Milliomos észjárás (Mitől dől a lé? ;-))

milliomos-elme-ist2_8742174-calculatingGazdag… Milyen érzést kelt benned ez a szó? Mi jelenik meg előtted a hátására? Milyennek látod a gazdag embert: nőt vagy férfit? Egyáltalán: kit tartasz  gazdag embernek?

Rendkívül sok téves elképzelés létezik nemcsak a gazdagsággal, hanem a gazdag emberekkel kapcsolatban is. Miért is? Mert hamis helyekről szerezzük az információkat – mi nők, olykor a szappanoperákból, a bulvárlapok hasábjairól. És ezeken a helyeken többnyire olyannak mutatják be a gazdagokat, hogy az nem igazán vonzó számunkra. Ha pedig rossz a képünk, tévesek a feltételezéseink a gazdagságról, a gazdag emberekkel kapcsolatban, akkor soha nem leszünk igazán gazdagok! Mert mi magunk gátoljuk meg magunkat abban, hogy képesek legyünk elég pénzt keresni, még több pénzt teremteni és bevonzani.

Milyen kép él benned a gazdagokról?

Emlékszem, amikor először jutott eszembe, hogy sokkal gazdagabb, netán nagyon-nagyon gazdag leszek, megijedtem. Mert megjelent előttem egy kiskosztümös nő, magasabb sarkú cipőben, és már a gondolatától rosszul voltam, hogy én, aki stílusomban a kényelmes és természetes típus vagyok, ilyennek kéne kinéznem. Vagy le kell mondanom bizonyos lehetetlennek tűnő szokásaimról (pl. különböző méretű, formájú papír doboz gyűjtő mániámról). Aztán megnyugtatott két nőismerősöm is, hogy akár önálló szobába rakhatnám a dobozaim, és ugyan már miért kéne változtatnom az alap stílusomon a megjelenésemben? Mi történ ekkor? Újabb képpel szembesültem: gyűjtőmániás sztárok jelentek meg előttem hatalmas, és értelmetlen méretű kollekciójukkal, akik “jó dolgukban nem tudják, hogy mit is csináljanak”. Mert ilyemiket szoktunk gondolni róluk… Szóval tele vagyunk előítéletekkel a gazdagsággal, a gazdagokkal kapcsolatban.

És nagyon nem árt, ha közelítünk a valósághoz, mert tulajdonképpen nem tudhatjuk, hogy ki a gazdag közöttünk. Lehet, hogy az a fiatal felnőtt férfi, aki tömegközlekedik, és a villamosan a hátizsákjában egy hétszázezer forintos laptop lapul. Vagy az a pár, vagy szülő gyerekekkel, akik telepakolnak két kocsit is a hétvégi bevásárlás során valamelyik nagy multi áruházában. Mert a gazdagokra sokkal jellemzőbb a gondolkodásuk, a mentalitásuk, mondhatnánk azt is, hogy milliomos észjárásuk van.

A saját hamis illúzióimat két olyan nő is segített lerombolni, akiket eleinte irigyeltem a nagy lakásukért, házukért, autójukért, a tip-top kinézetükért. Mígnem kiderült, hogy eladósodás és költekező életstílus van a külcsín mögött. Tehát fogj gyanút, ha extravagáns dolgokat látsz, mert dr. Thomas J. Stanley kutatása szerint is az igazán gazdag emberek inkább kényelmes és nyugodt életet élnek, amit a maguk által megteremtett anyagi függetlenségüknek köszönhetnek. Ezt pedig annak, hogy a sikeres pénzügyi életstílus részesei, azaz

 • nem költenek több annál, mint a takarójuk ér,
 • késleltetni képesek a vágyaikat,
 • jól osztják be a pénzt,
 • tudnak vele sáfárkodni,
 • megtanulták a befektetések csínját-bínját,
 • nem szállnak be abba a harcba, hogy kinek van nagyobb háza, szebb és drágább autója, vitorlása stb.,
 • nem cserélnek le mindenáron mindenféle trendnek és divatnak hódolva érzelmi alapokon holmikat,
 • képesek higgadtan és megfontoltan döntéseket hozni.

