Telihold a létezés bőségét közvetíti

Telihold lesz augusztus 24-én, hétfőn. Az  alábbi írás a TeliHold kapcsán íródott vendég szerzőnő tollából – köszönet érte dr. Molnár Krisztinának, varázsló-nőtársamnak ;-)

Bölcs Hold GazdagNők Bőség Kör indul augusztus 24-én, hétfőn este – további részletek hamarosan! Ha érdekel a lehetőség, írj ide egy e-mailt: bolcs-hold kukac – gazdagnok.hu

„Áldjon, Uram, Téged hold nénénk / és minden csillaga az égnek!” (Szent Ferenc: Naphimnusz)

Mindannyiunk lelkében ott él a vágy a Holddal való rituális összekapcsolódásra. Mert tartozz bármilyen valláshoz vagy spirituális meggyőződéshez: része vagy a természet nagy összefüggéseiben megnyilvánuló erőknek. Kövesd bármely világnézet tanítását és elveit, mély bölcsességre vall, ha mindig szem előtt tartod: a természet ritmusa rendezi a Te életedet is. Éppen ezért, ha teljesebb életet szeretnél élni, érdemes tisztelettel fordulnod Hold-természeted felé és figyelemmel tanulmányoznod azt az évezredes szokásrendszert, amelyet megőrzött számunkra a hagyomány. És utad során lesz egy pont – vagy talán már el is jött –, amikor mély igény születik Benned a Hold-fázisok tudatosabb megélésére, azaz a Hold energiáival való tudatosabb összekapcsolódásra. Ehhez segíthetnek hozzá a szertartások.

Minden szertartás lényege, hogy általuk átlépünk a hétköznapi, profán valóságból az ünnep, a szakralitás világába. Ez az átmenet minden esetben jelképek használatán és rituális cselekvések végrehajtásán keresztül történik meg. A szertartás során minden esemény többletértéket kap, megszentelődik, és hozzásegíti a szertartást végzőt is az átlényegüléshez. A különféle vallások és spirituális rendszerek mindegyike rendelkezik többé-kevésbé leírt és kötelező értékű, a közösség minden tagjára érvényes hagyománnyal. A női spiriualitásban is vannak tradíciók, a kollektív tudat által őrzött egyetemes elemek, a hangsúly mégis a személyes, belső odaadáson és az egyéni kreativitáson van. Ezek híján a jelképek és rítusok csak üres formák, amelyek szolgálhatják az esztétikai vagy hangulatteremtő szükségletünket, de nem hozzák működésbe a hozzájuk rendelt energiákat.

Belső odafordulás benned van?

Az ezoterikus élet soha nem nyilvános, soha nem külsődleges, éppen ezért a valódi szertartás sohasem ezen múlik: „végy egy fehér gyertyát és egy csokor liliomot…” Mert úszhat akár az egész lakásod virágillatban és ragyoghat ezernyi mécses fényében, meggyújthatsz továbbá száz meg száz szantálfa-füstölőt, felöltheted magadra a legszebb ezüst vagy világoskék ruhát, húzhatsz minden ujjadra holdköves gyűrűt, mindez önmagában mit sem ér! A legegyszerűbb, akár minden eszközt nélkülöző szertartás is hatásos lehet azonban, ha belső odafordulással végzed! Tanácsos tehát mindenek előtt tisztelettel és figyelemmel önmagad felé fordulnod és feltenned azt a kérdést: mit kíván a lelked, mi a Te belső igényed?

Szeretnél egy nyugodt órát eltölteni békés, meghitt magányban? Tedd azt! Menj ki a szabadba és sétálj vagy csupán üldögélj, merült el a Hold fényében! Esetleg vigyél magaddal egy kis naplót, jegyezd föl bele érzéseidet, gondolataidat! Táncolj, énekelj a Hold fényében, ha erre érzel késztetést! Vagy ünnepelnél inkább kisebb-nagyobb női közösségben: a barátnőiddel, női családtagjaiddal? Tedd azt! Töltsetek el egy estét együtt: beszélgessetek, osszátok meg élményeiteket egymással! Lásd őket vendégül, készítsetek Hold-ételeket (tejből készült ételek, holdacska-sütemény) és italokat (tejes italok, fehérbor, pezsgő), fogyasszatok friss zöldségeket, gyümölcsöket és gyógyteát (Teliholdkor minden kétszeresen hat)! Szívesen alakítanád lakásodat vagy annak egy részét Hold-szentéllyé néhány napra? Cselekedj így! Tisztítsd meg a teret és díszítsd föl Hold-jelképekkel (kagyló, celesztit, holdkő, akvamarin, azurit, gyöngy, kvarc, fehér kövek, ezüst, fehér vagy világoskék színű gyertyák, szalagok, fehér virágok, vízinövények) érzésed és igényed szerint, majd tölts el minden este egy-két órát szentélyedben! Olvass a Holdról, hallgass Hold-zenéket, rajzolj, fess, engedd szabadjára alkotóképességedet!

Minden valódi szertartás személyes megalkotás eredménye tehát, a tudás pedig benned lakozik, a Holddal való kapcsolatod ösztönös adottságod. Néhány gondolattal azonban, ahogy az előbbiekben is tettem, szívesen segítek, hogy rátalálj erre a belső erőforrásra.

Találj rá belső erőforrásodra!

A Telihold a maga sugárzó kerekségével a létezés bőségét közvetíti felénk. Mindenek előtt tehát: adj hálát! Önmagadért, másokért, mindazért, amid volt, amid van, és amid lesz az életben. A hála a legfényesebb, legerősebb energiák közül való, érdemes megmerítkezned benne, feltöltődnöd általa. Adj hálát szavakkal hited szerinti Istenednek, vagy csupán vedd számba a Te javaidat szeretettel, vagy hajolj meg egyetlen őszinte mozdulattal életed teljessége előtt!

