Önbizalom, önértékelés, önelfogadás, önbecsülés – melyik micsoda is?

(Kisorsoltuk a nyertest! A bejegyzés végén megtalálod!)

onismeret-no-mutat-1171413_look_thereHogy vagy ezekkel a fogalmakkal? Sorolom:

 • önbizalom,
 • önértékelés,
 • önelfogadás,
 • önbecsülés.

Számomra egyértelmű, hogy valamennyi összefügg az önismerettel, az önfejlesztéssel, más szóval fogalmazva: a személyiségfejlesztéssel.

Azok között, akik holnap, 2009. október 29-én, csütörtökön éjfélig megadják itt alább a hozzászólásokban a saját fogalom meghatározásukat, azaz szerintük mit jelent, számukra mit jelent az

 • önbizalom,
 • önértékelés,
 • önelfogadás,
 • önbecsülés,

nos közöttük pénteken kisorsolunk egy ajándékkönyvet, amit majd postán juttatunk el az egyetlen szerencsés nyertes számára. Akarsz nyerni?

Hogy mi lesz ez a könyv, ez egyelőre legyen titok. Postázzuk még a GazdagNők számozott (!) hálakövét is!

Ezekkel a fogalmakkal nagyon gyakorlatias megközelítéssel a Női Önismereti és Bőség Akadémián is fogunk foglalkozni. Ha még nem írtad le az igényeidet, s hogy mire szeretnél választ kapni, akkor ne habozz – tedd meg itt –>>
A fontosabb információkról azok fognak előbb értesülni a Női Önismereti és Bőség Akadémia kapcsán, akik kitöltik az igényfelmérő kérdőívet. Tehát klikkelj –>>>

Megvan a nyertes!

Nagyon köszönöm a rengeteg hozzászólást – szuperek vagytok! Igazán elgondolkotatóakat írtatok – hálás vagyok érte, magam is sokat tanultam belőle.

Időközben – ahogy ígértük – megtörtént a sorolás 2009. október 30-án pénteken. Ebben segítségemre Kéner Eszter, a Gugliságok.hu tulajdonosa volt – itt láthatod a videót:

Tehát a szerencsés nyertes Szilvia, aki ezt írta:

Önbizalom: önmagamba vetett hit
Önértékelés: jó és rossz tulajdonságaim számbavétele, átgondolása, az igazság pillanata, önismerethez vezető út,személyiségfejlődéshez nélkülözhetetlen állomás
Önelfogadás: megbékélek magammal, elfogadom a hibáimat, jó tulajdonságaimat egyaránt, helyre teszem magam
Önbecsülés: az előzőekben leírt lelki folyamat végállomása, végeredménye, a személyiségünk védelme, önmagunk tisztelete

Üdv mindenkinek
Szilvia

Gratulálunk a nyereményedhez: az ajándék könyvhöz (amit Eszter is említett a videóban), és a GazdagNők számozott (!) hálakövéhez! E-mailben fogunk keresni a postázási cím miatt!

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

61 Responses to “Önbizalom, önértékelés, önelfogadás, önbecsülés – melyik micsoda is?”


 • önbizalom: saját magunkról kialakított képünk alapján viszonyulás az élet dolgaihoz
  önértékelés: mások reagálása alapján saját magunkról kialakított képünk
  önelfogadás: saját elvárásaink szerinti önképünk
  önbecsülés: Az önbizalom és az önértékelés alapján kialakult összkép magunkról

 • Önbizalom: 55 éves fejjel kicsit átértékelődött a számomra a jelentése. Mostmár leginkább azt jelenti, hogy nem másoknak akarok megfelelni, hanem elsősorban önmagamnak. És akkor sem érzem szükségét a bocsánatkérésnek ezért, ha ezzel esetleg kockára teszem mások jó véleményét rólam. Rájöttem ugyanis, hogy az embernek tulajdonképpen “csak” egy valakivel kell igazán jóban lennie ahhoz, hogy mások is elfogadják: azzal a (csodálatos!) Valakivel, Aki a szívünk mélyén lakik, és mindenkor jót akar nekünk – teljes odaadással, feltétlen szeretettel.

  Önértékelés: megtanultam helyére tenni a dolgokat – ezzel együtt önmagamat is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy szükség esetén nincs egy egészséges önkritikám, – de ezt is inkább úgy hívom már: tapasztalatgyűjtésem aktuális lépcsőfoka. :)
  Az agykontrollosoknak van egy nagyon jó mantrája ezzel kapcsolatban: tévedéseimből tanulok, és azok által is fejlődöm (vagy hasonló legalább is). Nagyon igaz!

  Önelfogadás: egyikőnk sem tökéletes, – emberi szinten nem is lehetséges. Aki már ezt így el tudja fogadni: úgy tökéletes, ahogyan van! :)
  Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincs szükségünk további kisebb-nagyobb önkorrekciókra itt-ott a kanyarban, csak annyit, hogy úgy vagyok jó, ahogyan MOST vagyok, és ettől már csak jobb és jobb leszek mindig! :)

  Önbecsülés: “Mert áron vétettetek meg, dicsőítsétek ezért az Urat önmagatokban is!” – valahogyan így írja a Biblia, – és szerintem ez egyáltalán nem nagyképűség vagy önteltség!
  Hogy hol is van a helyünk a mindennapi életben, azt elsősorban (és jó esetben) saját magunknak kell hogy tudjuk, – s bár ez nem jelent tökéletes tisztánlátást :) – ezzel együtt ad egy egészséges alapot ahhoz, hogy másokkal is egy minden tekintetben jobb, emberibb, kölcsönösen építő, szép kapcsolatot tudjunk kialakítani és fenntartani.

  Röviden – és hirtelen – ez jutott eszembe.

  Köszönöm a lehetőséget, Ida!!
  A legjobbakat és egyre csak jobbakat minden nappal, sok szeretettel: ANi / Győrből.

