Pénz, pénz – hova mégy? Adósságkezelés…

adossag-686558_debt_and_demand_5Ha tovább nyújtózkodunk, mint ameddig a takarónk ér, nos ez a pénzügyek terén adósságokhoz vezet.

Ha váratlanul extra kiadás “toppan be”, és nincs rá fedezet, szintén ez történik, azaz kölcsönkérés és így adósság lesz a vége.

A lassan 2 éve kezdődött világ méretű gazdaság és pénzügyi válság sokakat sodort nem várt anyagi helyztbe, de többen a nem megfelelő pénzkezelés miatt is kerülnek nehéz anyagi körülmények közé. Itt a GazdagNők blogban is többször felvetődik ez a téma.

Az adósságkezelésről “loptam ki” a GazdagNők KincsTár nevű online kurzusából egy anyagot. A KincsTár1 hallgatója volt Kocsisné dr. Péterfy Hajnal is, akivel annak idején egy önsegítő női pénz csoport résztvevői voltunk.  Ezt a témát ő dolgozta fel annak idején. Elkértem  jegyzetét, így az alábbiakban az ő összeállítását láthatjátok adósság, adósságkezelés témában.  Köszönöm külön neki, hogy Ti is olvashatják nagyon hasznos összefoglalóját.

Természetesen – mint mindig – a hozzászólásokban ezúttal is kérdezhettek, leírhatjátok a véleményeteket.

Lásd tehát itt alább az adóssággal, az adósságkezeléssel kapcsolatos legfontosabb alapvetéseket.

Adósság-típusok

1. Eredet szerint

Hitelek:

 • o lakáshitel
 • o fogyasztási hitelek
 • o hitelkártya
 • o folyószámlahitel
 • o vállalkozáshoz hitel stb.

Kölcsön

Be/ki nem fizetett számlák


2. Fedezet szerint
(a fedezet biztosíték a hitelező részére az adóstól, hogy ha nem tudja fizetni a kölcsönt, lesz miből kielégíteni a hitelező igényeit):

Fedezett adósság: van fedezete – pl. lakáshitel, autóhitel

Fedezet nélküli adósság: pl. számlatartozás, baráti kölcsön, hitelkártya

3. Eredmény szerint

Rossz adósság:

Amit vettem rajta, nem termel semmit, nekem kell a jövedelmemből kifizetnem hónapról hónapra a részleteit. Még rosszabb, ha olyat veszek rajta, aminek folyamatosan még fenntartási költsége is van (pl. autó).
Példák: saját lakásra lakáshitel, fogyasztási hitelek (autó, háztartási gépek, nyaralás stb.)

Jó adósság:

Befektetésre veszem fel a kölcsönt/hitelt, és a befektetés termeli ki a törlesztőrészleteket is, és még azon felül is van rajta nyereségem.

Példák:

– Ingatlant vásárolni bérbeadásra – csak ha többért tudom bérbeadni, mint a törlesztőrészlet!

– Cég bővítéséhez felvett hitel – csak reális üzleti terv alapján! Ökölszabály: hosszú távon megtérülő projekthez soha nem szabad rövid távú hitelt felvenni! Az a legjobb, ha a hitel futamideje a tervezett megtérülésnél hosszabb, de van lehetőség előtörlesztésre.

A pénzügyi egészségedhez szükséged lehet szemléleted változtatására is. Ebben segíthet téged a GazdagNők PénzTündére MOST ráadásul kedvezményesen: nézd meg itt, hogyan! —>>>

Adósság-kezelés

Célja: adósságok megszüntetése a lehető legrövidebb időn belül!

 • Reálisan 5-7 év alatt! lehet megszüntetni az átlagos mértékű adósságokat (pl. többféle hitelkártya, folyószámlahitel, fogyasztási hitel stb.).
 • Nem érdemes erőn felül erőltetni az adósságok törlesztését, inkább kezdjünk el megtakarítani is mellette.
 • Készítsünk adósságkezelő tervet.

Lépései:

1. lépés: Felmérni, mennyi adósságunk van – a fenti összes típust gondoljuk végig, és írjuk össze a havi törlesztőrészletet is (ha van), és a hátralék teljes összegét is. Utána gondoljuk át, hogy melyikeket akarjuk minél gyorsabban törleszteni. Pl. valószínűleg nem a lakáshitelünk lesz az első a sorban.:)

Ez a legnehezebb lépés, mert nagy lehet bennünk az ellenállás, a félelem attól, hogy meglátjuk, hogyan is állunk valójában. Nélküle viszont sose fogjuk tudni visszaszerezni az irányítást a pénzügyeink felett.


