Hitelből karácsonyozni nem igazi Karácsony!

tv-1207293_family_time“Karácsonyozz hitelből!” Jól emlékszem azokra a reklámokra, amikkel néhány éve elkezdtek bombázni, hogy vegyek fel hitelt a karácsonyi ajándékozásra.   A statisztikák szerint az áruhitelek esetében az ún. éves hitelkihelyezés egyharmada (!) karácsonykor történik. Ez azért fölöttébb elgondolkodtató, nem?

Az egyik biztosító azzal környékezett meg 2008-ban, hogy milyen remek ajánlata van számomra. És az általa kínált, természetesen remek mutatók alapján vásároljak csak nyugodtan, és ugyan, legyek már kedves olyan jó lenni,  hogy szíveskedek hitelt felvenni ehhez. Mert milyen jól is járok én – mármint Karácsonyra a hitellel.

És persze ott volt a THM, a teljes hiteldíj mutató is (természetesen, hiszen egy ideje kötelező kiírni) – így legalább sejthettem, mennyivel is többe kerülhet nekem egy ilyen „hiteles” karácsonyozás.

A nagy értékű eszközök esetén ezerszer gondoljuk meg, hogy engedünk-e a hitelfelvétel csábításának! A meggondolatlanul felvett hitelek ugyanis könnyen adósságcsapdába kergethetnek bennünket – ezt pedig egyetlen szerettünk sem akarná igazán. Hát mi magunk se költekezzünk erőn felül, vagy gyors megoldást keresve, felelőtlenül elcsábulva.

Ne tedd! Eszedbe se jusson hitelre karácsonyi ajándékot venni! Állj ellen a csábításnak!

EZ szerintem nem karácsonyi ajándék – hol itt a SZERETET?

Én rosszul lennék, ha megtudnám, hogy valaki hitelből vett nekem ajándékot! Akkor inkább semmi, vagy egy kedves ölelés, és kész…

Ráadásul annyi minden elkészíthető saját kezűleg is – és te kreatív vagy, igaz? És légy inkább kreatív pénzügyeidben is! De főként felelősséggel gondolkodó!

Fogyasztási hitel, más néven: áruhitel

A hitelek közül a legmagasabb az áruhitelek kamata – csak egyszer üljél le komolyabban, és számold ki, hogy mennyivel fizetsz rá a végén. Átlagosan az áruhitelek a végén harmadannyival többe kerülnek, mint simán megvásárolva – tehát átlagosan 30%-kal drágábbak! Karácsonykor általában 100-150 ezer forint értékű eszközökre vesznek fel hitelt – tévék, hütőszekrények a népszerűek.

2009-ben már sokan óvatosabbak a hitelekkel, és szigorították is a hitelfeltételeket. De még mindig érdemes óvatosnak lenni, nagyon-nagyon előrelátóan mérlegelni, mielőtt a reklámok, a nagy karácsonyi akciók hatására elcsábulnánk.

A pillanatnyi hitel információkon túl mindenképpen figyeljünk a következőkre:

• a teljes futamidőre számított kamatra,
• a szerződésmódosítás feltételeire és költségeire,
• a késedelmes fizetés következményeire,
• egyéb személyre szóló feltételekre.

Mi lehet az igazi megoldás? Hitel helyett…

Sokkal-sokkal jobban jársz szerintem, ha előrelátó vagy: egy fix összeget elteszel az áhított termékre havonta, és szépen összegyűjtöd, akár le is kötöd közben valamilyen banki konstrukcióban. A többszörösét fizeted rá, ha nem előre gondolkodsz.

Hogy nem kapodtunderke-figura-939174_little_angel_or_fairy meg azonnal az áhított TV-t, bútort? Valóban.

Az érett felnőtt ismérve a késleltetni tudás – EZT meg kell tanulnia mindenkinek a személyes pénzügyek terén is. Hosszú távon csak ez lesz kifizetődő. Ehhez persze tudatos pénzügy tervezés szükséges.

Segítségül a GazdagNők Bőség Angyalkája egy ingyenes pdf-et hozott neked (33 oldal), amelyik arra biztat, hogy légy inkább kreatív a pénzügyeidben is. Töltsd le innen: Hitelből karácsonyozni.. nem igazi Karácsony! (PDF) (1620) Légy kreatív a pénzügyeidben is!