 • * önbizalom: tudom, hogy amit teszek az helyes és meg tudom csinálni, képes vagyok rá
  * önértékelés: tisztában vagyok az értékeimmel, mi a jó és mi a rossz oldalam és aszerint cselekszem
  * önelfogadás: elfogadom magam, olyannak, amilyen vagyok
  * önbecsülés: tisztelem magam

 • önbizalom – valamiféle biztonságos hit önmagadban
  önértékelés – egyfajta kép ömagadról, lehet pozitív, negatív, lehet hamis … nagyban összefügg az önbizalommal
  önelfogadás – ha nem akarsz mindenáron hasonlóvá válni, átalakulni egy vágyott személyiséggé, hanem elfogadod magad olyannak, amilyen vagy, de a javítható tulajdonságaidat önmagadhoz képest csiszolod :)
  önbecsülés – amikor tisztában vagy az értékeiddel, szereted önmagad, és nem sanyargatod a lelked saját hibáiddal

 • önbizalom: Az önmagunkba vetett hit (amikor pontosan tudom azt, hogy bárhogy is alakulnak a dolgok, megoldom.
  önértékelés: Az a kép, ahogyan saját magam látom, amit magamról gondolok
  önelfogadás: A hibáim ellenére vagy ezekkel együtt olyannak szeretem/fogadom el magam, amilyen vagyok.
  önbecsülés: Ez a legösszetettebb. A fenti három kategória gyakorlati alkalmazása, ez alapján hozunk meg egy-egy döntést, így alakulnak a “határaink”

 • Kedves Ida! Kicsit sem tudományos, szubjektív meghatározásom a következők:
  Önbizalom – pozitív viszonyulásom ahhoz, hogy meg tudok birkózni a feladataimmal és általában OK vagyok. Az az erő, ami segít elindulni, kiállni valamiért vagy vállalni önmagam.
  Önértékelés – ez egy kép önmagamról és a többiekről, mérce, viszonyítás, hogy különböző szempontokból hová teszem magam a többiek tulajdonságaihoz, illetve a környezet elvárásaihoz mérve. Fontos, hogy reális legyen.
  Önelfogadás – látni és belátni a hibáinkat és gyengeségeinket is, és tudni ezekkel együttélni; a türelem és a nagyvonalúság gyakorlása önmagunkkal kapcsolatban
  Önbecsülés – erényeink, pozitív vonásaink és az általunk fontosnak vallott értékek ismerése és felvállalása; Megtartó és erőt adó bizonyosság arról, hogy értékesek vagyunk és helyünk, dolgunk van a világban.

 • önbizalom:az a magamba vetett hit (bizalom), amely lehetővé teszi, hogy életem aktív részese, alakítója legyek.Általa képes vagyok a bennem rejlő legtöbbet kihozni magamból, kreatívan, előremutatóan.
  önértékelés:önmagam reális megismerése
  önelfogadás: a reális önismeret során megismert önmagamat elfogadom olyannak, amilyen épp most vagyok, hibáimmal és erényeimmel együtt. A hibákat is elfogadom, mert az is én vagyok és utat mutatnak nekem a fejlődés irányába.
  önbecsülés: elismerem, értékelem önmagam, igaz, valós MAGamért

 • * önbizalom:
  nem összehasonlítgatni magam másokkal, hanem elfogadni magamat Önmagamnak. Tudni, hogy egyszeri és megismételhetetlen vagyok és hogy meg van bennem minden, hogy elérjem a céljaimat, amik mindig vannak! Bátran belevágni abba ami érdekel/szeretnék és nem attól félni, hogy mások mit szólnak majd. Ha nem sikerül elsőre, felkelni és újra próbálni!
  * önértékelés:
  tisztában lenni a jó és a fejlesztésre váró tulajdonságainkkal, tudni mennyit érünk és mennyit ér amit csinálunk. Elfogadni azt is, hogy nem vagyunk tévedhetetlenek, de ezt nem “rossz” dologként megélni.
  * önelfogadás: Szeretni, elfogadni, megbecsülni magunkat olyannak amilyenek vagyunk, mindenestül és MOST! Ez az alapja önmagunk fejlesztésének.
  * önbecsülés: tudni mennyit érünk, tisztelet önmagunk fele.

 • Önbizalom, önértékelés, önelfogadás, önbecsülés… Annyira összefüggenek ezek a gondolatok!

  Amikor felülemelkedve félelmeinken, végre elfogadjuk önmagunkat úgy, ahogyan vagyunk. Akkor nő az önbizalmunk.
  Amikor merünk tükörbe nézni fáradtan, csapzottan és betegen is. Van önbecsülésünk.
  Amikor kiállunk önmagunkért. Elfogadtuk amin nem változtathatunk és megvalósítjuk, amin változtathatunk.

  Amikor minden sikerül, az nem a véletlen, hanem a jól fejlett önbizalom műve.
  Amikor elfogadjuk, hogy ezért bármiféle jutalom jár, már közelítünk az önelfogadáshoz.
  Amikor saját magunkat jutalmazzuk, elfogadjuk önmagunkat.
  Amikor mindettől nem ájulunk el, hanem mosolyogva, pozitív gondolatokkal új kihívást keresünk: akkor van helyén az önértékelésünk.

  ;)

 • Kedves Ida! Számomra az önbizalom,önértékelés,önelfogadás,önbecsülés,olyan mint az auton a négy kerék.Ha az eggyik kicsit is inog vagy hiányzik,könnyebben befolyásolnak a külső körülmények.Viszont,ha ez a négy dolog rendben van,akkor jöhet bármi az életben nem billent ki az eggyensúlyomból.Szerintem ez a belső béke.

 • Önbizalom:Tudom ,hogy amit elhatározom azt meg is tudom csinálni.Nem hagyom magam a célomtól eltéríteni.Bízom és hiszek magamban.
  Önértékelés:Ismerem magam,így tudom mi az erősségem és azt értékelem is magamban.
  Önelfogadás:Elfogadom magamat úgy ahogy vagyok.Elfogadom a hibáimat,a rossznak vélt dolgaimat de elfogadom a jót is magamban.
  Önbecsülés:Tisztelem magam,nem “bántom “magam a múlt miatt .
  Szerintem mind a 4-hez tartozik az hogy Szeretem Önmagam:))

 • önbizalom: tudom mire vagyok képes, bízok saját magamban.

  önértékelés: “milyennek látnak mások”, pedig én nem olyan vagyok.

  önelfogadás: tisztában vagyok magammal és mások esetleg negatív véleményével szemben is elfogadom önmagam.

  önbecsülés: becsülöm azt aki vagyok, a jó illetve a rossz dolgokkal együtt.

