Ne vásárolj semmit!

Ne Vásárolj Semmit

Ne vásároljak semmit – napok óta ezzel szórakozom. Pedig nem is tudtam, hogy közeledik egy ilyen akció nap. Tudtam a létéről, de nem emlékeztem rá pontosan, hogy mikor van.

Nem kényszerből csinálom, inkább kíváncsiságból, meg a kreativitásomat is fejlesztendő.

Megnézted, hogy mi minden van otthon, amit fel tudnál használni?

Próbálta már valamelyikőtök azt, hogy körül nézett otthon, hogy mi minden is van odahaza, és csak azokból készített ételt? Nagyon jó játék, hogy a meglévő dolgokat hogyan lehet összekombinálni, és még az a haszna is van, hogy

 • nem romlik meg semmi, mert idejében felhasználásra kerül, nem kell kidobni
 • és a pénzt sem kell költeni.

A SuliNeten olvastam:

Egy kanadai reklámszakember kezdeményezése nyomán minden év novemberének utolsó péntekén… tartják a Nemzetközi Vásárlásmentes Napot. Az ötlet gazdájának elege lett abból, hogy életét azzal tölti: rábeszél más embereket olyan dolgokra, amikre valójában nincs is szükségük.

A kampány az 1990-es évek elején, Kanadában kezdődött, aztán angol nagyvárosokban, majd más országokban is elterjedt a túlzott fogyasztás elleni nap. Az akciót persze nem véletlenül időzítették éppen karácsony előtti időszakra: ez az a periódus, amikor a szokásosnál is több, haszontalan, illetve felesleges holmira költjük el a pénzünket – még ha ajándéknak szánjuk is.

Az akciónap kiötlői leginkább arra kívánják ráébreszteni az embereket, hogy túlzott vásárlás nélkül is jól érezhetik magukat, és meghitté tehetik a karácsonyi ünnepet.

A kezdeményezés a már-már betegessé váló vásárlásmánia mellett arra is fel kívánja hívni a figyelmet, hogy a világ lakosságának 20 százaléka éli fel a Föld készleteinek 80 százalékát. A gazdag országokban a fogyasztási szokások miatt túl nagy arányban vesznek el a földi javakból. A reklámok pedig az emberek elégedetlenségét és mohóságát erősítik azzal, hogy elhitetik: akkor lesznek boldogok, szépek, naprakészek, ha minél több tárgyat birtokolnak.

A hirdetések által közvetített ideálok, melyek már kiskorunk óta befolyásolják világképünket, arra ösztönöznek, hogy minél több, minél gyorsabban és minél drágábban kielégítendő szükségletünk legyen. Mindeközben elterelődik a figyelem arról, hogy a fogyasztói boldogságérzetet fenntartó termékek előállítása többnyire hosszú távon fenntarthatatlan mértékben veszi igénybe környezetünket.

A kényszerből-szórakozásból megvásárolt holmik nyersanyag- és energiaigénye, a csomagolt termékek fogyasztásával keletkező szemét mennyisége és a szállításukkal kibocsátott különböző szennyezések mára az ökológiai katasztrófa súlyosbodásának első számú okaivá nőtték ki magukat.

A túlfogyasztás jelenségének komolyságát jól mutatja az Ökológiai Lábnyom fogalma, amely megmutatja, hogy az egyes emberek életmódjukkal a Föld mekkora részét veszik igénybe, hány hektár terület tartja el őket jelenlegi fogyasztási szintjükön. Az ökológiai lábnyomok összehasonlításából kiderül, hogy ha mindenki olyan mértékben fogyasztana (energiát, nyersanyagot, stb.) mint például az Egyesült Államok polgárai, akkor a Föld lakosságát ellátandó 6 darab Földre volna szükség.

Ha mindenki olyan nagy lábon élne, mint egy átlagos magyar, akkor három bolygóra volna szükségünk, vagy ezen a Földön csak harmadennyien férnénk el.