2. lépés: Felmérni, hol tartunk anyagilag,
azaz készítsük el a pénzügyi kimutatásunkat:

– szokásos havi kiadások-bevételek

– vagyon felmérése: milyen tulajdonunk van, amire pénzt költünk (pl. autó, saját lakás), és milyen tulajdonunk van, ami pénzt termelhet (vállalkozás, bérbe adható ingatlan pl.)


3. lépés: Átvenni az irányítást a készpénzáramlás felett

először magadnak fizess! – a bevételből először félretenni x összeget vagy y %-ot az anyagi védettség, anyagi biztonság kialakítására.

felesleges ill. luxus kiadások csökkentése – olyan kiadások elhalasztása, ami jó lenne, de nem feltétlenül szükséges most azonnal pl. új autó, luxus nyaralás stb. Ez nem jelenti azt, hogy vonjunk meg magunktól mindent, ami több mint a létfenntartás, mert hosszabb távon – hónapokig, évekig eltarthat az adósságok megszüntetése – ez hatalmas stresszt jelentene.

kiadások ésszerűsítése – néhány példa:

  • ha a számlákat időben befizetjük, nincs késedelmi díj,
  • telefon, mobil, internet stb. számlákat időről-időre ellenőrizzük, szinte mindig van már a piacon olcsóbb megoldás,
  • ugyanígy ellenőrizzük évente a biztosításainkat, itt is sokszor van olcsóbb lehetőség,
  • vásároljunk kedvezményt nyújtó boltokban, diszkontokban,
  • takarékoskodjunk az energiával: pl. szigeteljük le a házunkat, cseréljük le a rosszul záró ablakokat, vegyük lejjebb 1-2 fokkal a fűtést,
  • ne vásároljunk hirtelen indíttatásból,

bevételek növelése:

  • másodállás
  • részmunkaidős vállalkozás
  • felesleges dolgok eladása stb.

A pénzügyi egészségedhez szükséged lehet szemléleted változtatására is. Ebben segíthet téged a GazdagNők PénzTündére MOST ráadásul kedvezményesen: nézd meg itt, hogyan! —>>>

4. lépés: Adósságok megszüntetése

mindig a legkisebbel kezdjük, azt fizessük vissza először. Fordítsuk erre a meghatározott havi fix összeget, azaz a legkisebb adósságunk törlesztő részletéhez adjuk hozzá ezt a havi fix összeget, és a vele megnövelt összeget fizessük be havonta. – haladjunk sorban a kisebbtől a nagyobb felé: ha visszafizettük a legkisebb adósságunkat, kezdjük a következőnél a plusz törlesztést úgy, hogy az eddigi minimum törlesztő részlethez hozzáadjuk a havi fix összeget ÉS az előzőleg törlesztett adósság minimum törlesztő részletét, hiszen az a pénz felszabadult, miután azt az adósságot már visszafizettük.

havonta meghatározott összeget szánjunk rá – minimum havi 10-20.000 Ft-ot – ezt gazdálkodtuk ki az előző lépésben.

egyszerre mindig csak egyre koncentráljunk

először a fedezet nélkülieket fizessük vissza

Ezek a lépések csak akkor igazak, ha elsősorban hiteltartozásunk van (pl. hitelkártya, fogyasztási hitel, folyószámlahitel).

Specialitások egyéb adósságoknál:

Számla-tartozások: nem mi határozzuk meg, hogy mikor és milyen sorrendben fizetjük ki, hanem a fizetési felszólítások beérkezése. Általában ezekből a negyedév első hónapjában várható dömping. Jó megoldás, ha a havi fix adósságcsökkentésre szánt összeget külön gyűjtjük, és amikor egy-egy hátralékos számlára megérkezik a felszólítás, azt abból egyenlítjük ki.

Baráti, rokoni kölcsönök: itt figyelembe kell venni, hogy mikorra lesz az illetőnek szüksége a pénzére. Ezeket jobb rövid távra, 1-2 hétra maximum, kis összegben, tűzoltásra kérni, és amint tudjuk, rögtön visszafizetni.