 • önbizalom: elhiszem, hogy képes vagyok valamit megcsinálni
  önértékelés: elhiszem, hogy egyedi, megismételhetetlen értéke vagyok a világnak
  önelfogadás: elhiszem, hogy jó vagyok az összes korlátaimmal együtt
  önbecsülés: ismerem az értékeimet és őrzöm őket

 • Önbizalom: Mennyire bízom saját képességeimben.

  Önértékelés: Bizodalom Önmagamban,igen én erre képes vagyok!
  Minden amire szükségem van,az bennem van már!(külső.és belső értékek)

  Önelfogadás Elfogadom magamat,olyannak amilyen vagyok.

  Önbecsülés Szeretem magamat,képsségeimmel,gondolataim tudatos teremtő erejével mindig elégedett,boldog és sikeresnek érzem magamamat.

 • Kedves Ida!
  Köszönöm a lehetőséget bizony nagyon jól esik néha szólni-
  Önbizalom: Januárba döbbentem rá, hogy mennyire nem voltam tudatában és mélyen leértékeltem sőt neveltetésem árán szét lett taposva.
  Önértékelés: Szintén a januárhoz fűződik ekkor ugyanis elcsúsztam és eltört a bal csuklóm.Nem volt önértékelésem mindíg másoknak akartam megfelelni és főleg az édesanyámnak.
  Önelfogadás: Háll Istennek soha nem volt vele problémám mindíg szép és gyönyörű nő voltam és vagyok.
  Önbecsülés. alakulgat a nehézségek és a körülmények függvényében.
  Nem könnyű becsülni magunkat mikor a környezet és a legközelebbi hozzánk tartozó személyek oly negatívak.
  Hosszú önismereti tréning munkája/10 év tanulás/ juttatott odáíg, hogy kezdek ráébredni a valóságra és megélem saját belső lényem aki -vagyok-.

 • Önbizalom:Hiszem és tudom,hogy meg tudom csinálni
  Önértékelés:Kritikus szemmel nézem magam,a dolgaimat több szempontból is megvizsgálom
  Önelfogadás:Ismerem ,hogy bizonyos szituációkra hogyan reagálok,
  tudom mi helyes és mi nem,ami zavar,azon megpróbálok változtatni,ami nem azt pedig elfogadom,tudom,hogy bármely feladat,kihívás ,a további fejlődésemet szolgálja,ezért próbálom a rossz dolgokban is megtalálni a jót,a tanulságot
  Önbecsülés:tudom,hogy nem véletlen vagyok ott,ahol éppen vagyok,mert ott szükség van rám,tehát,értékes ember vagyok,nincs még egy ugyanilyen ember mint én,igyekszem tehát megtalálni életfeladatom és véghez vinni azt,hogy általa példát mutassak életemmel és jobbá tegyem ezáltal mások életét is.

 • önbizalom: hit önmagamban;
  önértékelés: önismeret;
  önelfogadás: bár tudom, hogy nem vagyok tökéletes, de így is tudom szeretni magam;
  önbecsülés: tisztelem magam

 • Kedves Ida!!!

  Az én véleményem a következő:

  Önbizalom:számomra azt jelenti hogy bizom magamban és megtudom állni a helyem az életben bármilyen kihivással vagy feladattal találkozom életem során.Minnél több van belőle egy emberben annál kevesebb félelem van az életében.

  Önértékelés: értékelem ,elismerem ,méltányolom magamat tudom hogy mennyit érek.Lehet belőle egy emberben sok ,tehát nagyra értékeli magát de van olyan is akinek alacsony az önértékelése.

  Önelfogadás:elfogadom magamat olyannak amilyen éppen az aktuális fejlődési szintemen vagyok.Tehát az ember elfogadja az erényeit és a hibáit is.

  Önbecsülés: megadom magamnak ami jár fizikai és szellemi szinten egyaránt ,és ugy bánok magammal ahogy elvárom hogy mások bánjanak velem.Tisztelem magam.

  Köszönöm szépen a lehetőséget Ida!!!!!

  Sok erőt ,kitartást ,örömöt ,boldogságot kivánok neked hálából áldásos munkádért.Szeretettel Juli

 • önbizalom: azt jelenti, hogy bízom magamban, vagyis bízom abban hogy helyes döntéseket hozok, aprókat és nagyokat egyaránt
  önértékelés: azt jelenti, hogy értékelem magam, a cselekedeteimet,(mint a tanár a suliban, 1-5 ig) tehát megállapítom bizonyos tulajdonságaimról, tetteimről hogy mennyire voltak helyesek, tehát azt jelenti hogy van önkritikám mind a pozitív mind a negatív tartományban. Megveregetem a vállam ha jó tulajdonságommal találkozom, és eltöprengek a változás fontosságán ha egy rosszba ütközöm.
  önelfogadás: hibáimmal együtt szeretni önmagam, (én most ezt tanulom :) mert hibái mindenkinek vannak, aki emberbőrben él.
  önbecsülés: a saját értékrendem szerint tisztelni önmagam, nem meghunyászkodva a másokéba próbálni beilleszkedni.

 • Nekem egyetlen szó jutott az eszembe, amikor elolvastam ezt a négy fogalmat: ÉNSÉGEIM.

 • Kedves Ida!
  A feltett kérdésre a válaszom. / 59. éves vagyok/

  Önbizalom: saját magamnak állítok mércét, nem a mások elvárása a fontos, de a felállított mércét mindenképpen igyekszem elérni.

  Önértékelés:igyekszem a saját magam által felállított feladathoz felnőni, s ezáltal számonkérni a teljesítményt.

  Önelfogadás: úgy fogadom el magam, ahogy van.Igyekszem megbeszélni magammak, kell ez nekem, jó ez nekem, tudok rajta változtatni, v. nem, s ha tudok, változtassak, ha nem akkor fogadjam el úgy, ahogy van.

  Önbecsülés:a saját magam teljesítményét magas mércével mérni,de csak olyannal, ahol nem kell a rúd alatt átbújni.
  Teljesíthető feladat kitűzése, s a teljesítmény korrekt értékelése, és elfogadása, megbecsülése.