A világ egyik legnagyobb milliárdosa, a nagybefektető Warren Buffet jelenleg is a több évtizede vásárolt régi házában él.

Mitöbb a gazdagok gyakran akkor vásárolnak házakat, amikor mások eladni igyekeznek (elég könnyű végig gondolni, ugye, hogy miért?)

Racionális szinten hogyan kezeld a jelenleg meglévő pénzedet arról itt olvashatsz továbbiakat –>>

Milyen a milliomos észjárás?

A milliomos észjárású emberek nagyra értékelik a szakértőket, és megtanulják kiválasztani a tanácsadóikat – hogy ezt meg tudják tenni, ehhez előzetesen sokat tanulnak, tájékozódnak, információkat gyűjtenek, kapcsolatokat építenek. Úgy vélik, hogy a saját sorsuk alakulásáért maguk felelősek, és nem másokat okolnak – képesek tanulni, fejlődni. Nem misztifikálják túl a pénzt, eszköz és nem cél számukra. Kockázatvállalásukat azzal csökkentik, hogy előzetesen informálódnak, aztán pedig gyorsan hoznak döntéseket – az utóbbival gyakran helyzeti előnyre tesznek szert. És ami fontos: ha félnek, szorongnak, akkor is cselekszenek.

Ha a gazdagságtudatodat fejleszteni akarod, akkor gyakorolhatod például azt, hogy számodra szorongást jelentő helyzetekbe belemenjél. Már azzal tudod csökkenteni a szorongásodat, ha előzetesen elkezdesz információt gyűjteni, mások tapasztalatait meghallgatni az adott témában. Ősi igazság: ha valamit minél jobban kontrollálni tudunk, annál kevésbé félünk tőle, szorongunk miatta. Továbbiak erről itt –>>

Értékeld azt, amid már most van!

Lényeges, hogy tudd értékelni azt, amid van. Mert az elégedettséged pozitív kisugárzást jelent, magasabb rezgés szintet, és könnyebben tudsz anyagiakat is teremteni. Célszerű ugyanakkor mindezt lazán tenni, mert minél jobban rágörcsölsz például a pénzre, annál jobban taszítod, annál nehezebb lesz megszerezned. Tudnod kell a vágyadat, amit szeretnél, amit akarsz, minél pontosabban, de bíznod kell, hogy az Univerzum bölcsessége megteremti majd számodra a hogyant, ha képes vagy kapcsolatban lenni vele például a saját belső hangod által.

Az egod az, amelyik görcsösen akar. Egyszer egy társaságban egy vállalkozó elmesélte, hogy nagyon akarta a bevételeit növelni – mindent megtett érte, és egyre keményebben dolgozott, mégsem ment. Közben azt érezte, hogy elhanyagolja a családját: feleségét, gyerekeit. Végül belefáradt az erőlködésbe, és a családja felé fordult: több időt töltöttek együtt… És néhány nap múlva elindultak a bevételei, mert el tudta engedni a saját görcsösségét.

Is-is stratégia

A gazdagságtudatú emberek képesek is-is stratégiában gondolkodni és élni is – nem gondolják, hogy választaniuk kell, tehát hogy vagy a család, vagy a munka. Képesek ezt összehangolni, és azt is tudják, hogy az ingyen elérhető, megvalósítható dolgok gyakran értékesebbek, mint a pénz. Együtt kirándulni barátokkal, barátnőkkel, a gyerekeid sportversenyére, szereplésére elmenni, ezek nem kerülnek pénzbe, vagy csak kevés lehet a kiadásod ezek kapcsán, miközben maradandó élményekben lehet részetek. Ezek az alkalmak szintén emelik a rezgésszintedet, és így vonzás törvényét még jobban tudod működtetni. Gyakorold hát folyamatosan, és figyeld azt is, hogy mitől tudod igazán jól érezni magad, és tedd is meg.

