Pénzügyeid is gyógyíthatóak

penzugyek-gyogyitas-ist2_10896497-medical-money-doctor-in-gloves-counting-cashÖngyógyítás és a pénz

Valamennyiünkben élnek hiedelmek, mítoszok, előítéletek, feltevések, paradigmák – a pénzzel kapcsolatban is. Kapunk mintákat, programokat először elsősorban a családból, a szűkebb környezetünkből, de a társadalomból, a minket körülvevő tágabb világból. Hat ránk az oktatás, a média is. Ezek a minták, programok azonban változtathatóak, azaz az anyagiak terén is tudjuk gyógyítani magunkat, ha kellően tudatosak vagyunk.

A kapott minták, a hiedelmeink témáját kétféleképpen is megközelíthetjük:

 •  mit is tesznek velünk a minták,
 •  de főleg onnan, hogy mi mit teszünk a mintáinkkal, a bennünk kialakult mítoszokkal, programokkal.

Tapasztalatom szerint 3 verzió létezik.

1. Minden rendben

Ilyenkor a kapott mintával semmi gond, hajrá tehát, lehet utánozni, akár egy az egyben is átvenni. Ezekben az esetekben a minták megemelnek bennünket, fejlesztenek: többé, képletesen szólva nagyobbá tesznek bennünket. Akár a pénzkezelésünk, a személyes pénzmenedzsmentünk hétköznapi praktikumának szintjén, vagy a pénzzel kapcsolatos szemlélet terén is.

Jómagam fel tudom idézni nagyanyám példáját, aki háztartási naplót vezetett. Mint költekezőnek jó szolgálatot tett, hogy önismereti utam során mintegy öngyógyító módszerként át tudtam venni az ő példáját. Nincs is mára már ilyen gondom, azaz a költekezésem megszűnt, kontrollálni tudom a pénzáramlásom folyamatát. Bizonyára ehhez az a szeretetteljes kapcsolatot is hozzájárult, amelyik az anyai nagyanyámhoz fűzött… máig melegség önti el a szívemet, ha rá gondolok. Így még könnyebb volt az ő példájával, mintájával gyógyítanom a költekező hajlamomat.

Gyógyíthatod magadat te is így! Tedd meg!

2. Megfogadjuk, és… minden marad a régiben

Hozunk valamilyen örökséget, és ugyan szentül elhatározzuk, hogy mi bizony nem csináljuk úgy, ahogy például tették a szüleink, de aztán egyszer csak azt vesszük észre, ohohohóóó, dehogynem! Dettó ugyanúgy teszünk. Ez hihetetlenül frusztráló lehet. Melyikünk ne élt volna át hasonló helyzetet, és ne kavarta volna fel érzelmileg, hogy “Úristen pedig mennyire megfogadtam, hogy én aztán nem bánok úgy a gyerekemmel, mint velem…” Aztán azt veszed észre, hasonlóan reagálsz a gyerekedre… vagy a párodra. Ha az anyagiakról van szó, szintén érdemes felidézni a pénzzel kapcsolatos példákat, és megvizsgálni az elakadásunk okait.

A minták kérdésben az még a jobbik eset, ha tudatosak vagyunk, azaz észrevesszük, hogy bár megfogadtuk, mégsem tesszük másképp. A tapasztalat szerint gyakran már a tudatosság is segít.

De van, amikor előfordulhat az is, hogy észre sem vesszük, tudatában sem vagyunk ennek – mert netán annyira erős a minta, és annyira nem foglalkozunk önismerettel, személyiségfejlesztéssel.

Tehát hozunk például egy költekező szülői mintát – mindegy, hogy apáét vagy anyáét – , és szépen lemásoljuk. Miközben esetleg gyerekként szenvedtünk ettől.

3. Megfogadjuk, és… hurrá: megy a változtatás!

Ez a jobbik, az ideális eset, kiváló tanulási lehetőség, amikor is átgyúrjuk magunkat úgymond a mintán. Nem könnyű lecke, de nagyon felemelő lehet. Ez voltaképpen az ún. másodlagos szocializáció. Az elsődleges az, amikor kisgyerekként másoljuk, utánozzuk, amit látunk, hallunk, tapasztalunk a közvetlen környezetünkben. Aztán amikor felnőttek leszünk, akkor már felelősek vagyunk az arcunkért – szokták mondani: 30 felett mindenképp. Magyarul: nem okolhatunk már senkit azért, amilyenek vagyunk – felnőttként, tudatos és éber lényként dönthetünk a változtatásról. Újra szocializáljuk magunkat – másodlagosan, azaz másodszor.