  Üdvözlettel:
  Lenkey Mária

 • Számomra ezek nagyon szinonimák. Nem választanám szét őket.
  Összességében valami olyat jelentenek, hogy tisztában vagyok az erősségeimmel és a gyengeségeimmel is, és a kettőt egybevéve kerek egésznek, egyéniségnek érzem magamat. A tevékenységemet ezek alapján végzem, és törekszem a fejlődésre, de nem esek hasra, ha hibát követek el. És tudom azt is, hogy egy mű sem lett jobb, ha dicsérték, sem rosszabb, ha szidták. Tehát akár megdicsérnek, akár megszidnak, tudom mindkettőt kezelni. :-)

 • Önbizalom:az önbizalom számomra az az érzés, ill. tudat, hogy tisztában vagyok a képességeimmel, és azok határaival, és éppen ezért tudom, hogy mi az, amire még jó teljesítménnyel képes vagyok. Azaz tudom, hogy miben vagyok jó, és azt is tudom, hogy abban tényleg jó vagyok.

  Önértékelés: az önbizalomból adódik, legalábbis nálam. Éppen azért, mert tudom, mik a határaim, és mit vagyok képes jól, vagy netán átlagon felül megoldani, segít magam a “helyemen” elképzelni, vagyis tudom, hogy van olyan, amiben jó vagyok, amiben értékes vagyok, amiben hasznos vagyok.

  Önelfogadás: ha az önbizalom az érme egyik oldala, akkor számomra ez a másik oldal. Az önbizalom az erősségeim alapján alakul ki bennem, az önelfogadás pedig segít abban, hogy a kevésbé erős vonásaimat is akceptálni tudjam. Nekem ebben sokat segített az önbizalmam, vagyis az, hogy tudtam, hogy vannak ugyan olyan tulajdonságaim, amik nem feltétlenül előnyösek, de vannak mások, amik viszont értékessé tesznek. Ez segített kibékülnöm a hibáimmal is. Az már másik kérdés, hogy a hibáim, gyengeségeim elfogadása nem jelenti a belenyugvást. A jelenlegi állapotot elfogadom – mint kiindulási pontot.

  Önbecsülés:ez nehéz helyzeteken is átsegített már. Volt már, amikor eléggé lealázó helyzetben voltam, de az önbizalomból és önértékelésből fakadó beépített gátjaim nem engedték, hogy lejjebb adjam, azaz becsültem magam annyira, hogy ragaszkodjak bizonyos elvekhez, értékekhez, és ebből ne adjak alább, mert akkor már oda lett volna a nehezen felépített önbizalmam, önértékelésem, és vele az önelfogadásom. Az önbecsülés tehát számomra egyfajta erkölcsi, etikai, értékrendszeri nívó, amihez képest viselkedem, cselekszem, hogy megőrizhessem az önbizalmam, az önértékelésem és az önelfogadásom.

  Üdv:

  :) Csilla :)

 • Nekem az összes fogalom a szeretetről szól, hogy mennyire szeretem magam.

  önbizalom,
  önértékelés,
  önelfogadás,
  önbecsülés

 • Önbizalom: “Igen, ez vagyok én! Tudom, amit tudok és ez látszik a megnyilvánulásaimban. Magabiztosan hozom a döntéseimet, határozott és nyílt vagyok a mindennapjaimban.”.

  Önértékelés: “Reálisan látom magam kívülről is. Tisztában vagyok az erősségeimmel, a gyengeségeimmel, ismerem a lehetőségeimet és a korlátaimat.”.

  Önelfogadás: “Békében élek magammal és ez látszik rajtam.”.

  Önbecsülés: “Tudom, hogy mennyit érek, tudom, hogy ki vagyok. Szeretem magam olyannak, amilyen vagyok”.

 • Az előttem írók mindent megfogalmaztak már.
  Én csak megköszönném azt a sok jó érzést, pozitívumot, amit köztetek, ezeket a sorokat olvasva kap az ember.
  Igazi “erőgyüjtő” központ.

  Köszönöm,
  Kacago

 • Monoriné Simon Marianna

  Kedves Ida! Önbizalmam,hogy megpróbálok bízni magamban hogy egyik nap után tul élem a másikat,és rajtam kivül álló problémákat is sikerül megoldani..és önbizalmam hogy legjobb tudásom szerint nevelem gyermekem.Önértékelésem hogy megtudom tenni amihez kell az önbizalmam.Önelfogadásom hogy kapott anyagból kell dolgoznom..ez van,de ebben a válságos időszakban ez a leglényegtelenebb…önbecsülésem pedig hogy eddig teljesitettem mindazt amit leirtam..még talpon vagyok és velem együtt a családom is.

 • Önbizalom:
  Bízom gondolataimban és azt követő tetteimben.
  Önértékelés:
  Tudom mikor és hogyan viszonyuljak emberekhez, helyzetekhez.
  Önelfogadás:
  Tisztelem és szeretem testem, lelkem .Gondoskodom róla, hogy mindkettő egész-séges legyen.
  Önbecsülés:
  Tisztességesen és becsületesen élek, ezért becsülöm magam.

 • Olyan szépen megfogalmaztátok, úgy szeretném ha mindennap érezhetném. Nemsokára 50 éves leszek, és szinte mindegyik fogalom meghatározás hiányzik az életemből. Amit egyik nap felépítek, másnap romokban. Kömíves Kelemen nyomdokaiban járok. A környezetem, a világ csak rombol, rombol, és rombol. Szeretek ilyen jókat olvasni. Köszönöm.

 • Szia, Ida!

  Számomra ezek a kifejezések a következőt jelentik:
  – Önbizalom: hit abban, hogy képes vagyok helyes döntéseket hozni, vágyott célokat elérni.
  – Önértékelés: hogy milyennek látom magamat (ez nem feltétlenül esik egybe azzal, ahogy mások látnak).
  – Önelfogadás: megtanulom szeretni magamat azokkal a belső és külső tulajdonságaimmal együtt, amiket nem tartok jónak, de amiken nem tudok vagy nem akarok ésszerű keretek között változtatni.
  – Önbecsülés: számomra ennek kettős jelentése van, egyrészt azt jelenti, hogy tisztában vagyok az értékeimmel, másrészt azt az értékrendszert, amivel összeütköző cselekvésre nem vagyok hajlandó, mert akkor “nem tudnék a tükörbe nézni”.