Ha fejleszted bőségtudatodat, és milliomos gondolkodásmódot alakítasz ki, ez messze megéri minden téren: életed racionális, lelki és spirituális síkjain egyaránt gyümölcsöző lehet. Mert ne feledd – ahogy már említettem – gazdagságtudatú ember (legyen nő vagy férfi) “is-is”-ben gondolkodik. Tehát vegyél részt például pénzügyi tervezés szemináriumon, miközben az itt felbukkanó lelki blokkjaidat felismered, és ezeket oldani kezded például bőség mantrázással.

Jómagam igyekszem segíteni, támogatást nyújtani a blogommal és ingyenes szolgáltatásokkal, de fizetős lehetőségekkel is . Tehát ismét is-is – ingyenes és fizetős is. ;-)

Mikor vágysz bele a tanulásba?

Kedvezményes online szolgáltatásaink támogatnak, hogy sikeresebb legyél a pénzügyeid terén is. Racionális szinten a pénzügyi tervezésről itt találsz részletes ismertetőt: klikkelj ide érte! –>>

(A fenti írás eredeti formájában az EzoTér Magazinban jelent meg.)

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

14 Responses to “Milliomos észjárás (Mitől dől a lé? ;-))”


 • Kedves Ida!

  Örülök, hogy ezeket leírtad. Bennem is sok előítélet van/volt a gazdgokkal a gazdagsággal szemben. a fő akadály, amiben felnőttem még mindig a fejemben van: én “ezt nem engedhetem meg magamnak” “nem érdemlem meg” ezt hogyan lehet oldani úgy hogy ne csapjon át allenkező végletbe: a költekezésbe? kicsit a fogyókúrához tudnám hasonlítani, ha érted mire gondolok (önjutalmazás-önbüntetés)…

  :)Köszi

 • Kedves Ida
  Van egy barátnőm, aki a férjével együtt építette fel a gazdagságukat.
  Jó példája annak, hogyan kell használni az anyagi javakat, a pénzt, a gazdagságot. Tőle tanultam meg felelősen HASZNÁLNI az anyagi javakat. Megfontoltan vásárol, nem hagyja ki az akciókat, szezonvásárokat, ám ilyenkor is minőségit vásárol – nem márkát.
  Rendszeresen karol fel segítségre szorulókat, munkát ad nekik, és megfizeti. (cégében, bejelentve, fizetésért, odafigyelve rájuk, hogy egyenesbe kerüljenek)
  Példa értékűnek tartom.
  Köszönöm hogy elmondhattam. Üdvözlettel Kornélia

 • Nem vagyok gazdag, mégis biztosan tudom gazdag leszek, mert örömmel várok rá, nyított szemmel járok, hibáimból tanulni akarok és el sem tudom úgy képzelni a jövőmet ,hogy ez a dolog ne teljesedjen be.Szerintem mindannyian gazdagságra és örömre születtünk csak sokan tudatalatt nem akarunk élni ezzel a nagyszerű lehetőséggel,”Ha tanulsz Tinó, Őkör lesz belőled”.Ezért a http://www.gazdagnok.hu kedvenc oldalam.

 • Kedves Ida,

  jó ezeket az emlékeztető-szintentartó kis üzeneteket olvasni! Mióta (tavaly november) átgondoltam, hogy mit jelent nekem a gazdagság, megháromszorozódott a bevételem. Pedig állítólag válság van :-)
  Először azt hittem, azért akarok gazdag lenni, hogy megvegyem végre az új laptopot, fényképezőgépet, és ne a turkiban vegyek ruhát – aztán felismertem, hogy van is annyi pénzem, hogy megvegyem a fenti dolgokat (egyéb okból halogattam eddig pl. a laptopot), turkiba járni meg pénztől függetlenül szenvedélyesen szeretek, mert az nekem kincsvadászat akárcsak a bolhapiacozás. Szóval a gazdagság nekem azért fontos, hogy ne lehessen egzisztenciális okokból sarokba szorítani – más szóval: bármikor, bárkit elküldhessek melegebb éghajlatra, ha méltatlanul bánik velem,ne kelljen pl. kirúgástól félve behúzni a nyakam… És ebben van ERŐ! Van motiváció! :-)

 • Kedves Ida!