Lakás- és jelzáloghitelek: előtörlesztés csak nagyobb vagy a teljes összegben éri meg ill. lehetséges. Devizahiteleknél van egy köztes törlesztőszámla, azon lehet esetleg gyűjtögetni úgy pénzt, hogy a törlesztő részleteknél többet fizetünk be. Mivel ezen a köztes számlán csak áll a pénz, valószínű találunk jobb befektetést, amiből aztán majd tudjuk előtörleszteni a hitelt.

Gyakorlat

Célja a pozitív hozzáállás kialakítása, mert az adósságokhoz gyakran nagyon negatív képzeteket társítunk. Ha ezen tudunk változtatni, emelkedik a rezgésszintünk, örömmel fogjuk törleszteni az adósságainkat, és így egyre könnyebb lesz megszüntetni őket.

Vegyünk elő egy üres (valóságos vagy virtuális) lapot.

A lap tetejére írjuk fel: Az a vágyam, hogy betartsam minden anyagi kötelezettségemmel kapcsolatos ígéretemet, s bizonyos esetekben akár az elvártnál kétszerte többet is megtegyek.

Írjuk össze az adósságainkat, balról jobbra haladva a legtöbbtől a legkevesebb felé. Példa:

Hitel/tartozás Lakáshitel Jelzáloghitel Hitelkártya Közös költség
Havi törlesztő 50.000 Ft 40.000 Ft 30.000 Ft 20.000 Ft
Teljes hátralék 4.000.000 Ft 2.000.000 Ft 300.000 Ft 80.000 Ft

A jobb oldali oszloppal, azaz a legkisebbel kezdve: mikor megjön az adott számla vagy esedékes a törlesztő-részlet, fizessük be a dupláját (vagy az előbb emlegetett havi fix-el többet). Írjuk át a havi részletet, ha változott, és írjuk át a hátralék összegét is. Példa:

Hitel/tartozás Lakáshitel Jelzáloghitel Hitelkártya Közös költség
Havi törlesztő 50.000 Ft 40.000 Ft 30.000 Ft 20.000 Ft
Havi törlesztő 50.000 Ft 40.000 Ft 27.000 Ft 20.000 Ft
Teljes hátralék 4.000.000 Ft 2.000.000 Ft 300.000 Ft 80.000 Ft
Teljes hátralék 270.000 Ft 60.000 Ft

Ez Segít kialakítani a jó érzést, hogy lám, mennyit visszafizettem már, mennyivel kevesebb van hátra.

adossagkalauz-konyvborito-706771_3Hasznos könyv a témában:

Adósság-kalauz.

Csinálj “Jó adósságot” a “rossz adósságból”!

 

A pénzügyi egészségedhez szükséged lehet szemléleted változtatására is. Ebben segíthet téged a GazdagNők PénzTündére MOST kedvezményesen ráadásul: nézd meg itt, hogyan! —>>>


http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

21 Responses to “Pénz, pénz – hova mégy? Adósságkezelés…”


 • Kedves Ida (és Hajni, a Babafalvának is gyakori látogatója vagyok, sőt, közös ismerősünk is van…),szóval régen érik bennem egy sokkal hosszabb levél (lásd: halogatás témakör), itt alapvetően egyetérthetek, csak egy-két dologgal vitatkoznék (annak ellenére hogy én nótórius megtakarító vagyok, akinek a “hitel” egy szitokszó általában, és sem most, sem a múltban, sem remélhetően a jövőben sem lesz hitelem, főleg fogyasztási nem…)