 • Kedves Ida!
  Először is köszönöm szépen azt az élményt,amit a múlt héten az előadásodon kaptam.Elnézést,hogy nem tudtam elköszönni,nagyon sietnem kellett a buszra.
  Most amikor elolvastam a négy szót,először azt gondoltam,hogy ezek kellő mértékben vagy vannak egy emberben,vagy nincsen.Lehet férfi,vagy nő ezek a fogalmak mindkét nemre vonatkozhatnak.
  Személy szerint a szavakról:
  Önbizalom:Bizom -e magamban annyira,hogy ez kivűl,belül érezhető legyen?Sajnos legtöbbször nekem nincs kellő önbizalmam.
  Önértékelés:Kellően tisztában vagyok-e a képességei határaival?Általában magamból indulok ki,ha mást értékelek,néha meglepő dolgokra döbbentem rá.
  Önelfogadás:Elfogadni magamat olyannak amilyen vagyok,minden jó és rossz tulajdonságommal együtt.
  Önbecsülés:Azt hiszem a négy fogalom közül ez a legerősebb nálam.Ez segített már ki a nehéz helyzetekbőlHa én nem becsülöm saját magamat akkor senki sem fog!Saját magam teremtem meg a gondolataimmal az életem.Én vonzom be a hasonló gondolkodású embereket,helyzeteket.Nincs véletlen!!
  Mindenkinek nagyon szép napot!
  Kocsisné Kati

 • Önbizalom:amikor érzem és tudom, hogy az előttem álló feladatot képes vagyok legyőzni. Bár ez egy skála lehet aminek széles a spektruma, ez amit leírtam a felső részen helyezkedik el valahol.
  Önértékelés: Tudom miben vagyok jó, mik az erősségeim, és mik nem azok. Ez szerintem összefügg a felelősség vállalással is.
  Önelfogadás: Olyan vagyok amilyen, de belőlem csak egy van!
  Önbecsülés: Amikor tudom miben vagyok a legjobb.

 • Szia Ida!

  Ezek a fogalmak nekem az alábbiakat jelentik:
  önbizalom: merek-e nagy célokat kitűzni és ténylegesen elhinni, hogy elérem őket

  önértékelés: mennyire becsülöm magam és képes vagyok-e mások véleményét megszűrve tükröt tartani magam elé

  önelfogadás: szeretem magam, mert megérdemlem, szeretetreméltó vagyok

  önbecsülés: tisztában vagyok az értékeimmel

  Mindenkinek további sok sikert és jó tanulást, szép gondolatokat kívánok : Marika

 • Kedves Ida!

  Számomra az önbizalom:
  Bizom magamban,hogy amit akarok azt megis valósítom.
  önértékelés:
  Tisztában vagyok az értékeimmel,hogy mire vagyok hajlandó.
  önelfogadás:
  Elfogadom magamat olyannak amilyen vagyok és szeretem magamat.
  önbecsülés:
  Becsülöm magam azért aki vagyok.

  Összeségében:Tudatosság, Harmonia és Teljesség az életben.
  Szép és Szeretetteljes napokat kivánok mindenkinek.
  Maya

 • önbizalom:a kitűzött céljaimat, vágyaimat elérem saját erőből
  önértékelés: ismerem a képessegeimet
  önelfogadás: szeretem magam ugy ahogy vagyok
  önbecsülés: tudom hol a helyem és kiállok a vélemenyemért

 • Tremmelné Kerekes Éva

  Kedves Ida!
  Ez a négy szó önbizalom, önértékelés, önelfogadás, önbecsülés sajátmagamról szól, arról, hogy miként viszonyulok magamhoz.
  Önbizalom: mennyire hiszek magamban, hogy a terveimet, vágyaimat megtudom valósítani.
  Önértékelés: mennyit érek sajátmagam, és mások szemében, mire mennyire tartanak, természetesen nem csak anyagilag.
  Önelfogadás: elfogadom-e, el tudom-e fogadni magam olyannak amilyen vagyok a teljes valómban, mind külsőmben, mind mentálisan.
  Önbecsülés: cselekedeteim, tetteim, mennyire érdemesek arra, hogy felnézzek saját magamra, és mások is fel tudjanak nézni rám.
  Köszönöm a lehetőséget. Kerekes Éva

 • Szia Ida!

  Önbizalom: hit önmagamban
  Önértékelés: ismerem önmagam, tisztában vagyok a képességeimmel, tulajdonságaimmalönelfogadás: szeretem önmagam a hibáimmal és a gyengeségeimmel együtt. Türelmes vagyok magamhoz
  Önbecsülés:a tudat, hogy értékes, egyedi ember vagyok. Ez belső tartást ad, ezért csak olyan dolgokat teszek, ami jó nekem, miközben tiszteletben tartom a másik embert.

 • Kedves Ida!

  Gondolom nem árulok el nagy tutkot azzal, hogy ez a négy fogalom szorosan összefügg egymással:-)

  Önbizalom: bízom magamban, azaz az ösztöneimben, a megérzéseimben, az erőmben, a gondolataimban; tudom hogy jó úton járok
  Önértékelés: egészséges önzés, azaz hanyadik vagyok a fontos emberek listájában? Általánosségban mit gondolok magamról? Nyerő vagyok? Vagy örök vesztes?
  Önelfogadás: mennyire tudom elfogadni magam a hibáimmal, “esendőségeimmel” együtt
  Önbecsülés: ha vki magát nem tartja értékes embernek, nem becsüli magát semmire, hogyan is várhatja el mástól, hogy az becsülje őt és felnézzen rá? Más szavakkal önmagunk feltétel nélküli szeretete.

  Baráti üdvözlettel,
  Enikő

 • Mindenkit szeretettel koszontok.

  Szerintem e negy szo, vagyis ezek egyvelege az alapja minden emberi megnyilvanulasunknak.Valoban nehez roluk kulon beszelni, mert egyik a masikbol kovetkezik.

  * önbizalom,
  * önértékelés,
  * önelfogadás,
  * önbecsülés,

  Ha ezek a fogalmak a helyukun vannak a tudatunkban, akkor jatszva leelhetjuk az eletunket. Ha nem, akkor gorcsolhetunk , mert az elet inkabb lesz szenvedes.Lehet penzunk, szereto tarsunk, gyonyoru gyerekeink, semminek nem tudunk igazan orulni, halvany elegedettseget sem fogunk erezni soha, mert el sem hisszuk hogy ez minket megillet.
  Vagy ha mindez nincs,akkor bizonyitva latjuk hitvanysagunkat, es ez egy ordogi kor…ugyanugy mintha orokosen csak a masok bolintasat varjuk…es megfeledkezunk sajat magunkrol.