  Jó látni, hogy mennyire egyről gondolkodunk és, hogy egyre többen gondolkodunk hasonlóan. Ezzel is terjed a tudatosság – akár a pénzügyek, akár az egyéb (tudatos kommunikáció, tudatos vásárlás, tudatos választás stb.) tekintetében.
  Nagyon tetszett a kérdésed, “Milyen kép él benned a gazdagokról?”.

  Ajánlok egy pár másikat is (nekem ez is nagyon bevált a tanácsadások során is :) :
  Mi az első élményed – és a hozzá tartozó érzésed! – a pénzzel kapcsolatban?
  A saját, SVT tanári és tanácsadói tapasztalatom is az, hogy ez is nagyon nagy mértékben befolyásolja, sőt sokszor blokkolja az ember gazdagsághoz és a pénzhez való viszonyulását.

  Csak érdekes példaként: valaki a kérdés kapcsán idézte fel először! tudatosan, hogy az ő első élménye a pénzzel kapcsolatban kicsi gyerekként az, hogy az apukája azért nincs vele, mert pénzt keres…(Miért nincs itt apu? Dolgozik, hogy pénzt keressen, hogy tudjon neked kakaót venni… :)
  Ki szeretné a pénzt ezek után – persze tudat alatt -, ha úgy látja, hogy a pénz “elveszi” tőle azt, akit szeret?…

 • Szia Ida ! És Mindenki aki igy gondolkodik. Én is ennek a hive vagyok,én sohasem a mának éltem és nem is igy élek ma sem.Én is a turiba járok vásárolni, ugy érzem nem szégyen ez ma már. Jó dolgok vannak ott és vannak minőségi divatos áruk szinte fillérekért. Én évek folyamán igy éltem,ill takarékosan. Mindig akkor vásároltam gyerekeimnek is amikor éppen akció volt. És mi minden évben eltudtun k menni nyaralni.Pedig nem sok pénzből éltünk akkor sem.Minket is utol ért a munkanélküliség, és annak köszönhetően lábaltunk ki belőlle soha nem a mának éltünk, és nem is annak élek a mai napig ugy tartom mindig lesz holnap még ha nem is vagyok annyira fiatal már.Ezeket a gondolatokat érdemes lenne elolvasni sok fiatalnak,hogy tanuljon belőlle, ne a márkás holmikat vegye a nővésben lévő gyermekeinek több ezer forintért. És akkor ha beosztóan él eléri minadzt amire vágyik ,és eltud menni egypár napra nyaralni is. Nem kellenek százezrek a nyaraláshoz sem csak kell tudni bánni a pénzzzel. Ezt mint már a korábbiakban irtam az ember otthonról hozza,a sporolást a pénz besoztását. Ida ! Igaz az előadásokra nem tudok elmenni de figyelemmel kisérem az irásaidat, ill mások gondolatait. Most is sokat tanulok berlőlle. Köszönöm Neke d és Mindenkinek aki hozzászól,és segit másokat. Jó Munkát és erdményes Mindenapokat kivánok Nketek !!! Finci

 • Köszönöm, hogy leírjátok ezeket a tanácsokat!!
  Hihetetlen, hogy 48 évesen ezeket nem tudtam és átcsaptak fejem fölött az “anyagi” hullámok. Ha nem sikerül megvalósítanom amiket tanítotok, végem. (Lakásjelzálog, két gyerek, nincs férj, stb…)
  Konkrétan hogyan irtsam ki a belémívódott szorongást minden (pénz is) miatt??
  Pl.egy valahol olvasott mantrát felírok pl. a sz.gépememre és naponta ismételgetem:
  “Képes vagyok szellememet arra irányítani, amerre akarom. Gondolataim nyugodtak, égi segítőim engedik, hogy befogadjam a pozitív beállítottságot. A Teremtő Jóisten ehhez adományozott szeretetét köszönöm Neki!”