Ehhez gyakran nagyon komoly elhatározás kell, és tapasztalatom szerint hihetetlenül nagyfokú tudatosság. Sok feszültséget válthat ki egy ilyen folyamat, és ilyenkor mindenképpen szükséges valakivel, valakikkel megbeszélni, kibeszélni magunkból a feszültséget. Öngyógyító megoldás lehet kiírni magunkból a feszültséget – jó megoldás lehet a naplóírás, de egy-egy zárt internetes közösség, fórum, levelező lista is, ahol hasonló felfogásúak között tudjuk megosztani az érzéseinket, gondolatinkat, ezzel mintegy oldva a feszültségeinket. Ráadásul átélhetjük a “több szem többet lát” fontos, bennünket megemelő élményét a segítő közösség támogató erejével egyetemben.

A mintáink átírását milyen módszerek segíthetik?

Nagyon valószínű, hogy jó néhány mintát többünknek át kell írnunk a pénz mítoszainkból, pénz hiedelmekből, a gazdagságról, a gazdagokról alkotott képről stb. Van, amit már sikerrel megtettünk, de lehetnek még előttünk további kihívások. A GazdagNők KincsTár elnevezésű női pénzügyi önismeretet és pénzügyi intelligenciát fejlesztő online kurzusán is igyekszünk az ilyen minták átírását elvégezni, hogy ezzel az öngyógyítással, annak következtében sikeresebb legyen a személyes pénzmenedzsmentünk, ügyesebbek legyünk a magánpénzügyeink kezelésénél.

Nézzük meg…, milyen módszerek lehetnek segítségünkre:

 •  tudatosság,
 •  megértés,
 •  elhatárolódás,
 •  újrakondicionálás.

A tudatosság azt jelenti, hogy tudatosítjuk valaminek a meglétét, a jelenlétét. Például felismerjük, hogy milyen mítosz hat ránk, mit kondicionáltak nekünk például szóban stb. Ez a változtatás elengedhetetlen, és egyben első lépcsője is – tudatosság, tudatosítás nélkül egyszerűen nem indulhat el a változás, a változtatás és ennek nyomában egy új fejlődés.

A pénz esetében például tudatosíthatjuk azt a családi mítoszt, ami gyakran hangzott el esetleg otthon: “A pénz piszkos.”

A megértés azt jelenti, hogy rájövünk arra, hogy honnan származik a pénzügyi gondolkodásmódunk – felismerjük, hogy ezeknek az eredetét rajtunk kívül kell keresnünk, például a kisgyerekkori kondicionálásban – abban, hogy milyen programot kaptunk például a szüleinktől, vagy a ránk fontos hatást gyakorló felnőttektől.

Folytatva az előző példát a “piszkos anyagiakról”.

Volt olyan kliensem, aki állandóan ezt hallotta otthon: “A pénz piszkos.” A végén az alakult ki benne, hogy folyton kezet mosott, ha a pénzt valami módon kénytelen volt megérinteni. Mindennek következtében nem csoda, hogy soha nem volt elég pénze – ha egyszer valami piszkos, hogyan akarhatunk többet, sokat belőle? Ugye…

Az elhatárolódás azt jelenti, hogy rájövünk, nem vagyunk azonosak ezekkel a kapott mintákkal, programokkal, azaz eldönthetjük, hogy elhatárolódunk tőlük, megvonjuk tőlük az energiát abban a tekintetben, hogy ne tudjanak hatni ránk. Feladunk régi mintákat, mert eldöntjük, hogy nem vagyunk azonosak azzal, amik voltunk a múltban, és inkább azzal szeretnénk azonossá válni, akik a jövőben szeretnénk, és akarunk is lenni. Egyszerűen törölhetjük az elménk régi rossz lemezét – az elhatárolódás alapja ez a hozzáállás.

“A pénz piszkos” mintát átvett kliensem a saját öngyógyító folyamata során is ezt tette, és sikeresen el is indult a változás során.

Az újrakondicionálás azt jelenti, hogy új programot hozunk létre – már csak azért is, mert ha valahonnan valamit kitörlünk annak a helyére valami biztosan úgymond bekívánkozik, és nagyon nem mindegy, hogy mit engedünk a helyére, netán hagyjuk-e hogy visszaóvakodjék “szépen”.