  Tapasztalatom szerint az alapot a szuleink adjak.Olyan melyen bebetonozva, hogy sokszor eletunk felet azzal tolthetjuk, hogy atertekeljuk ezt a kepet.
  Megdobbenessel latom,igy utolag,( mivel most ossze tudom hasonlitani) hogy mi magyarok ehhez kulonosen ertunk!! Marmint hogy szeretett gyermekunknek legyen dolga …

  No de a kerdesre valaszolva: Az en vilagomban az onbizalom azt jelenti, hogy biztos vagyok abban, hogy nem veletlenul tortentek velem dolgok,nem veletlenul lettem ilyen amilyen, hanem azert, hogy egyre inkabb kepes legyek a feladataimat elvegezni.Meg abban az esetben is, ha meg fogalmam sincs hogyan, de biztos vagyok abban , hogy igy vagy ugy, de megoldom .

  Az onertekeles egyfajta ismeret a sajat kepessegeimrol, vagy ezek hianyarol.Az is idetartozik, amin az ertekelesem szerint valtoztatnom kell.Az a jo, ha minel oszintebb vagyok onmagamhoz.

  Az onelfogadas, hogy fentiek miatt nem busulok,nem akarom mindenaron megvaltoztatni, hanem elfogadom.De nem beletorodotten, balgan, “hat mit csinalhatnek, ez van, nekem ez jutott…” hanem egyfajta megerto szeretettel.Hiszen en mar tudom hogy ez a kis leny, aki en vagyok mi mindenen ment mar at,visszagondolva ameddig emlekszem, szinte torvenyszeru hogy ilyen lettem amilyen.
  Persze ez nem jelenti azt, hogy onmagamnak nem akarok valtozni, ha ugy latom jonak.Elfogadom, azt is, ha valtozom.Netan oregszem :) igy otven tajan…az arcom ugyan mar nem olyan “baba”, de a vilagot most megis szebbnek latom , mint anno… :)

  Az onbecsules lete vagy sajnalatos hianya szerintem az elobbiek kovetkezmenye.Vagyis ha bizom onmagamban,ha az onertekelesem el tudom fogadni, es megertem azt, hogy onmagam szeretete nelkul egy ures vilagot epitettem fel magamban, akkor tudok derusen nezni a tarsaim szemebe is.
  Ok visszamosolyognak, es maris beindul egy ujfajta kor…de ez mar nem “ordogi”:) hanem egyfajta varazskor.
  Hat ez jutott eszembe hirtelen, elnezest ha kicsit hosszura sikerult.

 • Sziasztok!

  1. Felsőbbrendű Énem, Isteni Lényembe vetett hitem.
  2. Az ego és a belső énem harmonikus tánca.
  3. A múlt szeretetteljes elbocsátása, a jelen pillanat tudatosítása,
  a jövő felöltöztetése.
  4. Tisztelet és hála testemnek, lelkemnek, szellememnek.

 • Definíciók 2. verzió: játékosan, a ruhavásárlásra alkalmazva :)

  1. Önbizalom: nagy levegőt veszel és bátorságot, és belépsz abba a csillogó-villogó üzletbe, aminek a kirakatára eddig csak vágyakozó pillantásokat vetettél, mikor elszaladtál előtte…

  2. Önértékelés: olyan holmit veszel le a polcról, ami nem a tini lányodnak való, és nem is úgy nézel ki benne, mintha a saját anyád lennél! Csinos, fiatalos, és hozzád illő színben és stílusban.

  3. Önelfogadás: a tükörben nem a hurkáidat nézegeted, vagy azt, hogy fodrászhoz kéne menni már… Belátod, hogy mi előnyös és mi nem, és arra törekszel, hogy kiemeld azt az új ruhával, amit hangsúlyozni érdemes.

  4. Önbecsülés: igaz, hogy számtalan helye lenne annak az összegnek, amibe ez a csodás ruha kerül, amit végül kiválasztottál, de szereted és tiszteled magad annyira, hogy tudod, az is fontos, hogy csinosnak és szépnek érezd magad. (Vagyis megveszed amit kiszemeltél, és nem visszateszed egy nagy sóhaj kíséretében a vállfára! ;))

 • Kedves Ida!
  Az önbizalom számomra, újra értékelve életem: higgy Istenben, bízz magadban! Képes vagyok rá, meg tudom tenni.
  Önértékelés: szó szoros értelmében érték: mennyit érek. Sokat, hiszen egyszeri és megismételhetetlen ember vagyok. Mi nők sajnos alulértékeljük önmagunkat. /márcsak a házi munka vetületéből is, hiszen széles körben az nem “munka” és nincs is értéke/
  Önelfogadás: szeretem magam, olyannak, amelyen vagyok, de sajnos ezt nem mindig tesszük így. Hiszen fogyózunk, frizurákat váltunk. “alkalmazkodunk” stb.
  Önbecsülés: mennyire, mire tartom magam. Tudatában vagyok annak, hogy mire és hogyan vagyok képes. És ez igaz kellene,hogy legyen akkor is, ha másoknak más a véleménye.

 • Sziasztok!

  Önbizalom: önmagamba vetett hit
  Önértékelés: jó és rossz tulajdonságaim számbavétele, átgondolása, az igazság pillanata, önismerethez vezető út,személyiségfejlődéshez nélkülözhetetlen állomás
  Önelfogadás: megbékélek magammal, elfogadom a hibáimat, jó tulajdonságaimat egyaránt, helyre teszem magam
  Önbecsülés: az előzőekben leírt lelki folyamat végállomása, végeredménye, a személyiségünk védelme, önmagunk tisztelete

  Üdv mindenkinek
  Szilvia

 • Szerintem mind a 4 szó komoly értékeket hordoz.
  Ha megvan a belső lelki harmonia akkor van önbizalom, van önértékelés,önelfogadás,és önbecsülés is.
  Ezek olyan dolgok melyekre oda kell figyelni és “dolgozni” kell rajtuk folyamatosan….
  Az saját hibáink elfogadása, képességeink helyes értékelése, becsülése vezet egy egeszséges önbizalomhoz.
  Kívánom hogy mindenki megtalálja azt a forrást melyből táplálni tudja önbizalmát.