  Van-e még gyakorlati tanácsotok a saját agyunk átprogramozására?
  Köszönöm!

 • Mühl Zoltánné-Eszter

  Kedves Ida!Jó olvasni az üzeneteket,hozzászólásokat-mert erőt merít belőle az ember.Erőt,hitet,hogy mától csak jobb lehet.Bajban nincsenek barátok,magadra hagynak,akiknek segítettél valaha,vagy “barátodnak” mondták magukat.Pedig,most ők segíthetnének,de sehol nincsenek.Lassan,már nem alszom,nyugtatókat szedek…mert anyagi helyzetünk annak ellenére,hogy dolgozunk…nem javul-SŐT!
  Mi jut eszembe a gazdagságról?Ennivaló,számlák időben való kifizetése,és GYERMEKEIM arcán újra a mosolyt,ha kérnek megtudjam adni nekik(ne nagy dolgokra gondoljj!)
  Kérlek,adjj tanácsot:MIT TEGYEK?Lassan már beleőrülök…
  Köszönettel:Eszter

 • Kedves Laura!

  Először írok erre az oldalra, bár egy ideje figyelemmel kísérem. Egy ideje használom a “Vonzás Törvényét” bevételeim növeléséhez, és hullámzóan ugyan, de működik. Persze mindig az én aktuális hangulatomtól függően hullámzik, és nem azért mert a Vonzás Törvénye nem válaszol! A lényeg: először ÉREZD jól magad, és csak utána kezdj bele a vágylistába :-) A jó érzésekkel magasabbra emeled a rezgéseidet. Ha magasabbak a rezgéseid, akkor magasabb rezgésű dolgokat (pl. több pénzt, jobb kapcsolatokat) kapsz vissza. Ha alacsonyak a rezgéseid (szorongsz,rossz a kedved), akkor ezeket kapod vissza. És nagyon kevés dolog elég ahhoz, hogy megemeld a rezgéseidet! Ha a gyermekedre gondolsz, mikor tegnap este olyan édesen aludt – már elég. Rögtön a szeretetet sugárzod, és bizony ezt is fogod visszaáramoltatni.
  Van még valami, amit szoktam használni: “Bizonyos időre átmenetileg felfüggesztem mindazt, amit ezen a téren hiszek, és tudatosan és készakarva azt a hiedelmet fogadom el, amelyik illik a vágyamhoz.Erre az időre eggyé lesz a vágyam és a hiedelmem. Még ha csendben és mozdulatlanul ülök is, az elmémben úgy cselekszem, mintha teljesen az enyém volna a kívánt hiedelem.” …csak mert mindent a hitrendszerünk épít fel az életünkben ;-)
  Szép, orgonaillatú napokat kívánok:
  Györgyi

 • Kedves Györgyi!
  Köszönöm a konkrét tanácsokat, megpróbálom, újra és újra -amíg csak képes leszek rá- alkalmazni a “milliomos észjárást”, tudatosan. Hogyha elküldenéd az email-címedet az enyémre, még kérdeznék valamit Tőled, de ha nem akarod, természetesen, ne küldd.
  Köszi!
  Illetve itt is megírhatod, hogy mit tegyen az az illető, aki ki van már minden téren zsigerelve, jún.1-től megszűnik a munkabére, ott áll a diplomájával egy faluban, egy nem kereső 20 éves tanuló gyerekkel (és egy 9 éve pesti albérletben lakó, dolgozó, fősulit befejező gyerekkel). Nincs férje, az első betegség miatt meghalt, de az utóbbi is megunta a nehézségeket, ő pl. autó nélkül, kis igénnyel is megél. Hogyan állítsam át a gondolataimat, amikor az jár a fejemben, hogy bevásároltam az alap-élelmiszereket, de 8, (olykor 14 )napra csupán 3000Ft-om maradt a zsebemben. Mondogatom én,. hogy az Isten majd megsegít, elképzelem a jólétet- egy-két percig…Miért van, hogy egyre nehezebben megy??
  Üdv. mindenkinek.
  Laura