A Telihold a női lét teljességét ragyogja felénk, érdemes tehát a szertartások végzésénél személyiséged minden aspektusát bevonnod: testeddel, lelkeddel és szellemeddel is részt venned bennük. Nem jut lehetőséged a hétköznapok sodrásában a testeddel foglalkozni? Most különös tisztelettel és figyelemmel fordulj önmagad fizikai valósága felé! Csodáld, ápold, díszítsd fel, hiszen oltár maga is, mozgasd át, amilyen módon jól esik, tornával, tánccal, sétával! Kevés időd van szellemi és lelki igényeid kielégítésére? Most teremts rá időt: merülj el egy-egy művészi alkotásban, tanulmányozd a Hold mitológiáját! Érzelmi életed szorul támogatásra? Keress fel vízpartot, figyeld a vizet, kapcsolódj össze az Elem bölcsességével!

A Telihold a Hold különböző fázisai közül az Anyaistennővel áll kapcsolatban. Az Anyaistennő akkor is jelen van az életünkben, ha tényleges értelemben nem vagyunk Anyák. Gondolkodj el azon, hogyan állsz az anyai minőségekkel: a befogadással, a termékenységgel, a gondoskodással, az odaadással, önmagad és mások táplálásával! Ha szükségét érzed, oszd meg érzéseidet, problémáidat barátnőiddel, vagy tanulmányozz önsegítő könyveket! Különös tisztelettel fordulj Teliholdkor tested szentsége felé! Tápláld, szeresd és óvd önmagadat mint Anya! Fejezd ki megbecsülésedet belső meggyőződésed és ízlésed szerint Édesanyádnak és mindazon nőtársaidnak, akik anyai figyelemmel kísérnek Téged az utadon!

A Telihold tisztelete összekapcsol Téged minden nővel. Évezredeken, kultúrákon és társadalmi különbségeken túlmutató titkos közösség ez, amelynek teljes értékű része vagy női mivoltod jogán. Ha egyszer is megérzed az erejét ennek a misztériumnak, többé soha nem érzed, hogy egyedül vagy. Sajnos mélyen kódolt szokás bennünk az ellenségeskedés, a versengés egymással szemben, akár nemünk minden tagjával szemben – pedig sorsunk, rangunk és ritmusunk a teremtettségben ugyanaz. Erősítsd tehát magadban nőtársaiddal való egységed sejtelmét, és fejezd ki összetartozásod örömét olyan módon, ahogyan az szívedből fakad! Mert minden varázslat és minden praktika csak hamis aprópénz ahhoz a kincshez képest, amely a valódi Telihold-szertartásban lakozik: az ünnepi találkozásban önmagaddal, másokkal és a bennünk élő Istennővel.

Áldás.

Dr. Molnár Krisztina

Bölcs Hold GazdagNők Bőség Kör indul augusztus 24-én, hétfőn este – további részletek hamarosan!

Ha érdekel a lehetőség, írj ide egy e-mailt: ezust-hold kukac – gazdagnok.hu

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

5 Responses to “Telihold a létezés bőségét közvetíti”


 • Igen a telihold csodalatos elmenyt nyujt. Igaz, regen volt vele gondom is idokozonkent, erzelmeimre tulsagosan is mely benyomast tett, ami nem volt mindig kellemes es elfogadhato szamomra, de ezt mara mar sikerult atalakitanom. Igy az 50es eveim vegefele mar nyugodtan elfogadom es elem at a telihold jelenletet, mig regebben volt ido amikor szinte feltem a telihold idoszakoktol. Ez tegnap tudatosodott bennem igazan, amikor egy kellemes film nezese es kozben ferjemmel valo beszelgetes kozben ki-ki neztem az ablakon, es megnyugodva eszleltem, hogy nem zavar a hold kereksege. Mondhatom nagyon kellemes erzes.
  udvozlettel A. Katalin

 • Gyermek és fiatal-lány koromban a Hold, szinte megigézett. Amikor busszal, autóval utaztunk hosszan, a városon kívül, néztem csak néztem, főleg teliholdkor, és nem tudtam levenni róla a szemem. Sokszor úgy kellett leerőltetni róla. Ennek biztosan, mint mindennek a világon oka van.
  Azóta is szeretem a Holdat. :)
  És az Univerzumot, a csillagokat….és a szertartásokat.

 • Kedves Ida!!!!!!!!

  Köszönöm a meghívást, vasárnap mindig édesanyámnál vagyok 83 éves, vár.Sajnálom, jó lett volna találkozni, biztos sok érdekes dologban lett volna részem.Talán egyszer sikerül elmenni nekem is.

  üdv:Ilonka

 • Kedves Ida !
  Mindig csodáltam a holdat és annak változását megújulását.
  A teliholddal kapcsolatban azt figyeltem meg, hogy olyankor
  nem igazán alszom jól, és nyugtalan vagyok.
  Ezt, hogy miért van így sajnos a mai napig nem tudtam megfejteni.
  Sajnos a rendezvényekre nem tudok eljutni, mert ha elmegyek
  este már nincs buszom a faluba 8 óra után.
  Pedig boldogan résztvennék rajtuk.
  Üdv: Zsóka.

 • Kedves Ida !

  Köszönöm a meghívást,de nem tudok elmenni,de már így is sokat segített az álmaim megvalósítása útján.

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.