Nincs karácsony vásárlási láz nélkül?

karacsony-csipkebogyo-670236_chrismas_delights_2Csökkenő tendenciát mutat a karácsonyi vásárlások mértéke, azaz néhány éve kevesebbet költünk, mint máskor, de még mindig tetten érhető a karácsonyi vásárlási láz. És ha nem vagyunk kellően résen, akkor igencsak bánhatja a pénztárcánk.

Vásárlási kedv vagy vásárlási hajlandóság – ezekkel a fogalmakkal írják le a marketingesek, ami ilyenkor történik. A minap egy szakmai képzésen voltam, ahol az előadó bemutatott egy ábrát, ami azt illusztrálta, hogy november végétől karácsonyig hogyan nő meg a vásárlási hajlandóság. Szinte a duplájára emelkedik a korábban megszokottnak.

A pénzügyi válság sok mindenre megtanított már bennünket – legalább is nagyon remélem! De még mindig akadhat bőven tanulnivaló, ezért a legfontosabb javaslatom, hogy amennyire csak lehet, kerüljük el, hogy rajtunk is kitörjön a karácsonyi vásárlási láz.

Nézzük, hogyan tehetjük ezt meg.
Vegyük számba eddigi pénzköltési és vásárlási szokásainkat, erre még jócskán van idő. És gondoljuk tovább ezeket a karácsony időszakára is.

Frázis, de az ajándékokat nem a forintba kifejezhető áruk méri – az értéküket a szeretet, a figyelmesség adja elsősorban.

A legveszélyeztetettebbek az impulzus vásárlók

A szakemberek szerint a legnagyobb csábításnak az ún. impulzus vásárlók vannak kitéve, főleg a kisebb értékű vásárlások esetében.

Hogy tudjuk azt, mennyire fenyeget bennünket az impulzus vásárlás a nagy karácsonyi rohamban, először is vegyük számba az impulzus vásárló ismérveit:

 • ötletszerűen vásárol, azaz előre nem tervezte meg a vásárlást, nem volt pontosan megfontolt szándéka,
 • nem a valós szükségletnek megfelelően veszi meg, amit éppen megvesz,
 • “erős felindulásból”, azaz meglehetősen érzelmi alapon, hirtelen dönt a vásárolandó tárgyról, szolgáltatásról,
 • mert az üzlet, ahol éppen jár mint külső helyszín, külső tényező ;-) a csáberejével hat rá  például ezek révén: aktuális akció, hatásos reklámfogás, andalító zene, pénztár előtt kirakott csecse-becsék, nasik stb.

Miért nehéz ellenállni az impulzus vásárlásnak? Mert a tudatalattinkra hat.

A csábítás trükkjei

Vegyük sorba, mivel igyekeznek bennünket elcsábítani – jó, ha tudatosítjuk ezeket a fogásokat:

1. különleges módon tálalják az árukat. Például gúlákba rakott termékek: legyenek könyvek, befőttek, konzervek stb. De különleges tárolási mód lehet az is, ha konténerbe rakják a termékeket.
2. az un. várakozási pontok közelében, ahol sorba kell állnunk, tehát pultoknál, pénztár környékén, olcsó termékeket helyeznek el (rágók, csokik, képeslapok, öngyújtók úgy általában, aktuális ünnepek idején az ünnephez kapcsolódó díszek, édességek, kisebb ajándékok, most például gyertyák, mécsesek, csillagszórók stb.)
3. a bejárathoz közel, vagy az egyes polcsorok végére helyezik el akciós termékeket, mert ezekbe könnyen belebotlunk, meg is szokjuk, hogy hol vannak. A rögtön a bejáratnál elhelyezett akciós termékek lélektani mechanizmusa az, hogy még a vásárlás elején nem fontolgatunk annyira, könnyebben belerakjuk a kosárba, a bevásárló kocsiba, mint a bevásárlás végéhez közeledve.
4. kellemes zene, jó illatok, légkondicionálás vagy kellemes meleg a kinti hideg után – ezek szintén mind arra csábítanak bennünket, hogy több időt töltsünk az üzletben, és így jobban ki vagyunk téve az elcsábulás veszélyének is.

Védekezni úgy tudunk az ötletszerű vásárolgatások ellen, ha már most a Karácsonyra készülve, tudatosan döntünk arról, kit mivel ajándékozunk meg, és ehhez tartjuk is magunkat. Célszerű azt is végig gondolni, hogy kevés pénzzel vagy akár pénz nélkül milyen ajándékot tudunk adni, készíteni a szeretteinknek, barátainknak, ismerőseinknek, munkatársaknak.

Jó ajándékozási ötlet, ha tárgyak helyett értékeket adunk, ami élményhez, tapasztalathoz segít másokat például egy-egy színházjegy, múzeumi belépő, fitness bérlet révén. De alkalmasint kérhetünk ilyesmit mi is ajándékba, netán meg is ajándékozhatjuk magunkat  akár egy tanulási lehetőséggel.

