Előrejelzések szerint 74 éves korunkig kell dolgoznunk

kikerekedett-szemek-noi-1046130_the_eyes_have_itEz nem a nők világa | Gazdasági válság ide vagy oda, a nők pénzügyi helyzetének változását maguknak kell kezükbe venni. Erre hívta fel a figyelmet Jászberényben Csapó Ida pénzspecialista, női önismereti tréner.

Forrás: 2010. március 21. 20:25 Szoljon.hu

— A nők jó száz éve kivívták maguknak az egyenjogúságot, ám gyakran úgy érezhetik, hogy csupán a végkimerüléshez szerezték meg a jogot. Gondoljunk csak bele. Gyerek, családellátás, munkavállalás, karrierépítés. Nőttek a terhek, a pénzben kifejezhető biztonságunk pedig egyre kevesebb. Statisztikák is bizonyítják, hogy a nők fizetésbéli megbecsülése, így anyagai biztonságunk nem nőtt egyenes arányba azzal, hogy munkába álltunk — mondta Csapó Ida a berényi könyvtárban tartott előadásán.

— Hihetetlen, de nőtt a kiszolgáltatottságunk, mert hiába van önálló pénztárcánk. Egy-két évtized múlva időskorukra tíz nőből hét mélyszegénységben fog élni. Többek között azért, mert speciális helyzetben vagyunk. A világon ugyanis mindenütt a kifejezetten női szakmákban akár 20 százalékkal is kevesebbet keresünk, mint a férfiak.

Miért? — tette fel a kérdést az előadó.

Szerinte töredezett a nők karrierje, de legalábbis a munkavállalási ciklusa. Emiatt is alacsonyabb a jövedelmük. A párkapcsolat felbomlása után a gyerekek náluk maradnak és ők lesznek a legveszélyeztetettebb anyagi helyzetűek. Háttérmunkát végeznek, és nincsenek önálló döntéseik, amely akár a cég életét is pozitívan befolyásolnák. A házasság esetleges tönkremenetele után méltatlan helyzetben maradnak a nők, ugyanis a tulajdonlás érzelmi alapon kezelt és még akkor sem tudnak mit kezdeni a megfelezett vagyonnal, ha jog szerint megkapják. Ugyanis a nők nagy többsége nem tud bánni a pénzzel. A másik, hogy Magyarországon is tovább élnek, mint a férfiak, így az úgynevezett özvegyi nyugdíj időszaka után alapvetően „éhen halhatnak”, hiszen átlagosan 12,5 ezer forinttal kevesebb a ma élők nyugdíja, amíg ez az állami rendszer egyáltalán fenntartható. Jelenlegi prognózis szerint 74 éves korunkig dolgozni fogunk.

Hogy ezt elkerüld, máris tehetsz ellene! —>>>

— Igen is tudatosan kell költeni és meg kell tanulni gazdálkodni. Nem lehet függni a férjtől, a gyerekemtől vagy éppen az államtól. Akkor ugyanis nem tud szabad döntést hozni az ember, ha valakitől vagy valamitől függő helyzetbe kerül. A meglévő pénzünkkel kell gazdálkodni, legyen az 100 ezer vagy kétmillió havonta. Biztonsági tartalékot kell képeznünk, akár havonta csak ezer forinttal is, de kezdjük el. Kell, hogy érezzük van tartalékunk, s ne kényszerüljünk bele megalázó helyzetekbe, tudjunk szabadon dönteni. Gyakorlatilag ma mindenkinek kellene Magyarországon is három hónapnyi tartalékkal rendelkeznie. Gondolkodásmódot kell váltani. Ennek a spirituális dolognak igen is van hatása az ember pénzügyi helyzetére.

Kipróbáltam magamon — mondta Csapó Ida — így bizton állíthatom. Tanuld meg: a pénzzel való gazdálkodás nem önsanyargatás. A fizetésed 10 százalékát kellene magadra fordítani havonta! Akármilyen elkeseredett vagy. Vegyél elő egy papírt és írd fel (a leglehetetlenebbeket is), milyen lehetőségeid lehetnek, ha munkahely és pénz nélkül maradtál. Mindenki a saját sorsáért felelős, nem áldozatnak kell hinni magunkat, hanem gazdagnak anyagilag, spirituálisan és lelki értelemben is.

(Változatlan közléssel megjelent itt is: LazaPipa.hu)

A fentieket bővebben kibontjuk 2010. május 9-én, vasárnap a 3. “Mitől dől a lé?” című női pénzügyi konferenciánkon. Erre most még, 2010. március 26-a, péntekig kedvezményesen tudsz jelentkezni, illetve azon részt venni.

Ha nem akarsz lemaradni, akkor a részletek itt! —>>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

2 Responses to “Előrejelzések szerint 74 éves korunkig kell dolgoznunk”


 • Kedves Ida !Amit irtál valóban igaz, és igazán sokat lehet tanulni belőlle. Az a baj a fiatalabb korosztály nem látja igaziból a sporolásnak ezt a részét. Sokan nem tudnak és nem is akarnak sporolni, hüjeségnek tartják. Minek mondván majd lesz valahogy ,én már egynéhányszor irtamsoha nem igy gondolkodtam. Csak tudod vannak dolgok amiket nem lehet megoldani hiába van rá pénzed. Ez csupán álltalánositás. Van aki drága autóra gyüjt,pedig nem teheti meg hogy megvegye,ill megis veszi és nem tudja fenttartani, mert munkanélküli lesz,vagy éppen másra kell a pénz. Ezért kell takarékoskodni már fiatal korban, és mint irod akár 1000.- ftot is félre lehet rakni, kicsiből lesz a nagy. Én is mindig igy éltam és ma is 60 évesen.Nincs különösebb vágyam csak hogy gyermekeim átlagos körülmények között éljenek.És én is ennyi nekem midig elég. Ha lenne sok pénzem ami már nem valószinü nekik adnám. Sajnos nem minden szülő gondol erre, és ha valami történik a gyermekeinek kell eltartani. Ezt én nem szeretném,azért is takarékoskodom. Köszönöm a sok jó tanulságos tanácsokat. Üdv.Franci

 • Borzasztóan hiányzik a pénzügyi nevelés! Akár a családokban, akár az iskolákban.

  Szerintem természetesnek kellene lennie, hogy akárcsak Amerikában, ahol ugye tényleg csak arra tud támaszkodni az ember idős korában, amit saját maga spórolt meg saját magának, hogy amint elkezdek dolgozni, rögvest elkezdek tartalékot képezni a nyugdíjas éveimre. A tartalékok képzésének a kulcsa ugyanis az idő. Sokkal fontosabb tényező, mint maga a pénz nagysága, amit rendszeresen félreteszünk. A tőkeképzésnek ugyanis az az aranyszabálya, hogy az idővel egyenesen, a megtakarítási részletekkel pedig fordítottan arányos. Vagyis minél több időm van, hogy összerakjam a szükséges tőkealapot, annál kisebb részletekkel tudom megúszni, és fordítva: minél rövidebb idő áll rendelkezésre a szükséges tőkét felhalmozni, annál nagyobb részletekben kell azt megtennem. Amit egyáltalán nem biztos, hogy meg tudok tenni.

  belátható, hogy ez nem egy nagy matematikai felismerés, de a hatásai szinte földindulásszerűek.

  Na, ezt kellene minden nőnek magának is megtanulnia, de a gyerekeibe is belenevelnie, mit belenevelnie, szinte beégetni a gyerekek “RAM”-jába!

  Üdv:

  :) Csilla :)

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.