A “Ne vásárolj semmit!” naphoz bárki szabadon csatlakozhat. A nyugati nagyvárosokban ilyenkor megpróbálják otthon hagyni pénztárcájukat az emberek.

A Magyarországon az… akciónap szervezői a magyar vásárlókat is arra buzdítják, hogy támogassák a fogyasztói böjt e nemzetközi ünnepét, és legalább egy napra lépjenek ki a valamennyi környezeti, pszichológiai és politikai gondunk forrásául szolgáló krónikus túlfogyasztás társadalmából.
Az akcióban részt vevő szervezetek nem szegénységet, nem nélkülözést prédikálnak, csak arra bíztatják az embereket, hogy ne legyenek mindig “Kedves vásárlók” és “Tisztelt fogyasztók”! Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy nagyobb kritikával kellene kezelnünk fogyasztói igényeinket, illetve, hogy a boldogságot, a megelégedettséget nem a boltokban, s főleg nem azok között a dolgok között találjuk, amelyeket a hirdetések kínálnak.

Forrás: SuliNet

“Ne vásárolj semmit!” nap programok

Fogd be a pénztárcád száját, s nyisd ki inkább a tiédet – beszélgess, érvelj és vitatkozz, s ha már gazdaság, akkor kérj és adj, ingyen, vagy cserébe. De ma semmiképp se vásárolj! – erre biztatnak a szervezők az idei,2009. november 27-i pénteki “Ne vásárolj semmit!” napon.

A “Ne vásárolj semmit!” nap honlapján közlik az idei aktuális programokat is – bemásolom nektek ide őket:

Díszítsük együtt a Nájlonfát! – tiltakozó akció

Gyere Budapesten a Nyugati térre, hozz magaddal egy üres nejlon szatyrot és akaszd fel a Nájlonfára!
A szimbolikus fa vázát a Cellux Csoport művészei készítik el, a vásárlási dömping elleni tiltakozásul mindenki elhelyezheti rajta elnyűtt nejlonzacskóját.

Idő: 2009. november 27. 17.00-18.00 óráig.
Hely: Budapest, Nyugati tér

“Ha hozol, vihetsz!” Csere-bere börze a Kesztyűgyár Közösségi Házban

Idő: 2009. november 27. 15.30-18.00
Hely: Kesztyűgyár Közösségi Ház (1081 Budapest, Mátyás tér 15.)

A ZöFi, a NapKlub Alapítvány és a Kesztyűgyár Közösségi Ház közös akciójára bármi hozható, ami csere tárgyát képezheti, s sok minden el is vihet? – persze, szigorúan cserébe!

Csere-bere börze Pécsen is!

Idén Zöld Fiatalok Egyesület Pécs is rendez börzét. Minden olyan tárgyat, például ruhát, játékot, kakukkos órát, kispárnát, lavórt, virágcserepet stb. várunk, ami még szép és jó, még használható, csak éppen feleslegessé vált a háztartásodban, nincsen rá szükséged, csak a helyet foglalja. Most új gazdára lelhet, így nem a kukában végzi. Helyette pedig hazavihetsz olyan dolgokat, amikre valóban szükséged van.

A behozott tárgyakat önkénteseink gyűjtik az asztaloknál, amikért kuponokat osztanak. A kuponokat utána értékes, hasznos kincsekre lehet cserélni.

Idő: 2009. november 26. 9.00-15.00
Hely: PTE-BTK aula (Pécs, Ifjúság útja 6.)
AFTER!! Cooltour Cafe (Pécs, Király utca 26.) – esti cserebere afterparty

Itt alább a hozzászólásokban örömmel venném azoknak a  hozzászólását, akik tényleg nem vásároltak semmit november 27-én pénteken, s akik leírnák kreatív ötleteiket:  az otthon található élelmiszerekből mi mindent tudnának főzni, vagy mit dobtak össze tényleg ezen a pénteken. Persze, ha a párotok vagy a gyermeketek készítette a főztöt az is jöhet!