  Szép napot ,
  Jutka
  Jutka

  * önbizalom,
  * önértékelés,
  * önelfogadás,
  * önbecsülés,

 • Tóthné Horányi Krisztina

  Kedves Ida és Mindeni!

  Nagyon Örülök, hogy ismét egymás és magunk segítségét céloztad meg!

  Önbizalom számomra azt jelenti, hogy hiszek magamban, és amit elterveztem, minden körülmények között – a többi ember tiszteletben tartásával – meg is valósítom, természetesen ez a cél magam és a közösség javát szolgálja.

  Önértékelés azt jelenti, hogy igyekszik az ember megismerni erősségeit, és fejleszti azt, amiben erősödésre van szüksége! Ehhez szükséges magunkba nézni, de ugyanakkor külső szemlélőként is látnunk kell magunkat! Ehhez nyújt segítséget a környezetünk és az “égiek”, felettes énünk, amihez természetesen az ego késztetéseit le kell győznünk!

  Az Önelfogadás az előbbiekben szembesülteket teljes mértékben elfogadja, ez vezet mások elfogadásához is, hiszen így vagyunk “tökéletesek”, teljesek! Azaz az állandó önértékelésen keresztül felismerjük, tapasztaljuk és alakítjuk magunkat, ami folyamatos, állandó, és esetenként visszalépések sorozatában a telejességre való, örök változás élő állapotában és a megújulásban valósul meg.

  Önbecsülés: Becsüld magadat, és mások is így tesznek veled!
  Ez szintén a magunkaba vetett hittel mutat szoros összefüggést, hiszen, aki nem hisz saját magában, az hogyan is becsülhetné meg magát! Higgyünk magunkban, hogy egyediek és megismételhetetlenek vagyunk erényeinkkel és gyarlóságainkkal együtt! Becsüljük a jót és a rosszat is, mert e két pólus nélkül, nem érzékelnék belső és a körülöttünk lévő világunkat, ami a polaritásban létezik, s csak így van esélyünk érzékelni magunkat és másokat. Így valósul meg az Isteni teljesség, az élet, az örök körforgás.
  /A tökéletesség maga a halál, a befejezett állapot, ami nem mutat sehova, s mint ilyen nem létezik!/
  Élj teljességben magaddal és a világ is kiteljesedik! Azt látod meg benne, amit te látsz, hiszen azt tükrözi vissza számodra, mintegy tükröt tart eléd, hogy hol tartasz a teljességben!

  Mindenkinek bőségben áldott szép hetet kívánok!

  Puszi

  Krisztina

 • Vilmoané Horváth-Teleki Klára

  Kedves Ida!
  Önbizalom: az első gondolat a fejemben az, hogy bármilyen döntéshelyzetbe kerülök bízom a helyes döntésemben, bizalmam van magam iránt.
  Önértékelés: esténként mikor végre ágy kerül alám még végig gondolom a napot, hogy minden helyzetben tényleg a legjobb utat választottam e, próbálom levonni a tanulságot és arra gondolni legközelebb hogyan hozhatok ki még többet magamból.
  Önelfogadás: az egyik legnehezebb lépés, de talán ha mindig azt helyezzük előtérbe ami jó és nem azokat a dolgokat amit rossznak gondolunk akkor még változni is könnyebb.
  Önbecsülés: talán a nőknek ebből van a legkevesebb, többek között nekem is, mert még odahaza is úgy nevelődnek lányok, hogy az övé a kisebb szerep egy család életében és sokszor sajnos az édesanya is így neveli a gyerekeket. Az nem elég, hogy szavakkal mondja el, hogy egyenlő félként kell férjnek és feleségnek élniük, ha a tettekben ez nem nyilvánul meg. Hát ezek a szavak több oldalas témák az életünkben.
  Üdvözlettel! Kláresz

 • Sziasztok!

  önbizalom: határozott vagyok a döntéseimben

  önértékelés: pontosan tudom, hogy hol a helyem a világban, társadalomban, családban stb. (se több, se kevesebb)

  önelfogadás: teljesen megvagyok elégedve magammal (külső, belső, lelki stb.)

  önbecsülés: önmagam maximális tisztelete (ezért mindent megadok magamnak, ami fontos: sport, egészséges ételek, italok, művelődés stb.)

  Üdv: Mónika

 • Önbizalom: hit abban, hogy van célja értelme az életemnek, hogy nem véletlenül élek itt és most, és hogy úgy vagyok jó, amilyen vagyok (külső, belső)… hát ez lenne a cél:)

  Önértékelés: megadom magamnak mindazt, amire szükségem van a teljes élethez: megerősítés, elismerés:)értékelem mindazt amim van és amiből szabadon adhatok másoknak is!

  Önelfogadás: elfogadom azt, hogy én sem vagyok/leszek tökéletes, így vagyok jó :)

  Önbecsülés: tisztelet, megbecsülés, jogom van mindahhoz hogy ezt másoktól is megkapjam :)!

  Nagy örömmel! Lora

 • Önbizalom: értékelem magam, bármit teszek is, jót vagy rosszat.
  Önértékelés: igyekszem a pozitív irányba terelgetni magam, bármi történjen is.
  Önelfogadás: Jó és rossz tulajdomságaimmal nyugodtan élek együtt.
  Önbecsülés: Nos, úgy érzem nem becsülöm magam eléggé, inkább mások véleményére(szeretetére) vágyom, de ha meg akarom becsülni önmagam, befelé kell tekintenem.

 • Önbizalom: hinni abban, hogy megtalálom az életfeladatomat, és azt a tőlem telhető legjobb módon teljesíteni is tudom.
  Önértékelés: tisztában vagyok erősségeimmel, gyengeségeimmel, és ezek alapján teszek lépéseket a személyes fejlődésem érdekében.
  Önelfogadás: önmagam szeretete értékeimmel, hiányosságaimmal együtt, valamint, hogy elfogadom a helyem és a feladataimat a világban.
  Önbecsülés: saját értékrendszerem szerint tisztelem magam, nem másokhoz hasonlítom.
  Szeretettel:
  Anita

 • Önbizalom: a magamba vetett hit. Tisztában vagyok vele, eddig mire voltam képes,DEEEE a magamba vetett hit segít, hogy az általam eddig ismeretlen útra is bátran lépjek, hisz minden megtanulható.