“A pénz piszkos” mintára ismét csak visszatérve: gyógyuló nőtársammal összeszedtük, hogy a pénz mi mindenre jó, mi mindenben segítheti, és segíti is őt, a családját. Így a pénz egyre tisztábbá vált, és megkapta az őt megillető helyet is egyben: eszközzé vált, és nem céllá.

A GazdagNők honlapja többek között segíti a pénzzel kapcsolatos szemléletünk, berögzöttségeink gyógyítását is a nőkre fókuszálva. Nem véletlenül ez a szlogjenje: Gazdag nők – lelkiekben, anyagiakban és szellemiekben…

Chi*** Csapó Ida női önismereti tréner, nők és pénz specialista
(A fenti írás eredetileg az EzoTér című lapban jelent meg.)


Pénzügyeid gyógyítását segít(het)i pénzügyi önismereti programunk. MOST ráadásul kedvezménnyel, nézd meg itt = nézz bele a saját PénzTükrödbe! –>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

9 Responses to “Pénzügyeid is gyógyíthatóak”


 • Kedves Ida! Mindjárt az elején felfigyeltem arra, hogy az is szócska szerepel a cimben…Kétszer is végigolvastam az irást, de kissé figyelmetlenűl,mert végig azon gondolkodtam, mit értesz azalatt, hogy a pénzügyek IS gyógyithatóak? Kezdem ujra az olvasást….

 • @Anikó: általában az egészségünkkel, a testünkkel kapcsolatban gondoljuk azt, hogy gyógyítható… a fizikai, testi betegségeink. És a lelkiekről is ezt gondoljuk – remélem, hogy egyre többen.

  De hogy a pénzügyeink IS gyógyíthatóak, azt gondolom azért erre általánosságban legtöbben nem így néznek.

  Ennyi lenne az IS magyarázata – hm? :-)

  Szeretettel: Ida ***

 • Kedves Ida!
  Nagyon szépen köszönöm a tréningekről való tájékoztatásodat és sok fontos és tartalmas információkat a pénzről, a meggazdagodás avagy a magunk lábán állásról.
  A szüleimtől azt láttam és a mai napig is tapasztalom, hogy máról-holnapra élnek. A boltból hitelre vásárolnak és a nyugdíjukból fizetik ki. Nálam ez a pénz kifolyik a kezemből úgy jelenik meg, hogy az OTP-nél A vagy B hitelem van és 150.000 Ft-os hitelemkeretem felhasználásával oldom meg a család megélhetését. Görgetem magam előtt az adósságot, s még a szüleimnek is kölcsönadok a semmiből.
  Hál Isten dolgozom, de mindig eszembe jut – apukám beteg, a szüleim idősek, s temetésre vagy orvosi ellátásra sincs pénzük, hogyan lesz.
  Tudom az Univerzum szeret bennünk, de ha valamit nem teszünk helyettünk senki sem oldhatja meg a problémáinkat.
  Minden helyzetben megtalálható a jó is, mert hál Isten vagy angyal vagy a Jó Isten az utolsó percben mindig hoz megodást, munkát számomra és így kompenzálhatom a pénzügyi dolgaimat, de teljesen pluszra, haszonra sohasem dőlt a mérleg.
  Tehetek-e valamit. A pénztündér milyen tanácsot ad?
  Köszönöm szépen a megtisztelő válaszodat.
  Szeretettel: Ildikó

 • Ez egy nagyszerü téma.Igyenis a régi szokásokbol, a hiedelmekböl ki kell gyögyülni.Régeben én nem is szoktam a pénzröl beszélni mert ugy gondoltam ez egy alacsony dolog ami nem illik rola beszélni. Mindig is sok pénzt kerestem is tudtam hogy meg tudom csinálni mindig.Mindig szoktam kockásztatni a dolgokkal.De 3 éve jött egy dolog ami teljesen megváltoztata a hozaálásomat.Elváltam mert már nem birtam a 25 évet amikor is nagyon szenvedtem a házaságban.Hirtelen olyan sok szörnyúség történt velem.Felnöttem nagyon gyorsán 53 évesen.Rájöttem hogy amit edig tetem ugy a munkámban ugy mindenben teljesen rosz volt.Megtanultam hogy semi nem adbiztonságot csak egyetlen egy dolog a pénz.Felelötlen voltam edig föleg a pénzemmel.2 évem volt hogy a saját szenvedésemböl tanuljak nagyon sokat.Az elsö komoly dolog az volt hogy rájöttem hogy csak egy nagyon erös alapokon tudom a tudasomat kamatozni.Átértékeltem mindent azt ami nagyon roszul tetem éveken keresztül. Most tudom mit ér a munkám is ujra kezdem.Teljesen még bizonytalan a dolog de minden erömet tudásomat beteszem ézért.nagy árat fizetem a felelötlenségemért.Most tudom hogy az a pénz amit én keresek az csak az enyém is nagyon tudatosan is precizen kell vele báni.Jo lene minél elöbb tul lenem ezen de ez nem olyan egyszerú.Egyetlen pércik sem lazithatok tudom pontosan mi a feladatom is mindent megteszek ézért.A cél élérésik adtam magamnak Karácsonyig idöt.Ha néha nem sikerül valami adig csinálom ujra meg ujra amedig az sikeres lesz.Vigyázok nagyon magamra az egészégemre mert tudom hogy csak magamra számithatok. Ha néha szenvedek tudom hogy az csak azért van hogy erösebb is erösebb legyek.
  Mindenkinek sok kitartást is sikereket kivánok

