként ért az, hogy milyen sokan élnek háztartási spórolási (részben hulladékmegelőző) technikákkal – az élen persze MÁgikával. Többek között a Hulladék Munkaszövetségnek dolgozom mostanában, a Nulla Hulladék nevű projektben (www.nullahulladek.hu). A projekt lényege éppen az a szemléletmód, hogy az egyutas, fogyasztói szemlélet mennyire nem természetes, mennyire nem fenntartható, mennyire romboló hatású.
  A HuMuSzosokon gyakran látom, hogy úgy érzik, szélmalomharcot vívnak a hulladékáradat ellen, ezért nagyon jó érzés egy egészen más tematikájú oldalon belebotlani olyan emberekbe, véleményekbe, akik, melyek összhangban vannak a mi céljainkkal is.
  Hulladékfronton sokat lehet spórolni, ha túltesszük magunkat azon, hogy ez egy gusztustalan téma lenne, amivel nem illik foglalkozni!

 • Sziasztok!

  Köszönöm, hogy vagytok! Nagyon örülök, hogy Rátok találtam!
  Kedves Ida! Nagyon várom a leveleidet. Szerintem ritkán jönnek!
  Ha előbb megtanulnám, amit tanítasz, előbb tudnék nagyobb adagban tanulni Nálad is, de a levelezősre is azért vállalkoztam, mert van néhány téma amiről tanulni fogok és van néhány (asszem ezer körül) könyv, amit még el akaok olvasni.

  Mágika! Ne hagyd abba!És a többiek se!

  Az én alap gondolatom, hogy amit fölöslegesen dobok ki, azt az unokáimtól veszem el.(Külön köszönöm Kaminszki Ildinek a kiállításról szóló hírt!)

  Nálunk (“házi”)tejet és tejterméket lehet olcsóbban, venni, ha palackot viszünk, azt sem kell újat kifizetni.
  Az almát is helyi kistermelőtől veszem – én így vagyok lokálpatrióta és még azt is tudom mit eszem.
  A piacunk sajnos már nem az igazi, sok a nagykerben vásroló piacos.
  A papírt (reklámújság áradat)kisebb gyümölcsös kartonban gyűjtöm (azt lehet kupacolni). Nálunk a méh már nem veszi át, de ismerős gyereknek adom évente papírgyűjtéskor.
  Kis kertünk, udvarunk van, a gyümölcsfákat 3 éve nem permetezzük. Kétéve kezd többet teremni, (igaz, a kukacos gyümölcs is több)és rengeteg madarunk van. Régebbről inkább csak verebekre emlékszem, most meg sok színes, kisebb-nagyobb! :)
  A Deko tv-n szoktam nézni az öko, meg biokertész műsorokat, ott sok jó ötletet muatatnak be.

  Most látom, hogy Eszter egy hónapja írt. Lehet, hogy már ki is
  futott a téma?

  Üdv Mindenkinek!

 • Ui:
  Két napja nem vettem csokit. Nem is hiányzik, pedi azt hittem, függő vagyok.Még tervem sincs, hogy mi lesz az árából….

  Fantasztikus ennek a blognak a megerősítő hatása! Talán, mert tudom, h nem vagyok egyedül.

  (A helyesírásom jó, csak msn-en tanultam, hogy mindent rövidítve írnak. Tetszik, mert hagy gyorsabban gondolkodni.)

 • Elöször is mindenkinek kívänok boldogsägban,böségben és egészségben gazdag Ùj Èvet mindenkinek!
  Nekem is nagyon sokat jelent ez a blog, feltöltödök, reményt ad olyankor(mint most is) amikor a merülés és mélyzuhanäs szélén ällok.
  Spórolni én is próbälok, ami a häztartäsra vonatkozik, vagyis befözök, a tisztitószerekre oda figylek, természetes é egyszerü praktikäkat alkalmazok, hogy minél kevesebbet kelljen költeni erre is.
  A gondom a szämläk fontosägi sorrendbe rakäsa, mert sajna így kell tennem, mert hiäba dolgozom 8,5 meg 10 óräkat, annyi a közalkalmazotti fizetésem, hogy folytonos agyalässal telik az idöm.
  Egyedül nevelem 2 gyermekem, albérletben lakunk, mert a häzunk nem lett befejezve, hogy beköltözzünk, amit ärulok, de vevö még nincs rä.
  Az albérlet rezsije hatalmas, kisebbe költöznék, de a kért kaucióra nincs pénzem, vagyis a fizetésem elmegy a rezsire, marad a gyerektartäs.
  Meglepetésként, két ünnep között megkaptuk a fizetést, amit a bank nem engedett levenni, szóval nincs.Bögtem egy sort, de mivel nem szeretem magam sajnälni, eldöntöttem, hogy a napi munka mellett a hobbymból fogok pénzt csinälni.(Csalädsegítöben dolgozom, de a kliensek anyagi nivójän, hobbym meg a foltvarräs és macik készitése)
  Szóval kerülök lelkileg padlóra de nem szeretek sokäig ott fetrengeni.
  Tényleg kell magunkban a vältozäs, de nagyon akarni kell.
  Mivel senkire sem tudok szämítani, én kell lépnem.
  Klienseknek is minig azt mondom, hogy kap segítséget, de neki is akarni kell, neki is lépni kell.
  Tudom, hogy nagy út äll elöttem, de nem szeretem a vergödést, igyekszem egyensúlyban tartani a dolgokat.
  Kissé ventilläläsnak tünik a levelem, de olyan jó leírni, hogy megerösítem magam és talän mäsokat is, hogy pozitiv hozzäällässal, menni fog.Bízom benne.

 • Üdv mindenkinek.
  Örülök, h rátok találtam és remélem nem szünik meg az oldal, bár látom a utolsó író Merci volt, akinek szeretnék is válaszolni.
  A hobbydat ne add fel és nagyon jó ötlet, ha azt megpróbálod értékesíteni.
  A kolléganőm is elkezdett az általa készített ékszerekből hasznot húzni és még ha kezdő kis ügyetlenséggel is de úgy tünik kezd bejönni neki. Pedig az elején én még mosolyogtam rajta eggyet:))

 • mano22: ehhez a bejegyzéshez volt az utolsó hozzászólás régebben, mert hogy ez egy régebbi írás – hetente többször frissül a blog amúgy :-)

  Ez például nemrégen került ki mint legfrissebb bejegyzés:
  http://www.gazdagnok.hu/2010/02/25/penz-vonzo-boseg-nap-varunk-2010-aprilis-11-en-a-noi-onismereti-boseg-akademian/

  Sokféle módon rá lehet találni a friss bejegyzésekre (Blog feliratra kattintva a felső menűsorban, de az Archívumból is látni, a legfrissebb bejegyzések listájából, meg még akár a naptárból is… ezek a jobb oldali oszlopokban vannak, amikor jelen sorokat írom :-))
  Ida ***

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.