Hogy a pénzügyeidet MÉG hatékonyabban hogyan tudod kezelni, hogyan találj arany középutat pénzügyeid EGÉSZségénél, erről még itt tudhatsz meg többet —>>>


http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

7 Responses to “Hitelből karácsonyozni nem igazi Karácsony!”


 • Kubica Anna /Panni/

  Boldog Karácsony! Ezek a szavak is már azt mondják , hogy a szeretet és béke jegyében follyanak ne pedig a pénz domináljon.
  Ajándékot, legyen az csak egy kis valami azt is lehet tiszta szívvel ajándékozni és kapni. Én jó magam is orulok minden csekélységnek , mert gondolom aki adja az szeret és én viszonzom szeretettel és tiszta szívvel. Ma már ,aki ugyes készíthet saját maga ajándékot, vagy kevés pénzbol is lehet kreálni, amit talán nagyobb becsben tartunk, mint egy drága ajándékot , amire kolcsont vettunk fel,de nem tudunk torleszteni.
  Szeretetben boldog Karácsonyi unnepeket és egészséget kiván Anna!

 • Mára a Karácsonyra is szinte csak a fogyasztás, a vásárlási kényszer nyomja rá a bélyegét. Hol marad a mosoly, a szeretet?
  Egy őszinte szó sokkal többet ér számomra, mint bármiféle ajándék. Ez ugyanis nem jár összehasonlítgatással (ki, mit, milyen értékben vásárolt a másiknak), és az ahhoz kapcsolódó későbbi keserű szájízzel, amikor konstatáljuk, hogy lám-lám, alulmaradtunk, vagy éppen ellenkezőleg, minek kellett nekünk olyan drága ajándékot vásárolni, amikor nem viszonozzák?

  Az őszinteség és az odafigyelés mindennél többet ér!
  Áldott, békés Karácsonyt Mindenkinek! Andrea

 • Egyetértek.
  Én is kiakadnék, ha megtudnám, hogy valaki hitelből vett nekem ajándékot!

  Szóval kreatív adventet és békés ünnepeket kívánok mindenkinek! :-)

 • Minden igaz amit olvastam e témába,de mit tegyen az aki nem(csak) ajéndékra,de megélhetésre kellene,hogy felvegyen,.azért írom,hogy kellene,mert aki igazán bajban van annak a bankok nem adnak hitelt,gondolván,hogy nem fog fizetni.De a kamatok az övék és duplán behajtanak mindent.Igazából nekik jó mégsem kap a rászoruló hitelt.Karácsonyozni rossz érzés hitelből,folyton az adósságra gondolva ,való igaz,nincs szeretet.,és nincs boldog karácsony.

 • Engem felhívott a hitelkártyám bankja, hogy megemelték a hitellimitemet. Biztos azért, mert “jó ügyfél” (=szegény) vagyok, mivel mindig 0 körül van az egyenlegem és max kamattal fut…mert nem tudom visszafizetni. 2 hónapja úgy döntöttem, hogy többet nem használom a hitelkártyámat – biztos ez is feltűnt nekik, meg ugye jön a karácsony… Most igyekszem a józan eszemet előtérben tartani, és nem laptopot venni hitelkártyával.. :-)
  Kettévágni nem akarom a kártyát, biztonsági tartaléknak jól jön, ha nem ész nélkül használom. Az első 1-2 évben nem is gondolkodtam rajta, hogy ésszel kellene használni… most iszom a levét.

  Na meg a diákhitel… Ezt hogy engedhetik meg, hogy a végtelenségig kamatoztassák?
  Fizetem rendesen, de nem hiszem hogy csökkent volna a tartozásom…
  A 18-23 évesek pénzügyi intelligenciájának hiányát kihasználva hatalmasat kaszálnak hosszú távon. És nem szidhatom őket, csak magamat… Ők törvényesen jártak el, én meg hülyén..

  És rengeteg diák bulizásra veszi fel, mert “Carpe Diem, majd a diplomámmal jó munkahelyem lesz, és könnyedén visszafizetem”. Ismerek pár fiatalt, akik nem tudták törleszteni pár hónapig, ezért felszólítást kaptak 1millió körüli tartozás egy összegű befizetésére, amit a szülők nagy nehezen be is fizettek.
  Lehet, hogy most ők is hitelből karácsonyoznak?

 • Kedves Ida!
  Nagyon jó tanácsokat adsz leveledben. Remélem sokan lesznek akik élnek vele.
  Ismerőseimnek továbbítom is leveled, mert sajnos akadnak akik hitelből próbálnak meg élni, nem csak karácsonykor ajándékozni.
  Az én szavam nem sokat ér nekik, de a leveleddel együtt, hátha hatásosabb lesz az érvelésem.
  Köszönettel és tisztelettel: Márti

 • Kedves Márti,
  köszönöm az elismeréseket, és hogy tovább adod az információkat másoknak is :-)

  Szeretettel: Ida ***

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.