  Önértékelés: feltárom magamban a jó és kevésbé jó tulajdonságokat, elfogadom. Az erősségeimet előtérbe helyezve fejlesztem magam, hogy a kevésbé jó tulajdonságaimnak, ne legyen oka előbújni. Ha még is megtörténik néha, elfogadom és megvizsgálom az okát, hogy tudjam legközelebb mi a teendő.

  Önelfogadás: Elfogadom magamat kívül, belül. Hisz a külsőn ugyan öltözködéssel változtathatok, ami jót tesz a női hiúságnak, de nehéz mindig ugyan úgy kinézni, feltéve, ha valakinek ez a foglalkozása. Így max. másokat csapnék be. A belsőm szépségét lehet fejleszteni, ápolni s ettől magabiztosabbá válni és már nem is számítanak a külsőségek. Senki nem tökéletes, legfeljebb kihozza, a magában rejlő maximumot.

  Önbecsülés: hálás vagyok mind azért amit elértem. Tudom, hogy voltak kevésbé jó döntéseim, de ezért nem büntetem magam.Sőt, büszke vagyok, hogy saját döntéseim vezéreltek és nem mások véleménye. Vannak elveim, de még mindig jobban szeretek adni mint kapni. Ami persze nem jelenti azt, hogy kihasználható vagyok. A magam ura és szolgálója vagyok! A döntéseimtől függ az utam, amit számos külső tényező befolyásolhat, de nekem kell a hídon átkelni ezért szeretem magam.

 • Önbizalom- bátraké a világ!
  Önértékelés- azért gyakran megremeg a térdem!
  Önelfogadás- de ez még belefér!
  Önbecsülés- a bátorság= saját félelmem legyőzése!

 • Kedves Ida!

  Szerintem: Önbizalom: tudatában vagyok képességeimnek.Ezeket elfogadom, ill. fejlesztem és kamatoztatom. Egy belső hang a nehéz helyzetekben is azt súgja: “Képes vagy rá, meg tudod tenni!”

  Önértékelés: Saját értékeink megtalálásához, úgy is eredményre juthatunk, hogy kilépve önmagunkból,kívülről vizsgáljuk tulajdonságainkat, cselekedeteinket.Fontos, hogy a pozitívumokra koncentráljunk.

  Önelfogadás: Elfogadom magamat olyannak, amilyen vagyok.Magam fölött sem török pálcát.

  Önbecsülés: Értékes embernek tartom-e magamat? Ha a belső hangom-
  ra figyelek, s nem az egómra, tudom, hogy jó helyen vagyok, jó időben.S amit teremtek a mostban, az a jövő záloga.

  Üdvözlettel: Meci

 • Kedves Ida, szamomra ezek a szavak egyenkent / onmagukban nem igazan jelentosok :(, mert az “önbizalom, önértékelés, önelfogadás, önbecsülés” egyutt szamomra azt jelenti tisztelem magamat = bizom / ertekelem / elfogadom szeretem magamat :) – ettol vagyok egyedi es megismetelhetetlen (mintahogy mindenki egyedi es megismetelhetetlen ettol olyan gyonyuru es sok szinu a vilag Susana

 • * önbizalom,
  * önértékelés,
  * önelfogadás,
  * önbecsülés,
  Önbizalom: Megbízom magamban.Bízom a képességeimben, bízom abban, hogy képes vagyok elérni a céljaimat. (Számomra az önbizalom nem keverendő össze a harsánysággal!)
  Önértékelés: Tisztában vagyok a képességeimmel, előnyös és kevésbé előnyös tulajdonságaimmal.
  Önelfogadás: Elfogadom magam úgy, ahogyan vagyok. Külső és belső tulajdonságaimat egyaránt; bármilyenek is legyenek.
  Önbecsülés: Tiszteletben tartom magamat – ezáltal másokat, és a világot is. Nem teszek olyat mással, amit nem szeretnék, ha velem tennének.

 • Önbizalom: meg tudok felelni az élet kihívásainak, meg tudom oldani a feladatokat.
  Önértékelés: tisztában vagyok vele, meddig terjednek a határaim és a képességeim.
  Önelfogadás: így vagyok jó, ahogy vagyok, ebben a pillanatban tökéletes vagyok.
  Önbecsülés: tisztelem magamban az embert, illetve az entitást.
  Ha mindez működik, akkor a többiek is észreveszik ezt bennem, és körém gyűlnek, hogy táplálkozzanak az energiámból, ezáltal harmonikusabb lesz a világ.

 • Őnbizalom saját magamban bizom feltétlenül.Őnértékeles elfogulatlanul itélem meg a cselekedeteimet. Önelfogadás elfogadom saját magam amilyen én vagyok beleértve a változásom szükségszerüségét a fejlődésemhez. Őnbacsülés saját nagyszerüségem tudata szép napot nektek sziasztok

 • Önbizalom: Tudom, hogy amit teszek arra igazán képes vagyok, és jól csinálom.
  Önértékelés:Határaimon és képességeimen belül képes vagyok jól és jót cselekedni.
  Önelfogadás: Ismerem magam, szeretem magam, elfogadom magam és képes vagyok a hibáimat belátni és változtatni rajtuk.
  Önbecsülés:Tisztelem és tiszteletben tartom magam és a bennem lévő érző lelkem.

  Ezek egységesen alkotnak számomra egy jó és biztos lelki állapotot. Ezeket leírva szembesül az ember,hogy mind a négy fogalomra szükségünk van, hiszen akármilyen nehéz a helyzet, rajtunk áll, és bennünk van a megoldás feltétlen kulcsa.
  Sajna ezeken a fogalmakon nem gondolkodunk el, lehet, hogy nem is foglalkozunk ezzel, pedig rólunk szólnak, nem mindegy, hogy hogyan látjuk magunkat, hiszen a magunkhoz való pozitív hozzáállás hihetetlen módon lendít a mindennapjainkban.
  Tudom, mert nekem nagyon sokat segített.

 • Önbizalom: Hiszek önmagamban.
  Önértékelés: Értékelem és szeretem amit teszek.
  Önelfogadás. Szeretem és elfogadom magam hibáimmal együtt, melyeket
  igyekszem mielőbb kijavítani.
  Önbecsülés:Tisztelem és becsülöm képességeimet.

 • Szeretettel gratulálok a nyertesnek! :)

 • Gratulálok Szilviának a nyereményéhez!
  Kati

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.