  Carmen

 • Kedves Ida!

  A pénzügyeket általában a szüleinktől tanuljuk. Nálunk a családban mindig volt pénz, nem volt olyan pl. hogy a szüleim nem tudtak volna kirándulásra, stb.-re befizetni. A mostani helyzet sokkal nehezebb. Az óvodába havonta fizetünk pl. csoportpénzt, fél évente játékra pénzt. Az ember a saját kárán tanul meg sok mindent. A te ingyenes e-mailjeid sokat segítettek. Egy darabig vezettem a kiadást, bevételt. Most tavaly júliustól megint elkezdtem vezetni. A férjem nem hitt benne, de én látom és szoktam elemezni, hogy mire megy el a pénz. A férjemnek van a banknál B hitele, de már ő is rájött, hogy meg kell szüntetni. Próbálom őt is közben formálni pénzügyileg. A gyermekem remélem már tőlünk jobban megtanulja a család pénzügyi gazdálkodását. Szerintem ez nagyon fontos. Az iskolában sajnos a matekra mennek rá, nem az életben használatos pénzügyi dolgokra. Szerintem ilyen oktatásra is szükségük lenne a mai fiataloknak, ne hitelből tanuljanak tovább.
  Erről lehetne többet is írni, de most csak ennyit akartam írni röviden.

  A többieknek is hasznos önfejlesztést kívánok:

  Tünde

 • Gyermek koromban mindig azt hallottam “utálom a fizetés napokat, utálom a pénzt”. És sajnos én is átvettem ezt a rossz felfogást.
  Igaz nem sokáig, mert egy véletlen /véletlenek nincsenek/ folytán
  megváltozott a véleményem a pénzről. Rájöttem, hogy a sárga csekkeket amit különböző szolgáltatásokért kapok mindig időben ki tudom fizetni.
  És ezáltal megváltozott a hozzáállásom a pénzhez.Szeretem a pénzt.
  Szeretettel várom a postást, amikor hozza a havi nyugdíjamat.
  Ezután szépen szintén szeretettel szortírozom a kiadásaimat.
  És boldogan viszem a postára a csekkeket, hiszen van miből fizetnem.
  Van egy kedves jelszóm is.”Több, mint elegendő pénzem van.”
  Ezt pozitív állítást minden nap gondolatban, és hangosan is elismétlem.
  További szép napot kívánok szeretettel: Maca

 • @Várnai Ildikó: Maca hozzászólásában egy jó példát mutatott arra, hogy a legfontosabb lehet a szemléletváltás – PénzTündérünk is elsősorban ezt tanácsolná. :-)

  Racionális síkon pedig neki kell látni az adósságkezelésnek – erről írtam itt a blogban is (http://www.gazdagnok.hu/2010/01/18/penz-penz-hova-megy-adossagkezeles/ , http://www.gazdagnok.hu/2009/07/30/a-penzugy-tervezes-fenegyereke-adossagkezeles/ ), illetve rendeld meg az ingyenes pénzügyi tervezés e-mail kurzust is, ha még nem lennél megrendelője: http://www.gazdagnok.hu/penzugyi-tervezes-ingyenes-e-mail-kurzus/

  Drukkolok neked, Ildikó :-)

  Carmen és Tücsi nagyon értekes hozzászólását, felvetéseit, példájukat is köszönöm – váljék mindenki hasznára, pénzügyi EGÉSZségére is :-)