Mert a tanulásnál jobb befektetés kevés létezik: a megszerzett tudást, élményt senki el nem  veheti tőlünk!
Ez utóbbira ad lehetőséget például a GazdagNők PénzTündére!
Nézd meg itt milyen karácsonyi meglepetésekkel vár! –>>

Utóirat: hogy én is elcsábítsalak ;-) itt egy karácsonyi dal a Noxtól, Péter-Szabó Szilvia csodás énekével. Rezgés szint emelőnek sem utolsó, igaz? :-)

Ne feledd: a GazdagNők PénzTündére karácsonyi meglepetéssel vár!
Nézd meg itt hogy hogyan és miben: klikkelj! –>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

8 Responses to “Nincs karácsony vásárlási láz nélkül?”


 • Pateanu Annamária

  Kedves Mindenki!

  Egy nagyon rég tanult dolgot szeretnék veletek megosztani az ajándékozás kapcsán: ha tényleg törődsz a megajándékozandó személlyel, akkor (meg)tudod, mit szeret(ne), mik a hobbijai, esetleg szükségletei, DE! mindez állandó jelleggel, azaz nemcsak a következő aktuális ünnep okán. Ilymódon az év folyamán be tudod szerezni/el tudod készíteni az ajándékokat minden alkalomra, mindenkinek. Konkrétan: a párom a keleti filozófiák rajongója, ha márciusban találok egy antikváriumban/kiárúsításon, könyvklubban, stb. egy idevágó könyvet, megveszem és eldugom Karácsonyig/szülinapig, stb. Tudom, hogy a barátnőm gyufásdoboz gyűjtő, ha külföldre megyek, bevásárolok neki, majd a fa alá szépen becsomagolom. A párom pl. tavaly karácsonyra összeollózott 26 változatot egy “klasszikus” karácsonyi dalból, 26 előadóval, 26 stílusban, és ezt adta a kollegájának, óriási sikere volt. A másik barátainknak kiszáradt a diófája, így ők diót kapnak.
  De sorolhatnám. Az Ida által említett, közhelyszámba menő odafigyelés a lényege ennek a típusú, “jut is, marad is” ajándékozási technikának is. Pénzbeli vonzata, hogy sokkal kisebb anyagi ráfordítással tudom megoldani, ha akkor veszem meg, amikor kedvező áron tehetem, és nem ragaszkodom a hagyományos, Advent ideji emberöléshez, amikor,- a pszichológián kívül – ott a visszaélés, azaz a bóvli masszív ránksózása.
  Nekem hónapok óta megvannak – egy-két kivétellel – a karácsonyi ajándékok a 20-22 embernek, akikkel idén találkozni fogok. Emlékezetetekbe idézném, hogy távolról sem vagyok milliomos.
  De talán pont ezért állok ilyen jól.
  Lelkiekben, anyagiakban és ötletekben gazdag ünnepvárást kívánok minden sorstársnőmnek,
  Annamária

 • szervusztok
  nekem most volt egy ilyen “rossz” tapasztalatom:
  mikulásra elterveztem, hogy mit veszek az aprónépnek – de egy olyan boltba tévedtem be, ahol labdát nem, de egyéb drága és nem is olyan szép ajándékot vettem, amit igazából nem is akartam, legalábbis nem télapóra (erre az ünnepre nagy dolgot nem szoktam) – impulzus vásárló voltam – ez van !
  még másnap átgondoltam a dolgot és úgy döntöttünk a párommal, hogy ezeket a holmikat eltesszük karácsonyra, mostanra pedig vettünk mást, egyszerűbb, használhatóbb holmit – elsőre nem ájultak el tőle, de tudom, hogy szeretni fogják, főleg ha segítem, hogy használják őket – hisz mit ér a legdrágább játék is, ha a szülő nem ül oda és kezd el a gyerekével együtt játszani vele, nemde ?!
  egyébként vettem a két lányomnak két nagyon hasonló mégis más színösszeállítású, egyedileg készült textilbabát – lariontól a http://www.meska.hu-ban —- még nem tudom milyen sikere lesz, de szeretném az ízlésüket is formálni, hogy ne csak uniformizált, egy-egytucat játékokat kérjenek, mellesleg igényes, hazai kreatív embereket támogathatok a pénzemmel (és nem is drágább, mintha boltban venném)
  a http://www.tudatosvasarlo.hu oldalon is jó cikkek vannak, érdemes elolvasni őket – innen vettem azt az ötletet, hogy egy “élménykupon-könyvet” készítek neki, olyan élményekkel, amiket tudom, hogy szeretne és amiket 1 éven belül bármikor “beválthat” nálam :)
  szép készülődét mindenkinek
  és tényleg ne legyünk “lúzerek” , tanuljunk mások hibáiből, ha lehet
  Üdv: szilvia

 • Mi minden évben megszabunk egy költségkeretet, azon belül személyenként egy kb. összeget, és igyekszünk azon belül maradni. Mivel idén nem volt időm vásárolgatni, ezért a netről néztem ki az ajándékokat, így csak el kell/kellett menni a listával megvenni, vagy éppen a netről megrendelni, ezzel meg lehet előzni a felesleges költést, és elkerülni a karácsonyi csúcsot.