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

11 Responses to “Ne vásárolj semmit!”


 • Kedves Ida! Nagyszerű, köszönöm!
  Megengeded, hogy erre más figyelmét is felhívjam, vagyis továbbküldjem az ismerőseimnek?
  Legyen szép napod!
  Ági

 • Kedves Ida!

  Én már a harmadik napja nem vásárolok,nincs is miből.
  Amit találok a konyhában abból lesz ma is az ebéd.
  Ez valóban működik.Ha most lenne miből vásárolnom a
  mostani hozzávalók biztosan a kukában kötnének ki,mert
  ott romolnának meg.

 • Ági,
  természetesen örülök neki, ha tovább küldöd ennek a bejegyzésnek a linkjét, sőt: nagyon köszönöm. De a hírlevelet is továbbíthatod az ismerőseidnek. És bíztasd őket is, hogy iratkozzanak fel a hírlevélre – tudod, itt: http://www.gazdagnok.hu/hirlevel

  Ida ***

 • Kedves Ida!

  Nagyszerű kezdeményezés,bár én már lassan egy hete nem vásárolok ( lassan kiürül a hűtőm ),természetesen közrejátszik az is,hogy mint annyi ember én is lassan anyagilag “kész “vagyok.Szóval,akkor sem vásárolnék,ha lenne pénzem,mert nagyon jó dolognak tartom a vásárlás-nélküli napot és erre bíztatom barátaimat is.Köszönöm Ida,hogy felhívtad figyelmemet erre a nagyszerű dologra.
  További szép hetet kívánok!

 • Ida, kedves, ez olyannyira bevált nálam, hogy a szemléletem változott oly mértékben, (mióta elvégeztem a Kincstáros kurzusodat), hogy büszek vagyok magamra, ha egy hétig sem vásárolok, ez az én gazdagságom, lám ilyen ügyes vagyok, kreatív és tudatos(:)))abból főzök, ami van, és így is lehet. Jó hozzátartozik, hogy a településtől elég messze lakunk, így többször is meggondoljuk, h. mikor miért megyünk be, mert az is költség és értékes idő, amit pl. olvasással tölthetek.
  Ha meg bemegyek a nagyvárosba, megint az a gondolat uralkodik el rajtam, hogy engem, bizony nem vesznek le a lábamról a mindenféle reklámok, felszólítások…nem is érzek már ellenállást, simán elengedem őket, ill. az otthon tudatosan összeírt-összegondolt helyekre megyek vásárolni, ha akarok – és ez is az én döntésem. ezek is tudják ám emelni a rezgésszintet, hogy nem állok be a sorba:)))
  Köszönöm a gazdagságtudat kialakítójának ezeket a hatalmas érzéseket és kívánom Nektek is!
  Üdv: Jakab Gyöngyi
  http://www.notudat.hu

 • Kedves Lányok!

  Remek ötlet ez a böjt. Az meg pláne jó, hogy az ember nem kényszerűségből, hanem választása okán nem vásárol semmit.
  Ajánlom figyelmetekbe az olasz és a francia konyhát, náluk nacsobb “recycling” szakácsok nincsenek Európában! Gondoljatok csak a pizzára vagy a pástétomok sokféleségére: ezek azért ilyen sokszínűek, mert mindig abból állították elő, ami maradt és egy embernek sem volt éppen elegendő a maradék.
  Egyébként pedig azért tartják személyes válságnak sokan a jelenleg dúló gazdasági válságot, mert emberek tömegei fogysztották túl magukat a megelőző évtizedben, és ez a tömeges túlzás hozzájárult ahhoz, hogy megbillenjen a gazdaság egyensúlya. DE ezt egyénileg lehet visszafogni. Nem kell 3 éves Audikat és BMW-ket lecserélni újra, és nem kell megvenni a 600. pólót csak azért, mert le volt árazva.
  Mindenkinek jó alkotást kívánok, és kellemes meglepetést, amikor a böjt által megkímélt buszájába pillant. :-))