 • Kedves Mindenki ! Most én is bajban vagyok sok betesgség ami viszi a pénzt a gyogyszer orvos stb. Ezt oldjátok meg a nincsből. de megoldható csupán az élelmiszereken lehet,és hogy mit főzzek ami finom és nem is drága,itthon kivitelezhető. bár kenyeret itthon nem sütök,de szinte elig járunk boltba. Csak orvos patika kikell birni,átkell vészelni, mese nincs. kitartással minden megoldható. Hónap elején a csekkek,és a rendszeres kiadások boritékolása segit ebben, minden még a havi fodrászat is felvan irva.Nekem ha lenne is nincs modomban munkába állni,ezt jelenleg nem tehetem ,ugyhogy nem tudok munkába járni.Azt kell beosztani ami van.Köszönöm az eddigi tanácsaitokat.mindenjót nektek ,és kitartást a munkanélkülieknek ,ne add fel van kkiut mindenből !!!!! Csak kikell várni !!!!

 • Kedves Laura és Mindenki!

  Lehet, hogy nem fog tetszeni amit írok, de azt kell mondjam: először is fejezd be a panaszkodást!
  Hisz pont arról volt szó, hogy emeld meg a rezgéseidet. És ehhez az első lépés az, hogy be kell fejezned a panaszkodást. Mi is történik ilyenkor? Elmeséled a történetedet, ami szerinted pusztán a valóság. Elmondod egyszer, kétszer, százszor. Ismétled újra, és újra és újra és újra…. Majd szépen megkéred a “Vonzás Törvényét”, hogy legyen szíves, és adja már pontosan az ellenkezőjét! Nem vicces???
  Ahhoz, hogy elérj a vágyaidhoz, meg kell változtatnod azt, amit mesélsz! Mesélj egy másik történetet!!!
  “Az eljövendő dolgokra nézve nincs jelentősége mindannak, ami van, hacsak nem mondod el folyton újra és újra annak a történetét, ami van. Ha többet gondolkozol és beszélsz róla, hogy milyennek szeretnéd igazából az életedet, lehetővé teszed, hogy jelenlegi életed egyfajta ugródeszka legyen egy sokkal gazdagabb élet felé. Ha viszont döntően arról beszélsz, ami van, akkor is elrugaszkodsz – csakhogy ahova ugrasz, ott még többet kapsz ugyanabból, ami eddig volt.” = meg kell változtatnod a történetet, amelyet nap, mint nap mesélsz.

  A Facebook-on megtalálsz, szívesen beszélgetek még, ha van kedved.
  szép napot!
  Györgyi

 • Kedves Györgyi!
  Szó sincs róla, hogy nem tetszene, amit írtál. Nagyon is köszönöm, biztosan ez válik hasznomra! A “Gazdagmaminak” is köszönöm a lehetőséget, hogy itt hasznos információcserére is lehetőséget adnak.
  (Egyébként rendkívül ritkán panaszkodom, de most már soha nem fogok.)
  Én értékelem a világ apró szépségeit is, ahogy írtad, Györgyi, az orgonaillatot,-vagy a madárcsicsergést, hálás vagyok a Világ szépségeiért,a gyermekeimért; és egy csomó mindenért az Univerzumnak. A Vonzás Törvényére még jobban fogok figyelni. Köszönöm, hogy rávetted magad arra, hogy írj a fórumra; ezáltal nekem segítettél;- Te is részesülj segítségben, ha netán valaha szükséged lenne rá, ezt kívánom szeretettel!
  Laura

 • Hali! Nagyon hasznos írás, nem csak nőknek!

  Üdv,
  Péter

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.