 • Mikulásról sajnos nekem is rossz szájízem maradt, egy gyermekkori barátnőmék küldtek a nagyszülőkkel egy elég drága távirányítós autót a nagyobbik fiamnak. Mi csak apróságokat szoktunk venni Mikulásra, csokicsomagot, meg valami kisebb játékot, ráadásul a távirányítós autó az, amit direkt nem veszünk, mert az alattunk lakókat is (meg minket is) eléggé zavarja a panelben. Mivel karácsonyra nem akarunk toronyórát venni láncostól, nagy nehezen elmagyaráztuk Ákosnak, hogy ezt az ajándékot nem a Mikulástól kapta, hanem a barátnőméktől. És akkor még mindig ott van az a része, hogy akkor msot karácsonyra meg mi küldjünk az ő gyerekeiknek valami olyan drágát, amilyet a sajátjainknak sem veszünk????

  Tényleg jó kellemetlen helyzetbe lehet hozni valakit azzal, ha túl drága cuccot veszünk neki.

  Ida, jelent meg nálunk is egy, szerintem praktikus cikk az ajándékokról, amiben jó tippek vannak. Belinkelem, de ha nem oké, töröld nyugodtan a linket:):
  http://www.babafalva.hu/hp/karacsonyi-ajandekok-stresszmentes-keszulodes

 • Sziasztok!

  Csatlakozom az előttem szólóhoz, nálunk is már évek óta az a rendszer, hogy már júliustól(!) elkezdek félretenni karácsonyra, amennyi így összegyűlik október végéig, abban a költségkeretben kezdek el gondolkodni. Mindenkinek előre kitervelem, mit akarok neki venni, és próbálom ahhoz tartani magam.

  A másik ajándékozási verzióm a kreatívkodás. Most már nagyon jó kreatív oldalak vannak, én személy szerint főként a http://www.kreativvagyok.hu oldalt használom, idén pl. anyósomnak is onnan lesz a teafiltertartó ládika. Az alapanyagok persze pénzbe kerülnek, de még mindig olcsóbb, mintha készen próbálnám megvenni, arról nem is beszélve, hogy egyedi ajándékot tudok így készíteni neki.

  A jelenlegi állás szerint nem is fogom elkölteni az összes pénzt, amit idén karácsonyra félretettem…

  Üdv:

  :) Csilla :)

 • Pár éve karácsonyozok együtt párom családjával. Nos, ez nem volt egyszerű folyamat néha. Igyekeztem olyasmit venni, aminek a másik is örült. De az idén tettem egy javaslatot, hogy mi lenne, ha nem annyi ajándékot halmoznánk össze, hogy nem tudunk leülni a külön erre feldíszített szobában 12-en, mert nincsen hely a sok ajándéktól?
  Ezt idén úgy oldottuk meg, hogy belimitáltunk egy keretet, és abból veszünk ajándékot a felnőtteknek és a gyerekeknek. A “gyerekek” 19 és 25 év közöttiek, egyetemista főiskolás lurkók. Náluk tettünk annyi kivételt, hogy ők több ajándékot kapnak. Ott a szülők és a nagymama is vesz külön. Szerintem felére csökken így a karácsonyi ajándékra költött kiadásunk.
  Az is szokás, hogy a “gyerekek” saját készítésű ajándékot adnak mindenkinek. Nem szeretjük, ha ránk költik a kevéske pénzüket.

 • Egy édes kis történet:
  hároméves kislányom a múltkor odament egy hempergős készségfejlesztő babajátékhoz és leemelte a polcról. A csomag akkora volt, mint Ő maga. Kérdeztük Tőle, hogy hova viszi azt a játékot?
  A mellettünk álló nő már vett egy nagy levegőt és halkan fújtatni kezdett, gondolom hisztire számított.
  Lánykám közölte, hogy a kistesónak veszi meg, hogy örüljön.
  A kistesó még pocakban van és jelenleg 9 hetes.
  Összevissza csókoltuk és együtt visszavittük, hogy majd később, amikor valóban kell, akkor megveheti Neki.
  Nem tiltakozott, lerakta és felhúzta a blúzomat, nyomott egy nagy puszit a pocakomra…
  :)

  Mindezt úgy értük el, hogy már 6 (SIC!) hónapos korában bevontuk a vásárlásba.
  Nálunk sosincs hiszti, nyugodtan mehetünk a boltba Vele.

 • Sziasztok Én már régota nem költök karácsonykor sok pénzt, arra neveltem a gyermekeimet ,hogy az együtt levés és az ősszetartozás érzése a fontos. Felnöttek és mindenki megy mindenkihez . ajándék a finom és kedevenc sűti szép tálon csoki diszdobozban És mindenkinek jár egy szép idézet. Ja igen és a kedvenc étel is győnyőrü tálon vagy dobozban ,vágyot kőnyv egy finom illat pici üvegben ami elfér a táskában . Remekül érezzük magunkat megyünk az éjféli misére. Kártyázunk beszélgetünk zenét hallgatunk ezek a napok csak rolunk szolnak. Szép napot

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.