  Szóval: először a lakás, mint improduktív kiadás. Hát a mai torz magyar bérbeadási viszonyok mellett én senki családosnak nem javasolnám életvitelszerűen a bérlakásban való létezést. A “jobb lehetőségek után költözés” rózsaszín cukrostakony tálalása helyett (amit előszeretettel tanácsolnak biztosítási ügynökök és nemzetközi gazdasági szakértők) jobb szembenézni azzal, hogy léteznek persze nagy lehetőségek amivel élni kell, de egy három-öttagú családot ide-oda mozgatni költséges mulatság, a bérlakás pedig azt jelenti általában, hogy havonta (legtöbbször adózatlan) összeget tömködünk valaki zsebébe, aki hozzájárulása nélkül esetleg nem fúrhatunk fel egy polcot, nem alakíthatunk ki zuhanyfülkét, viszont bármikor kipenderíthet onnét, és lehet évente alkudozni a bérről. Nem mindig racionális a saját ingatlan, de vegyük tudomásul, hogy itt és most a bérlakáspiacnak csak egy kicsi szegmense (egyedülállók, városiak, kicsi lakások) működik normálisan, és sajnos sokaknak a lakáshitel az egyedüli megoldás – no persze ésszerű és vállalható keretek közt.
  A kocsi már csúszósabb ügy, de fogadjuk el, hogy van, akinek a munkájához kell, és a munkája többet hoz, tehát nem “fogyasztás” hanem “termelés” típusú beruházás a kocsi, megint az ésszerű igényszint, ugye….
  A harmadik pont a nagyberuházás – nekünk most pl. becsúszott egy nem várt baba, tehát energiatakarékos átalakítás erősen halasztva. Ugyanis ezek csak akkor térülnek meg igazán, ha rendszerszintűek – tehát egyszerre nyúlunk a fűtéshez, a szigeteléshez, az ablakcseréhez, ami azonban egy átlagos ház esetében több millió forint. Hitelből megint nem igazán jó megtakarítás (amit spórolsz, elviszi a kamat meg a banki költség), de ha ráköltjük utolsó filléreinket is, akkor meg mit csinálunk a váratlan kiadásokkal? Ha valami tíz év alatt térül meg, a váratlan kiadás pedig két éven belül jelentkezik, akkor ott vagyunk, ahol a part szakad. Tehát például én is halasztom a nagyberuházást, félretéve még pár évig, tudván tudva közben hogy bizony így magasabb a fűtésszámla. De arra nem kell hitelt felvenni azért…
  A többi nagyjából stimmel. Hozzátéve hogy az a jó adósság, amit soha nem csinálunk, és még ha van pénzünk akkor se költsük felesleges ostobaságokra.

 • Még ki sem ment az összes levél – még most is repülnek a blogbejegyzésről a hírlevéllel – , és máris itt az első hozzászólás.
  Köszönet érte, Vakmacska :-)

  Én azt gondolom, hogy a lakást hitelből vesszük meg, veszik meg legtöbben. Ezzel szerintem semmi gond, csak ne számoljuk úgy, hogy ez pénzt hoz, mert visz.
  Jó adósság a lakásból, házból akkor lesz, ha mi vagyunk a bérbeadók, például. De ez már az ingatlanbefektetések témaköre, amivel már akkor el lehet kezdeni foglalkozni, amikor még nincs valakinek rá pénze, beforgatható tőkéje. Mert mire lesz, addigra el tudja dönteni, hogy a befektetések közül – mint reáliával – tényleg akar-e ingatlannal foglalkozni. Megtanulni ezt is meglehet, úgy értem az ingatlanbefektetéssel kapcsolatos alapvetéseket – akár itt is —>>>

  Ida***

 • Az autó ellen én sem ágálok, azonban nekem van egy fixa ideám, autót hitelre nem veszek.
  Így aztán tavaly jutottam hozzá életem első autójához.
  Pont olyan, mint amit 17 évesen ragasztottam bele a kívánságfüzetembe. Színre, kinézetre, tudásra, csak másik márka.
  Végtelenül meg vagyok vele elégedve.
  Különösen, hogy tavaly annyi előadást tartottam, és olyan tanfolyamra jutottam el általa, illetve annyi új üzletféllel tudtam beszélni, mert ki tudtam mozdulni, hogy az árát már visszahozta.

  Amellett a család is igen élvezi a jövés-menést, igazán felszabadító érzés. Megérte várni rá :)

 • Igen nekem is vannak álmaim és vágyaim, de azokat csak folyamatossági sorrendben lehet majd beütemezni ,mert fontosabbak is vannak nálla.
  Nagyon jó dolog a tervezés? csak az a baj vele, ha közben jön valami nagyon fontos, és és sűrgősen kell: nincsen anyagi után pótlás ,akkor jön a kölcsön ami a mai kamatokkal kész katasztrófa! / Kicsit mókus-kerék/
  Nagyon nehéz az ilyen kevés pénzből és ilyen árak mellett ennyi fele azt a kis pénzt, okosan és takarékosan beosztani, hogy még maradjon is bellőle. Rengeteg formáját lehetne kipróbálni, ha többöl lehetne gazdálkodni.