  Üdv: Kubi

 • Kedves Mindenki :)

  Én is szoktam vásárlás mentes napokat tartani. Általában beválik, de az is előfordult, hogy kb.4 vásárlás mentes nap után úgy jártam, mint mikor a szegény kisgyerek betéved az ingyenes édességboltba. A szükséges termékek mellett elkezdtem olyan “nasikat” is a bevásárló kosaramba pakolni, amelyek szinte egy vásárlás mentes nap értékének feleltek meg.
  Irigylem azokat az embereket, akikre nem tör rá a vásárlási láz.
  Talán ezekkel a “hivatalos napokkal”többen megtanulhatunk tudatosabbá válni, kevesebbet költeni fölösleges dolgokra.
  Soha nem felejtem el, hogy anyukánk és nagyanyánk (aki velünk élt), mindig úgy állította össze a másnapi ebédet, hogy az előző nap megmaradt ételt felhasználta. Volt egy számomra felejthetetlen étel: rakott burgonya széles metélttel. Ezt olyankor készítették, ha előző nap széles metéltből készült a főétel és nem fogyott el mind. Ebben az esetben összekeverték a főtt krumplival és együtt sütötték meg a sütőben természetesen a tojással és egyéb hozzávalókkal.
  Jó lenne, ha mi is ilyen tudatossággal élnénk az életünket. Biztosan sokkal kevesebb étel kerülne a kukába és sokkal több pénz maradna a zsebünkbe :)

  További szép napokat: Kata

 • Olgi, kedves…
  Ez nagyon fontos mondat volt tőled:
  Ha most lenne miből vásárolnom a mostani hozzávalók biztosan a kukában kötnének ki,mert ott romolnának meg.

  No, ENNEK nem szabadna megtörténni akkor sem, amikor van elég pénzünk vásárolni. A pénztudatossághoz hozzátartozik az is, hogy amink van azt gondozzuk, jól kezeljük, megtanulunk vele sáfárkodni.
  Talán nem véletlenül létezik ez a magyar kifejezés: pénz-mag.

  A pénzmagot jól kell elültetni, és jól is kell gondozni. Azzal is, hogy nem pocsékolunk, és ésszerűen költünk élelmiszerre. Nekem mindig bűntudatom volt, amikor kidobtam ételt… az etióp éhező gyerekek jutottak eszembe régen, de most már sajnos magyar gyerekekre is gondolhatok. Akkor inkább adományra kell fordítani az elpocsékolódó étel árát – vagy ki, amire jónak látja :-)

  Ida ***

 • Ez nagyon jo nap .Én a hatásotokra vásárlásmentes hetet tartok.Egyszer megyek 1héten bslül ,pénteken PIACRA. Listával 1hetes étrend van.1honap alatt elértem a számlák fizetési dátumának a betartását. Kiváncsi vagyok a most kővetkezőre. ez Nek tek és aszemináriumnak kőszőnhető. Akinek csak tudom ajánlak Ida és elküldőm leveleidet.Sokat tanulok És megyek hu tudok a rendezvényekre.Szép napot. Éva

 • Éva, kedves… Örülök, hogy ilyen inpiratív és jó hatással van rád, amit közvetíteni tudok. És köszönöm, ha tovább adod – és várunk szeretettel téged, és másokat is persze mindig :-)

  Itt és a rendezvényeken, legyenek élők, vagy online verziók – utóbbiakról hamarosan hallani fogtok, figyeljetek :-)

  Ida ***

 • 1 kutatás szerint mivel olcsó az étel, a negyede kukában köt ki az USA-ban Estee-től, a Google-Angyaltól kaptam ezt a hírt, gondoltam, hogy megosztom veletek.

  Fölöttébb elgondolkodtató, és nem kommentálnám különösen – magáért beszél, szerintem.

  Ida***

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.