  Szeretettel: Ida ***

 • Kedves Ida

  A napokban azon agyalatm, h jó lenne ha városomba egy klubbot letrehozni NŐKnek.. itt, csak magunkról, divatról, pénzről, főzésről stb. igény szerint meghivottakkal és nélkül cseverésznénk, kávé tea, kényeztetnénk néhany órában magunkat. Ma ezért a netten keresgélni kezdtem ezügyben és rábukkantam az oldaladra. Örülök a sikereidnek és a nagyon hasznos információnak amit itt találtam. Nekem is elég zűrös az itthoni anyagiak kezelése avagy nem kezelése. Mióta gyerekeimet megszültem lassan az anyagiak rendezését átvette a férjem azóta 6 év telt el, vissza mentem dolgozni, 2 évet dolgoztam, most meg pillanatnyilag állást keresek, mert a kevés fizetésért felmondtam. Férjem szabadúszó így a munkái összefolynak néha több is van, céget is vezet és ahogy Ő mondja zsonglörködik a pénzekkel, innen teszi oda, onnan amoda és így tovább. Így én kevésbé néha egyáltalán nem látok bele a mi anyagi helyzetünkbe. Havonta veszünk emiatt össze, mert számtalanszor elmondtam, h nekem ez így nem jó, erre Ő azt mondja kérjek és Ő ad arra mire akarok. Hiába mondom, h nem vagyok a gyerek, h kérjem tőle a pénzt, nem nagyon látom a lehetőséget, h hogyan tudnék kimászni ebből a helyzetből. Volt már próbálkozásunk, h bizonyos összeget lerakott itthon, de ha kifizettem a költségeket, vagy valamit vettem mindig számonkért, esetleg rosszalotta a döntésemet, h miért sietek a kifizetésekkel, mig én az Ő anyagi mozgásait nem ellenőrizhetem, mondjuk nem is akarom, csak tisztán látni. Így sok esetben az én zsbemben akkor van pénz ha Ő ad, neki viszont mindig van pénz a zsebében. Ő vásásrol, mindent bevállal, átutalja a kifizetéseket, én effektív csak zsbpénzt kapok, mint egy kitartott nő, amit nagyon rühellek. Tehetetlenségemben zsaroltam, fenyegettem ha nam változtat elmegyek a gyerekekkel, de meg nem volt bátorságom. Most azt érzem, hogy képes lennék a gyerekeimet egyedül is eltartani, mert van bennem annyi potencia, de a lényeg az hogy én nem akarom,a férjem elhagyni hanem ezen problémát emberi módon megoldani.
  Úgy érzem, mintha beragattunk volna a sárban és egy helyben totyogunk és már nyakig benne vagyunk és nagyon nem bírom. Ő ezt nem látja ilyen súlyos problámának.
  Ön milyen lehetőséget ajánlana nekem?

  Szép napot.

  Aleda

 • Aleda, kedves…
  Először is tegeződjünk :-)

  Amikor nagyon masszívan beállnak a játszmák, akkor már lehet, hogy külső segítségre van szükség.

  Mert lehet, hogy hiába írom, hogy nézd a férjed jó tulajdonságait, mert ez egy más rezgés szintet eredményez, és lehet, hogy megérzi és változtat… miközben tökéletesen átérzem, megértem, amit érzel, amiben vagy. Jómagam azért kezdtem ezzel a témával foglalkozni, hogy segítsem azt, hogy a nők elkerüljék a kiszolgáltatott helyzeteket.

  Ha szereted a férjedet, és sok minden köt össze (még) benneteket érzelmileg/lelkileg is, akkor inkább a megoldásokat kéne keresni. Én egyedül neveltem fel a lányomat, de nem tenném le se pro, se kontra ebben a témában a voksomat, mert minden kapcsolat más, minden helyzet különbözik.

  Érdemes pénzügyi önismeretet is tanulni, és a párokkal kapcsolatosan is tudni néhány alapvetést. Például azt, hogy sokszor egymás ellentéteit vonzzuk be, és ez feszültséget kelt. Noha ha igyekeznénk megérteni, hogy a másik megoldásában mi a jó (kölcsönösen!), akkor már az is segíthet.

  Az ingyenes pénzügyi tervezés hírlevélben is érintve van valamennyire talán ez a téma (http://www.gazdagnok.hu/penzugyi-tervezes-ingyenes-e-mail-kurzus/), de mélyebben itt: http://gazdagnok.hu/penztunder1/

  Drukkolok neked, nektek, hogy találjátok meg a megoldást.

  Szeretettel: Ida ***

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.