 • Kedves Lányok és Szakértők!

  Elgondolkodtam azon, hogy 40 évesen vajon kapni fogok-e nyugdíjat? Mennyit?
  Majdnem 20 évet dolgoztam folyamatosan az állam szolgálatában (mint pedagógus), most kiléptem és saját vállalkozásba kezdtem. Igaz, nem gazdálkodom nagy pénzből, szellemi szabadfoglalkozású vagyok.
  Változó mennyiségű a havi jövedelmem, járulékok közül csak az eü.szolgáltatás 4950 Ft-ját fizetem. Ehhez jöhetne még a nyugdíjjal kapcsolatban az évek megváltása és a magánnyugdíjpénztári számlámra egy bizonyos összeg.
  Viszont én nem szeretnék – talán – fölöslegesen befizetni olyan összegeket, amire MOST van szükségem. A minimálbér után kb. 26.000 Ft-ot kéne befizetnem nyugdíjjárulékot havonta, aminek egy része a magánnyugdíj számlámra menne, a többi meg Állam Bácsinak.
  Ha jól belegondolok, talán nem is fogok 20-25 év múlva ekkora összeget kapni!! Hová lesz az a pénz?
  Ráadásul a magánnyugdíjpénztári számlámon is nevetséges összeg van. 13 éve megvan, utalások mentek róla a fizetésemből, mindenféle jövedelmemből, de jelenleg annyi pénz van rajta, hogyha most nyugdíjba mennék, kb fél évi kifizetést tudnának róla nekem biztosítani. Olyan kevés? Hihetetlen!
  Volt olyan év, hogy a befizetéseim elúsztak a mínuszba, mert a Pénztár rosszul fektette be az összeget. Nemhogy kamatozni nem kamatozott, de a havi utalások is elvesztek. Felháborító! Kb. ennyire lehet megbízni a magánnyugdíjpénztárakban… Befektetnek, a kockázatot meg vállalja a pénztártag.
  Csak ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hülye leszek bármit is befizetni nyugdíj címén, inkább nyitok egy számlát és azon takarékoskodom öreg napjaimra.
  Szerintetek rossz döntés lenne?
  Sarolta

 • Általános nagy tévedés, hogy azt a pénzt kapjuk vissza, amit befizetünk.

  A rendszer úgy működik, hogy most fiatal generáció befizetéseit kapja meg a most nyugdíjas generáció.

  A nyugdíj megállapítása pedig az egész életutat veszi alapul, minden befizetéssel, táppénzzel, munkaviszonyban töltött évek számával stb. együtt.
  Bonyolult számításokat végeznek.
  Az jár jól, aki nem minimálbéren dolgozott sok-sok időt munkaviszonyban (vagy lehetett akár vállalkozó is, a lényeg a hosszú időn és a sok befizetése van).

  A magánszámlán gyűjtött pénz jó, lehet időnként állampapírt vásárolni, diszkont jegyet, ami biztos hozam, bár keveset kamatozik, ha pedig sok pénz van már, lehet egy garzont venni és kiadni albérletbe.
  A befolyt összeget pedig visszatenni a számlára.

 • Kedves Sarolta!

  Hozzászólásodban éppen a mai felsoztó-kirovónak nevezett nyugdíjrendszerünk problémáit foglaltad össze.

  Mint Erdei-Gulyás Gabriella is írja, a ma befizetett járulékok a mai nyugdíjakra mennek el. Kérdezed, hogy hova lesz ez a pénz. Nem tűnik el, a mai nyugdíjasok kapják, akiknek tavaly októberben 3,1 millió tétel nyugdíjat folyósítottak.

  A Világbank 1996-ban erősen bírálta a magyar nyugdíjrendszert, annak pilótajáték-jellege miatt, vagyis azért, hogy aki a végén kerül a rendszerbe, nem kap semmit.

  Erre válaszként és megoldásként született meg 1997-ben egy törvény, amely igyekszik rendezni a nyugdíjkérdést, melyben igyekszik a nyugdíjakat biztosítás (és nem szolidaritás) alapra helyezni. Ekkor került bevezetésre a magánynyugdíjpénztári pillér, amely a nyugdíjak nagyságrendjén jelentősen nem változtat, csak a felhalmozás módján és némileg az elosztáson – két helyre fizetjük a járulékot, és majdan két helyről jön a nyugdíjunk.

  A törvény főbb pontjai:
  1.) Emelkedik a nyugdíjkorhatár. A következőkre lehet számítani.
  Születési éved Várhatóan ilyen idős korban mehetsz nyugdíjba
  -tói -ig
  1946 1949 62
  1950 1950 63
  1951 1954 64
  1955 1958 65
  1959 1967 66
  1968 1971 67
  1972 1975 68
  1976 1984 69
  1985 1993 70
  1994 2004 71
  2005 72

  2.)Nem a nettó, hanem a bruttó keresetek átlagából számolják

  2.)A nyugdíjszámítás alapja nem a záró kereset, hanem az életkereset (ha valaki karriert futott be, és infláció felett nőtt a keresete, annak kedvezőtlenebb)

  3.)Lineáris szolgálatiidő-skála:
  adott évi bruttó átlagkereset 1,65% x szolgálati évek száma
  Magánnyugdíjpénztári tagok esetén a szorzó 1,22%

  4.)Nyugdíj feltételei, ma: min. 20 év szolgálati idő, és min. 62 éves kor

  5.)A nyugdíj mértéke:
  Átlagnyugdíj, ma: nettó átlagbér 61%-a, (72ezer Ft)

  Majd:
  20 év szolgálati időtől 33% + évenként 1,65% illetv
  magánnypt tagság esetén 24,4% + évenként 1,22%
  55(!) év szolgálati időtől 100%
  Minimum: 27.130,- Ft/hó (Ez ma a minimálbérnek megfelelő nyugdíj!)

  A nyugdíj nagysága 1965 és 1980 közt lényegében az utolsó keresettel egyezett meg.

  Jelenleg a jövedelemtől függően az utolsó jövedelem 70-30%-ára csökkent. (A jelenlegi átlag 63%.)

  2013. január 1-től az érték átlagosan 15%-kal csökken, így az utolsó jövedelmed alábbi százalékaira számíthatsz, mint nyugdíjra:

  Be nem jelentett jövedelmek esetén 0%
  Átlag körüli jövedelem: (~nettó 120-130e ft/hó) 40%
  Átlag jövedelem duplája: 30%
  Átlag jövedelem háromszorosa: 25%
  Az átlag jövedelem háromszorosa feletti jövedelem része után várhatóan már nem kapsz nyugdíjrészt.
  Ráadásul a 90ezer Ft fölötti jövedelemrész a nyugdíjalap számításánál mindössze 10%-on kerül beszámításra. (Vagyis ha az átlagjövedelmed pl. 300 ezer Ft lenne, a nyugdíjhoz max. 111ezer Ft számít.

  2035-től segély jellegű nyugdíjazás ~ 100 EUR/hó

  6.)2007-től a nyugdíjasként folytatott keresőtevékenységre is kiterjed a nyugdíjbiztosítás

  – Változatlanul 1988-ig lát visszafelé a rendszer

  7.)2008. január 1-től 1988-2006 közötti kereseteket 2007-es szintűre emelik – ez növeli a nyugdíjakat DE!

  8.)2008. január 1-től a jövedelmeket már nemcsak a SZJA-val csökkentik, hanem a keresetekből levont járulékok összegével is – ez jobban csökkent

  9.)2009-től előrehozott öregségi nyugdíj egységesen 59 év lesz

  10.)2013-tól a nyugdíj SZJA-köteles jövedelemmé válik, adót kell utána fizetni

  Többek között ezek azok az információk, amiket 1997 óta, 13(!!!)éve tudni lehet, nyilvánosak, elérhetők a magyarorszag.hu-n.

  És ezek azok az érvek is egyben, amiért nem maradt más választásunk, mint az ÖNGONDOSKODÁS! Mert csak Neked fontos, senki másnak. És a nyugdíjkassza csak apad.

  És ezt tetézik még a “válságok”:
  *Demográfiai „sok öreg, kevés születés”
  *Érdekeltségi „senki sem akar fizetni”
  *Aktivitási „munka legkevesebben, legkevesebbet, legrövidebben az EU-n belül”
  *Bizalmi „állami akarat elleni kooperáció”
  *Fogalmi „biztosítás vagy szolidaritás?”
  *Politikai „cukorka osztogatás” – különösen választások előtt

  Idánál is rengeteget olvashattál róla, hallhattad a pénzügyi tervezés és nyugdíj kurzusain. Én is írtam róla számos cikket, én is tartottam előadást, és aki eljött meg is tervezhette a saját nyugdíját. Ráadásul rájött, hogy meg lehet csinálni.

  Mert nincs DE, mindenkinek annyi nyugdíja lesz, amennyit csinál magának.

 • Köszönöm a részletes információkat.
  Egyértelmű, hogy mindenkinek MAGÁNAK kell, hogy megalapozza öreg napjait.
  Úgyhogy lépnem kell mihamarabb. Keresem a lehetőségeket. Tényleg nincs DE, saját érdekünk.
  Üdvözlettel:
  Sarolta

 • Sarolta, ha gondolod és megfelel, én is szívesen leülök Veled, mint egy a lehetőségek közül.

  Üdvözlettel: Andrea

 • Köszönettel veszem, Andrea!

 • Sarolta, és többiek is…
  Akinek a neve a a hozzászólásánál GazdagNők.hu honlap esetében itt a blogban vastag betűvel zöld, az azt jelzi, hogy neki honlapja van. Rá lehet klikkelni a nevére. Tehát így a honlapját meg lehet látogatni, és azon keresztül bárkivel fel lehet venni a kapcsolatot.
  Ez egy lehetőség a neten, és íratlan netes szabály, tehát nem közvetlen e-mail címcserék lehetségesek mások honlapjain.

  Drukkolok neked is, hogy megtaláld a megfelelő megoldást.

  Ida ***

 • Nekem is van honlapom, de nem zöld a nevem. Hol tudom beállítani? Köszi

 • Igen, böngészgetem az írásaitokat :)

 • Hát amikor a hozzzászólásodat írod, akkor kell beírni a honlapod címét – de látom, hogy már sikerült. :-)
  ***

 • Van egy anekdota, adj Uram egy jelet témával… :)

  Nyilván sokan ismeritek, nem írom le.

  A lényeg:
  éltem, éltünk Szegeden, és nagyon jól éltünk ott, ergo jól is éreztük magunkat.
  Szülni is oda mentem.
  Nemrég voltunk lent, és a városba beérve lányom megkérdezte (3 éves):
  “Anya, ez már Szeged ugye?”
  “Igen.”
  “Ide akarok költözni! Anya kérlek, kérlek!”

  Összenéztünk az apjával, vigyorogtunk egyet.
  Majd vettünk egy Déli Aprót, hogy mennyit változtak az árak, mióta eljöttünk. Elképedtünk. De elkezdtük hazafelé jövet megtervezni, hogy hogyan lenne kivitelezhető egy ház megvásárlása Baktón.
  Kiszámoltuk mennyi honlap, mennyi pályázat, mennyi egy munka kell hozzá. :)
  Hétvégén le is fogom írni a füzetembe.

 • Ja, és az egyik jel a sok közül a Sarolta honlapja volt.
  Nem messze laktunk onnan :)

 • Mi pedig most épp azt “kivitelezzük”, hogyan folytathatnánk kicsinyke pénzünkből Baktón a házikónkat, hogy lakható legyen …:)
  Ezért nem tudom még, hogyan tudom megcsinálni mindazt, hogy jusson is és maradjon is. Mármint pénz.

 • Sziasztok!

  Segítséget szeretnék kérni.
  Nem találom azokat a kommenteket, ahol a “háztartási napló” táblázatára utaló linkek vannak.

  Köszönöm a lehetőséget.
  Üdv.

 • @Sarolta:
  Meg fogjátok oldani. Ha többen dolgoznak ugyanazon célért, minden gyorsabban halad, de főleg könnyebben. :)

 • Kedves Kacagó! :)

  Íme a bejegyzés, a hozzászólások között pedig a háztartási naplók:

  http://www.gazdagnok.hu/2009/05/27/tervezd-a-penzugyeidet-vezesd-a-bevetel-kiadasaidat/#

  Minden jót! :) Bőségesen! ;)

 • Kedves Ibolya!

  Nagyon köszönöm a gyors segítséget!

  Áldás és ölelés ;)

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.